החלטתם לצבוע את הבית, התקשרתם לצבעי, והוא התחיל לזרוק מונחים מתחום הצבע וטיח שאין לכם מושג ירוק לגביהם? הכנו לכם את המילון המלא לעולם הצבע והטיח. לגזור ולשמור
טיח הוא כיסוי פנימי או חיצוני של קירות שמשמש לאיטום ולהגנה וגם כחיפוי אסתטי.
הטיח היום מורכב ממלט, סיד, צמנט או גבס ומחומר מחבר נוסף, בדרך כלל חול.
בחירת סוג הטיח צריכה לשלב את נתוני המבנה והסביבה וההחלטה צריכה להתקבל על ידי מהנדס הבניין. כמו כן, יש לזכור שסוג הטיח והגימור על קירות חיצוניים שונה מזה של הקירות הפנימיים. בחירה נכונה של הטיח תיצור עמידות לתנאי מזג האוויר השונים ושמירה של הגימור לאורך זמן.
טיח התזה הוא שכבת טיח דליל וצבוע שמותז על הקיר מתוך מכונה. הסיבה לבחור בצביעה שכזו היא אם הקירות החיצוניים של הבית שלכם מטויחים בטיח שאינו חלק (למשל, קירות שטויחו בעבר עם טיח "שפריץ").
שכבת טיח הנזרקת בכף בנאים ומורכבת מחול עדין וצמנט. הבחירה בסוג זה של טיח קשורה למראה שתרצו לקבל.
זוהי שכבת הטיח הראשונה. העובי שלה נע בדרך כלל בין 3-5 מילימטר ומטרתה איטום הקיר ובסיס לשכבת היישור (הסבר בהמשך).
בהגייה המקצועית טיח זה נקרא "טיח השחור" או "שכבה שחורה" בגלל צבעה האפור. בעלי המקצוע במידרג ממליצים על שימוש בטיח של חברת BG טיח.
תהליך חיזוק המיושם במשטח הבסיס (כמו בטון וטיח) של הקיר. כחלק מהתהליך על המשטח מותזים מים על מנת לחזק אותו למנוע סדקים.
עושים אשפרה תמיד בבניית קירות חדשים או טיוח מחדש של שלב הבסיס של הטיח על הקיר.
השכבה השלישית שנעשית על טיח חוץ והיא זו שלמעשה קובעת את גימור הקיר. נקראת גם "שליכט".
השכבה המיישרת נעשית יום למחרת שכבת ההרבצה, גם כן, עם טיח (אבל לבן) ותפקידה ליישר את המשטח.
לשליכט צבעוני מסוג זה עמידות גבוהה במיוחד לשינויי מזג האוויר והוא מקנה מראה ייחודי יותר לקירות הבית החיצוניים ותוכלו לבחור איתו בטקסטורות שונות.
הרבה פעמים הקירות מתחילים להתקלף או להיסדק ויש צורך בתיקוני טיח ויישורים על מנת להחזיר את הקיר למצבו המקורי והשלם ולצבוע אותו שוב.
הסיבות שהטיח מתחיל להתקלף הוא בעקבות רטיבות הקיר או בלאי של הטיח.
שפכטל הוא כלי עבודה המשמש לטיוח. נקרא גם מרית.
חומר המשמש לסגירת חורים בקירות, מדובר בטיח גבס על סוגיו השונים.
החומר קיבל את השם שפכטל בגלל שנעשה בו שימוש בו עם הכלי הנושא אותו שם.
שימו לב: שפכטל אמריקאי אינו מתאים לשימוש חיצוני בכלל ויתמוסס בגשם הראשון, לשימוש פנימיים לעומת זאת, הוא מצוין.
מדובר בשיטה למילוי סדקים עמוקים. ממלאים את הסדק בשפכטל אמריקאי מסוג קלסימו או פרופילה ועליו שמים תחבושת המונעת את פתיחת הסדקים.
הוא שכבת יסוד לפני צביעת הקירות. הוא משמש לדביקות חזקה יותר של הצבע על הטיח.
