32 עורכי דין משפחה מומלצים ענו על השאלה וסיכמנו את התשובות בגרף!
צוות מידרג שאל כך: האם חובות עוברים בירושה? לאחרונה אמי נפטרה, והיא הורישה לי ולאחי את כל כספה. במותה היו לה מספר חובות עומדים. רצינו לברר האם עלינו לטפל בחובות שהשאירה בעזרת כספי העיזבון. האם החובות עוברים בירושה? נשמח אם תוכלו להרחיב
הגרף החכם נותן משקל גדול יותר למומחים - כלומר לעורכי דין משפחה עם מספר חוות דעת ודירוגים גבוהים יותר.
הגרף הזה הוא גרף רגיל - לכל 32 עורכי הדין לענייני משפחה משקל זהה.
חבר'ה יש לנו רוב! 80.4% מעורכי הדין לענייני משפחה ענו כן בתשובה לשאלה 'האם חובות עוברים בירושה?'. לא השתכנעתם? 19.6% מעורכי הדין לענייני משפחה חשבו אחרת. תמיד יש עוד אפשרויות, אבל אנחנו תמיד הולכים עם חכמת המומחים.
האם חובות עוברים בירושה? המומחים עונים:
חובות עוברים בירושה עד לכדי גובה העיזבון. לדוגמא אם ירשתי זכויות בהיקף של 100 שח וישנם חובות בסך של 80 שח אז אהיה חייב בתשלומם. אך אם יהיו חובות ב 120 שח אהיה חייב בהם עד לסך של 100 שח.
חובות עוברים בירושה. כמו שזכויות אינן נעלמות עם מותו של אדם כך גם חובותיו, עד להיקף סך העיזבון
היורשים של האדם שמת יקבלו את מה שנותר מהעזבון לאחר תשלום החוב לנושים.
חובות של אדם מסולקים מהעזבון, לפני חלוקת העזבון ליורשיו. כלומר: לפני שאתם יכולים לקבל את העזבון, צריך תחילה לפרוע באמצעות העזבון את חובות המנוחה. אולם לא ניתן לפרוע חובות העולים על גובה העזבון. כך, אם החובות גדולים יותר מהעזבון, ליורשים לא יישאר עזבון, אולם החובות שנותרו לא יועברו אליהם באופן אישי.
במידה והיתה לה משכנתא והיה לה ביטוח חיים פעיל בעת מותה אזי החוב הזה ימחק. לעומת זאת הלוואות רגילות לצערי לא נמחקות ויש צורך לטפל בהם ולא להשאיר אותם כך כי זה עלול לגרור ריביות והליכי הוצאה לפועל. בברכה, עורכת הדין גליל זמיר.
החובות ״עוברים״ בירושה עד גובה העיזבון. לדוגמא: ירשת 100,000 שח ויש חובות בגובה 150,000 שח יחייבו אותך רק במה שירשת ולא מעבר לכך.
על פי חוק, אם סכום הירושה (לרבות כספים ונכסים) עולה על סכום החובות, ראשית יש חובה לשלם את החובות של המנוחה ולחלוק בכספים שיישארו לאחר מכן.
כאשר אדם נפטר ומותיר אחריו חובות, החובות האלה אינם נמחקים לאחר פטירתו. החוק מאפשר לנושה לפרוע את החוב מהעזבון שהשאיר הנפטר. על פי חוק זכותו של נושה לגבות את חובו מהעזבון גוברת על זכותו של יורש לרשת את הנפטר.
חובות עוברים בירושה, אבל רק עד גובה העיזבון. כלומר, אם הגופים שאמא שלך ז"ל הייתה חייבת להם כספים ידרשו את כספם בחזרה (בדגש על אם) הם זכאים לקבל רק ממה שהיה לאמא ז"ל, ואין להם את הזכות לבקש ממכם לשלם חובות מהכספים האישיים שלכם.
בהחלט, עם הירושה מקבלים היורשים גם את הזכויות (כספים וכד') וגם את החובות. לא רוצים להתעסק עם החובות? כל יורש יכול להסתלק מהירושה (כל עוד לא חולק העיזבון). מי שהסתלק מהירושה, רואים אותו כאילו לא ירש מלכתחילה.
ככלל, חובות "עוברים בירושה", אבל רק עד לגובה העזבון, כלומר הנושים רשאים לגבות את חובם מהעזבון, אבל לא מעבר לכך.
