בואו נודה על האמת, ביוב זה לא הדבר שהכי כיף להתעסק בו, אבל כשהצנרת כל פעם נסתמת כנראה שאין ברירה. החלפת צנרת ביוב עושים במקרים שבהם צנרת הביוב מתיישנת וכבר לא מתפקדת כמו שהיא הייתה בנעוריה. במאמר הבא נסביר מתי נצטרך לבצע החלפת צנרת ביוב, איך מבצעים אותה וכמה זה אמור לעלות. כל הפרטים כאן.
החלפת צנרת ביוב מבצעים בדרך כלל במקרים שבהם הצנרת נהרסת ברמה כזאת שכבר לא כדאי לתקן אותה או שהיא פשוט ישנה מידי. מתי זה קורה בדרך כלל?
התיישנות של הצינורות, תזוזה של האדמה והשיפועים של הצינורות יכולים לגרום לקריסה והתפרקות של הצינורות עד למצב של מערכת ביוב סתומה, נוזלת ולא מתפקדת, מה שמצריך החלפה של צנרת הביוב.
ישנם מקרים של חדירה של שורשים לצנרת שמנקבים את צינורות הביוב מה שמאפשר כניסה של חול לתוך הצנרת עד לקריסה שלה. זה קורה בדרך כלל בדירות ישנות מאוד שנמצאות בקרבת עצים.
בעבר היו משתמשים בצנרות עשויות מתכת ועופרת שנוטות להחליד ולהתפורר. היום משתמשים בצנרות פלסטיק שהן עמידות בהרבה. לכן, אם אתם גרים בבית עם צנרת מהסוג הישן כדאי להחליף אותה כדי להפחית בתקלות (וגם כי סביר להניח שלאינסטלטור פשוט לא יהיו חלקי חילוף לצנרת עופרת או מתכת).
הסימן הבולט ביותר להרס של צינורות הביוב הוא במקרים חוזרים ונשנים של סתימות בביוב שלא נגרמות ממגבונים שנזרקו לאסלה או לכלוך.
כשהסתימות ממשיכות בתדירות גבוהה נראה שהצינורות פשוט לא מצליחים לעמוד בכמות החול שנכנס אליהם ונסתמים או שהשיפועים שלהם זזו ולכן לא נמצאים בזווית הנכונה שמתאימה להולכה של הביוב, ולכן עדיף להחליף את צנרת הביוב.
אם מדובר בנזקים מקומיים לצינור אפשר לנסות גם לעשות תיקון צנרת ללא הרס, זה פתרון יקר יותר מהחלפת צנרת ביוב אך חוסך את שלבי החפירות באדמה והרעש. אבל כמו שאמרנו, אם צנרת הביוב מתפוררת או עברה נזקים משמעותיים, עדיף פשוט להחליף אותה.
כשאנחנו מדברים על החלפת צנרת ביוב אנחנו מדברים בעצם על החלפת הצינורות ההרוסים, שכן ברוב המקרים אין צורך להחליף את הצנרת כולה. יכול להיות שיהיה צורך בהחלפת צינור אחד קצר או בהחלפה של כמה צינורות, הכל תלוי בכמות ההרס בצנרת.
מאמר זה נתייחס להחלפת צנרת ביוב בבית פרטי בלבד, אך היא יכולה גם לקרות בבנייני מגורים או בחצר. מיקום הצנרת משפיע מאוד על אופי העבודה ועל מחירה.
כדי שתהיו בעניינים כשהאינסטלטור מגיע, נסביר בקצרה את מה שחשוב לדעת לגבי שלבי הפעולה של האינסטלאטור בזמן ביצוע החלפת צנרת ביוב:
השלב הראשון יהיה בדיקת הצנרת, איתור הנזילות, הפיצוצים ושאר התקלות בעזרת כלים שונים כמו סיב אופטי לבדיקת הצנרת. בסוף הבדיקה האינסטלטור ידע לתת לכם את תמונה ברורה יותר של מצב הצנרת ויגיד האם יש אפשרות לתקן באמצעות תיקונים נקודתיים או שיש צורך בהחלפה של צנרת הביוב.
בשלב הזה האינסטלטור ייתן גם הצעת מחיר עבור העבודה שצפויה להתבצע.
אחרי הבדיקות וההסכמה על המחיר, הגיע הזמן לעבודה עצמה. זה מתחיל משבירת המרצפות והוצאת החול שנמצא מתחתן. קחו בחשבון שלצורך שבירת המרצפות תצטרכו לקנות מרצפות זהות לאלה שיש לכם כדי להחליף את אלו שישברו או לקנות מרצפות חדשות במידה והעבודה גדולה וצריך לשבור את הריצוף של כל החדר.
טיפ מאיתנו - אם אתם כבר קונים מרצפות חדשות אנחנו ממליצים לקנות כמה ספייר למקרה שבעתיד יהיה תיקון שיצריך שבירה של חלק מהמרצפות.