טבלה של גווני צבע שונים עם המספרים הקטלוגיים של יצרן הצבע. לפי המניפה הזו ניתן לקבל את הגוון הנבחר דרך המחשב בחנות הצבעים.
טיפ: מאוד מומלץ להגיע לחנות הצבע, לקחת דוגמית קטנה (עלותה מזערית) ולצבוע פינה קטנה שלא רואים – תתפלאו לגלות שהצבע שראיתם במחשב הוא שונה מאוד מזה על הקיר.
הוספת חומר מדלל לצבע לפי הוראות היצרן כדי שהצבע ייתפס טוב יותר על הקיר.
טיפ: איך תדעו שהצבע מדולל מספיק? טובלים את המברשת בצבע ולאחר מכן מרימים אותה ובוחנים את התוצאה. אם הצבע שזורם מהמברשת זורם בזרם דק ומפסיק מיד – קיבלנו את רמת הסמיכות הרצויה. אם הצבע מטפטף בטיפות מהמברשת הוא דליל מדי והוא לא מתאים לצביעת הקיר.
נייר ליטוש, נייר שיוף או זכוכית משמש להחלקת משטחים לפני צביעה.
צבע משמש לחיפוי סופי לקירות לאחר סיום עבודות הבנייה ושכבות היסוד. ההבדל בין הצבעים השונים קשור ליכולת הכיסוי שלהם, הגימור שלהם על הקיר (מט או מבריק) והבסיס ממנו עשוי הצבע (מים או טרפנטין).
בסיס לצבע הסופי, בדרך כלל נטרלי, אפשר לשלב בו גוון קרוב של הצבע הסופי. צבע כזה לדוגמא יהיה בונדרול של טמבור. צבע יסוד צריך כדי לחזק את האחיזה של הצבע הסופי להקיר.
צבע אקרילי הוא הצבע הכי נפוץ כיום. מדובר בצבע סינטטי (פולימר) על בסיס מים וניתן לקבל אותו על בסיס מניפת הצבעים של היצרן.
צבע על בסיס מים מתייבש יותר מהר מצבע על בסיס טרפנטין.
שימו לב, חשוב להקפיד על הזמנים הרשומים על אריזת הצבע לפני שנוגעים בו ובודקים שהוא התייבש.
צבע סיד, כשמו כן הוא, עשוי מסיד. הוא צבע זול עם יכולות כיסוי טובה באופן יחסי. יתרון נוסף של צבע הסיד הוא שהוא צבע נושם, כלומר הוא אינו אוטם את הקיר ומאפשר לו לפלוט לחות. לכן, הוא מאוד מתאים לצביעה בחדר אמבטיה. בנוסף, הוא משמש לצביעת תקרה.
שימו לב, צבע אקרילי לא יכול להיצבע על סיד - אבל אין שום בעיה לצבוע אקרילי על אקרילי. במקרים בהם נרצה "לערבב" - אנחנו חייבים להשתמש קודם כל בצבע יסוד.
צבע יסוד על בסיס מים משמש לחיזוק התשתית לפני יישום צבע עליון אקרילי. מומלץ ליישום לפני שליכט צבעוני ועל גבי טיח שחור נקי.
צבעי השמן לא משמשים לצביעת קירות אלא לצביעת רהיטים אותם נרצה לשדרג, משקופים או חידוש דלתות. בעבר, צבעי השמן סבלו מחסרונות מהותיים כמו זמן ייבוש ארוך מאוד וריח בלתי נסבל שלא עובר במשך ימים, שגרמו לצבעים להתרחק מהם.
כיום ישנם צבעי שמן שבסיסם מים. הריח עדיין חריף וזמן הייבוש עדיין ארוך, אך הוא קוצר משמעותית מצבעי השמן הקלאסיים. מדובר בצבעים איכותיים, שדורשים לרוב שכבת צבע אחת בלבד ונשמרים לאורך שנים ארוכות, כך שאנחנו ממליצים להשתמש בהם באופן מושכל.