החובות אכן עוברים בירושה. בטרם מחלקים כספי ירושה יש לשלם את כלל חובותיו של הנפטר. יש לבחון היטב מה גודל החובות בטרם תחלקו את הכספים ביניכם שאם לא, אתם עלולים למצוא עצמכם מחלקים כספים ומגלים לאחר מכן שהחובות גדולים מהיקף העיזבון ובמקרה כזה - כן, תהיי חייבים בחובותיה. הכלל הוא לזהות לפני החלוקה מה גודל החובות ואז לבחור אם להיות יורש.
היורשים צריכים לפעול לסילוק החובות. חובות עוברים בירושה באופן כללי עד גובה העיזבון, כלומר - יורש לא ייאלץ לשלם מעבר למה שקיבל בירושה. החריג - רק אם היורשים ידעו שיש חובות, פעלו בחוסר תום לב ובכוונה מכרו נכסים וחילקו את הכסף לפני כדי להבריח אותו מהנושים לפני המוות, אז הנושים יוכלו לרדת לנכסי היורשים ולגבות את החובות גם אם הם מעבר למה שקיבלו בירושה.
מהעיזבון קודם משלמים את החובות של הנפטר, ורק אחר כך היורשים מקבלים את חלקם. חובות לא עוברים בירושה, אי אפשר להשית את חובות הנפטר על היורשים במקרה שבו אין עיזבון.
עפ"י החוק, זכאותם של נושים קודמת לזכאותם של יורשים מכספי העזבון, המשמעות היא שעל יורשים לפרוע תחילה מכספי העזבון את חובות הנפטר ורק לאחר מכן, להעביר אליהם את כספי העזבון.
יש לכסות את החובות עד לגובה העיזבון. רק לאחר תשלום החובות ניתן לחלק את העיזבון
לא, ככלל חובות לא עוברים בירושה. אם כי בנתוני השאלה מצוין כי למנוחה חובות, כך שככל ויש לה כספים צבורים (בין בחשבונות בנק או אחר) אשר באמצעותם ניתן לשלם לנושים אז קודם משלמים להם - ולאחר מכן היורשים מתחלקים ביתרת הכספים שנותרו.
חובות עוברים בירושה עד לגובה העיזבון. כלומר אי אפשר לחייב אתכם ביותר ממה שירשתם.
אם יש כסף בעיזבון המנוחה חובה לשלם את הקנסות מתוך העיזבון
יש לסלק את חובות המנוחה מהעיזבון עד גובה העיזבון. לא תידרשו להוציא כספים אישיים שלכם לכיסוי חובות אימכם. בהחלט תידרשו לכסות את חובותיה מכספי העיזבון.
חובות עוברים בירושה עד גבול העיזבון. זאת אומרת, כל הירושה קודם הולכת לסגירת חובות ולאחר מכן ליורשים. האחריות למציאת הנושים מוטלת על היורשים ו/או על מנהל העיזבון. בכל מצב, היורשים לא ישלמו לנושים מעבר לסכום הירושה אלא אם נהגו בחוסר תום לב.
חובות המנוח יסולקו מעזבונו ועל היורשים לדאוג לכך טרם חלוקת העיזבון. במידה והעיזבון כולו חולק, היורשים צפויים להידרש להשיב לנושים את חלקם.
קודם כל, משתתף בצערכם על אובדן אמכם. לגבי השאלה המשפטית, הנה מידע כללי שעשוי לסייע: 1. **האם חובות עוברים בירושה?** באופן עקרוני, חובות של אדם שנפטר אינם עוברים אוטומטית ליורשיו באופן אישי. עם זאת, החובות נשארים כחלק מהעיזבון, ויש לשלם אותם מתוך כספי ונכסי העיזבון. 2. **כיצד מטפלים בחובות בעיזבון?** בעת חלוקת העיזבון, החובות חייבים להיות מסולקים קודם לכן. כלומר, לפני חלוקת הכספים או הנכסים ליורשים, יש להשתמש בכספי העיזבון כדי לפרוע את החובות הקיימים. רק לאחר מכן ניתן לחלק את מה שנשאר בין היורשים. 3. **מה קורה אם החובות עולים על ערך העיזבון?** במקרה כזה, היורשים אינם נושאים בחובות באופן אישי, אלא רק עד גובה נכסי העיזבון. לדוגמה, אם היו לאמכם חובות גבוהים מערך נכסיה, היורשים לא יידרשו להשלים את ההפרש מכספם האישי. 4. **האם יש יוצאים מהכלל?** אם יורשים החתימו עצמם באופן אישי כערבים לחובות, או אם לקחו אחריות כלשהי לחוב, ייתכן שייווצרו התחייבויות נוספות. לכן חשוב לבדוק מסמכים ולוודא שאין התחייבויות כאלו. 5. **השלבים המומלצים להמשך טיפול**: - **בדיקת צוואה או צו ירושה**: קביעת חלוקת העיזבון לפי המסמך הרלוונטי. - **איסוף מידע על החובות**: פנייה לגופים שקשורים לחובות (בנקים, ספקי שירות, רשויות וכו'). - **קבלת ייעוץ משפטי**: עורך דין המתמחה בדיני ירושה יכול לסייע לוודא שהטיפול בעיזבון מתבצע בהתאם לחוק.
