ניכוש עשבים בגינה זה לא מאוד מסובך, אבל אולי תופתעו לגלות שיש הרבה שיטות לעשות את זה. חוץ מהשיטה הקלאסית של שימוש במעדר, אפשר גם לרסס את העשבים, וגם לנכש אותם בשיטות אחרות ללא שימוש בחומר כימי. אז איזו שיטה הכי מומלצת לניכוש עשבים, וכמה יעלה לכם להזמין גנן שיחסוך מכם את כל העצבים? התשובות במאמר הבא.
בעיקרון, בכלל לא חייבים לנכש עשבים בגינה – אם בא לכם גינת בר בחצר הבית, תמיד תוכלו לעזוב את העשבים לנפשם, אבל דעו שעלולים להיות לכך כמה חסרונות:
שרפה – ניכוש עשבים בגינה יעזור לכם אם חס וחלילה תתחיל שרפה בחצר. אם ניכשתם עשבים בחצר, השרפה תתפשט לאט יותר, ולא כמו אש בשדה עשבים. שימו לב! אין מה להילחץ, עשבים הם לא גורם לשרפה, אלא פשוט כאלה שיקלטו את האש בצורה טובה יותר מצמחים אחרים, בעיקר כשהם יבשים וגבוהים.
שמירה על צמחי הגינה – עשבים שוטים שותים את המים לצמחי הגינה האחרים. זה לא רק משחק מילים, זה ממש אמיתי. אם תיתנו לצמחיית פרא לצמוח ליד צמחי הגינה שטיפחתם, העשבים יכולים לקחת להם את כל המים ולגרום להם לנבול. אם בכל זאת יש צמחיית פרא שבא לכם להשאיר, בטח תשמחו לדעת שלא כל העשבים גוזלים מים מצמחי הגינה, יש כאלה שהשורשים שלהם לא מאוד עמוקים ויכולים לחיות ליד צמחי הגינה בשלום אמיתי. בשביל לדעת אילו עשבים צריך לנכש ואילו אפשר להשאיר ליד צמחי גינה, תצטרכו גנן מנוסה ומיומן שיבוא לגינה וייבחן את זה.
אסתטיות – תכלס זו חתיכת סיבה. עשביית פרא גורמת לגינה להיראות כמו שטח עזוב באיזה יישוב ישן ולא מוכר. ניכוש העשבים יפתח את השטח, יהפוך אותו ליפה יותר וגם יקל את המעבר בו ויאפשר לכם לעשות בו כל מה שתרצו - לבנות סוכה או סתם לשלוח את הילדים לשחק בכדור.
די חשוב להכיר את השיטות השונות לניכוש עשבים כי כל שיטה מתאימה לעשבים שונים ותלויה באזור המסוים שהם צמחו בו. חוץ מזה, לכל שיטה היתרונות והחסרונות שלה, אז כדאי לכם לבחור מה אתם מעדיפים:
ניכוש עשבים בכוח הזרוע – זו השיטה המסורתית המוכרת לכולנו – לעדור באדמה במעדר או טורייה ולנכש את העשבים. רוב הגננים ישתמשו בשיטה הזו כדי לנכש עשבים ליד צמחי גינה, אבל לא לניכוש עשבים בשטחים גדולים כי זו שיטה איטית יחסית. אם אין לכם המון עשבים בגינה, זו השיטה המומלצת כי אין בה שימוש בחומרים כימיים והיא מדויקת מאוד. בעבודה נכונה הסיכוי שצמחי הגינה הסמוכים לעשבים ייפגעו - נמוך.
ניכוש עשבים בחרמש – חרמש הוא כלי מכני שמורכב ממוט ובקצה שלו ראש שאליו מחוברים רצועות פלסטיק חדות. בעזרת סיבוב מהיר של הראש, רצועות הפלסטיק חותכות את העשבים. היתרון הגדול של השיטה שהיא יעילה ומהירה מאוד. מצד שני, יש לה שני חסרונות מובהקים:
החרמש לא עוקר את העשבים מהשורש, ולכן הם יצמחו שוב די מהר. זו הסיבה שהשיטה הזאת מתאימה לשטח שאתם צריכים לנקות לאירוע מיוחד וחד-פעמי, ולא אכפת לכם שבתוך כמה חודשים העשבים יצמחו שוב. אם אתם צריכים ניכוש עשבים ארוך-טווח, שווה לחשוב על אופציה אחרת.
רצועות הפלסטיק של החרמש עלולות לפגוע בצמחים הסמוכים לאזור שהיא עובדת עליו, ולכן השיטה לא מתאימה לניכוש עשבים שבין צמחי הגינה והעצים שלכם, כי הם עלולים להיפגע.