צבע המתאים למתכות, בתנור אבקת צביעה נצמדת על המתכת.
ניתן לרכוש צבע שמראש מגיע עם חומר נוגד פטריות כמו "אקרינול" או "נירלט לאמבט" או לקנות נוגד פטריות (פונגיצ'ק) ולערבב אותו עם צבע אקרילי רגיל. בצביעה של חדרי אמבטיה מאוד כדאי לצבוע עם נוגד פטריות.
צבע אקרילי רב גמיש משמש לציפוי ואיטום של קירות. השימוש העיקרי ברב גמיש הוא לצביעת קירות חיצוניים.
בצביעה בהתזה הצבעי עושה שימוש במכשיר מיוחד העובד בלחץ ומתיז צבע חדש על קיר. הכיסוי על ידי מכשיר התזה הוא מלא ואחיד יותר ומתאים ביותר לקירות חיצוניים לא חלקים (קירות "שפריץ" למשל).
רולר הוא מכשיר לצביעת קירות ותקרות בעל ידית וגליל סיבי. קיימים רולרים העשויים מסיבי פרווה (הם המומלצים יותר) ואחרים מספוג. היתרון ברולר לעומת מברשת הוא שניתן להגיע לאזורים רחוקים יותר ללא כל עזרה נוספת והוא צובע בצורה מדויקת יותר. החיסרון בצביעה בעזרת רולר הוא שהכיסוי שלו לא תמיד אחיד ולרוב יש צורך לבצע תיקונים נוספים.
מומלץ יחד עם הרולר להשתמש במגש צבע מתאים כדי לקבל רמות צבע שוות על הרולר בכל צביעה. בצביעה של תקרות יש צורך במוט מאריך לרולר (רולר טלסקופ בהגייה מקצועית).
טיפ לצביעת תקרה ברולר: אם אתם צובעים את התקרה באופן עצמי, צבעו אותה לרוחב כדי להקל על הצוואר.
אפקטים בצבע הם שם כללי לשימוש בצבע שונה על קיר אחד בחדר או אפקט מסוים על הקיר שייתן מראה מיוחד ועיצובי.
טיפ: אם נשאר לכם צבע אחרי הצביעה תוכלו לשמר אותו לתקופה של שנה. אם הצבע מבוסס מים – שימו קצת מים בקופסת הצבע ואם הצבע מבוסס טרפנטין שימו טרפנטין – זה ישמור על טריות הצבע לאורך זמן.
צביעה מלמעלה למטה - בכל צביעה של קירות כדאי להתחיל מלמעלה ולרדת למטה.
שתי וערב - השיטה המומלצת לצביעה של שכבה שנייה. את הראשונה עושים לאופק ואת השנייה לאורך.
יש לשים לב שהחומרים בהם עושה בעל המקצוע שימוש הם בעלי תו תקן של מכון התקנים – התו הזה למעשה אומר כי החומר עבר את כל הבדיקות החשובות והוא עומד בסטנדרטים הדרושים.
תו התקן הירוק אומר כי החומר אינו רעיל לסביבה או למשתמש.
עיבוי, נקרא גם קונדנסציה, הוא "הזעה" של קירות. עיבוי הוא השלב הראשון לפי הופעת עובש על הקיר. אם התחלתם לראות טיפות על הקיר, כנראה שהכתמים הפטרייתיים יופיעו במהרה.
עכשיו כשאתם מכירים את כל מושגי הצבע והטיח, הגיע הזמן להפשיל שרוולים ומצוא איש צבע וטיח לעבודה מקצועית ומדוייקת. בדיוק בשביל זה אספנו עבורכם רשימת צבעים המדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים.
• מחיר צביעת דירה של שלושה חדרים ינוע בין 3,500-5,000 ₪.
• מחיר צביעת דירה של ארבע חדרים ינוע בין 5,000-6,000 ₪.
• מחיר צביעת דירה של חמישה חדרים ינוע בין 7,000-9,000 ₪.
• תוספת של צביעת תקרה תעלה את המחיר ב-1,000-2,000 ₪.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.