מדינת ישראל מאוד רוצה לשמור על אוכלוסיית העצים שלה וכל עץ יקר מאוד ללב הלאומי, אבל לפעמים צריך לכרות עץ למרות הכול. אז איך ומתי מותר לכרות עצים? איך משיגים את האישור? ואיזו שאלה אסור לשכוח לשאול את כורת העצים בשום אופן? המדריך המלא לכריתת עצים מולכם
באו חלוצים, ייבשו ביצות, נטעו איקליפטוסים, ומאז כל עץ בארץ הזאת יהלום והמדינה רוצה לשמור על כל הירוק שיש בעיניים שלנו. בעוד את רשימת הפרחים המוגנים כולנו מכירים – רקפות, כלניות ונרקיסים, את רשימת העצים המוגנים פחות מכירים וחבל, כי היא ממש פשוטה. כל עץ בוגר בארץ נחשב למוגן ואסור לכרות אותו ללא אישור.
עץ נחשב לעץ בוגר אם הוא בגובה מינימלי של 1.3 מטר ובהיקף מינימלי של 20 ס"מ אם הוא שתול בשטח מגורים, ובהיקף של 10 ס"מ אם הוא שתול בכל שטח אחר.
אולי תתפלאו אבל גם העץ ששתלתם בגינה הפרטית בלי לדעת שהוא אילנתה בלוטית שהולך להשתלט על כל חלקה טובה, הוא עץ מוגן שנמצא תחת חסותה של המדינה ואתם צריכים אישור רשמי כדי לכרות אותו. כן כן, העצים הם קולקטיב ולא שייכים לאף אחד באופן פרטי כשזה מגיע לכריתה. עצי העולם התאחדו!
למרות כל הפיוטיות ואהבת הטבע יש עצים שצריך לכרות. אז מתי אפשר וצריך לכרות עץ?
כריתת עץ בסכנת קריסה – כשהעץ מסוכן הוא חייב לרדת כדי שלא ייפול חלילה על עוברי אורח או רכוש. אם העץ חלש ונראה שהוא כבר לא יעבור את סופת הגשם הקרובה, מומלץ מאוד לכרות אותו לפני כן. תמיד כדאי להוריד את העץ בצורה יזומה ומבוקרת ולא לחכות שכוחות הטבע יעשו את שלהם.
כריתת עץ חולה – הו חדקונית הדקל. כמה שמענו עליה. חדקונית הדקל ומזיקים נוספים מחריבים את העץ מבפנים ומהווים שתי סכנות – האחת שהמחלה תופץ לעצים נוספים והשנייה שהעץ יאכל כל כך עד שיקרוס. במצב כזה כריתת העץ היא כמעט בלתי נמענת.
כריתת עצים לפינוי שטח לבנייה – לפעמים צריכים לכרות עצים כדי לפנות שטח לבנייה. אין מה לעשות, איפה שצריך להיות בניין אי אפשר שיהיו גם שורשים. במקרים כאלה אגב, הקבלן מתחייב פעמים רבות לשתול בחזרה במקום אחר את מספר העצים שהוא נאלץ לכרות.
שינויים בגינה פרטית – למרות שכל עץ הוא תחת חסותה של המדינה, זכותכם לבקש לכרות עץ בשטחכם הפרטי כדי לעשות שינויים בגינה שלכם, בין אם מטעמי נוי ובין אם מצרכים אחרים של הבית (כי שלכת בבריכה זה לא כיף). לרוב הבקשה לכריתה תאושר, במיוחד אם תתחייבו לשתול עץ אחר במקום.
כריתת עצים ללא אישור היא עבירה פלילית לכל דבר ועניין. כן כן, פלילית ממש. ולא רק זה, אם נכרת עץ ללא אישור ייפתחו במשטרה שני תיקים פליליים: אחד לכורת העצים שעשה את העבודה בפועל ואחד ללקוח שהזמין את כריתת העצים, כך שגם אם לא בא לכם להסתבך עם בירוקרטיה, לא רק בעל המקצוע יסתבך.
