כיוון פסנתרים צריך לעשות לפחות פעם-פעמיים בשנה, 4-5 פעמים אם מדובר על פסנתר חדש. וגם, אם החלטתם לפצוח בסימפוניה החמישית של בטהובן בחוף הים לאור ירח - תצטרכו לכוון את הפסנתר, שכן הלחות פוגעת במיתרים ותגרום להם לצאת מכיוון. באילו עוד מקרים תצטרכו לכוון את הפסנתר (או אולי נכון יותר – מתי לא?), מה המחיר של כיוון פסנתרים ואיפה אפשר למצוא המלצה על מכווני פסנתרים - תו אחרי תו, בפנים.
עד כמה שזה נשמע קלישאה, כשפסנתר לא מכוון - אתם פשוט יודעים. כל מי שמנגן בפסנתר יכול להרגיש כשהוא מנגן שהצליל לא מדויק או לא נשמע כמו שהוא אמור להישמע, וכנראה שיש צורך בכיוון. לטובת החדשים בתחום או כאלו שכבר הספיקו לשכוח, נתחיל מסקירה קצרה (מבטיחים שקצרה) איך הפסנתר בנוי ולמה המיתרים יוצאים מכיוון:
פסנתר סטנדרטי מורכב מ-88 קלידים ו-230 מיתרים ממתכת (אך יש פסנתרים שיש בהם יותר קלידים ומיתרים), המתוחים בתוך תיבת תהודה מעץ הנמצאת בתוך הפסנתר. בכל פעם שמקישים על אחד הקלידים, מופעל פטיש קטן המכה במיתרים השייכים לו והוא הגורם להפקת התו הרצוי. המיתרים בפסנתר אמורים להיות מתוחים בצורה המרבית והאופטימלית ביותר, אך עם הזמן (וחוקי הפיזיקה) הלחץ נחלש בצורה טבעית, המיתרים נרפים לאט ובסופו של דבר יוצאים מכיוון.
כלל אצבע לכל בעל פסנתר הוא שכיוון פסנתרים יש לבצע לפחות פעם או פעמיים בשנה. חוץ מהכלל הזה, יש עוד כמה גורמים שבגללם תצטרכו לכוון את הפסנתר:
לחות וטמפרטורה – בגלל שתיבת התהודה של הפסנתר עשויה מעץ, היא רגישה בפני טמפרטורה ולחות, היכולים לגרום למיתרים להתרחב לצאת מכיוון. באופן כללי, נסו להימנע מלמקם את הפסנתר במקומות קרים או חמים בצורה קיצונית, ואפילו לא מתחת למזגן, כדי לנסות למזער נזקי טמפרטורה כמה שניתן.
הזזת, כיוונת - כל הזזה קטנה של הפסנתר יכולה להוביל לרפיון ולירידה במתח המיתרים, מה שיוביל לצליל לא מדויק ויצריך כיוון. אז בין אם אתם מבצעים הובלת פסנתר או רק הזזתם אותו מנקודה אחת לאחרת בבית, צפו לביקור של מכוון פסנתרים בקרוב.
פסנתר חדש – בשנתיים הראשונות לחייו של פסנתר חדש, יש צורך לכוון אותו לפחות 4-5 פעמים בשנה. הסיבה לכך היא שכאשר הפסנתר חדש, המיתרים עדיין גמישים יחסית ולכן יתרפו מהר יותר ויצאו מכיוון לעיתים קרובות יחסית. אחרי שנתיים כבר אין הבדל גדול ואפשר לכוון פעם–פעמיים בשנה, או אם מדובר במקרה מיוחד כמו בגורמים שהצגנו למעלה.
עכשיו לחלק המעניין. כיוון פסנתרים יכלול את השלבים הבאים:
כיוון פסנתר יצריך פתיחה של הפסנתר ובדיקה מקיפה שלו על ידי הקשה על הקלידים ובדיקת התווים שמפיקים המיתרים.
