מחיר עריכת צוואה מתחיל מ-2,500 ₪ לצוואה סטנדרטית ליחיד, ובמקרה של צוואה הדדית היא עשויה לטפס עד 10,000 ₪. אבל, מחיר עריכת צוואה יכול להיות חינם לגמרי אם תבחרו לכתוב אותה לבד בעצמכם. רגע לפני שאתם תופסים דף ועט ומתחילים לכתוב, בואו נבין לעומק מתי כן רצוי להיעזר בעורך דין ומה עוד עשוי להשפיע על מחיר עריכת צוואה
כשאנחנו עומדים בפני עריכת צוואה, למעשה ישנן ארבע אפשרויות: עריכת צוואה בפני עדים, עריכת צוואה בפני רשות, עריכת צוואה בכתב יד ועריכת צוואה בעל פה. צוואה בפני רשות תחייב אתכם לעמוד בפני רשות משפטית (ולשלם על השירות בהתאם), אך גם לשאר הצוואות עשויות להיות עלויות כספיות, ותלויות בעיקר בשאלה האם תרצו להיעזר בעורך דין:
אחת הצוואות הנפוצות ביותר היא צוואה בפני עדים, בה מחתימים שני אנשים ללא אינטרס על הצוואה, כדי שתהיה אמינה משפטית. במקרה זה ניתן לכתוב את הצוואה בצורה עצמאית או בעזרת עורך דין, כאשר טווח המחירים בשטח עומד על 4,000-2,500 ₪ לא כולל מע"מ. אם הצוואה מורכבת במיוחד, מחיר עריכת הצוואה עשוי להגיע גם ל-5,000 ₪.
צוואה בפני רשות נחשבת גם כן לצוואה נפוצה ואמינה, שכן היא דורשת אישור של רשות משפטית: שופט, דיין בבית דין רבני, רשם הירושות או נוטריון. במקרה של עמידה בפני שופט, דיין או רשם הירושות, תצטרכו לשלם אגרה על קבלת האישור. במקרה של עמידה בפני נוטריון, לא תצטרכו לשלם אגרה אלא רק תשלום על פעולת האישור אותה הוא נותן. ובמילים אחרות:
מחיר אגרה - אם בוחרים לעמוד בפני שופט, דיין או רשם הירושות, מחיר האגרה הוא 264 ₪. אם בוחרים להגיש את הבקשה בצורה מקוונת, נכון לשנת 2024, הסכום יעמוד על 478 ₪. במקרה של בית דין רבני, ניתן לשלם את אגרת עריכת הצוואה באתר זה, או בבתי הדין.
מחיר נוטריון - אם בחרתם להעזר בנוטריון לעריכת צוואה, מחיר אישור עריכת צוואה בשנת 2024 יעמוד על 277 ₪ לחתימת אדם יחיד על הצוואה, ועוד 138 ₪ לכל חותם נוסף.
שימו לב - אם בחרתם בצוואה שתאושר על ידי נוטריון, וגם בחרתם להיעזר בו לצורך כתיבת הצוואה (שכן כל נוטריון הוא גם עורך דין), אל תשכחו שמדובר על שתי עלויות נפרדות. במקרה הזה, תצטרכו לשלם לעורך הדין גם על פעולת עריכת הצוואה (בין 2,000-3,500 ₪), וגם על אישורה הנוטריוני.
צוואה בכתב יד, כשמה כן היא, נעשית בכתב ידו של עורך הצוואה, ולכן אין לה מחיר כלל. אבל, יש לקחת בחשבון שהאמינות של עריכת צוואה בכתב יד יכולה להיות מוטלת בספק, והיא עשויה שלא להתקבל במלואה או אפילו להתבטל.
מדובר על צוואה נדירה במיוחד, בה עורך הצוואה על ערש דווי וללא יכולת לכתוב אותה בעצמו. במקרה זה, האדם משמיע בעל פה את צוואתו בפני שני עדים, אשר כותבים את דבריו במסמך זיכרון דברים. את המסמך מפקידים אצל רשם הירושות בתוך חודש, ומשלמים אגרת הפקדה (פירוט העלות בהמשך).
בניגוד לצוואה רגילה, צוואה הדדית היא צוואה בה שני בני זוג מחליטים להוריש את רכושם אחד לשני, במקרה פטירה של אחד מהם. בנוסף לשוני הזה, בגלל שמדובר בצוואה קצת יותר מורכבת. מחיר עריכת צוואה הדדית יהיה גבוה יותר ממחיר צוואה רגילה, ויעמוד על 5,000-2,500 ₪ במקרים סטנדרטים, כשצוואות הדדיות מורכבות הכוללות רכוש רב, בדומה לצוואה רגילה, עשויות להעלות את המחיר בכמה מאות שקלים, ולהגיע ל- 10,000 ₪.
