היא שוכבת מתחת לרצפות או מאחורי הקיר, וכל עוד היא לא עושה צרות - אנו נוטים לשכוח מקיומה. הצנרת היא אחת המערכות החשובות בבית ויש לה השפעה ישירה על איכות החיים שלנו. צנרת מלאת חלודה תפגע באיכות המים, ובנוסף תוריד את ערך הדירה. החלפת צנרת היא אמנם פרוצדורה מורכבת, אבל לטווח הרחוק זה בהחלט משתלם. משפצים? עוברים דירה? זה הזמן להחליף צנרת.
יש שלושה מקרים עיקריים בהם כדאי להחליף את הצנרת:
לפני מעבר דירה. אם רכשתם דירת יד שנייה (מזל טוב!), ישנה יחסית, כדאי להחליף את הצנרת לפני הכניסה לבית. בדירות החדשות השימוש הנפוץ הוא בצנרות פלסטיק, אך בדירות הישנות הצנרות עשויות לרוב ממתכת שצוברת חלודה בתדירות גבוהה, ואלו נוטות להיסדק בקלות רבה יותר ולגרום לנזילות. לא פחות חשוב מכך, צינור חלוד מפריש חלודה למים שאנו שותים וגורר שלל השלכות בריאותיות לא רצויות.
בזמן שיפוצים. כפי שהסברנו ממש בסעיף הקודם, צנרות מתכת צוברות בלאי באופן טבעי עם השנים ולכן במידה והצנרת עשויה ממתכת, ובעיקר אם היא קיימת מעל 15 שנה כדאי להחליף אותה במהלך השיפוץ. החלפה של צנרת שלא במסגרת שיפוץ היא - איך נגיד - כאב ראש לא קטן. כדי להחליף את הצנרת בכל הבית צריך לשבור קירות ולהרים את כל הריצוף, ולכן אם אתם כבר משפצים וגם ככה עושים את זה, חבל לא לנצל את ההזדמנות. אם הצנרת שלכם היא מפלסטיק, אין שום סיבה להחליף אותה במקרה שהיא לא פגומה.
במקרה ויש נזילה מהצנרת (לא עלינו!). ברוב המקרים האינסטלטור יחליף רק את הקטע הפגום בצנרת. אם יש פיצוץ בצנרת והאינסטלטור שמתקן רואה שהצנרת כולה מלאת קורוזיה, יתכן שהוא ימליץ להחליף את כולה כדי למנוע פיצוצים עתידיים.
בבתים פרטיים כדאי להחליף את הצנרת לצנרת מפלסטיק. יש לה מספר יתרונות:
צינור פלסטיק גמיש יותר מצינור מתכת, ולכן גם אם הוא זז קצת הוא לא בהכרח יסדק או ישבר. צינור מתכת אינו גמיש ולכן כל תזוזה קטנה יכולה לגרום לפגיעה. ממש כמו אביק פלסטיק לאמבטיה שעדיף על פני אביק מנחושת.
פלסטיק לא צובר חלודה כך שהמים בבית יהיו נקיים יותר.
באזור המרכז והדרום מומלץ להתקין צנרת SP שנחשבת לצנרת חזקה ועמידה במיוחד. באזור ירושלים והצפון לעומת זאת לא מומלץ להתקין אותה, מפני שהיא נוטה להתנפח ולהיסדק בטמפרטורות נמוכות מאוד. באזורים קרים מומלץ להתקין צנרת PEX שנחשבת גם היא לאיכותית ועמידה יותר בפני טמפרטורות קיצוניות.
התאמת קוטר הצנרת לכמות המשתמשים - כשמחליפים צנרת חשוב להתאים את הקוטר שלה לכמות המשתמשים. המשתמשים אינם מספר הדיירים המתגוררים בבית, אלא מספר נקודות המים בבית - כך שכל נקודת מים נחשבת משתמש. נקודות קטנות שאינן מושכות הרבה מים, כמו נקודת תמי 4, נקראות חצי נקודה. צינור בקוטר 16 מ"מ מתאים לנקודת מים אחת, צינור בקוטר 20 מ"מ מתאים ל-3 נקודות וצינור בקוטר 25 מ"מ ל-9 נקודות. ברוב הבתים צריך צינור בקוטר 25 מ"מ.
