משפצים את המטבח? בונים בית חדש? כנראה שעוברת לכם בראש מחשבה על התקנת טוחן אשפה. הוא הומצא כבר לפני כמעט 100 שנים בארץ האפשרויות הבלתי מוגבלות וכיום משמש שם 50% ממשקי הבית, אבל רק לאחרונה הפכה התקנת טוחן אשפה מקובלת בישראל. ריכזנו כאן עבורכם את כל המידע החשוב על התקנת טוחן אשפה, איך זה עובד, כמה זה עולה, ומה אף פעם לא כדאי לכם לטחון.
טוחן האשפה הוא מיכל גדול שבתוכו דיסקית אחת או יותר שיטחנו את האשפה הרטובה שלכם. הטוחן מחובר ישירות לצינור הניקוז של הכיור, ולכן התקנת טוחן אשפה נעשית בארון שמתחת לכיור המטבח. איך זה עובד? מכניסים את שאריות האוכל אל החור שבכיור, פותחים את ברז המים הקרים ולוחצים על מתג ההפעלה. הדיסקית המשוננת שבתוך הטוחן מתחילה להסתובב במהירות ודוחפת שוב ושוב את השאריות על הדפנות המשוננות של הטוחן, כך שבכמה שניות בודדות שאריות האוכל נטחנות לחתיכות קטנטנות וזורמות יחד עם המים לצינור הביוב.
אז אין ספק שהתקנת טוחן אשפה תשפר את איכות החיים שלכם, אבל מה עם איכות הסביבה? הדעות חלוקות. מצד אחד, השימוש בטוחן אשפה מקטין את הטיפול בפסולת המוצקה, אך מצד שני הוא מגביר את כמות הפסולת במי השפכים ואת המליחות שלהם, מה שפוגע במי הקולחין המשמשים להשקיה.
טוב, השאלה המרכזית כאן, לא במפתיע, היא כמה אתם טוחנים (וגם כמה אתם טחונים ). את הטוחן תוכלו למצוא בחנויות קרמיקה וכיורים ובחנויות אינטרנטיות, וחלק מהאינסטלטורים גם מוכרים אותו בעצמם, לרוב במחיר זהה לחנויות. יש כמה גורמים שישפיעו על מחיר טוחן האשפה:
עוצמת טוחן האשפה: הטוחנים השונים מסווגים לפי רמות שונות של עוצמת פעולה: חצי כוח סוס, שלושת רבעי כוח סוס וכן הלאה. הבחירה שלכם צריכה להתאים לכמות השימוש בטוחן. טיפ מאיתנו - למשק בית ממוצע של ארבעה נפשות יספיק טוחן של 3/4 כוח סוס. אם אתם שישה, ואוכלים הרבה בבית, כדאי לרכוש 1 כוח סוס, וכן הלאה.
אחריות: לרוב הטוחנים יש אחריות של בין שנה אחת לחמש שנים, ושווה לבדוק את הנתון הזה לפני התקנת טוחן אשפה.
תכונות מתקדמות: בחלק מהדגמים של טוחני האשפה יש תכונות מתקדמות כמו מספר שלבי טחינה(שמאפשרים לטחון גם מזונות קשים יותר), מסנן רעשים, מנגון הפחתת עומס, ועוד.
בשורה התחתונה, טווח המחירים של טוחני האשפה רחב ונע בין 3,000-800 ₪. אם תהיו מעוניינים בהתקנת טוחן אשפה בגודל סטנדרטי של ¾ כוח סוס, המותגים האמריקאיים הוותיקים (למשל Insink Erator או Waste King) יעלו בין 1,500 ל־3,000 ש"ח בהתאם למותג ולדגם המסוים שתרצו. טוחני אשפה שמיוצרים באירופה (Franke) או בסין (Cleesink) יעלו פחות, ומחירים ינוע בין 800 ובין 1,500₪, אך האיכות בהתאם. המלצה שלנו – שווה להתייעץ עם האינסטלטור לפני רכישת טוחן האשפה, הוא גם יוכל להמליץ לכם על חברה וגם יסייע לכם לבחור טוחן שיענה על הצרכים שלכם.
גודל פתח הכיור: טוחני האשפה הומצאו בארצות הברית שם הכל גדול יותר, גם פתחי הכיורים. היום גם בארץ הגודל הסטנדרטי של הכיורים מתאים להתקנת טוחן אשפה, אבל אם יש לכם דירה ישנה שווה לבדוק אם פתח הכיור שלכם מתאים. המלצה שלנו – פשוט צלמו את הפתח ותשאלו את האינסטלטור.
מקום מתחת לכיור: לטוחן האשפה נפח לא קטן. במקרה שיש ארון מתחת לכיור לא אמורה להיות בעיה, אבל אם יש מגירות סביר להניח שהאינסטלטור שלכם יצטרך לחתוך אחת מהן כדי לפנות מקום. לכן, אם אתם משפצים את המטבח או בונים אחד (תתחדשו!) מומלץ לתכנן מראש מקום להתקנת טוחן אשפה.
