תקלות באופניים חשמליים יכולות להיות מבאסות במיוחד. אחרי שהשוויתם, בדקתם והשקעתם סכום מכובד בקניית אופניים חשמליים, משהו לא עובד. בדיוק בשביל זה ריכזנו עבורכם מידע על תיקון אופניים חשמליים, מחירי תיקון אופניים חשמליים, טיפים חשובים ועצות כיצד להישמר משיטות של חאפרים.
אין ספק שאופניים חשמליים הם עסק יקר יותר מקניית אופניים רגילים. גם בתיקון, תגלו שהמרכיבים החשמליים באופניים מייקרים משמעותית את עלות הטיפולים. כדי לחסוך מכם תיקונים מיותרים ובזבוז, אספנו כאן כמה דברים שחשוב לדעת- על תקלות נפוצות, תיקון שלהן והמחירים בשוק.
הסוללה (בטריה, מצבר, או איך שתקראו לזה) היא המרכיב החשוב ביותר באופניים החשמליים, וכתוצאה - גם היקר ביותר. רובם הגדול של האופניים החשמליים כיום מגיע עם סוללת ליתיום, שהיא בעלת משקל קטן יחסית ומספקת טווח נסיעה גדול.
עם זאת, קיימים הבדלים בין הסוללות השונות המשפיעים על יכולות האופניים החשמליים. שני הגורמים המרכזיים ביותר בסוללת אופניים חשמליים הם קיבולת הסוללה ומספר מחזורי הטעינה שלה. כך, ככל שקיבולת סוללה גדולה יותר היא תאפשר טווח נסיעה רחב יותר. ככל שמספר מחזורי הטעינה של הסוללה גבוה יותר- הסוללה תשרוד זמן ממושך יותר.
תקלה בסוללת האופניים החשמליים עלולה להיגרם ע"י מספר גורמים, כמו טעינת או פריקת יתר לא מבוקרת (כלומר- בסוללות חשמליות שאינן מנוהלות ע"י התקן אלקטרוני, הנקרא גם BMS, ונועד לווסת את החשמל בעת הטעינה והפריקה בצורה מסודרת), טעינה שלא באמצעות מטען ייעודי, חשיפה ממושכת לשמש, נפילת סוללה שאינה נעולה היטב בהתקן הסוללה, או פשוט בטריה שהסתיימו לה מחזורי הטעינה .
מחיר תיקון סוללה לאופניים חשמליים
מחיר תיקון סוללה עשוי לנוע בין 150 ל-450 ₪. עם זאת, כשמדובר בסוללה ש"נשרפו" לה התאים, אין טעם בתיקון, ועדיף לשקול החלפת סוללה לאופניים החשמליים. עלות סוללה חדשה נעה בין 1,700 ל-2,200 ₪.
חשוב לשים לב: טכנאי אופניים חשמליים המציעים מחיר נמוך מדי לתיקון סוללת ליתיום, מחליפים ככל הנראה את התאים בסוללה, במקום להסביר את הצורך בקניית סוללה חדשה. טכנאי אופניים המציע לכם לתקן תאים של סוללה- הוא כנראה לא אמין.
מנוע חשמלי לאופניים מגיע בסוגים ותצורות שונות. לענייננו, נתמקד בשני הסוגים העיקריים של מנועים חשמליים לאופניים, הנבדלים ביניהם בעיקר במיקום המנוע: מנועי מברשות (Brush motors), ומנועים חסרי-מברשות (Brushless motors).
תיקון מנוע מברשות
מנוע המברשות מחובר לאופניים באופן חיצוני ובעצם- מורכב על ההילוכים. היתרוןשל מנוע זה הוא שהוא פועל יחד עם מערכת ההילוכים, ולכן מאפשר להתאים את הרכיבה לתנאי השטח. החיסרון הוא בהספק נמוך בהרבה מזה של יריבו, כיוון שהרבה מאנרגית הסוללה "מתבזבזת" בחיכוך השרשרת (מלבד העובדה שהדבר מייצר רעש במהלך הנסיעה). כמו כן, העובדה שמדובר במנוע חיצוני הנמצא על שרשרת האופניים החשמליים מעלה את הסבירות לנזקים חיצוניים כמו נפילת שרשרת, מתיחתה או נזקים הנגרמים מלחות ומים.
