לאורך כל שנות ההיסטוריה אנשים מצאו שיטות שונות למעברים בין מפלסים – טיפוס הרים, רמפות, סולמות ואפילו חבלים. אבל אם תשאלו אותנו, מדרגות שיש הן האושר האמיתי. נכון שאפשר לבנות מדרגות גם מעץ או מתכת – אבל שיש הוא החומר היציב והעמיד ביותר למדרגות. אז יאללה, הגיע הזמן שהשיש שלכם יעלה מדרגה.
למדרגות שיש יש כמה יתרונות על פני מדרגות מחומרים אחרים:
איכות השיש – מדרגות שיש נשחקות פחות ממדרגות עץ או מתכת ונשארות חזקות ואסתטיות לאורך שנים. הן עמידות בפני בלאי וספונג'ה. בנוסף הן לא מתחממות בקלות, לא משנות את צורתן לאורך הזמן ולא מחלידות.
עיצוב ונראות– כיון ששיש נחצב בגושים גדולים, הוא מאפשר מגוון רחב של עיצובים בלי הרבה חיתוכים והדבקות. בנוסף, מדרגות שיש משתלבות טוב יותר עם הריצוף בבית וניתן להשיג מדרגות בגוונים דומים מאוד לריצוף, מה שיוצר משטח נקי וקלאסי.
תחזוקה קלה – מדרגות שיש קלות לתחזוקה - רק שטיפה מדי פעם במים נטולי סבון. אם תרצו להשקיע ולמנוע כתמים עתידיים, תוכלו למרוח על מדרגות השיש "סילר" עדין - חומר שמגן על המדרגה מכתמים ולכלוך.
יש הרבה סוגים של אבני שיש טבעיות למדרגות ופרט למראה ההבדלים ביניהם קלים. חוזק האבן והיציבות דומה בכל האבנים והמחירים אמנם משתנים מעט מאבן לאבן אך עדיין ההבדל העיקרי בין אבני השיש הוא בעיקר הגוון והמראה. מגוון הסוגים של אבני שיש הוא רחב וגדול ולכן נציין כאן את הנפוצים לשימוש בישראל:
שיש חברון – שיש חברון הוא למעשה אבן גיר טבעית שנחשבת לחזקה ועמידה. בתוך שיש חברון יש שני סוגים עיקריים של שיש: שיש חלילה, ושיש חברון. משמעות השם אמנם זהה, אבל לא מדובר באותה האבן, אבן חלילה נחשבת ליוקרתית וחזקה יותר, ותעלה יותר משיש חברון פשוט. גם בגוונים יש שוני, ושיש חברון יותר פופולרי בגלל גווני הצהוב והלבן שלו. שיש חברון מומלץ מאוד למדרגות פנים וחוץ.
שיש בזלת - מכירים את אבני הבזלת ברמת הגולן? הן נוצרו כתוצאה מפעילות געשית ונחלי לבה שהתקררו, התייבשו והפכו לאבן בזלת חזקה מאוד בגווני אפור-שחור. בזכות החוזק של אבן הבזלת והעמידות שלה בפני שחיקה ונזקי מזג האוויר היא מתאימה מאוד לחיפוי קירות חיצוניים, ריצוף משטחים גדולים ובניית מדרגות שיש חיצוניות. אם אתם אוהבים את הצבע השחור, אפשר גם לעבד את אבן הבזלת למדרגות פנים במראה יוקרתי, מבריק ומרשים במיוחד.
שיש קרמה מרפיל – אבן קרמה מרפיל היא אבן טבעית שמגיעה אלינו הישר מספרד. היא קיימת בגווני לבן, שמנת וקרם ומכאן שמה – "קרמה". אבן הקרמה משמשת למדרגות שיש לבנות ושטופות אור שנותנות תחושה של מרחב וניקיון בבית.
אז החלטתם ללכת על מדרגות שיש וכבר בחרתם את האבן שאתם רוצים, איך מתקדמים מכאן?
התקנת המדרגות בבית מבוצעת במספר שלבים:
קבלן השיפוצים בונה את התשתית למדרגות מבטון. יש שתי אפשרויות לבניית הבסיס הבטוני - בטון בצורת מדרגות או שיפוע בטון חלק (שנראה כמו מגלשה).
אם החלטתם שאתם רוצים דווקא מדרגות מרחפות תצטרכו להזמין שירות של מסגר. מדרגות מרחפות או תלויות הן בעצם מדרגות שמחוברות מהצד של הקיר, ללא קורת מתכת חיצונית. המסגר בונה קונסטרוקציית מתכת נסתרת ומרכיב עליה מסגרות בסיסיות למדרגות שלתוכן תורכב מדרגת השיש.
איש השיש מגיע אליכם הביתה ולוקח את המידות המדויקות של גרם המדרגות. אם לא נבנו מדרגות מבטון אלא רק שיפוע, הוא מחלק אותן למספר המדרגות הנכון והתקני לבית. שימו לב שמדרגות צריכות להיות בנויות על פי תקן בטיחות שקובע כי גובה מינימום של מדרגות הוא 17.5 ס"מ וגובה המקסימום הוא 18 ס"מ.
לאחר חיתוך השיש במפעל מגיע שלב התקנת המדרגות עצמן.
כל מדרגה בנויה משני חלקים - החלק האנכי ש"תומך" במדרגה ונקרא "רום" והחלק שעליו דורכים ונקרא "שלח" או "מדרך".
