את המצבה מניחים על הקבר לרוב ביום השלושים לפטירה או ביום השנה. הכיתוב המתאים למצבת יקירכם צריך להיות כזה שישקף את תחושותיכם ואת חייו של הנפטר הכי טוב שאפשר. כאן תמצאו דוגמאות והצעות לכיתוב על מצבה, את הכללים השונים הנהוגים בכיתוב על מצבה וטיפים שיקלו עליכם בבחירת המצבה.
קודם כל חשוב להבהיר שעל-פי ההלכה היהודית אין חיוב לקבוע מצבה על הקבר. לכן, כל הכללים הנהוגים לגבי כיתוב על מצבות הם מנהגים בלבד ולא הלכות ולרוב יש לכם יד חופשית בעיצוב מצבת יקירכם.
עם זאת, ישנם בתי עלמין בהם יש תקנים שלא מאפשרים מצבות עם מאפיינים מסוימים. לרוב מאפיינים אלו כוללים חריטת פורטרט על המצבה, או כיתוב בספרות ובאותיות לועזיות.
כיוון שכך, קודם כל לפני המחשבה וההתלבטות מה לכתוב, ולפני הזמנת המצבה כמובן, פנו אל בית הקברות בו נקבר הנפטר ובררו מה הכללים הנהוגים במקום.
בחלק מבתי הקברות, כמו בתי קברות צבאיים למשל, אף שומרים על אחידות במראה, וינחו אתכם להשתמש במצבות מאבן מסוימת, בגודל מסוים ולפעמים אף בכיתוב הקבוע מראש.
כיתוב על מצבה הוא נושא אישי מאוד ונתון כמובן לשיקול דעתכם. על המון מצבות קיים כיתוב הסטנדרטי ובו סדר מסוים שבו נערך הכיתוב על המצבה: שם הנפטר מצוין בגדול, לרוב תחת ציטוט, תואר או האותיות פ"נ (פה נטמן). מתחת לשם מופיעים שמות הורי הנפטר, תאריך פטירתו ותיאור אישי קצר. לקראת סוף המצבה מופיע לרוב הכיתוב ת.נ.צ.ב.ה (תהא נשמתו/ה צרורה בצרור החיים).
כיתוב על מצבה סטנדרטי נראה כך:
פ"נ
פלוני אלמוני
בן ישראלי וישראלה
תאריך פטירה
תיאור הנפטר
ת.נ.צ.ב.ה
יש שמציינים גם את קרוביו החיים של המת מעל שמו, לדוגמא: "פ.נ. בעלי, אבינו וסבינו ישראל ישראלי".
בתוך כך יש מנהגים שונים לכיתוב על המצבה: יש שנוהגים לא לכתוב תארים רבים על המת, או דברים שעלולים להיות לא מדויקים (כגון "הישר באדם"). כמו כן יש שנוהגים שלא לכתוב תאריך לועזי וכיתוב בלועזית על המצבה.
באפשרותכם לקחת את הסגנון הסטנדרטי ולהוסיף לו נגיעה אישית משלכם – במקום "פה נטמן" ניתן לכתוב "כאן קבור אבינו האהוב" או פשוט "אהובינו" וכדומה, ובתיאור הנפטר לכתוב את רחשי לבכם.
על המצבה ניתן להוסיף פסוק אשר מתאים לאישיותו של הנפטר, או שתואם את תחושות משפחתו וגעגועיהם. כמו כן ניתן לעטר את המצבה בשיר או בכיתוב אישי. יש שבוחרים לתאר את הנפטר על-ידי ראשי התיבות של שמו, כמו בתמונות.
