גיזום דקלים הוא נושא קצת רגיש בארצנו. הדקל, אחד מסמלינו הלאומיים, סופג פגיעה קשה בשנים האחרונות מחיפושית שנראית תמימה אבל היא חתיכת ממזרה – חדקונית הדקל. בגלל נזקיה של החדקונית חשוב לגזום דקלים לעיתים תכופות וגם בלי קשר כדאי לעשות גיזום דקלים מדי פעם. איך תשמרו מפני החדקונית? כמה עולה גיזום דקלים? כל כמה זמן צריך לעשות אותו? בואו נצלול פנימה
חדקונית הדקל האדומה היא זן חיפושית הנחשב לזן פולש. כלומר, היא אינה אופיינית לאזורנו והתחילה להופיע כאן לא כזה מזמן, בשנת 1999. החדקונית מטילה ביצים על גזע הדקל, בעיקר על הדקל הקנרי הנפוץ מאוד בגינות פרטיות, הזחלים בוקעים מהביצים ומתחילים לכרסם את הגזע במטרה להגיע אל לב הדקל (מה שיש בקופסאות שימורים). החדקונית מסוגלת לקדוח חורים בעומק מטר בגזע הדקל! כשהיא מגיעה אל לבבות הדקל הוא מתחיל למות אט אט מבפנים, והדקל אבוד. זה ממש טרגי...
מאז 99' מתו ונכרתו אלפי דקלים בארץ, ומספריהם הולכים וקטנים. זה בהחלט עצוב, ומשרד החקלאות מנסה להילחם בתופעה, כי ברגע שעץ נגוע הוא אבוד, והדבר החכם לעשות לרוב הוא לכרות אותו לפני שהחיפושיות יגדלו ויתחילו להתעופף לדקלים נוספים.
נשמע ממש סופני כל העסק. יש חיפושית שפשוט משתלטת על כל דקל תמים ואי אפשר לראות איך ומתי היא מגיעה. אבל יש כמה סימנים מטרימים שאם תשימו לב אליהם ממש, אבל ממש בזמן, אולי עוד יהיה אפשר להציל את הדקל שלכם מציפורניה של החדקונית:
לולב ירוק – טוב סליחה, זה לא סימן מטרים לחדקונית הדקל אלא סימן לזה שהיא עוד לא הגיעה. הלולבים בדקל הם הענפים הפנימיים בצמרת, זקופים ואסופים (אתם מכירים אותם מסוכות) וכל עוד הם ירוקים – ניתן להציל את הדקל! לכן אם אתם חושבים על ריסוס דקלים או על הדברה, קפצו רגע לגינה ותנו מבט על הלולבים, אם הם התחילו להתייבש ולהאפיר אנחנו חוששים שזה כבר מאוחר מדי.
ענפים ירוקים שמוטים – אז הלולבים עדיין נראים יופי, אבל הענפים מסביב, מניפות יפות וירוקות, מתחילים לנטות כלפי מטה. אם זה מה שקורה לדקל שלכם עכשיו אפשר לדעת בוודאות שהדקל נגוע בחדקונית הדקל. זה הזמן לגזום את הדקל כמו שצריך ולרסס או להציב מלכודות לחדקונית הדקל, (נרחיב על כך עוד רגע) אולי עוד תצילו אותו!
יש לכם דקל – סימן מטרים וודאי לבואה של חדקונית הדקל הוא הימצאותו של דקל במיוחד דקל קנרי. אם יש לכם דקל, גם אם הוא בריא וחזק, כדאי לנקוט באמצעי מניעה לחדקונית, כי ברגע שהיא תתיישב עליו הוא עלול ללכת קאפוט תוך חודשיים או פחות.
אז מה עושים? מדבירים!
כיום באזורים שבהם אותרה חידקונית הדקל, העירייה מזמינה פעמים רבות הדברה נרחבת לכל הדקלים באזור הנגוע. אם הבחנתם בריסוס על דקלים או במלכודות קטנות בתחתית הדקל באזור שלכם, סימן שהעירייה עושה הדברה וכדאי גם לכם.
אבל חוץ מזה, בגלל שהחדקונית מופיעה היום ברוב חלקי הארץ, יכול להיות שכדאי לכם לעשות הדברה בכל אופן.
כיום הדברת חידקונית הדקל נעשית בשתי דרכים מרכזיות – הדברה כימית והדברה ביולוגית. את ההדברה הכימית עושים כמו תמיד, על ידי ריסוס והיא נעשית על ידי מדבירים. ישנם מספר חומרים שניתן להשתמש בהם להדברת חדקונית הדקל, ולרוב הם מערבבים בין מספר חומרים כדי ללכת על בטוח. מומלץ לעשות את ההדברה פעמיים-שלוש בשנה, תתייעצו עם הגנן שלכם על המינון הנכון עבורכם.