תיקון מנוע חסר- מברשות
מנוע חסר-מברשות, לעומת זאת, הוא מנוע המחובר ישירות בתוך הגלגל ומהווה חלק ממנו. יתרונותיו של מנוע זה הוא בפעולתו השקטה, באטימות למים ולחות, ובשימור אנרגית הסוללה המאפשרת נסיעה לטווחים גדולים יותר. באופן כללי, התחזוקה של מנוע זה נמוכה משמעותית ומקטינה את הסיכוי שתידרשו לתיקון אופניים. יש לציין כי במנועים מסוג זה מותקן גם בקר מנוע, שתפקידו לווסת את הזרם המגיע למנוע, וכי גם בו עלולה להיגרם תקלה.
תקלה במנוע החשמלי של האופניים עלולה להיגרם מעומס יתר המופעל על האופניים, כמו משקל גדול מדי, עליות חדות הגורמות למאמץ חריג, חום, או הרכבה ושימוש לא נכון באופניים. עומס זה גורם להתחממות המנוע ולשריפה בחלקיו הפנימיים, או לחילופין לשחרורם.
מחיר תיקון מנוע חשמלי לאופניים
בעיות במנוע החשמלי של האופניים ניתנות לפתירה בקלות יחסית. המחיר הממוצע של תיקון מנוע חשמלי לאופניים ינוע סביב ה-350 ₪. עם זאת, במקרה של מנוע שרוף לחלוטין, מומלץ לרכוש מנוע חשמלי חדש. מחירו של מנוע חשמלי לאופניים, על פי התקן הנהוג בארץ המתיר מנועים עד להספק של 250 וואט, הוא בטווח שבין 1,250 ל-1,800 ₪.
תקלות בבקר המנוע עלולות להיגרם ממאמץ חריג, עומס במשקל, עודף חום או קורוזיה. במקרה של תיקון בקר המנוע, תיאלצו להיפרד לשלום מ-450 -650 ₪.
לוח הבקרה של אופניים חשמליים הוא למעשה התצוגה של האופניים החשמליים, שיכולה להיות אנלוגית או דיגיטלית. התצוגה של לוח הבקרה מציינת לרוב את מצב הבטריה, מד המהירות ומאפשרת להדליק ולכבות את האופניים או הפנסים.
מחיר תיקון לוח בקרה לאופניים חשמליים
מחיר החלפת תצוגה אנלוגית לאופניים חשמליים נע בין 200 ל-250 ₪. מחיר החלפת תצוגה דיגיטלית לאופניים חשמליים ינוע בין 400 ל-600 ₪.
:: תיקון פנסי תאורה - יעלה בין 150 ל-200 ₪.
:: תיקון התקן סוללה - בדרך כלל, תקלה בהתקן הסוללה תיגרם כאשר התושבת נשברת. בהחלפת ההתקן, רוב בעלי המקצוע לא ייגבו תשלום נוסף על ההתקנה, ויסתפקו במחיר ההתקן עצמו. מחיר החלפת התקן הסוללה נע בטווח שבין 250 -350 ₪.
אמנם אתם כבר פה, אבל אם כבר נפגשנו, כדאי גם ללמוד משהו לפעם הבאה ?. הנה כמה טיפים לתחזוקה נכונה של האופניים, שיעזרו לכם להימנע מראש מהצורך בתיקון.
:: בדיקות תקופתיות – חשוב לערוך בדיקה לאופניים החשמליים, גם אם לא הבחנתם בתקלה נראית לעין. ממש כמו ברכב, קבעו לעצמכם לערוך טיפול 10,000 גם לאופניים החשמליים (בממוצע, אחת לחודשיים-שלושה). במהלך הטיפול חשוב לשים לב לשימון השרשרת, חיזוק הברגים והחישורים, כיוון הברקסים, ניקיון האופניים, בדיקת תקינות הסוללה ושמירה על לחץ אוויר נכון בגלגלים - כל אלו יחסכו לכם תיקונים מיותרים בעתיד.
:: שמירה על סוללת האופניים – כשמדובר בסוללות ליתיום, קיים בסוללה מנגנון הגנה שמותיר 10% טעינה ולא מאפשר להגיע לפריקה מלאה של הסוללה לעולם, כדי למנוע פגיעה בסוללה. עם זאת, ההמלצה היא, אחת לכמה טעינות, להביא למצב של ריקון הסוללה ככל האפשר בכדי לשמור על איכותה.