סיפון: הסיפון הוא הצינור העבה שמחבר את הכיור שלכם אל הצנרת, ואחרי ההתקנה טוחן האשפה יהיה מחובר אליו. הסיפון שמתחבר אל טוחן האשפה צריך להיות סיפון אמריקאי, כלומר סיפון בצורת האות S. לכן יכול להיות שהאינסטלטור יחליף את הסיפון.
נקודת חשמל: אם אתם בתהליך שיפוץ או בנייה של מטבח, תוכלו מראש לבנות בתוך הקיר חיבור לחשמל כך שיהיה לכם מתג הפעלה במקום נוח מעל הכיור. אם אתם מבצעים התקנת טוחן אשפה במטבח קיים, תצטרכו לחבר את טוחן האשפה לחשמל מתחת לכיור, ולשם כך אתם זקוקים לנקודת חשמל כלשהי מתחת לכיור. שימו לב! את העבודה הזו עושה חשמלאי ולא אינסטלטור.
הזמנתם אינסטלטור שיתקין לכם טוחן אשפה? ככה זה אמור להיראות:
ניתוק של המים בבית ופירוק של הסיפון. רצוי להניח מראש כלי שיכיל את כל הג'יפה שעלולה ליפול שם...
פירוק פתח היציאה הישן של הכיור (טבעת הברזל שבמרכז הכיור, נקראת וונטיל בשפה המקצועית). במקומו יתקין האינסטלטור את פתח היציאה החדש של טוחן האשפה. כדי למנוע נזילות הוא יחבר אטם גומי מעל הוונטיל ואטם גומי מתחתיו.
חיבור טוחן האשפה אל הסיפוֹן והברגה של הטוחן אל הכיור.
חיבור לחשמל. אם אתם מתקינים טוחן אשפה במטבח קיים, לא תרצו להתחיל לפתוח את הקיר, ולכן במקרה כזה צריך להתקין מתג חיצוני (פניאומתי, ראו בתמונה) על השיש או על הכיור. היום בהרבה כיורים יש חור מובנה שנועד למתג הזה, אבל אם אין כזה אינסטלטור יצטרך לקדוח לכם חור קטן בכיור או בשיש. מחברים את טוחן האשפה לחשמל, וזהו! ברוכים הבאים לעידן האשפה הטחונה!
גם אם התקנת טוחן האשפה נעשתה באופן הטוב ביותר וגם אם בחרתם טוחן אשפה חזק ועמיד, יש כמה דברים שמומלץ לא לטחון כי הם עלולים לשחוק את הדיסקית או לתקוע את הטוחן. בדרך כלל יש הוראות מפורטות שבאות עם המכשיר (החוברות האלה עם התרגום לעשר שפות, אתם יודעים על מה אנחנו מדברים) אבל אם כבר מאוחר מדי והחוברת נזרקה, כדאי שתקפידו על שני דברים. קודם כל, בכל הפעלה של הטוחן פתחו את הברז כמה שניות לפני הטחינה (מים קרים בלבד) והשאירו אותו פתוח לעוד כ־20 שניות, לצורך ניקיון של השאריות. שנית, הקפידו לטחון רק מה שמותר.
מה אסור לטחון?
כל מה שהוא לא אוכל: עטיפות פלסטיק, ניילון, נייר, קרטון, זכוכית, גומי, סקוטשים, סמרטוטים ושקיות תה.
עצמות וקליפות ביצים.
סוגי שמן למיניהם.
מזון סיבי (אספרגוס, סלרי, ארטישוק, אננס וכדומה).
מחיר התקנה רגילה של טוחן אשפה ינוע בין 500 - 600 ₪, לא כולל עלות הטוחן עצמו. אם תצטרכו קידוח בכיור או בשיש בשביל השקע הפניאומתי המחיר יעלה בכ־100 ₪. גורמים נוספים שיסבכו את ההתקנה כמו התקנה של סיפון חדש או מתאם למדיח כלים, זוויות קשות לעבודה או ביוב לא במקום, עלולים לגרור תוספת של 250 - 300 ₪ במחיר (עבור כל סיבוך, בתקווה שאין יותר מאחד).
מוכנים להתחיל לטחון? כדאי שתיקחו אינסטלטור שתוכלו לסמוך עליו. במיוחד בשביל זה אספנו חוות דעות של אלפי לקוחות קודמים ויצרנו עבורכם רשימה של אינסטלטורים מומלצים שמתמחים בהתקנת טוחן אשפה. חוות הדעת על האינסטלטורים נאספות יום יום מלקוחות אמתיים כך שהרשימה שלנו נשארת מעודכנת כל הזמן.
טוחן אשפה מתקינים מתחת לכיור, כך שהוא מחובר לכיור מצד אחד ומצד שני מחובר לצנרת הביוב.
התקנת טוחן אשפה עולה בין 500 - 600 ₪. אם יש צורך בהתקנת סיפון או מתאם למדיח, או שההתקנה כוללת זוויות מסובכות או ביוב שיצא מהמקום, המחיר יכול לעלות.
ניתן לקנות טוחן אשפה בחנויות קרמיקה וכיורים או דרך האינסטלאטור שמגיע להתקין את הטוחן.
אסור להכניס לטוחן האשפה עטיפות מכל הסוגים, עצמות וקליפות ביצים, שמן, ירקות עם סיבים קשים (אספרגוס, סלרי וכדומה).
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.