יש לכם גג רעפים? איזה כיף. הרעפים האדומים יפים ומקנים לבית מראה פסטורלי ורומנטי, אך תקלות בגג רעפים יכולות לגרום למצבים מאוד לא נעימים- הנפוץ שבהם הוא אותו טפטוף מעצבן בתקרה שגורם לכם להרהר האם אתם נמצאים במטבח או במתקן עינויים. כדי להקל על המצב ולדעת מה אתם יכולים לעשות לבד ומתי אתם חייבים להיעזר באיש גגות, ריכזנו עבורכם בטיפ הבא כמה דברים שחשוב לדעת לגבי תיקון גג רעפים.
כשמדובר בגג רעפים, החשוף למפגעים רבים, השאלה היא לא האם תגיע התקלה, אלא מתי.
רעפים שבורים, מרזבים סתומים וסדקים ברוכבים (כן,יש דבר כזה) הם רק חלק מהצרות שיכולות לתקוף את הגג שלכם. בניגוד לחלקים אחרים בבית, בהם לרוב אם יש בעיה ניתן להבחין בה בקלות, בגגות רעפים אנחנו נתקלים בבעיית נגישות ונראות ולכן יש צורך בעין של גגן.
רעפים שבורים או סדוקים הם אחת הסיבות הנפוצות לנזילה או רטיבות בבית, ולכן אם אתם נתקלים בבעיה כזו- סביר להניח כי אחראי לה רעף סורר. יש שני סוגי רעפים נפוצים:
רעפי בטון - אלו רעפים ישנים אשר נעשה בהם שימוש נרחב לפני עשרות שנים. רעפי הבטון ישנים ולכן פגיעים ונוטים להישבר. במידה ורעף מסוג זה נשבר או נסדק, לא ניתן לרכוש חדש כיוון שרעפי הבטון כבר לא מיוצרים, אך אל דאגה- למרבית הגגנים יש מלאי של רעפי בטון שנועד בדיוק לתיקונים אלו.
רעפי חרס - הם רעפים מודרניים, חזקים ועמידים יותר מרעפי הבטון. רעפי חרס הם מוצר די עמיד ובאופן טבעי אין סיבה שיישברו או ייפגעו. פה אתם בטח שואלים, ובצדק, אז איך בכל זאת רעפים שבורים נפוצים כל כך? יש שלושה הסברים:
טיפ מאיתנו –
נהוג לחשוב שהגשם יגיע וישטוף איתו את כל האבק שהצטבר על הגג. אז זהו, שלא. האבק ביחד עם המים הופך לבוצי ומקשה על המים לזרום כלפי מטה, מה שיכול לגרום לרעפים להישבר. ההמלצה שלנו – כדאי להוסיף את גג הרעפים לרשימת הניקיונות, ועדיף לפני הגשמים. אם אין לכם פחד גבהים, ניתן לעלות לגג (בזהירות כמובן) ולנקות אותו, לרוב מטאטא יספיק. אם הלכלוך הצטבר בכמות גדולה או שסתם לא בא לכם להתעסק עם זה - זו בהחלט סיבה מספקת כדי להזמין בעל מקצוע.
המרזב הוא צינור שתפקידו לנקז את מי הגשמים מגג המבנה ובכך למנוע הצטברות נוזלים בגג. מרזבים נוטים לצבור לכלוך, עלים, לשלשת יונים ושאר הפתעות נחמדות אשר גורמות למרזב להיסתם ופוגעות ביכולת ניקוז המים שלו. ברגע שהמרזב מתחיל להיסתם, הדרך לרטיבות ולהצפה די קצרה. אם אתם תוהים איך מנקים מרזב? כדאי שתדעו שרוב הגגנים ששאלנו המליצו להיעזר בבעל מקצוע לצורך משימה זו.
יש שני סוגי מרזבים ולכל אחד תיקון שונה:
תיקון מרזב פנימי- הרבה פעמים בזמן תכנון הבית בוחרים להתקין מרזב פנימי מטעמי אסתטיקה. המרזב הפנימי מותקן בתוך חלל הגג ולכן הוא פחות חשוף ללכלוכים ונשמר לזמן ארוך יותר. החיסרון של מרזב מסוג כזה הוא שאין נגישות אליו, ולכן אם הוא נסתם או נשבר לרוב תצטרכו להתקין מרזב חדש – חיצוני.