יש שתי שיטות מרכזיות להנחת הצנרת - שיטה קווית ושיטה מקבילית.
בשיטה הקווית משתמשים במחלק מים (מרכזיה) כך שכל נקודת מים בבית מקבלת צינור משלה. חלק מהנקודות יקבלו שני צינורות – צינור למים חמים וצינור למים קרים (למשל באמבטיה). היתרון בשיטה זו הוא שאם יש בעיה בצינור מסוים אפשר לנתק רק אותו ולהמשיך כרגיל. החיסרון הוא שהבית מלא בצינורות, וככל שיש יותר צינורות, יש יותר סיכוי שאחד מהם יתפוצץ.
בשיטה המקבילית מחברים את שעון המים לנקודות מים בעזרת צינורות כך שהמים עוברים ישר אל הברזים (ולא עוברים דרך מרכזיה). היתרון של השיטה הזו הוא שצריך להשתמש בפחות חומר, ויש פחות צינורות מפוזרים בבית. החיסרון הוא שאם יש נזילה צריך לנתק את כל הבית ממים.
איזו שיטה מתאימה לבית שלכם? אין תשובה חד משמעית. האינסטלטור יחליט באיזו שיטה להניח את הצנרת בהתאם להוראות היצרן ולתוואי הבית.
המרכזיה (או החנוכיה, זו אותה גברת בשינוי אדרת) שולטת על כל שלוחות המים הקרים והחמים בדירה. כמעט בכל תקלה נדרשת גישה אליה, ולכן חשוב למקם אותה באזור נגיש. בנוסף, וודאו שמוטבעים על המרכזיה תו תקן והסימן ISO . זה סימן לכך שייצור החלקים נעשה ברמה שמתאימה לתקן העולמי.
חשוב שהצנרת וכל החלקים הנלווים יהיו מקוריים. חלופות זולות למיניהן יעלו ביוקר בעתיד...
כדי שהצנרת תשמר לאורך זמן חשוב להשתמש בכלי עבודה ששייכים לאותה חברה שמייצרת את הצינור. יש כלים מיוחדים שמשתמשים בהם כדי להתקין את הצנרת, כמו מכשיר לחיצה שעוזר לחבר את הצינור לאביזרים הנלווים. אם למשל משתמשים בצינור SP חייבים שכלי העבודה יהיו מקוריים של חברת SP.
המרכזייה והחלקים המחברים (מעין ברגים) חייבים להיות מאותו חומר-ברזל או נחושת. כלומר, אם המרכזייה מנחושת גם המחברים צריכים להיות מנחושת. מבלי להיכנס לשיעורי כימיה למתקדמים, הברזל משפיע על הנחושת וגורם לשינויים בחומר, ולכן כדאי להימנע מהשילוב של שניהם.
אם כבר אתם מחליפים צנרת, נצלו את ההזדמנות להוסיף נקודות מים כך שיהיה לכם נוח יותר. תוכלו למשל להוסיף נקודת מים במרפסת השירות במידה ואין כזו. חשוב שתתייעצו עם האינסטלטור לגבי הוספת נקודות מים, הוא יוכל לתת לכם רעיונות למקומות בהם נקודת מים תוכל להועיל.
חשוב לקבע את הצינורות לקיר או לרצפה. צינור מתנדנד במערכה הראשונה צפוי להתפוצץ במערכה שלישית.
החלפתם צנרת בבית? מעולה. לפני שמחזירים את הריצוף, יש 3 דברים שחשוב שתעשו:
צלמו את הצנרת. כדאי אפילו לצלם וידאו. המטרה היא שאם תהיה חלילה בעיית נזילות או רטיבות, האינסטלטור יוכל להיעזר בתמונות כדי לדעת איפה החיבורים.
