מוקד מידרג: 1-700-707-233

האם כדאי לעשות צוואה הדדית?

35 עורכי דין משפחה מומלצים ענו על השאלה וסיכמנו את התשובות בגרף!

אישור רפואי לצוואה נוטריונית

צוות מידרג שאל כך: האם כדאי לעשות צוואה הדדית? אנחנו זוג נשוי, ושוקלים לעשות צוואה הדדית. אנחנו מודאגים מאוד מהאפשרות שבעתיד יהיו לנו יורשים נוספים, וזה יגרום למחלוקות משפחתיות. מנסיונכם, האם כדאי לעשות צוואה הדדית?



הגרף החכם נותן משקל גדול יותר למומחים - כלומר לעורכי דין משפחה עם מספר חוות דעת ודירוגים גבוהים יותר.

הגרף הזה הוא גרף רגיל - לכל 35 עורכי הדין לענייני משפחה משקל זהה.


חבר'ה יש לנו רוב! 64.1% מעורכי הדין לענייני משפחה ענו כן בתשובה לשאלה 'האם כדאי לעשות צוואה הדדית?'. לא השתכנעתם? 35.9% מעורכי הדין לענייני משפחה חשבו אחרת. תמיד יש עוד אפשרויות, אבל אנחנו תמיד הולכים עם חכמת המומחים.




האם כדאי לעשות צוואה הדדית? המומחים עונים:


הבחירה שלי: כן

כן, צוואה הדדית היא כמו חוזה בין הבעל לאישה ויוצרת וודאות.



הבחירה שלי: כן

כדאי לעשות צוואה הדדית. צוואה הדדית היא כמו הסכם בין בני זוג שמסביר איך יחלקו את הרכוש שלהם אחרי שאחד מהם ילך לעומו. למה זה חשוב? - וודאות: זה מבטיח שבן הזוג שנשאר יוכל להשתמש ב כספי העיזבון למשך כל ימי חיו. - מניעת סכסוכים: זה מונע ויכוחים בין בני משפחה על הירושה. - ביטוי רצון משותף: זה מאפשר לבני הזוג להחליט יחד איך הם רוצים שהרכוש שלהם יחולק.



הבחירה שלי: כן

לפי חוק הירושה, במידה ואין צוואה הדדית ואחד מהמורישים נפטר, הרכוש שבבעלותו עובר מחצית לבן הזוג הנותר בחיים ומחצית לילדים (בחלקים שווים), כך שנניח והבעל נפטר קודם, האישה תחזיק בבעלות על 3/4 מדירת המגורים ו- 3/4 משאר הרכוש, ואילו הילדים יחזיקו בבעלות על 1/4 מהדירה ועל 1/4 משאר הרכוש. על מנת למנוע מצב כזה ולהגן על בן הזוג הנותר בחיים (האישה בדוגמא שלפנינו), רצוי לערוך צוואה הדדית, בה תחילה מי שיורש את מלוא הרכוש הוא בן הזוג הנותר בחיים, ורק לאחר פטירת שני בני הזוג, עוברת הירושה במלואה לילדים. הגנה זו הכרחית, גם במידה והיחסים בתוך המשפחה מעולים והאמון בילדים מושלם, שכן ולצורך ההמחשה, נניח ובן הזוג הנותר בחיים מעוניין למכור את דירת המגורים, לצורך מימון דיור מוגן, במידה ואין צוואה הדדית, הוא יהיה חייב את חתימת כל הילדים על הסכם המכר, דבר שלא בהכרח הילדים (או בני / בנות זוגם) יסכימו לכך. לפיכך, הצוואה ההדדית היא הפתרון היעיל ביותר, למניעת סכסוכים בתוך המשפחה, סביב ירושות.



הבחירה שלי: אחר

צוואה הדדית היא מסמך משפטי המטיל על המצווים מגבלות שיש להן יתרונות וחסרונות. רצוי להתייעץ היטב אם המצווים אכן מעוניינים להיות כפופים למגבלות הצוואה ההדדית מול האלטרנטיבה של צוואה משותפת למשל.



הבחירה שלי: כן

הדרך הטובה ביותר לבני זוג למנוע סכסוכי יורשים היא באמצעות עריכת צוואה הדדית מקיפה וצופה פני עתיד, המכילה מנגנונים פשוטים וברורים ליישוב כל סכסוך עתידי.