למרות שמחיר צוואה סטנדרטית מתחיל מ- 2,500 ₪, יש לא מעט גורמים שעשויים להוביל לעלייה במחיר:
מורכבות הצוואה – ככל שיש לנו יותר רכוש, נכסים והוראות חלוקה, כך עריכת הצוואה הופכת מורכבת יותר, ואיתה עולה המחיר. אם יש לכם נכסים בחו"ל, עסק בבעלותכם, חשבונות בנק, חסכונות, מניות, חפצים ועוד, כך גדלה עבודתו של עורך דין. בנוסף, אם יש לכם גם הוראות חלוקה מיוחדות, תנאים ומועד הורשה שונה לכל אחד, כך גדלה עבודת עריכת הצוואה. אם נדבר תכל'ס, עבור אדם נשוי עם ילדים, ללא עסק בבעלותו, מחיר עריכת הצוואה יהיה בסביבות 3,000 - 2,500 ₪.אבל במקרים מורכבים יותר המחיר יכול להגיע גם ל-5,000 ₪.
עורך דין עד הבית – אם תתקשו להגיע עד למשרדו של עורך הדין ותרצו שהוא יבוא אליכם, זה אפשרי, אבל כמובן שזה ידרוש תוספת מחיר. בממוצע, אם מזמינים את עורך הדין הביתה מחיר עריכת צוואה יעלה בעוד 500-700 ₪, בהתאם למרחק ולזמן.
אגרת הפקדה – לאחר כתיבת צוואה, ניתן להפקיד את הצוואה אצל רשם הירושות, ובכך לאפשר למצוא את הצוואה בקלות ובנוחות. חוץ מצוואה בעל פה (שם חלה חובת הפקדה) בשאר המקרים אין חובה להפקיד את הצוואה, וזה עניין של בחירה. אם כן תרצו להפקיד, תצטרכו להוסיף למחיר עריכת הצוואה גם את מחיר אגרת ההפקדה, שעומדת על 119₪ (נכון לשנת 2024). גם במקרה הזה, ניתן לשלם את האגרה באתר המקוון, בבנק הדואר או במשרדי הרשם.
הדרך הכי טובה להוזיל את עריכת הצוואה היא לערוך אותה לבד, ובכך לא לשלם כלל לעורך דין. אבל כל עוד לא למדנו את תחום הצוואות לעומק הכישורים שלנו לכתיבה ועריכת הצוואה אינם גבוהים במיוחד, והסיכוי שלנו לטעות גבוה. במקרים בהם אנחנו בוחרים לא להיעזר בבעל מקצוע, הצוואה עשויה להיערך בצורה חובבנית, ללא דיוקים וברמת אמינות בעייתית (כמו למשל צוואה בכתב יד), הצוואה עשויה שלא לקבל אישור, להתקיים באופן חלקי ואף להתבטל. לכן, עד כמה שיהיה נחמד להוזיל את עריכת הצוואה, במקרים כאלה יהיה נחוץ בכל זאת להיעזר בעורך דין, שגם יוכל לערוך עבורכת צוואה מדויקת וגם לייעץ לכם בעניין.
כשעומדים בפני כתיבת צוואה, התייעצות עם עורך דין יכולה להיות קריטית, ואפילו הכרחית. אם אתם מחפשים אחד כזה, ריכזנו עבורכם המלצות על עורכי דין המתמחים בעריכת צוואות, ומדורגים על ידי לקוחות קודמים. בסיום התהליך נתקשר לבקש גם מכם חוות דעת, ונשמור על הדירוגים מעודכנים.
מחיר עריכת צוואה נע בין 1,200-1,500 ש"ח בדרך כלל לצוואה רגילה, ועולה ככל שהצוואה מורכבת וכוללת רכוש רב והוראות חלוקה מפורטות. במקרים מורכבים מחיר עריכת צוואה עשוי לטפס עד 3,000 ואפילו 4,000 ש"ח.
אם בוחרים להיעזר בעורך דין לצורך עריכת צוואה, יש כמה פרמטרים שעשויים להשפיע על המחיר: ראשית, ככל שהצוואה כוללת רכוש מורכב יותר כמו נכסים בארץ ובחו"ל, חשבונות בנק, עסקים, מניות ורכוש פיזי, ככה עבודתו של עורך הידן בעריכת הצוואה גדלה, ואיתה המחיר. בנוסף, אם יש לכם הוראות חלוקה מפורטות, תנאים ומספר רב של יורשים, עבודת עריכת הצוואה מתארכת גם כן. שנית, במידה ובוחרים לערוך צוואה בפני רשות, יש להוסיף למחיר עריכת צוואה גם את תשלום אגרת הרשות, שבדרך כלל תוסיף למחיר עוד 235-243 ש"ח. ושלישית, אם תבקשו מעורך הדין לבוא עד הבית שלכם ולא ליסוע עד המשרד שלו, תצטרכו להוסיף למחיר עריכת צוואה עוד 500-700 ש"ח, בנוסף למחיר העבודה על הצוואה.
מחיר עריכת צוואה הדדית יהיה גבוה יותר משל צוואה רגילה, ויעמוד בדרך כלל על 1,800-2,000 ₪ במקרים סטנדרטים. ככל שבני הזוג בעלי רכוש רב ומורכב יותר, מחיר צוואה הדדית עשוי לעלות בכמה מאות שקלים, ואפילו באלפים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.