הגור שלכם הוא הכי מתוק שיש: הוא משחק, מכשכש בזנב, מלקק בפנים אבל גם עושה צרכים בכל רחבי הבית. אם נמאס לכם לעשות ספונג'ה כל היום, תדעו שאילוף גורים לצרכים יהיה חבל ההצלה שלכם, אבל הוא ידרוש מכם לא מעט התמדה וסבלנות. נגבו את הדמעות, הניחו את המגב וקראו את כל מה שצריך לדעת על אילוף גורים לצרכים.
הדבר הכי חשוב הוא לזכור שגור, כמו תינוק, לא יכול להתאפק זמן רב והשבועות הראשונים לחייו יהיו מלאים בעשיית צרכים מיידית ברחבי הבית. כמה מלאים? בכל שעתיים-שלוש בממוצע. חשוב לציין שבמהלך השבועות הראשונים לחייו, עד שיעבור את כל החיסונים הנדרשים. מגיל 8-9 שבועות ואילך, כשהגור כבר בוגר יותר,תוכלו להתחיל לאלף אותו לצרכים.
כשמדובר על אילוף גורים, חשוב להתחיל בתהליך ממש בחודשים הראשונים לחייו של הגור: גם כדי שילמד את חוקי הבית כבר מההתחלה וגם כדי שיצליח להיגמל מעשיית צרכים ברחבי הבית כמה שיותר מהר, לטובת כל הצדדים. חשוב לדעת שאין שיטה אחת בלבד לאילוף גורים לצרכים, אך יש כמה שיטות שעובדות במקביל:
אילוף גורים בעזרת טיולים: מי שיכול להוציא את הכלב כמה שיותר, הרי זה משובח. תוכלו להתחיל באילוף מרגע סיום החיסונים, כשהגור רשאי להסתובב בחוץ בביטחון. תדרשו לצאת בכל 2-4 שעות, ובעיקר אחרי כל פעם שהכלב ישן, אוכל ומשחק - פעילויות שממריצות את חילוף החומרים של הגור ואת הצורך בעשיית צרכים. אחרי יציאה מוצלחת, תוכלו לפנק את הגור בחטיף או צ'ופר, כדי שיבין שעשה משהו טוב. ככל שהגור יגדל הוא יצליח להתאפק יותר ויסתפק בפחות טיולים.
אילוף גורים בעזרת תיחום: כלב נחשב לחיה נקייה, שתשתדל לא לעשות צרכים במקום בו היא אוכלת וישנה. בהתאם לכך פותחה שיטת התיחום, במהלכה הגור נמצא בתוך כלי שמגביל את המרחב שלו לזמן קצוב. כך הגור לומד להתאפק ולעשות את צרכיו רק בטיול, אליו הוא יוצא בתום הזמן. תיחום יכול להיעשות על ידי כלוב אילוף, גדר גורים או כלוב הטסה, כשלכל גור עשוי להתאים פתרון אחר.
אם תהליך הגמילה ממשיך גם כשהגור הפך לכלב, תשמחו לשמוע שמאלפי כלבים מציינים שאין הגבלה על הגיל בו אפשר להשתמש בכלוב אילוף.
אם החלטתם ללכת על תיחום כדי לאלף את הגור לצרכים, נדרשת התייעצות עם מאלף כלבים על צורת התיחום המתאימה, צורת האילוף ומשך השהייה של הגור בכלוב. באופן כללי, תיחום לא מתאים לכל סוגי הכלבים ויש גורים שעלולים לפחד מהכלוב ואפילו לפתח תופעות ורגשות שליליים לכל התהליך, אם הוא יעשה בצורה לא מקצועית.
התיחום לא פוטר יציאה לטיולים אלא רק משמש כפתרון למניעת עשיית צרכים בבית: כל עוד התהליך מבוצע בצורה מקצועית ואחרי ייעוץ, תיחום נחשב לשיטה יעילה לאילוף כלבים לצרכים, ועל הדרך גם ימנע מהגור השובב להסתובב בבית ולהרוס את הספה והשטיח בסלון.