הבחירה שלי: כן

כן, כדאי לעשות צוואה הדדית. אין בעיה לרשום גם יורשים עתידים בצוואה ובכך לפתור את החשש שלכם.



הבחירה שלי: אחר

צוואה הדדית לא פוטרת עניין של יורשים נוספים אלא מהווה הסתמכות של העברת רכוש לבן הזוג במטרה שכל אחד מהם יעביר אחרי לכתו לצד ג׳ לרוב ילדים משותפים.



הבחירה שלי: כן

כן, צוואה הדדית יכולה להיות הדרך לחייב את בן הזוג שנותר בחיים להוריש לילדים המשותפים בהתאם לרצונו של בן הזוג שהלך לעולמו. הדרך לבטל צוואה הדדית מוגדרת בחוק וכך ניתן למנוע מחלוקות משפטיות עתידיות.



הבחירה שלי: כן

כן, צוואה הדדית מבטיחה את זכויות כל אחד מהחותמים אם חס ושלום אחד מהם הולך לעולמו.



הבחירה שלי: אחר

התשובה נחלקת ליתרונות וחסרונות בעריכת צוואה כאשר תשובתי נוטה יותר לטיעונים בעד עריכת צוואה הדדית. בעד: צוואה הדדית מבטיחה שבן הזוג יירש את כל הרכוש במקרה של פטירה, תוך מתן הגנות ובטחון כלכלי. בנוסף, זו דרך פשוטה לסדר את ענייני הירושה בין בני זוג ללא צורך בהליכים מורכבים. זה מהווה גם הגנה לילדים המשותפים אשר יקבלו את זכויות ההורים לאחר שילכו שניהם לעולמם. טיעונים נגד צוואה הדדית: חוסר גמישות, לאחר חתימה על צוואה הדדית, קשה יותר לבצע שינויים ללא הסכמת שני הצדדים. אם בני הזוג נפרדים יכול להיות מצב מורכב לגבי צוואה הדדית. יש גם מגבלה על חופש הציווי לאחר פטירת אחד מבני הזוג. אבל בניסוח נכון של צוואה הדדית ניתן להתגבר גם על חסרונות אלו.



הבחירה שלי: כן

כן, כדאי לעשות צוואה הדדית. צוואה הדדית היא כלי משפטי מעולה, אבל לא מתאימה לכל אחד ולא בכל תנאי. צריך לבחון כל מקרה לגופו. מומלץ מאוד לפנות לעורך דין שמתמחה בתחום הירושה.



הבחירה שלי: אחר

לצוואה הדדית ישנם יתרונות וחסרונות, היא לא מתאימה בכל סיטואציה ויש לבחון כל מקרה לגופו. יתרונות- צוואה הדדית מבוססת על עיקרון ההסתמכות ולכן היא מקנה לבני הזוג ביטחון לכך שירושתם תחולק בהתאם לרצונם המשותף. חסרונות-שינוי או ביטול של צוואה הדדית יש לעשות בהתאם לדרישות החוק. בנוסף, במידה ואחד מבני הזוג הלך לעולמו ובן הזוג שנותר בחיים מעוניין לשנות/לבטל את הצוואה ההדדית, עליו להחזיר את הירושה שקיבל בהתאם לצוואה ההדדית.



הבחירה שלי: כן

כדאי לעשות צוואה הדדית, היא תבטיח שהכסף או הרכוש שעבדתם קשה כל חייכם להשיג, יגיע לילדים שלכם, ולהם בלבד- צוואה הדדית תבטיח זאת!



הבחירה שלי: אחר

בצוואה הדדית יתרונות כמו גם חסרונות. יתרונות- 1. שיקוף רצונות משותפים בין בני הזוג. 2. מתן ביטחון ויציבות לבן הזוג הנשאר בחיים. 3. הגנה משפטית מפני שינויים חד צדדיים. 4. שימור הרכוש במשפחה. 5. מניעת סכסוכי ירושה. חסרונות - 1. תלות בבן הזוג. 2. נק׳ אל חזור במקרה בו מי מהצדדים הולך לעולמו. שכן בד״כ בצוואת יחיד (לעומת צוואה הדדית) ניתן לשנות את הצוואה בכל עת. 3. יצירת מורכבות אם מי מבני הזוג מחליט לשנות את דעתו.