ניכוש עשבים משולב: ריסוס + חרמש – בשיטה זו הגנן ירסס בשבילכם קודם את כל העשבים בחומר מיוחד שהורג אותם. שני החומרים הנפוצים לניכוש עשבים הם "טייפון" או "ראונדאפ". לאחר כשבועיים, כשכל העשבים כבר יהיו יבשים וימותו, הגנן יעבור עם חרמש או עם מעדר וינכש את כל העשבים. שיטה זו גם יעילה ומהירה, וגם מסירה את העשבים לטווח ארוך יחסית. שימו לב שיש גננים שנמנעים מלהשתמש בריסוס כי הוא מזיק לקרקע ורעיל לנושמים אותו. גננים אחרים פשוט ישתמשו במסכות חמצן ויבקשו מכם לא להיות באזור כשהם מרססים. השיטה הזו טובה לניכוש עשבים בשטחים גדולים, אך מומלץ להימנע מריסוס ליד צמחי גינה עונתיים כי הם עלולים להיפגע ולמות מזה. בשורה התחתונה - האם כדאי לרסס נגד עשבים? תוכלו לקרוא על זה כאן.
שימו לב! חומרי הריסוס די רעילים ולכן חשוב לדאוג לא להיות בסביבה בזמן הריסוס ועד כ-12 שעות אחרי שבוצע. אנחנו ממליצים לכם להרחיק גם את בעלי החיים במשך הזמן הזה, הריסוס רעיל גם להם.
ניכוש עשבים בחיטוי סולרי – אנרגיית השמש מנוצלת לתחומים רבים, ואולי תופתעו לגלות שהיא רלוונטית גם לניכוש עשבים. הגנן ירטיב קודם את כל העשבים, ואז יפרוס מעליהם יריעת ניילון לבנה-שקופה. העשבים ימותו או כתוצאה מהחום הרב (הניילון ייצור מעין אפקט חממה) או בגלל חוסר תאורה. אחרי כשבוע-שבועיים הגנן יחזור ויסיר את העשבים בקלות בחרמש או במעדר וטורייה. זו שיטה שלקוחה מעולם החקלאות, ולא כל הגננים עושים אותה. היא מיועדת לשטחים פתוחים, והיתרון שלה לעומת הריסוס הוא שהיא אקולוגית.
ניכוש עשבים מדשא הוא סיפור קצת שונה לעומת ניכוש עשבים מאדמה. דשא הוא גם סוג של עשב, ולכן הריסוס הרגיל נגד עשבים יחסל גם אותו. יש ריסוס מיוחד לעשבים שגדלים על דשא, אבל גננים רבים מעדיפים שלא להשתמש בו כי מינון גבוה מדי שלו יכול להרוג את הדשא. יש גננים שיעדיפו לנכש את העשבים מהדשא בידיים או עם מעדר וטורייה, ואם הדשא מלא עשבים ברמות לא סבירות, הם אפילו ימליצו לכם להחליף את הדשא.
השיטה הרווחת ביותר למניעת עשבים בעתיד היא חיפוי של האדמה בעזרת בד ניילון מסוג פלריג שמעליו מפזרים חלוקי נחל, טוף או שבבי רעפים. אם בא לכם שיטות אקולוגיות יותר, תוכלו לפזר ישר על האדמה רסק עץ או רסק גזם שיפחיתו משמעותית את צמיחת העשבים מאוחר יותר. כמובן עושים את זה רק בשטח שניכשנו כבר את העשבים שבו. הנה גנן שמסביר על חיפויי הגינה המומלצים:
חוץ מזה, פעולת המנע החשובה ביותר היא ניכוש העשבים באופן שוטף. אנחנו מצטערים לבשר לכם שעשבים באביב הם קצת כמו קרמבו בחורף. הם תמיד יחזרו, גם אם חיפיתם את האדמה וניכשתם את העשבים בצורה מושלמת בקיץ שעבר. אבל לפעולות התחזוקה יש השפעה אדירה - אם הקפדתם לנכש ולחפות את הגינה, כמות העשבייה שתצמח בה בעונה הבאה תהיה קטנה מאוד עד לרמה שתוכלו כבר לנכש את העשבים בעצמכם בידיים. אם לא עשיתם פעולות תחזוקה של חיפויים וניכוש עשבים, הצמחייה בגינה תחזור במלוא הדרה ועלולה להשתלט לכם על הגינה.