כמו שציינו בהתחלה, אפשר להתחיל באילוף גור לצרכים רק מגיל 8-9 שבועות. מה עושים עד אז? מורטים שערות ועושים מנוי לחברת ניקיון? תשמחו לשמוע שהאנושות לא אכזבה והמציאה פתרון בדמות פד לצרכים: הפד עשוי חומר סופג שנועד להכיל את צרכיו של הגור. את הפד פורסים במקום מסוים בבית, כשבחלק מהפדים יש ריח שמעודד את הגור לעשות עליו את הצרכים.
פד לצרכים יכול לשמש גם כפתרון בתהליך אילוף הגור ותוכלו לשים אותו אפילו בשטח התיחום. עם זאת, שיטת הפד לא תמיד עובדת באופן עקבי אך עדיין תשמחו שהצרכים ייעשו עליה מדי פעם, במקום על השטיח שהרגע חזר מניקוי.
כמה זמן לוקח לאלף גור לצרכים? התהליך יכול לקחת 1-6 חודשים. במקרים מיוחדים הוא יכול להימשך אפילו שנה (!), וקל מאוד לעשות טעויות בדרך. כדי לנסות להימנע מהם, ריכזנו כמה טיפים שיעזרו לכם להצליח בתהליך:
תוציאו את הגור לטיולים ארוכים: נכון שרובנו לא זמינים לצאת עם הגור בכל כמה שעות, אך השתדלו להאריך את שאר הטיולים. כך תוכלו לוודא שהגור באמת עושה את צרכיו ולא רק עסוק בגירויים שהטיול יוצר. זה עלול להביא למצב לא נעים בו הגור יישכח ויעשה צרכים ברגע שתחזרו הביתה. אם גיליתם שהגור עושה את הצרכים שלו במקום קבוע במהלך הטיול, חזרו לשם גם אם אתם מרעננים מדי פעם את המסלול, כדי ליצור מקום בו הוא תמיד ירגיש בנוח ויזכור לעשות את צרכיו.
השגיחו על הגור: גם אם הרגע חזרתם מטיול מוצלח אבל אתם חושדים שהוא מתנהג מוזר, מרחרח את הרצפה ומתנהג בעצבנות, הוא כנראה צריך לצאת פעם נוספת. כדי למנוע תאונות שיהרסו לכם את הבית ואת תהליך האילוף, נסו להיות ערניים עד כמה שניתן. שימו לב לגור, לאן הוא הולך ובעיקר לסימנים שיכולים להעיד שהוא צריך לעשות צרכים.
חוץ מהחיזוקים הנדרשים, יש כמה פעולות שרצוי להימנע מהן כמה שניתן, כדי לגרום לתהליך האילוף להצליח:
אל תכעסו על הגור: זה לגיטימי להתעצבן אבל בכל זאת, נסו לא לכעוס יותר מדי אם הגור שוב עשה את הצרכים בבית. כעס, עונשים ואלימות לא רק יהרסו את האילוף לצרכים אלא גם יובילו לתקשורת לקויה, יגרמו לכלב לפחד לעשות צרכים לידכם, לנסות להעלים את הצרכים מעינכם והכי גרוע, לפחד מכם באופן כללי.
תהיו קולים: לא הייתם בבית כמה שעות, הגור לא ראה אתכם הרבה זמן וברגע שאתם מגיעים אתם מגלים שהוא שוב עשה את הצרכים על השטיח. אם תהפכו את הפשלה לעניין גדול, תתעצבנו ותעשו סצנה, יש סיכוי שהגור דווקא ימשיך מכיוון שהוא יחשוב שכך הוא זוכה בתשומת לב. בשביל למנוע את כל זה פשוט נשמו עמוק, נקו את האזור והמשיכו בשלכם. כהכנה מוקדמת, העלימו את כל השטיחים והדברים שאולי תצטערו עליהם אם הגור יהרוס, וכך תמנעו גם מנזק וגם מכעס מיותר.
תוכלו לנסות לאלף את הגור לצרכים לבד, אך בגלל שהתהליך כולל לא מעט עליות ומורדות וטעויות שעלולות להיעשות בדרך (במיוחד אם בוחרים להשתמש בתיחום), התייעצות עם מאלף כלבים בשלב כלשהו היא דבר הכרחי: גם כדי להצליח לעבור את התהליך בשלום ובמהרה ובעיקר כדי למנוע חוויות שליליות שיכולות לגרום לנזק נפשי לגור ולפגוע במערכת היחסים ביניכם.