פקחים של קק"ל וגם שוטרים רגילים ערניים ביום יום שלהם לרעשי מסור חשמלי, ולא נדיר שהם מבקשים מכורת העצים לראות את האישורים הרשמיים לכריתת העץ ובודקים שהאישור אכן תואם את העבודה המתבצעת. כמו כן אזרחים רבים מדווחים על כריתות אם המעשה נראה לא חוקי, כי כולנו רוקדים בוואלס להגנת הצומח במדינה הזאת, בקטע הכי טוב
הדבר הראשון שתצטרכו לעשות הוא להוריד טופס מהאתר של קק"ל. שם תמלאו את פרטיכם, מיקום העץ שאתם רוצים לכרות והסיבה שבגללה אתם רוצים לכרות את עץ.
את הטופס הזה יש להגיש לפקיד היערות של הרשות המקומית שלכם או היישוב שלכם. את הרשימה של כל פקידי היערות תמצאו בקלות כאן.
אל תשכחו - יש לצרף לטופס הבקשה אישור תשלום אגרה (העומדת נכון לשנת 2022 על 48.5 ₪) ואישור בעלות על הנכס בו נמצא העץ.
פקיד היערות האזורי שלכם יבחן את הבקשה לכריתת העץ ואולי גם יבוא לראות את העץ בעצמו ואז יחליט אם לאשר אותה או לא. אם בקשתכם מוצדקת הבקשה תאושר. פקידי היערות לרוב לא מאוד קטנוניים, וכמו שאמרנו, אם תתחייבו לשתול עצים אחרים במקום העץ הכרות, כנראה שלא תהיה כל בעיה.
שימו לב, לרוב תאריך האישור לכריתת העץ לא יהיה מיידי אלא בעוד מספר שבועות, וזאת כדי לאפשר לכל מתנגד להגיש ערעור על הכריתה.
כורת עצים מקצועי לא יסכים להתחיל לעבוד לפני שראה את האישור הרשמי לכריתה ובדק שהוא אכן תואם בדיוק למה שהלקוח ביקש.
באופן מפתיע ובניגוד לגיזום עצים, כריתת עצים לא דורשת הכשרה מקצועית, ועל פניו כל אחד יכול לקחת מסור חשמלי ולכרות עץ לאחר שקיבל אישור לכך. אבל זה לא מומלץ משתי סיבות:
הסיבה הראשונה בגללה מומלץ מאוד לקחת כורת עצים מקצועי היא שכריתת עצים יכולה להיות תהליך מסוכן. כשכורתים עץ צריך לתכנן את כיוון הנפילה של הענפים והגזע על מנת שלא יגרם כל נזק לרכוש ולבני אדם, ואת זה יודעים לעשות רק כשאשר יש ניסיון.
הסיבה השנייה שבגללה כדאי מאוד ואפילו מוכרחים להזמין כורת עצים מקצועי היא ביטוח. כריתת עצים היא עבודה שעלולה להיות מסוכנת לגוף ולרכוש – מה אם אחד הענפים נפל על מכונית? מה אם אחד העובדים נפל מסולם במהלך העבודה? חייבים חייבים חייבים לקחת כורת עצים מקצועי שיש לו ביטוח לכל אחד מהתרחישים האלה. אז אחרי שקראתם המלצות ובחרתם מי יבוא אליכם לגינה, השאלה הראשונה שאתם צריכים לשאול את כורת העצים היא אם יש לו ביטוח.
כאשר מזמינים כריתת עצים רגילה הכוונה היא תמיד לכריתת הגזע בגובה 30-40 ס"מ מהקרקע, ולא על כריתה בגובה הקרקע (מה שנקרא "גובה אפס") או עקירת שורשים, שהן עבודות נפרדות הדורשות ציוד נפרד.