הבחירה שלי: אחר

לצוואה הדדית יתרונות מול חסרונות. עיקר היתרונות - העבר. העיזבון המשותף במלואו לבן הזוג שנותר בחיים, ובכך למנוע סכסוכים בין היורשים לבין בן הזוג שנותר בחיים. בנוסף, ניתן באמצעותה לדאוג שכלל הרכוש של בני הזוג לאחר פטירת שניהם, יעברו לילדיהם לזוכים / יורשים, באמצעות הטמעת סעיפים. החסרונות - המדובר במעין כספת נעולה שקשה לערוך בה שינויים ואו לבטלה. הגם שבן הזוג שנותר בחיים, לא יוכל לבטל זאת כלל אלא בהתאם למתווה מפורט כבחוק הירושה. על כל פנים, כל מקרה יידרש להיבחן לגופו.



הבחירה שלי: כן

מומלץ ביותר! על מנת "לקנות" ביטחון לרצון המצווה לאחר פטירתוץ הזוכה בהתאם לצוואה יהיה חייב לפעול בהתאם לרצון המצווה שנפטר ובהתאם לכל התנאים בצוואה, עובדה זו תגן על היורשים העתידיים כמו ילדיו במקרה של יורש אחר יורש. בנוסף, כל שינוי בצוואה לרבות רצון אחד מהצדדים לבטלה חייב להיות בהודעה בכתב לצד השני, לפיכך ניתן לראות מספר מנגנונים של קיום רצון המצווה שנפטר כפי שציווה בצוואה.



הבחירה שלי: כן

כן, כדאי לעשות צוואה הדדית. צוואה הדדית יכולה להבטיח את העברת הרכוש המשותף במלואו לבן הזוג שנותר בחיים, ובכך אף למנוע סכסוכי ירושה בין היורשים לבין בן הזוג שנותר בחיים. יתרון נוסף של הצוואה ההדדית הוא שניתן באמצעותה לדאוג שכלל הרכוש של בני הזוג לאחר פטירת שניהם, יעברו לילדיהם המשותפים או לכל יורשים אחרים לפי רצונכם.



הבחירה שלי: אחר

לצוואה הדדית יתרונות וחסרונות. צריך לשקול את היתרונות והחסרונות בהתאם לנסיבות ולשיקולים של הזוג הספציפי. ייתכן שפורמט מסויים מתאים לזוג אחד ואותו פורמט לא יתאים לזוג אחר. אם החשש שנכסי מקרקעין יעברו לצד ג', ניתן להפיג את החשש הזה ע"י הטלת מגבלות, אולם, לא כל מגבלה מתאימה לכל זוג לכן צריך ייעוץ ספציפי.



הבחירה שלי: אחר

לצוואה הדדית יתרון בכך שצד אינו יכל לבטלה ללא הסכמת הצד השני. מאידך יש לה גם חסרונות הנעוצים בלשון החוק שאינו ברור מספיק ואינו מאפשר ביטול במקרה של צורך אמיתי ובמצבים מסוימים כדוגמת דמנסיה ועוד. לאחרונה ניתן פסק דין המשנה קצת את התמונה אך רצוי להיוועץ עם עו"ד המתמחה בתחום.



הבחירה שלי: אחר

זו לא שאלה של כדאי או לא כדאי, אלא יותר שאלה של "רוצים". לעריכת צוואה הדדית יש השלכות שונות מעריכת צוואה רגילה. צוואה הדדית היא מעין הסכם בין בני הזוג. גם הדרך לביטול צוואה הדדית שונה מדרך הביטול של צוואה רגילה. כדאי להתייעץ מראש עם עו"ד בקי ובעל ניסיון בתחום הצוואות לפני שחותמים על צוואה הדדית. בהצלחה.