חוץ מהייעוץ, תוכלו להיעזר בשירותיו של מאלף כלבים מומלץ לכל אורך התהליך, שבתחילתו תתבצע פגישת ייעוץ ואבחנה בו המאלף יכיר את הגור ויתאים עבורו שיטת אילוף מתאימה. לאחר מכן יערכו פגישות אילוף נוספות במרווחים משתנים, בהתאם לקצב הגור, במהלכן יפגוש המאלף את הגור, יעקוב אחר קצב ההתקדמות שלו ויחלק טיפים ועצות להמשך התהליך.
אם בחרתם ללכת על אילוף צרכים בצורה מקצועית, כמעט תמיד מאלף הכלבים יגיע אליכם הביתה ולא אתם אליו. זה לא סתם המצב, שאלנו מאלפי כלבים מה עדיף, אילוף בבית או בפנסיון, והתשובה החד משמעית היא שעדיף לבצע אילוף בבית.
למה? יש מאלפי כלבים שמלכתחילה מבצעים אילוף לצרכים רק בבית הגור, בגלל שאי אפשר להוציא אותו לטיולים בתדירות מספקת. עם זאת, הסיבה העיקרית לכך שעדיף לאלף לצרכים בבית ולא בפנסיון היא שיש להרגיל את הגור לקבל פקודות מבעליו באופן ישיר. כך הגור ילמד את החוקים בסביבתו הטבעית ויפתח את התקשורת עם בעליו.
בנוסף, גם אם האילוף יתרחש בפנסיון, עדיין תישאר לכם עבודת אילוף כשהגור יחזור, בגלל שתצטרכו להרגיל אותו לקבל פקודות מכם ולא רק מהמאלף.
מחיר פגישת היכרות ואבחון עם מאלף כלבים נע בין 250-400 ₪. אורך הפגישה נע בין שעה לשעה וחצי.
מחיר כל שעת אילוף נוספת ינוע בין 250-300 ₪.
קחו בחשבון שאי אפשר לדעת כמה פגישות אילוף הגור שלכם יצטרך. יש גורים שצריכים 3 פגישות, אבל בממוצע יתבצעו בין 4-8. אם אתם כבר מתעניינים בעוד סוגי אילוף ורוצים לדעת כמה זה הולך לעלות לכם, חקרנו מהם המחירים של אילוף כלבים וכל התשובות בפנים.
אילוף גור לצרכים יכול לקחת זמן ממושך וידרוש מכם לא מעט במהלך התקופה הזאת. אם אתם מתכננים להתחיל בתהליך ורוצים להתייעץ, הכנו רשימה של מאלפי כלבים מומלצים, המדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים. כל חוות הדעת אמיתיות ונועדו בשבילכם, כדי שתוכלו לקרוא, להתרשם מההמלצות ולהחליט במי להיעזר. בהצלחה!
בגדול כתבנו על זה מאמר שלם, אבל בקצרה נספר שתוכלו לאלף את הגור שלכם לעשות צרכים בחוץ על ידי הוצאה מרובה של טיולים (כל שעות בודדות בהתחלה), ולהיעזר בכלי תיחום שונים, אשר מגבילים את מרחב הכלב למספר שעות ובכך מרגילות אותו להתאפק ולא לעשות את הצרכים בבית, אלא רק בטיול, אליו הוא יוצא מיד בתום זמן התיחום.
במהלך השבועות הראשונים לחייו של הכלב אסור להוציא אותו החוצה עד שיעבור את כל החיסונים הנדרשים, אך מגיל 8-9 שבועות ואילך, הכלב כבר גדול יותר, מצליח להתאפק זמן רב יותר ורשאי לצאת החוצה - מה שאומר שניתן להתחיל לאלף אותו.
אילוף גור לצרכים יכול לקחת בין חודש לחצי שנה, ובמקרים מיוחדים גם כשנה שלמה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.