איש השיש מתקין את הרום וממלא בתוכו תערובת ישרה של מלט לבן וחול ללא מים. הוא מיישר את תערובת המלט ושם שכבה של טיט רטוב. אחרי זה הוא "מדביק" את ה"שלח" וזהו – יש מדרגה חדשה!
קנט הוא החלק שבולט מעט ממשטח המדרגה ותוחם אותה. לרוב, איש השיש יתקין קנט סטנדרטי בעובי 3 ס"מ או 4.6 ס"מ (שידוע לרוב בתור קנט 5 ס"מ). ניתן להזמין גם קנטים כפולים של 6 ס"מ או הזמנות מיוחדות של קנטים בעובי שונה כמו 7 או 10 ס"מ, תלוי במראה שאתם מחפשים.
אם תרצו מדרגה מעוצבת ויוקרתית יותר, תוכלו לבקש מאיש השיש קנטים בכל מיני צורות כמו חצי עיגול, עיגול מלא, פינה חדה, פאזה או קנט מרשים של "מקור ציפור".
מדרגות שיש חשופות לפגעי מזג האוויר, לכן באזורים שקרובים לים וללחות של מישור החוף מומלץ להתקין מדרגות חיצוניות מאבני כורכר. אבנים אחרות שלא מתאימות לאקלים, יספגו מים ומלחים ויש סכנה שהן יתנתקו מהקיר כעבור מספר שנים.
בנוסף, הטל והגשם יכולים לגרום למדרגות להפוך לחלקלקות ויש מספר שיטות למנוע את החלקלקות הזו:
התזת חול – התזת חול בלחץ גורמת ל"פציעה" קלה באבן והופכת אותה למחוספסת מעט. החסרון המשמעותי בחול הוא שלאחר מספר שנים אפשר לראות כתמים קטנים של סוליות נעליים על המדרגה. אפשר לפתור את הבעיה הזו על ידי מריחה של חומר הגנה או סילר על האבן.
הברשה – הברשה מתבצעת באמצעות מכונה גדולה שבתוכה מותקנת מברשת מברזל. את האבן מכניסים לתוך המכונה והיא יוצרות גבשושיות קטנות בשיש.
פס סיתות – פס מחוספס מיוחד שמדביקים בקצה המדרגות ומונע את ההחלקה. לרוב, פסי הסיתות מודבקים במקומות ציבוריים ופחות בבתים פרטיים כיון שהם פחות אסתטיים.
מחיר מדרגות מורכב משלושה פרמטרים - מחיר השיש עצמו, עלות ההרכבה ומחיר הקנטים.
מחיר מדרגות שיש מתומחר לפי מטר מדרגה כאשר גודל סטדנרטי של מדרגה הוא מטר אורך על 35 ס"מ רוחב ובעובי 3 ס"מ. אם תרצו מדרגה רחבה, עבה או ארוכה יותר תשלמו בהתאם.
מחיר מדרגה משיש חברון הוא כ-130 ₪ למדרגה.
שיש חלילה ושיש בזלת דומים מאוד במחיר ויעלו 250-300 ₪ למדרגה.
אם יש לכם מפלס בין שני גרמי מדרגות, השטח שביניהם ("פודסט") יחושב כמו 2.5-3 מדרגות.
בנוסף למחיר השיש עצמו, הרכבת המדרגות תעלה עוד 120-160 ₪ למדרגה אחת, כולל הרכבה של פאנל סטנדרטי בגובה 7 ס"מ.
אם תבחרו להוסיף קנט עגול מלא תשלמו 600 ₪ למטר, קנט מקור ציפור יעלה 350 ₪ למטר.
שימו לב: המחירים המצוינים לא כוללים מע"מ.
זהו, יש לכם את כל המידע הנחוץ כדי לבחור לעצמכם מדרגות שיש חדשות, יציבות ומגניבות. זה הזמן לקרוא את חוות הדעת שאסף צוות הדירוג של מידרג על אנשי השיש המומלצים במידרג ולהתחיל בעבודה.
מדרגות שיש מתומחרות לפי מדרגה באורך מטר. המחירים נעים מ-130 ₪ ועד 300 ₪ למדרגה, לא כולל הרכבה ומע"מ.
קנט סטנדרטי של 3-5 מ"מ כלול במחיר המדרגה. אם תרצו להוסיף קנטים מעוצבים המחיר יעלה ל350-600 ₪ למטר של קנט ייחודי.
יש סוגי שיש רבים למדרגות. הנפוצים שבהם הם שיש חברון, שיש חלילה, שיש בזלת ושיש קרמה.
הניקיון של מדרגות שיש פשוט מאוד - רק שטיפה במים נטולי סבון.
מדרגה אחת משיש חלילה עולה 250-300 ₪, בלי הרכבה שתעלה עוד כ-120-160 ₪ למדרגה.
אנשי השיש ממליצים לבנות מדרגות שיש מאבנים טבעיות כמו חברון, חלילה ובזלת.
קודם כל, חשוב להקפיד שמדרגות השיש בתוך הבית יהיו יבשות מרטיבות.
מחוץ לבית תוכלו להתקין מדרגות מוברשות או עם התזת חול. בנוסף, תוכלו להדביק פס סיתות שמונע החלקה.
אם תרצו לדעת יותר על כל שיטה, תוכלו לקרוא את המאמר בתחילת העמוד.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.