מהכספים והזכויות שירשתם, יש לשלם את החובות תחילה. ככול והחובות עולים על הזכויות שירשתם, לא תחוייבו ביתרה.
ככל ויש חובות לעזבון, היורש חב בהם עד לגובה חלקו בעזבון.
קודם כל יש לפרוע את החובות של הירושה. אם שווי החובות עולה על הזכויות, אפשר לוותר על הירושה.
ניתן להוריש רק מה שיש לנו, לכן באמצעות כספי העיזבון תידרשו להסדיר את החובות ורק ממה שיוותר תוכלו לחלק על פי הצוואה /צו ירושה. מבחינת חובות העיזבון , אלו לא עוברים ליורשים רק במקרה חריג מאוד על פי החלטה שיפוטית בשל חוסר תום לב (הברחת כספי עיזבון), שיהיה בהצלחה .
כן, על פי חוק הירושה, היורשים אחראים לחובות העיזבון באופן הבא: 1. עד לחלוקת העיזבון, היורשים אחראים לחובות העיזבון רק בגובה נכסי העיזבון. 2. לאחר חלוקת העיזבון, אחריות כל יורש מוגבלת עד לשווי החלק שקיבל מהעיזבון. 3. סדר תשלום החובות מהעיזבון הוא: - תחילה יש לשלם הוצאות קבורה והלוויה - לאחר מכן הוצאות צו ירושה וניהול העיזבון - רק אז משלמים את חובות המנוח שהיו קיימים ערב מותו. 4. אין לחלק את העיזבון בין היורשים לפני סילוק החוב. ציטוטים מהפסיקה: (מספר תיק: 5732/03, כותרת: "תא (ירושלים) 5732/03- רבקה שיפמן נגד אליקים לוי ואח") "סעיף 126 לחוק הירושה, תשכ"ה-1965 מורה כי "עד לחלוקת העיזבון אין היורשים אחראים לחובות העיזבון אלא בנכסי העיזבון". לאחר חלוקת העיזבון, אחריותו של כל יורש לחובות העיזבון אינה יכולה להגיע אלא "עד כדי שוויו של מה שקיבל מן העיזבון"" (מספר תיק: 20945-04-11, כותרת: "תאמ (חיפה) 20945-04-11- בנק יהב לעובדי המדינה בעמ נגד ציון מנובלה זל") "סעיף 104. (א) הסכומים הבאים (בחוק זה - חובות העיזבון) יסולקו לפי סדר עדיפות זה: (1) ההוצאות הכרוכות בהלווית המוריש, בקבורתו ובהצבת מצבה על קברו... (2) ההוצאות של צו ירושה, של צו קיום ושל ניהול העזבון... (3) החובות שהמוריש היה חייב ערב מותו ולא נתבטלו במותו".
תשובה | מספר משיבים משוקלל | אחוז |
---|---|---|
כן | 27 | 80.4 |
לא | 6.6 | 19.6 |
תשובה | מספר משיבים | אחוז |
---|---|---|
כן | 28 | 87.5 |
לא | 4 | 12.5 |
המידע המוצג כאן על "האם חובות עוברים בירושה?" אינו מיועד להוות תחליף לייעוץ מקצועי, אלא למטרת העשרה בלבד. אתה לוקח אחריות מלאה על אופן שימושך במידע זה. עליך לפנות לאיש מקצוע כדי לקבל תשובה אישית. אין לעשות שימוש מסחרי בתוכן ללא אישור בכתב. שימוש ללא אישור יהווה עילה לתביעה.