מתחת לחול מסתתרת הצנרת כשהיא נמצאת על שכבה של בטון. האינסטלטור יוציא את הצינורות ואת קופסאות הביקורת (שהן מה שנמצא מתחת לחור במקלחת שאליו אתם גורפים את המים), ינקה היטב את משטח הבטון וימקם את הצנרת החדשה בשיפועים שיביאו להולכה מיטבית של הביוב. קוטר הצינור המומלץ לצנרת ביוב בתוך הבית הוא 50 ס"מ. קוטר הצינור מושפע מהשיפוע שלו ולכן, צינורות שצריכים שיפועים שונים כמו צינור הביוב לכיור יהיו עם קוטר שונה.
מעל הצנרת החדשה יוצקים שכבה של בטון כדי לקבע את שיפוע הצינורות כך שלא יזוזו.
לאחר שהבטון התייבש, האינסטלטור יבצע איטום של הצנרת עם חומרים ייעודיים לכך. לאחר האיטום יש צורך לחכות 24 שעות עד לייבוש של חומר האיטום, ולבצע בדיקה שבמהלכה מציפים את החדר, מחכים 24 שעות נוספות ובודקים שהכל התייבש כך שהאיטום עבד כמו שצריך.
לבסוף יש לסגור את הכל על ידי החזרת החול ולבצע ריצוף מחדש של הרצפה.
כמו שהזכרנו, בעבר השתמשו בצנרות ברזל, אסבסט ועוד חומרים. היום כל הצנרות עשויות פלסטיק כשהשוני בינהן הוא שיטת ההתקנה שלהן:
מדובר בדרך ההתקנה הקלאסית בה מחברים מקטעי צנרת אחד לשני באמצעות ניפל (נקרא גם שקע-תקע). החברות הבולטות בשיטה זו הן חברת חוליות וולסיר. אגב רוב האינסטלטורים ששאלנו איזו צנרת מומלצת המליצו על צנרת פלסטיק של חוליות.
בשיטה זו מחברים את הצינורות זה לזה בעזרת ריתוך והלחמה. לשיטה זו תמצאו חברות כמו גיבריט (GEBERIT) ו HDPE .
בגלל שמדובר בצינורות שמצריכים עבודת ריתוך, יש צורך בהתקנה מדויקת מאוד ושיפועים מדויקים ביותר כי יהיה קשה יותר לתקן אותה אחרי שהעבודה נעשתה. צינורות אלו יהיו בדרך כלל גם יקרים יותר בהשוואה לצנרות בשיטת "שקע ותקע".
כמו שהבנתם, הישחקות של הצנרת היא דבר טבעי שקורה עם השנים, אבל יש דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הצנרת לכמה שיותר זמן:
הימנעו מזריקת מגבונים לאסלה. מגבונים ומוצרי היגיינה נוספים שלא מיועדים לזריקה לאסלה יוצרים עומס על צינורות הצנרת ופוגעים בהם לאורך זמן.
אחרי שימוש מסיבי בצנרת, תוכלו לשפוך קומקום מים רותחים לכיור. זה מנקה את כל הצנרת ובכך מונע סתימות.
מחיר החלפת צנרת ביוב נע על טווח רחב מאוד ויכול להתחיל בכמה מאות שקלים ולהגיע גם לכמה אלפי ואפילו עשרות אלפי שקלים במקרים מיוחדים.
הסיבה לטווח המחירים הרחב היא שהמחיר תלוי בהרבה גורמים: האם יש צורך לשבור רצפה, האם יש שכבת בטון מעל הצנרת, כמה צינורות צריך להחליף, מה אורכם ועוד.
אז כדי להראות קצת את טווח המחירים, הנה מחירים אמיתיים ששילמו לקוחות מידרג עבור החלפת צנרת ביוב:
מחיר החלפת צנרת ביוב בגובה והסרת עץ מתוך צינור ביוב – 600 ₪
מחיר החלפת צנרת ביוב של אסלה בעקבות סתימה – 950 ₪
מחיר החלפת צינור ביוב מקו הבית בחוץ לבור הניקוז - 2,574 ₪
מחיר החלפת כל צנרת הביוב בבית מגורים פרטי –6,500 ₪
החלפת צנרת ביוב היא עבודה שעלולה להיות מסובכת, או בקיצור, סיפור קצת מסריח. לכן, כדי שהכל יזרום חלק לא השארנו אתכם לבד ודאגנו לרשימת אינסטלטורים מומלצים המתחמחים בהחלפת צנרת ביוב. שיהיה בהצלחה ושלא תדעו עוד סתימות ביוב!
מחיר החלפת צנרת ביוב משתנה מאוד ותלוי בתנאי העבודה והצינורות שצריך להחליף ומתחיל מכמה מאות שקלים ויכול להגיע גם לעשרו אלפי שקלים.
היום משתמשים לכל צנרות הביוב בצינורות פלסטיק
כדאי להחליף צנרת ביוב במקרים של סתימות חוזרות ונשנות או של צנרת ישנה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.