הבחירה שלי: כן

מציאות החיים מלמדת אותנו, כי בנסיבות מסוימות עריכת צוואה הינו עניין שכמעט בגדר חובה – ואפילו בעודנו בגיל צעיר יחסית. כפי ש: "אל לנו לומר יהיה בסדר" כך: אל לנו לומר: "נמתין למחר" שמא מחר כבר יהיה מאוחר. נשאלת השאלה: מהי בכלל צוואה? צוואה, מלשון "ציווי", ככלל, היא מסמך שבו אדם קובע מי יירש את רכושו ואת נכסיו לאחר פטירתו, או במילים אחרות מסמך משפטי, אשר במסגרתו אדם, בעודו בחיים, מצווה מה ייעשה ברכושו, (ולעיתים גם בגופו), לאחר פטירתו. צוואה, מחייבת מבחינה משפטית את היורשים (הקרויים גם "הנהנים"), אשר נהנים מהרכוש שהמצווה המנוח הוריש להם במסגרת צוואתו ועל פי רצונו. צוואה הדדית: מילת המפתח בצוואה זו הינה "הדדיות" בין בני זוג. מדובר בצוואה שכיחה ומקובלת. צוואה זו הינה הליך בו בני זוג מצווים על צוואה משותפת המבוססת על הדדיות ביניהם. היבט ההדדיות בא לידי ביטוי בהתחייבות להוריש אחד לשני את הרכוש המשותף. במילים אחרות, לאחר פטירתו של אחד מבני הזוג, בן או בת הזוג שנותר/ה בחיים זכאי לרשת את העיזבון – על פי מה שסוכם במסגרת הצוואה ההדדית. הערה: הלכה למעשה צוואה הדדית יכולה להיעשות בשני מסמכים נפרדים או במסמך אחד משותף. היתרונות בצוואה הדדית: צוואה הדדית, מאפשרת לבני הזוג להגביל את צעדיהם בנוגע ליכולתו של כל אחד מהם לשנות את צוואתו בעתיד. יתרון זה, יכול להוות, בנסיבות מסוימות, אף חסרון ובמיוחד כאשר בן הזוג הנותר בחיים מוצא עצמו במציאות ששינוי צוואתו הינו כורח, נוכח שינוי נסיבות אשר בני הזוג לא חזו אותן כאשר בחרו לערוך את צוואתם ההדדי. על כן, יש לשקול בכובד ראש ותכנן היטב את העתיד (מומלץ מאוד להיעזר בשירותי עו"ד) לפי נסיבות אישיות של התא המשפחתי ו/או בני הזוג. האמור לעיל אין מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לייעוץ משפטי.



הבחירה שלי: אחר

זה מאוד תלוי בנסיבות בני הזוג והצרכים. לא לכולם מתאים צוואה הדדית יש להתייעץ עם עורך דין מומחה בתחום לפני.



הבחירה שלי: כן

צוואה הדדית היא מסמך משפטי שבו בני זוג קובעים במשותף כיצד יחולק רכושם לאחר פטירתם, תוך הסתמכות הדדית על הוראות הצוואה. לעריכת צוואה הדדית מספר יתרונות מרכזיים: 1. הגנה על בן הזוג הנותר בחיים: צוואה הדדית מאפשרת להבטיח שבן הזוג שנותר בחיים יקבל את מלוא הרכוש, או חלק משמעותי ממנו, ובכך מספקת לו ביטחון כלכלי ומונעת מצבים שבהם הילדים או יורשים אחרים ידרשו חלק מהרכוש מיד לאחר פטירת אחד מבני הזוג.  2. מניעת סכסוכים משפחתיים: כאשר בני הזוג מסכימים מראש על אופן חלוקת הרכוש, פוחת הסיכון למחלוקות בין היורשים לאחר פטירתם. ההסכמה המשותפת מצמצמת את האפשרות להתנגדויות לצוואה ומסייעת לשמור על שלמות המשפחה.  3. שמירה על רצון המצווים: צוואה הדדית מגבילה את יכולתו של אחד מבני הזוג לשנות את הצוואה ללא ידיעת והסכמת בן הזוג השני, במיוחד לאחר פטירתו. בכך נשמרת ההתחייבות ההדדית ומובטח שהרכוש יחולק בהתאם לרצון המשותף שנקבע.  4. תכנון ירושה מובנה: באמצעות צוואה הדדית, בני הזוג יכולים לקבוע הוראות מפורטות לגבי היורשים הבאים, כגון הילדים או נכדים, ולהבטיח שהרכוש יועבר בהתאם לתכנון המשפחתי



הבחירה שלי: כן

צוואה הדדית היא כלי טוב ויעיל שיוצר מחויבות הדדית בין בני הזוג, בהתאם לעיקרון ההסתמכות. באמצעות כלי זה יכולים שני בני הזוג  לקבל הרבה שקט וביטחון בידיעה שרצונם יתממש גם לאחר לכתם, ושרכושם לא "יתפזר" ליורשים אחרים. עם זאת, חשוב מאד לערוך אותה תוך ניסוח הוראות מדויקות ומפורטות שיתנו מענה לתרחישים עתידיים אפשריים, ולצד זאת עם מידת גמישות מסוימת - לפי רצון המצווים.