באם אתם לא משתמשים באופניים תקופה ממושכת, חשוב לשמור על טעינה של כשעה, אחת לחודש. בסוללות עופרת, שנפוצות פחות באופניים החשמליים, אסור לרוקן את הסוללה.
:: שמירה על לחץ האוויר בגלגלים - כמו בשימוש בכל אופניים, חשוב לנהוג בצורה זהירה, שתמנע נזקים לגוף המכני של האופניים. כמו כן, באופניים חשמליים יש חשיבות מיוחדת לשמירה על לחץ אוויר תקין בגלגלים, כיוון שאם לא תעשו זאת- אנרגית הסוללה "תתבזבז" על ההשקעה בגלגלים ותגרע מטווח הנסיעה של האופניים החשמליים.
:: אחסון - מומלץ לאחסן את האופניים החשמליים במקום קריר ויבש. לכן, אין לאחסן את האופניים מחוץ לבית, שם הם עלולים להיפגע מלחות גבוהה, רטיבות, או לחילופין משמש ישירה שעלולה לגרום לפירוק תאי הסוללה וקיצור חייה.
:: מניעת גניבות - תופעת הגניבות של אופניים חשמליים הפכה לרעה חולה. אם אתם כבר משקיעים בקנייה של אופניים חשמליים, מומלץ לרכוש גם מנעול איכותי, או להתקין אזעקה שתעלה לכם בין 250 -350 ₪.
החל משלב קניית האופניים חשוב לבדוק שהגעתם למקום מורשה, שמתמחה בעיקר באופניים חשמליים. חנויות אופניים רגילות, שהחליטו להיכנס לתחום האופניים החשמליים, מתמחות בעיקר במכירת האופניים האלו, ולא בתיקון. החנויות הללו אמנם זולות יותר ברכישה של אופניים חשמליים בפער של כ-200 ₪, אך כשתזדקקו לשירות תגלו ששילמתם ביוקר.
אמנם, אין דרך ממשית לדעת אם החנות שלפניכם מתמחה באופניים חשמליים, אך כמו בכל נושא- תמיד כדאי לשאול. תהיו נחמדים, תביעו התעניינות ותשאלו כמה זמן החנות עוסקת בתחום האופניים החשמליים. חנות שעוסקת כבר מספר שנים רק בתחום האופניים החשמליים נחשבת לשועל קרבות וותיק. לחנויות אופניים רגילים שנכנסו לאחרונה לתחום ולא צברו מספיק ניסיון בתיקון- עדיף לתת זמן. בנוסף, וכפי שתקראו בפסקה הבאה, חנות שאינה מתמחה באופניים חשמליים לא תוכל לעזור לכם כשתגיעו עם אחריות היבואן לתיקון האופניים. לכן, עדיף מראש להשתמש בשירותיה של חנות המתמחה באופניים חשמליים.
בקניית אופניים חשמליים, מעניקים רובם המכריע של היבואנים אחריות של שנה. חשוב לשים לב שאחריות זו נוגעת למערכת החשמלית בלבד של האופניים החשמליים, ואינה כוללת ביטוח על קרעים, שברים, בלאי של צמיגים או ברקסים. את התקלות במערכת המכאנית של האופניים החשמליים תצטרכו לממן בעצמכם.
כפי שציינו, האחריות היא של היבואן, משמע- לחנויות עצמן אין חובה להעניק את השירות. עם זאת, רוב החנויות עומדות בתנאי האחריות וכשתגיעו לקבל מהם שירות הן יעזרו בשמחה. אבל, גם כאן, חשוב להגיע לחנות שממנה נקנו האופניים. ולכן, מומלץ לרכוש מלכתחילה את האופניים החשמליים בחנויות שמתמחות בכך, ומעסיקות טכנאי אופניים מקצועי.
מכונאי האופניים החשמליים, או בשמו המקוצר- "מכנופן" ,הוא מקצוע מתפתח בדיוק כמו תחום האופניים החשמליים כולו. לכן, חשוב לשים לב שאתם מגיעים לבעל מקצוע מוסמך ואמין, שיידע לתת מענה מקצועי לתקלות הצצות באופניים. לצורך כך, ריכזנו עבורכם כאן באתר רשימת המלצות של טכנאי אופניים חשמליים מומלצים לפי חוות דעת של מאות לקוחות קודמים. ההמלצות של הלקוחות מתקבלות רק בשיחה טלפונית עם לקוחות אמיתיים שקיבלו שרות מהטכנאי שברשימה.