כורת עצים מיומן ומקצועי יתכנן את כריתת העץ בשלבים, כך גם יהיה ניתן לפנות את העץ הכרות בקלות וגם יהיה קל לשלוט להיכן יפלו החלקים הכרותים. תחילה יסיר הכורת את הענפים, ולאחר מכן יכרות את הגזע "פרוסות פרוסות" ואז יפנה את השטח, מה שמביא אותנו לחלק הבא – פינוי הגזם.
אז הוצאנו אישור ולקחנו כורת עצים מקצועי שעשה עבודה מופתית, עכשיו לאן הולך כל הגזם? לרוב הרשויות המקומיות יש ימי פינוי גזם, וכורת העצים יתאם איתן מראש שיאספו את הגזם. שירות זה הוא בחינם אך לעיתים הרשויות מגבילות את כמות הגזם לפינוי, ואם נשאר עוד גזם הכורת ידאג לפנות אותו עצמאית.
אם אין פינוי גזם מטעם הרשות המקומית, כורת העצים ישכור משאית אשר עליה יעמיס את הגזם ויפנה אותו למקום מורשה.
מחיר כריתת עצים הוא רחב מאוד ומושפע ממספר גורמים: גודל העץ, זמן וכמות העבודה, גישה אל העץ והאמצעים שצריך על מנת לבצע את העבודה כמו טרקטור או משאית גדולה לפינוי הגזם.
ניתן לומר שכריתת עץ קטן ופשוט תעלה בסביבות 500-800 ₪, כריתת עץ בינוני תעלה לרוב בין 1,500-3,000 ₪ ומחיר כריתת עצים גדולים מאוד ומסובכים יכול גם להגיע עד לעשרת אלפים ש"ח.
החלטתם שצריך לכרות עץ, עכשיו צריך לעשות את זה בדרך המקצועית ביותר שאפשר. והאמת, זה לא כזה בעיה כי ארגנו לכם רשימת כורתי עצים מומלצים על ידי לקוחות קודמים. היכנסו, קראו חוות דעת והחליטו מי כורת העצים שמתאים לכם. כל חוות הדעת, גם החיוביות וגם השליליות עולות לאתר ללא יוצא מן הכלל, כך שאתם יכולים להיות רגועים שאנחנו לגמרי שקופים אתכם.
על פי חוק כל עץ בוגר מוגדר כעץ מוגן ודרוש אישור מפקיד היערות המקומי לכריתתו. עץ בוגר הוא עץ המגיע לגובה 1.3 מטר ובהיקף של 20 ס"מ. כריתה ללא אישור רשמי היא עבירה פלילית לכל דבר, ונציגים של קק"ל ושוטרים מרבים להסתובב ולבדוק שכל כריתת עצים נעשית באישור.
במאמר כאן למעלה תוכלו לקרוא איך בדיוק להוציא אישור לכריתת עצים, זה ממש לא מסובך.
טווח המחירים של כריתת עצים רחב למדי, החל מ500-800 ש"ח לכריתת עץ קטן ונגיש ועד כמה אלפי שקלים לעצים גדולים וסבוכים. אם אתם רוצים לדעת מחיר לפני שאתם מזמינים מישהו אליכם הביתה, תמיד תוכלו לשלוח לגוזם העצים תמונה בוואטסאפ של העץ שאתם מעוניינים להוריד, כדי שייתן לכם הצעת מחיר משוערת.
כל העצים הבוגרים במדינה נחשבים למוגנים ולכן גם אם אתם רוצים לכרות עץ בגינה הפרטית שלכם אתם חייבים להוציא אישור רשמי לכך מפקיד היערות של הרשות המקומית שלכם. כאן למעלה במאמר תוכלו לקרוא כיצד להוציא אישור לכריתת עצים, זה ממש לא מסובך.
מותר לכרות עצים רק באישור רשמי של פקיד היערות המקומי. במידה והבקשה מוצדקת, למשל כשהעץ חולה, מט ליפול או פשוט מאוד מפריע לדיירים, פקיד היערות יאשר את הבקשה, אין מה לחשוש. במאמר כאן מעלה תוכלו לקרוא איך להוציא אישור לכריתת עץ וכל מה שתרצו לדעת על כריתת עצים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.