מכוון הפסנתרים יעבור על הקלידים ובהתאם לצליל המופק מהם יתחיל לכוון אותם על ידי מתיחה בעזרת מברג ייעודי. מכוון הפסנתרים נעזר בעיקר בשמיעתו המקצועית כדי לדעת עד כמה לכוון את המיתר על מנת שיפיק את הצליל הרצוי, ולעיתים גם נעזר בכלים מיוחדים כמו טיונר או קולן.
לאחר הכיוון מנגנים על הפסנתר ומוודאים שהמנגנון וכל התווים מדויקים ותקינים. כל תהליך הכיוון ייקח בין שעה לשעה וחצי.
מכוון הפסנתרים אמנם יקיש על מיתרי הפסנתר אבל לאוו דווקא על מיתרי הלב שלכם. בכל הקשור למתן אחריות על כיוון הפסנתר, הדעות חלוקות. חלק ממכווני הפסנתרים לא מעניקים אחריות בגלל שהם מתייחסים לזה כדבר בסיסי ביותר, ממש כמו לנקות בית. אבל, חלק ממכווני הפסנתרים עשויים לתת אחריות לכמה חודשים, בתנאי שהפסנתר היה במצב מכני טוב כשהם כיוונו אותו, ולא קיימת תקלה רצינית שמונעת את הכיוון.
מחיר כיוון פסנתרים נע בין 450-600 ₪ לא כולל מע"מ, וכולל רק את הכיוון עצמו. כלומר, במידה ועל הדרך אתם רוצים גם לתקן תקלה יחסית פשוטה כמו מיתר שצריך להחליף או תקלה קטנה במנגנון, תצטרכו להוסיף עוד 100-200 ₪ נוספים, בהתאם למקרה. אותה החוקיות תקפה גם לניקוי פסנתר. אם תרצו גם ניקוי פנימי בנוסף לכיוון, תצטרכו להוסיף עוד 300 ₪ למחיר הסופי.
למכוון הפסנתרים יש פטיש קטן לפסנתר. אבל זה הגיוני, אחרת הוא לא היה בוחר את המקצוע הזה. עכשיו אחרי סיימנו לפרוק את כל בדיחות הקרש שלנו על כיוון פסנתרים, הגענו לחלק החשוב באמת. אם הפסנתר באמת קרוב לליבכם, אנחנו מניחים שתרצו לפנות למכוון פסנתר מקצועי, ואם הוא מומלץ – עוד יותר טוב. כאן תמצאו מכווני פסנתרים מומלצים המדורגים על ידי לקוחות קודמים. אם תחליטו להיעזר באחד מהם, בסיום התהליך נתקשר לבקש חוות דעת וככה נשמור על הדירוגים מעודכנים.
מחיר כיוון פסנתרים נע בין 450-600 ₪ לא כולל מע"מ, וכולל רק את הכיוון עצמו. כלומר, תיקון כל תקלה נוספת או אפילו ניקוי יעלו את המחיר בעוד כמה מאות שקלים.
כיוון פסנתר יצריך פתיחה של הפסנתר ובדיקה מקיפה שלו על ידי הקשה על הקלידים ובדיקת הצלילים שמפיקים המיתרים.מכוון הפסנתרים יעבור על הקלידים ובהתאם לצליל המופק מהם יתחיל לכוון אותם על ידי מתיחה בעזרת מברג ייעודי. מכוון הפסנתרים נעזר בעיקר בשמיעתו המקצועית כדי לדעת עד כמה לכוון את המיתר על מנת שיפיק את הצליל הרצוי, ולעיתים גם נעזר בכלים מיוחדים כמו טיונר או קולן. לאחר הכיוון מנגנים על הפסנתר ומוודאים שהמנגנון והצלילים תקינים.
כיוון פסנתרים צריך להתבצע לפחות פעם - פעמיים בשנה, ו4-5 פעמים אם מדובר בפסנתר חדש בן פחות משנתיים. בנוסף, בכל פעם שהזזתם את הפסנתר (אחרי הובלה למשל), או אם אתם גרים במקום עם טמפרטורה בעייתית (חום וקור קיצוני), המתח במיתרים עשוי לרדת ויש צורך לכוון את הפסנתר.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.