תיקון מרזב חיצוני – מרזב חיצוני הוא המרזב הקלאסי - צינור שמורכב מחוץ לגג. אם יש לכם מרזב חיצוני שנסתם, אתם יכולים לנסות לנקות אותו בעדינות לבד, או להזמין איש גגות לשם כך. מרבית האנשים חושבים שכל עוד אין סתימה – המרזב תקין. הוא אמנם תקין, אבל הוא כנראה בדרך להיסתם, כך שטיפולים מונעים כמו ניקוי המרזב חשובים במיוחד. תעיפו עליו מבט מדי פעם כדי לוודא שהכל טוב איתו.
טיפ מאיתנו - נקו את המרזב פעמיים בשנה, כשאחת מהן בקיץ. בקיץ מצטברת לחות על המרזב, ובמגע עם לכלוך הלחות הופכת חומצתית ואוכלת את הפח.
חוץ מלכלוך, גם סדקים או שברים מפריעים לפעילות תקינה של המרזב. ישנם חומרים שונים המשמשים לאיטום סדקים במרזב, בהתאם לסוג החומר ממנו הוא עשוי. ניתן לתקן מרזב גם באמצעות סוג של טלאי – מסירים את החלק הסדוק ומדביקים במקומו חלק תקין. שימו לב, במידה ויש סדק או שבר משמעותי, לא כדאי להתפתות לתיקון עצמי של מרזבים, בגלל ההתאמה המדויקת שנדרשת בין המרזב לבין החומר המתקן. במצב כזה, רצוי להזמין גגן.
הרוכב הוא רעף עגול המחבר בין שני שיפועים בגג, כך שאם הגג שלכם מכיל יותר משיפוע אחד- רוב הסיכויים שיש לכם רוכב. לרוכבים נודעת חשיבות רבה בשמירה על הגג, ולכן חשוב שהם יהיו תקינים.
סדקים בבטון שתופס את הרוכבים - הרוכב מחובר לגג בעזרת שכבת בטון שמהווה דבק בין הרוכב לגג. במידה והבטון לא מצופה כמו שצריך הוא נסדק כאשר יש רוחות חזקות הגורמות לתנודות בבניין. כדי לתקן סדקים מסוג זה אוטמים את הסדק ולאחר מכן מורחים חומר אלסטי. קשה להבחין בסדקים אלו מפני שהרוכב מכסה אותם, ולכן אבחונם כמקור הבעיה לא פשוט ומגיע רק אחרי אלימינציה של שאר התיקונים האפשריים.
רוכב שחלף עם הרוח - אם הסדקים בבטון (שהזכרנו ממש בסעיף מעל) רבים ועמוקים, החיבור בין הרוכב לגג מתרופף וקיימת סכנה שרוח חזקה מספיק תעיף את הרוכב ממקומו. כדי להחזיר רוכב שעף למקומו, ראשית יש להסיר את שאריות הבטון הישן ולאחר מכן יש למרוח בטון חדש ולהניח את הרוכבכ החדש (או הישן במידה והוא לא נפגע, מה שלא ממש סביר). חשוב להקפיד למרוח מעל שכבת הבטון חומר גמיש שמונע יצירת סדקים בעת תנודות של הגג.
איש חכם אמר לנו פעם "גג רעפים זה כמו בן אדם. אמנם בכולם יש את אותם האיברים, אבל אין אחד שזהה לאחר". בגלל השוני הרב בין הגגות, כשמזמינים איש גגות לצורך ביצוע תיקונים בגג רעפים טווח המחירים הוא נרחב למדי. מחיר תיקון גג רעפים מושפע מגורמים כמו סוג העבודה, גובה הגג, גודלו, שיפועו, נוחות הגישה ועוד. כך למשל, התקנה של מרזב יכולה לנוע בין מאות לאלפי שקלים: התקנה של מרזב חיצוני עולה כ- 200 ₪ למטר, עלות קידוח בקיר (במידה והמרזב החיצוני מותקן בעקבות מרזב פנימי שנסתם) עולה בין 500-800 ₪ ואם יש צורך במנוף (בבניין של מעל 3 קומות) תצטרכו להוסיף עוד כ- 700 ₪.