כאן מבחר משפטים שכותבים על מצבה מתוך אתר חברה קדישא:
דוגמאות לפסוקים לכיתוב על מצבת נפטר:
נעמת לי, מאוד; נפלאתה אהבתך לי (שמואל ב', א' כ"ו)
נר ה' נשמת אדם (משלי כ', כ"ז)
בדרך חכמה הרתיך הדרכתיך במעגלי ישר (משלי ד', י"א)
איש חיל רב פעלים (דברי הימים א', י"א כ"ב)
ומצא חן ושכל טוב בעיני אלהים ואדם (משלי ג' ד')
לכל זמן ועת לכל חפץ תחת השמים (קהלת ג', א')
הנה נתתי לך לב חכם ונבון (מלכים א', ג' י"ב)
כמוך לא היה לפניך ואחריך לא יקום כמוך (מלכים א', ג' י"ב)
אשרי אדם מצא חכמה, ואדם יפיק תבונה (משלי ג' י"ג)
איש אשר רוח בו (במדבר כ"ז י"ח)
סוּר מרע ועשה טוב בקש שלום ורדפהו (תהלים ל"ד ט"ו)
אוהב שלום ורודף שלום, אוהב את הבריות ומקרבן לתורה (אבות א' י"ב)
ומצא חן ושכל טוב בעיני אלהים ואדם (משלי ג' ד)
בכל-ביתי, נאמן הוא (במדבר י"ב ז)
ובניתי לך בית נאמן (מלכים א', י"א ל"ח)
וזכרם לא יסוף מזרעם (אסתר ט' כ"ח)
דוגמאות לפסוקים לכיתוב על מצבת נפטרת:
יקרה היא מפנינים וכל חפציך לא ישוו בה (משלי ג', ט"ו)
אל אשר תלכי אלך ובאשר תליני אלין עמך עמי ואלהיך אלהי (רות א' ט"ז)
וכל אישה חכמת לב (שמות ל"ה כ"ה)
עז והדר לבושה ותשחק ליום אחרון (משלי ל"א כ"ה)
מנשים באהל תבורך (שופטים ה' כ"ד)
נשאת חן בעיני כל ראיה (אסתר ב' ט"ו)
צופיה הליכות ביתה (משלי ל"א כ"ז)
קמו בניה ויאשרוה בעלה ויהללה (משלי ל"א כ"ח)
רבות בנות עשו חיל ואת עלית על כלנה (משלי ל"א כ"ט)
פיה פתחה בחכמה ותורת חסד על לשונה (משלי ל"א כ"ו)
אשת חיל מי ימצא (משלי ל"א')
דרכיה דרכי נעם וכל נתיבותיה שלום (משלי ג' י"ז)
כי יודע כל שער עמי כי אשת חיל את (רות ג' י"א)
לא רק הכיתוב על המצבה יכול להביע את אישיותו של הנפטר ואת תחושותיכם, אלא גם אלמנטים עיצוביים. ניתן להוסיף למצבה חריטה פשוטה של ציור המבטא את מקצועו או את כישרונו של הנפטר, איור של דבר מה שאהב במיוחד, או של כל דבר שיביע בעיניכם את חייו ואישיותו של יקירכם. כאן תוכלו לראות כמה דוגמאות למצבות בעלות אלמנטים:
על מנת שהמצבה תוכל להישאר כנר זיכרון לאורך שנים, חשוב שנבחר בקבלן מצבות אמין ואיכותי שיידע לבנות את המצבה הטובה ביותר עבור הצרכים שלכם. כאן במידרג אספנו עבורכם רשימה של קבלני מצבות מומלצים, על סמך חוות דעת של לקוחות קודמים. רק בשמחות.
כיתוב על מצבה הוא דבר אישי מאוד, ונתון לחלוטין לבחירתכם. יש הנוהגים לא לכתוב על מצבה אותיות ומספרים לועזיים, אך זהו רק מנהג. כיתוב סטנדרטי למצבה מכיל לרוב את שם הנפטר בגדול תחת האותיות פ"נ (פה נטמן/ה), שמות הוריו, תאריך פטירה ואז תיאור קצר של הנפטר או פסוק המתאר את אישיותו. תחת כל אלה כותבים את האותיות ת.נ.צ.ב.ה – תהא נשמתו צרורה בצרור החיים. כאן במאמר למעלה שמנו בשבילכם שלל פסוקים שניתן לחקוק על מצבת יקירכם.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.