עקרונית, אין שום בעיה לנכש עשבים לבד. אם אתם בעלי תושייה, תמיד תוכלו לקחת מעדר או טורייה, להתחיל לעדור, ולהרגיש כמו החלוצים ההם שהפריכו את השממה. כשאתם עודרים, תנסו לכוון לשורש של העשב, בנקודת האדמה הסמוכה ביותר למקום שממנו העשב צומח, אבל לא על העשב עצמו, וכך העשבים ייעקרו מהשורש. אספו את כל העשבים העקורים בצד, ואחר כך פנו אותם בשקיות זבל גדולות. שימו לב! מדובר בעבודה פיזית לא פשוטה, כך שאם לא בא לכם להזיע הרבה ולשבור את הגב – השאירו את זה לגנן.
מה לגבי ריסוס? כאן כבר חשובה ההבנה המקצועית בכל הקשור למינון הריסוס, בחירת הסוג שלו, ובחירת האזורים הנכונים שבהם אפשר לרסס. אנחנו מזכירים גם שמדובר בחומרים רעילים, ולכן אנחנו ממליצים מאוד להשאיר את עבודת הריסוס לגנן מיומן.
עלות הזמנת גנן לניכוש עשבים בלבד נעה בטווח מחירים די רחב. כמו בהרבה מקצועות, המשפיע העיקרי על המחיר הוא זמן העבודה של העובד בשטח. כמה זמן לוקח לנכש עשבים? זה תלוי בשלושה משתנים עיקריים: גודל העשבים (האם מדובר בעשבים של תחילת החורף, שהם קטנטנים וקל לעקור אותם, או עשבים גבוהים שהניכוש שלהם מורכב הרבה יותר), צפיפות העשבים וגודל השטח שהם גדלו בו. עלות הריסוס לרוב לא משפיעה על המחיר.
הרעיון ברור - קשה מאוד להעריך את המחיר, אבל נוכל לומר עקרונית שבגינה של כחצי דונם שבחלקים רבים ממנה כבר יש צמחי גינה ועצים, ניכוש עשבים קטנטנים של תחילת החורף ברמת צפיפות בינונית יעלה לכם כ-400 ש"ח עד 600 ש"ח בממוצע. לעומת זאת, אם יש לכם את אותה הגינה, ונזכרתם רק בסוף העונה לנכש את העשבים, וגובהם כבר הגיע לעשרות סנטימטרים, מחיר ניכוש העשבים יהיה כ-1,000 ש"ח עד 1,500 ש"ח בממוצע, ואפילו יותר מזה. העלייה הדרסטית במחיר קשורה גם לכך שניכוש עשבים גבוהים היא קשה ואורכת הרבה יותר זמן מניכוש עשבים קטנים, אבל גם כי עבודת האיסוף של עשבים גבוהים יכולה להימשך זמן רב. ניכוש עשבים קטנטנים לא דורשת עבודת איסוף בדרך כלל.
אנחנו ממליצים לקרוא לגנן לנכש את העשבים כשהם עוד קטנטנים, כדי שלא תיתקעו לקראת הקיץ עם עשביית פרא שמחיר הניכוש שלה גבוה בהרבה.
כמו שכבר הבנתם, ניכוש עשבים היא פעולה די פשוטה וחשובה, אך הבעיה שהיא קשה מאוד פיזית. בשביל שניכוש העשבים ייעשה כמו שצריך, כדאי לכם להזמין גנן מומלץ שלא יעבור לכם על הגינה עם חרמש ויהרוס את הצמחים האחרים על הדרך, או ירסס לכם את הדשא ויהרוג אותו. איך תמצאו גנן מומלץ? במידרג יש רשימה של גננים מומלצים עם חוות דעת מלקוחות קודמים כמוכם. הגננים שברשימה מדורגים לפי קטגוריות של אמינות, מחיר, מקצועיות וזמנים, והמדורג הכללי הגבוה ביותר מופיע בראש הרשימה.
רוב הגננים משתמשים בחומרים "ראונדאפ" או "טייפון". אין כל כך הבדל ביניהם, חוץ מזה שטייפון יותר זול. חשוב לציין ששניהם נחשבים די רעילים, ולא מעט גננים נמנעים מלהשתמש בהם. אם מרססים, חשוב לעשות זאת עם מסיכת חמצן, ולכבס את הבגדים מיד אחרי הריסוס. בנוף, כדאי להתרחק מהשטח המרוסס כ-12 שעות מסיום הריסוס.
מחיר הזמנת גנן לניכוש עשבים נע בטווח די גדול של בין 400 ל-600 ש"ח בממוצע ועד ל-1000 ש"ח עד 1,500 ש"ח בממוצע. זה תלוי בהמון משתנים, שלבסוף רובם קשורים למשך העבודה של הגנן. אם העשבים השוטים גבוהים, לגנן ייקח יותר זמן לנכש את העשבים וגם המחיר יעלה. ככל שהעשבים יהיו קטנים יותר ובשטחים מצומצמים יותר, לגנן יהיה יותר פשוט לקצור אותם.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.