הדברה אקולוגית נעשית גם על-ידי חלק מהגננים ומגוזמי העצים, ובמהלכה שמים מלכודות בתחתית הדקלים כשבתוכן חומר שמושך אליו את החיפושיות וכולא אותן בפנים. כך החיפושיות מגיעות קודם אל המלכודת ולא מטילות את ביציהן על הדקל.
אבל לפעמים, ואפילו לעיתים קרובות יש צורך בגיזום דקלים ולא רק בגלל חדקונית הדקל. אז כמה ולמה צריך לעשות גיזום דקלים? זה תלוי במטרת הדקל אצלכם בחצר:
דקל לנוי – נתחיל בצורך הנפוץ ביותר: יש לכם דקל יפיפייה בגינה והוא שם לנוי ולהשרות אווירה ארץ ישראלית. אתם לא רוצים שיפלו לכם תמרים לבריכה וגם אין צורך בשלכת דוקרת של דקלים. לאנשים כמוכם מומלץ לעשות גיזום דקל פעם עד פעמיים בשנה – אחת לפני החורף ואחת לפני הקיץ. כך הדקל שלכם יישאר סימטרי ויפה וגם לא יניב פרי (שאי אפשר להגיע אליו בכל אופן).
דקל לפרי – אם אתם מעוניינים בתמרים של הדקל, מומלץ כמה שפחות לגזום אותו. עוד יותר לא מומלץ לגזום מחודש יולי ולאורך הקיץ, אז מתחיל הפרי לגדול על העץ והוא זקוק שהענפים יסוככו ויגנו עליו.
דקל לצל – אם הדקל הוא לצורכי צל, מומלץ לגזום אותו אחת לשנתיים, או מתי שאתם מבחינים שכבר יש צורך בכך.
חשוב! לאחר גיזום הדקל חשוב מאוד למרוח על הענפים הגדועים חומר הדברה כדי לא למשוך את חדקונית הדקל זאת מכיוון שהענפים הפצועים מפרישים שרף בעל ריח חזק שמושך אותה ישר לדקל שלכם, ואז סיכוייו להיות ז"ל גבוהים מאוד, כפי שכבר קראתם.
מחיר גיזום דקל, בין אם לחדקונית הדקל ובין אם לא, אינו שונה ממחיר גיזום עצים אחרים שתוכלו לקרוא עליהם בהרחבה במאמרינו מחירי גיזום עצים. בגדול, מחיר גיזום דקל ועצים אחרים נע בין 600-3000 ₪. טווח גדול הא? את מחיר הגיזום מרכיבים גורמים רבים כמו גובה העץ וכמות הגזם שנשארת אחרי העבודה.
במידה והעץ גבוה מאוד יצטרך גוזם העצים להביא מנוף, ואם כמות הגזם גדולה יצטרך גוזם העצים לשכור משאית. עם זאת אפשר להתנחם בכך שהדקל הוא לרוב עץ פשוט יחסית לגיזום, מכיוון שענפיו מרוכזים בצמרת ויש לגוזם העצים גישה קלה אליו.
ובכל זאת נזרוק לכם קצת מספרים קונקרטיים, אנחנו יכולים לומר לכם שבממוצע שילמו לקוחות מידרג בשנה האחרונה על גיזום עץ יחיד כ-1,580 ₪.
כדי לגזום את הדקל כמו שצריך ולא להסב לו נזק, חשוב לקחת גוזם עצים מקצועי. ו-הפתעה! כבר ריכזנו עבורכם רשימה של גוזמי עצים מומלצים על ידי לקוחות קודמים. אנחנו מתקשרים ללקוחות אחד-אחד ושואלים אותם מה חוות דעתם על גוזם העצים, כך אנחנו יודעים בדיוק מי מומלץ, ומי לא.
יש שני שיטות להדברת חדקונית הדקל - ביולוגית וכימית.
הדברה כימית - הדברה כימית נעשית כמו הדברה רגילה, בריסוס, על ידי מדביר. מומלץ לעשות אותה 2-3 פעמים בשנה.
הדברה ביולוגית - בהדברת ביולוגית משתמשים במלכודות שמונחות בתחתית הדקל ובתוכם חומר שמושך את החדקונית. בשביל הדברה אקולוגית צריך לפנות לגנן או גוזם עצים שמתמחה בתחום.
מחיר של גיזום דקלים דומה לגיזום עצים רגיל - בין 600 ₪ - 3000 ₪. אם גוזם העצים צריך להביא מנוף או משאית המחיר יעלה מעבר.
בשביל לתת לכם הבנה נוספת, נגיד שבממוצע שילמו לקוחות מידרג בשנה האחרונה על גיזום עץ יחיד כ-1,580 ₪.
גם אנחנו רצינו לדעת, אז שאלנו את המומחים באתר האם מותר לעקור עץ דקל? רובם ענו - כן, אבל צריך אישור.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.