וודאו שהאינסטלטור מבצע בדיקת לחץ מים. האינסטלטור יפתח את הברז הראשי ואת הברזים בבית למשך 24 שעות לפחות ויבדוק את הלחץ בשעון המים. זרימת מים חלשה תעיד על בעיה בהנחת הצנרת או על נזילה.
בדקו בעצמכם את הצנרת. לפני שמניחים את הרצפות, עברו בכל הבית וודאו שאתם לא רואים סדק או עיקום חשוד בצנרת. וודאו גם שלא נשארו אבנים קטנות מהשיפוץ, הן יכולות להזיק לצינור.
החלפת צנרת מתומחרת בדרך כלל לפי מספר נקודות המים בבית.
במצב בו ההחלפה היא לנקודה אחת בלבד, המחיר נע בין 1,600-2,500 ש"ח ויותר לנקודת מים חמים וקרים, כולל הרכבה של כלים סניטריים. המחיר יכול לזוז לכאן ולכאן כתלות כמה ריצוף ישבור האינסטלטור, והאם הוא סוגר ומרצף חזרה.
במצב בו הבית כבר בתהליך שיפוץ, ואינו כולל הרמת/החזרת ריצוף, המחיר להחלפה של צנרת לחדשה יהיה בין 1,400-1,600 ש"ח פר נקודה. המחיר קצת נמוך יותר, משום שבבית שלם יש הרבה נקודות - והמחיר לכל אחת יורד.
הקפידו לבקש מהאינסטלטור אחריות כתובה על העבודה יחד עם הקבלה. האחריות של המתקין נעה בין שנה ל- 10 שנים, תלוי באינסטלטור. על הצנרת עצמה רוב החברות נותנות בין 10-40 שנות אחריות. חשוב שתדעו שעל מנת שאחריות היצרן תהיה תקפה האינסטלטור צריך להשתמש רק ברכיבים מקוריים ולהתקין אותם בעזרת כלים מקוריים של אותה חברה. איך תזהו חלקים מקוריים? יש עליהם חותמת של החברה.
החלפת צנרת היא עבודה יקרה ולא פשוטה. אם כבר החלטתם להרים את כל הריצוף ולשבור קירות, חשוב שתבחרו אינסטלטור מנוסה ואמין שיבצע עבודה טובה שתשרת אתכם לאורך זמן. בדיוק בשביל זה, רכזנו עבורכם רשימה של אינסטלטורים מומלצים להחלפת צנרת.
אם הצנרת עשויה מתכת עדיף להחליף אותה ברגע שיש הזדמנות (שיפוץ או מעבר דירה). בכל אופן, כדאי להחליף את צנרת המתכת לאחר 15 שנה כיוון שהיא צברה חלודה שפוגעת באיכות המים בבית. צנרת מים אין צורך להחליף במידה והיא לא תקולה.
החלפת צנרת מתומחרת לפי נקודת מים. כל נקודת מים עולה בין 1,000-1,600 ש"ח, אבל המחיר עולה אם זו נקודה יחידה או אם האינסטלטור גם סוגר ומרצף.
התשובה היא כמובן לא. הצנרת נמצאת מתחת לרצפה, ולכן בשביל להחליף אותה חייבים לשבור כמה רצפות. מה שאפשר לעשות זה בהחלט לצמצם את מספר הבלטות ששוברים בעזרת שימוש במכשור מתקדם לאיתור נזילות כמו למשל מצלמה תרמית.
תלוי. שתי הצנרות נחשבות לצנרות איכותיות ועמידות. צנרת SP מתאימה לאזורים חמים יותר כמו אזור המרכז והדרום, וצנרת PEX מתאימה לאיזורים קרים יותר כמו ירושלים והצפון.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.