באתר מידרג ריכזנו עבורכם רשימה של מכונאי אופניים חשמליים מומלצים, שקיבלו את חוות הדעת והציונים הכי גבוהים מלקוחות קודמים. לאחר כל תיקון אופניים חשמליים, צוות האתר, מתקשר ללקוח ומקבל ממנו דירוג אודות המכונאי, כך שהציון שלו כל הזמן מתעדכן ברשימה.לחצו כאן, על מנת לעבור לרשימת מכונאי האופניים החשמליים המומלצים באזורכם.
אז ככה- המילה "אופניים" נועדה לציין כלי רכב בעל זוג אופַנים (או בעצם- גלגלים). בדיוק כמו משקפיים, מכנסיים ומילים אחרות עם סיומת -יים, המילה אופניים היא בעצם צורה זוגית המציינת כמות של שניים. במקרה זה, מדובר בשני אופַנים, ואם אופן אחד הוא זכר, אז כנראה שגם שניים . לכן, אמרו מעתה- אופניים חשמליים.
ובכל זאת, ממה נובע הבלבול? מבחינה היסטורית, הצורות הזוגיות בשפה העברית (ובשאר השפות) נכחדות עם הזמן. כיום, לא קיימות צורות רבות הנהגות באופן זוגי מלבד כמויות (מאתיים) ויחידות זמן (שעתיים). האמת היא, שהצורות הזוגיות אולי הכי פופולאריות היום הם איברי הגוף שלנו (כמו רגליים, עיניים וידיים). רובם של חלקי הגוף הנהגים בצורה זוגית הם בעצם ממין נקבה, כך שייתכן מאוד שהשימוש היותר נפוץ במילים אלו הוביל לשגיאה הרווחת של "אופניים חשמליות".
עלות התיקון של אופניים חשמליים, תלויה בסוג התקלה:
1. תיקון סוללה - בין 150 ל-450 ₪.
2. מנוע חשמלי- תיקון של מנוע חשמלי לאופניים יעלה סביב ה-350 ₪.
3. תיקון בקר המנוע, יעלה בין -450 -650 ₪.
4. תיקון לוח בקרה - מחיר החלפת תצוגה אנלוגית לאופניים חשמליים נע בין 200 ל-250 ₪, ומחיר החלפת תצוגה דיגיטלית לאופניים חשמליים ינוע בין 400 ל-600 ₪.
5. תיקון פנסי תאורה - יעלה בין 150 ל-200 ₪.
6. החלפת התקן סוללה- בין 250 -350 ₪.
החל משלב קניית האופניים חשוב לבדוק שהגעתם למקום מורשה, שמתמחה בעיקר באופניים חשמליים. חנויות אופניים רגילות רק מוכרות את האופניים החשמליים אבל לא מתמחות בתיקון שלהן. החנויות הללו אמנם זולות יותר ברכישה של אופניים חשמליים בפער של כ-200 ₪, אך כשתצטרכו תיקון לא תקבלו אותו.
אחריות - חשוב לדעת כי היבואן מקנה אחריות לשנה, אולם האחריות חלה רק על המערכת החשמלית של האופניים ואינה כוללת ביטוח על קרעים, שברים, בלאי של צמיגים או ברקסים.
בדיקות תקופתיות – חשוב לערוך בדיקה לאופניים החשמליים, גם אם לא הבחנתם בתקלה נראית לעין. אחת לחודשיים- שלושה קבעו טיפול לאופניים. במהלך הטיפול חשוב לשים לב לשימון השרשרת, חיזוק הברגים והחישורים, כיוון הברקסים, ניקיון האופניים, בדיקת תקינות הסוללה ושמירה על לחץ אוויר נכון בגלגלים - כל אלו יחסכו לכם תיקונים מיותרים בעתיד.
שמירה על סוללת האופניים – אחת לכמה טעינות מומלץ להביא למצב של ריקון הסוללה ככל האפשר בכדי לשמור על איכותה.
שמירה על לחץ האוויר בגלגלים - חשוב לנהוג בצורה זהירה, שתמנע נזקים לגוף המכני של האופניים. באופניים חשמליים יש חשיבות מיוחדת לשמירה על לחץ אוויר תקין בגלגלים, אחרת אנרגית הסוללה "תתבזבז" על ההשקעה בגלגלים ותפגע בטווח הנסיעה של האופניים החשמליים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.