הרבה פעמים הגגן לא יוכל לתת לכם אפילו הערכת מחיר כללית בטלפון, וידע להעריך את גודל הנזק בגג (ובעקבות כך את גודל הנזק הכלכלי) רק לאחר שיגיע פיזית לגג ויתרשם. ישנם תיקונים פשוטים כמו החלפת רעף שיוכלו להסתכם בסכום של 300 ₪, ויש תיקונים מורכבים יותר כמו החלפת מרזב שיכולים להגיע גם ל3,000 ₪. שיפוץ כללי לגג יכול להגיע גם מעל ל-10,000 ₪.
יש כמה דברים שחשוב לשים אליהם לב לפני שמזמינים גגן:
וודאו שאיש הגגות שמגיע לתקן את הגג עוסק בתיקון גגות בלבד, ולא אחד כזה ש"יודע לעשות הכל".
קיימת סכנה שגם אם העבודה נראית לכם מקצועית למדי, כעבור כמה חודשים תופתעו לגלות שאותו טפטוף מעצבן בתקרה חזר. כדי להימנע ממצבים כאלו, אנו ממליצים לכם לבקש אחריות מבעל המקצוע על תיקון הגג. אם התיקון נקודתי, האחריות המקובלת על תיקון גג הרעפים היא לעונת הגשמים הקרובה. אם בצעתם טיפול מקיף לכל הגג, בקשו אחריות לפחות לשלושת החורפים הקרובים.
תיקונים בגג רעפים דורשים ידע, מקצועיות וניסיון, בעיקר כדי שהתיקון יוכיח את עצמו כיעיל לאורך זמן. לכן, לפני שאתם מזמינים גגן, רצוי לקרוא מגוון חוות דעת ולשמוע המלצות של אחרים עליו. כדי שלא תתקלו בחאפרים, ריכזנו עבורכם כאן באתר רשימת גגנים מומלציםעל סמך אלפי חוות דעת. חוות הדעת נאספות מלקוחות אמיתיים שקבלו שירות, דירגו את בעל המקצוע במספר פרמטרים ונתנו חוות דעת כללית.
עופו על הגג שלכם
מחיר תיקון גג רעפים תלוי בכמה פרמטרים כמו גובה הגג, גודלו, הנגישות אליו ועוד ולכן טווח המחירים עבור תיקון גג רעפים יכול לנוע בין מאות שקלים לעשרות אלפי שקלים.
החלפת רעפים היא עבודה יחסית פשוטה ומהירה, ורוב העלות מורכבת למעשה מעלות הביקור של בעל מקצוע. החלפת רעף עד שני רעפים נעה בין 150-350 ש"ח. כל רעף נוסף יעלה עוד כ-50 ש"ח.
ברוב המקרים התשובה היא שאי אפשר. אם מרזב פנימי נסתם בדרך כלל הפתרון הפשוט והמומלץ יהיה התקנה של מרזב חיצוני שיתפוס את מקומו.
אם הסתימה היא פשוטה, למשל בגלל לכלוך שהצטבר, ניתן לנקות את המרזב באופן עצמאי, בעדינות כמובן. אם הסתימה כוללת פגיעה בפח, סדקים או לכלוך עיקש שנדבק למרזב - רצוי להזמין בעל מקצוע.
אם הגג שלכם נגיש ובעל שיפוע מתון יחסית (ואם אין לכם פחד גבהים) ניתן לנקות את הגג באופן עצמאי. לרוב מטאטא יספיק.
מחיר התקנת מרזב נע על טווח די רחב, ומושפע מגורמים רבים כמו גובה הגג, גודלו, הנגישות אליו וסוג המרזב הנדרש. מידע מפורט אודות מחיר התקנת מרזב תוכלו למצוא בטיפ שלנו על מחירי התקנת מרזבים.
ההמלצה הראשונה היא להסיר את האנטנות מהגג. בהמשך, יש מגוון טיפולים אפשריים כאשר העיקריים שבהם הם נקיון הגג והמרזבים וסריקה לאיתור סדקים ושברים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.