חריטה על מצבה מאפשרת להנציח ולהציג את אישיותו של הנפטר בצורה ייחודית בהתאם לדרך בה יקיריו זוכרים אותו. מעבר לכיתוב, חריטה על מצבה מאפשרת להוסיף פורטרטים ואיורים מיוחדים שימחישו את אופיו של המנוח. כמה עולה חריטה על מצבה? כיצד ניתן לבצע אותה? כאן תוכלו לקבל את כל המידע הרלוונטי.
חריטה על מצבה מאפשרת להנציח את הנפטר ולהציג את אישיותו בצורה ייחודית בהתאם לבקשת המשפחה. אפשר לחרוט על מצבה כיתוב, פורטרטים ואיורים מיוחדים, ככל שהחריטה עמוקה יותר כך מבטיחים שתישאר לאורך זמן ולא תימחק.
בארץ יש שלוש שיטות מרכזיות לחריטה על מצבה:
חריטה על מצבה עם כרסום CNC - מדובר בשיטה ממוחשבת שמייעלת את תהליך החריטה ונחשבת למובילה ביותר בזכות הדיוק הרב שלה. בשיטה זו ניתן לשלוט על עומק וגודל החריטה, מה שמאפשר שהכיתוב ישאר לאורך זמן מבלי שימחק. בגלל שהחריטה לא נעשית בצורה ידנית, לא נוהגים לקחת תוספת מחיר אם יש צורך לחרוט מספר רב של אותיות. בנוסף, חריטה באמצעות כרסום CNC משאירה את הכיתוב בולט ומחוספס על כל סוגי המצבות ולכן אין חובה למלא או לצבוע את החריטה.
חריטה על מצבה בעזרת התזת חול בלחץ גבוה - בשיטה זו משתמשים בשבלונה מגומי, מתיזים חול בלחץ גבוה שחורץ באבן את העיצוב הרצוי ללא פגיעה בשבלונה. היתרון בשיטה זו הוא שהכיתוב נשאר לאורך זמן אבל אין שליטה על העומקים של החריטה.
חריטה על מצבה עם חומצה - שיטה זו אמנם נפוצה אבל היא פחות מומלצת בגלל שהיא פוגעת במצבה ו"אוכלת" את האבן. בסיום חריטה עם חומצה השיש או האבן נשארים חלקים לגמרי אבל הצבע של החריטה לא מצליח להיתפס לאורך זמן. לרוב, חריטה באמצעות חומצה תיהיה עמידה לשנה - שנתיים.
ניתן להשתמש בכל סוגי החריטות לכל סוגי השיש והאבנים ואפשר למלא או לצבוע אותן בכל צבע שתרצו.
סוג האבן או השיש משפיע על איכות החריטה ועובי הקו. לדוגמא, על מצבה מאבן קשה כמו גרניט אפשר לחרוט קו מאוד דק והחריטה תהיה ברורה ויציבה. לעומת זאת, על מצבה מאבן רכה כמו אבן חברון הקו יצטרך להיות יותר עבה בשביל להיות ברור.
תהליך החריטה על המצבה משתנה בהתאם לחריטה שתרצו להוסיף:
חריטת ציטוט על מצבה: אם החלטתם ללכת על חריטת ציטוט, השלב הראשון הוא לשלוח לקבלן המצבות את הציטוט הנבחר. הקבלן יעלה את הציטוט לתוכנה שתציג בפניכם את הפרופורציות של החריטה בדיוק כפי שהיא תופיע על המצבה. במידה ותרצו לשנות משהו, תוכלו לסדר את מבנה הטקסט ולשלוח להגהה. התהליך מלווה ביום יומיים של 'פינג פונג' ושינויים עד לקבלת התוצר הסופי.
שימו - חשוב מאוד לבדוק את הכיתוב מבחינת טעויות כתיב, סימני פיסוק והגהה כי אחרי האישור הסופי אין דרך חזור.
כדאי לדעת:
אפשר לבצע מילוי עופרת לחריטה רק על מצבות שעשויות מאבן חברון או שיש טורקי, לא ניתן לבצע מילוי עופרת באבן גרניט.
לרוב, חריטת עופרת מחלידה לאחר שנתיים - שלוש.
אפשר לחדש את מילוי העופרת ולרענן את מראה המצבה.
חריטת איור על מצבה: אם החלטתם ללכת על חריטת איור תוכלו לשלוח לקבלן את האיור שבחרתם. במידה ולא הצלחתם למצוא איור ספציפי תוכלו להציג לקבלן את הכיוון שלכם והוא יביא לכם מספר אופציות אפשריות.
חריטת פורטרט על מצבה: אם החלטתם ללכת על חריטת פורטרט תצטרכו להעביר תמונה פיזית או ממוחשבת של המנוח לקבלן. שימו - חריטת פורטרט אפשרית רק על גרניט שחור או אדום ואי אפשר לחרוט על אבן.
חשוב לדעת! - יש בתי עלמין שלא מאפשרים לכתוב אותיות ותאריכים לועזיים או להוסיף תמונת על גבי המצבה, לכן לפני שבוחרים סוג חריטה מומלץ לוודא עם בית העלמין שהיא קבילה בו.
מחיר חריטה על מצבה משתנה ותלוי בסוג החריטה:
חריטת איור
מחיר חריטת איור נע בין 300-1,000 ש"ח תלוי בגודל. הגודל הסטנדרטי של חריטת איור הוא בין 30-40 ס"מ.
חריטת פורטרטים
במידה ומזמינים מצבה עם חריטת פורטרט, חריטת הפורטרט תהיה כרוכה בתוספת תשלום נפרד למצבה והמחיר שלה יתחיל מ-1,500 ש"ח כולל מע"מ, תלוי בגודל המצבה וסוגה. מחיר חריטת פורטרט בלבד ללא הזמנת מצבה מתחיל מ-2,500 שח כולל מע"מ.
הגודל הסטנדרטי של חריטת פורטרט הוא 35X25 ס"מ, אם תרצו חריטה גדולה יותר המחיר יעלה בהתאם.
חריטת ציטוט
מחיר חריטת ציטוט תלוי בכמות האותיות ובסגנון החריטה.
חריטה אותיות צבע שמן - מחיר חריטה ומילוי האותיות בצבע שמן נע בין 6-10 ש"ח לאות.
חריטת אותיות עופרת - מחיר חריטה ויציקת עופרת לאותיות נע בין 8-12 ₪ לאות.
בתהליך הכואב של עיצוב מצבה, קבלן מצבות אמין ומומלץ יכול להקל עליכם מעט ולעמוד לצידכם לאורך התהליך. כאן תמצאו רשימה של קבלני מצבות המתמחים בעיצוב מצבות, עם חוות דעת וציונים מלקוחות קודמים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.