הבחירה שלי: כן

במידה ובני הזוג חיים זוגיות טובה, כדאי לעשות צוואה הדדית על מנת להגן על זכויות כל אחד מבני הזוג.



הבחירה שלי: אחר

צוואה הדדית נועדה להבטיח את בני הזוג ואת יורשיהם שכן לא בנקל ניתן לשנותה. חשוב לציין, ככל ושניכם תהיו כשירים אז אין בעיה לשנות את הצוואה הדדית - בני הזוג מגיעים ועורכים צוואה. אם לא תערכו צוואה יחול חוק הירושה ומי אמר שחלופת החוק עדיפה?



הבחירה שלי: כן

חשוב מאוד להבטיח את העתיד של הילדים ולמנוע מחלוקות ולכן צוואה הדדית ביניכם חשובה מאוד.



הבחירה שלי: כן

ראשית כל, עריכת צוואה הדדית מייצרת סדר וארגון בכל מה שנוגע להסדרי הורשה של בני הזוג. שנית, במסגרת צוואה הדדית ניתן לקבוע מנגנונים מוסכמים שיבטיחו את רצונם של המורישים, בכל הנוגע לזהות היורשים ולחלק שירשו ברכושם. לרוב, בני הזוג העורכים צוואה הדדית קובעים כי לאחר פטירת מי מהם, יורש בן זוגו את כל הרכוש, ורק לאחר פטירת בן הזוג השני, יורשים ילדיהם המשותפים את הרכוש שנותר. הסדר זה שומר על בן הזוג שהתאלמן ומאפשר לו להזדקן בכבוד, מבלי שהילדים יהפכו לבעלים ברכוש הזוגי המשותף כל זמן שהוא בחיים.



הבחירה שלי: כן

בעקרון אם החשש הוא מיורשים עתידיים צוואה הדדית זה פתרון נכון, אם כי לא תמיד מספק.



הבחירה שלי: כן

אם אתם זוג נשוי, כנראה שחלוקת הרכוש והבטחת עתיד המשפחה הם נושאים שחשובים לכם. צוואה הדדית היא הדרך הבטוחה לדאוג לשקט הנפשי שלכם ושל היקרים לכם ולכן כדאי לעשות צוואה הדדית. בטחון לבן הזוג הנותר - דאגו שבן או בת הזוג שלכם יוכלו להמשיך את חייהם ללא דאגות עם יציבות הנובעת ישירות מרצונכם המשותף. שומרים על שלמות המשפחה - תנו ליקרים לכם מענה מסודר שימנע ויכוחים הסכסוכים שעלולים להתעורר. שקט נפשי צוואה הדדית נותנת לכם שליטה על אופן חלוקת הרכוש. מניעת סיבוכים משפטיים - בהיעדר צוואה חלוקת הרכוש נקבעת עפ"י חוק הירושה ולעיתים זה לא תואם את רצונותיהם, שומרים על היורשים - הצוואה ההדדית מעניקה הגנה לילדים, ותמנע קונפליקטים עתידיים.



הבחירה שלי: אחר

קיימת פסיקה חדשה על נושא צוואה הדדית שנתנה ממש בחודש האחרון ממולץ לקרוא עליה קצת ( אם תרשמו בגוגל זה ממש יקפוץ ) בגדול צוואה הדדית היא טובה אם היא נשארת הדדית, סוג הצוואה שטוב עבורכם יבחר על ידכם אחרי פגישת יעוץ עם עורך דין, בה יבחנו שאלות חשובות כדי שניתן יהיה לתת המלצה מבוססת שיהיה בהצלחה.



האם כדאי לעשות צוואה הדדית? סיכום התשובות

תשובה מספר משיבים משוקלל אחוז
כן 21.7 64.1
אחר 12.1 35.9
לא 0 0
תשובה מספר משיבים אחוז
כן 23 65.7
אחר 12 34.3
לא 0 0


המידע המוצג כאן על "האם כדאי לעשות צוואה הדדית?" אינו מיועד להוות תחליף לייעוץ מקצועי, אלא למטרת העשרה בלבד. אתה לוקח אחריות מלאה על אופן שימושך במידע זה. עליך לפנות לאיש מקצוע כדי לקבל תשובה אישית. אין לעשות שימוש מסחרי בתוכן ללא אישור בכתב. שימוש ללא אישור יהווה עילה לתביעה.

שים לב! הנך מחובר בשם הלקוח . התנתק