הידעתם? בשנת 2006 חוקק חוק הקרינה הבלתי מייננת, שמסדיר את הפיקוח על מקורות הקרינה הסלולרית בישראל. ואם החוק קובע שבדיקת קרינה סלולרית היא עניין חשוב ומומלץ, מי אנחנו שנתווכח? אז מה היא קרינה סלולרית? מי רשאי לבצע בדיקת קרינה סלולרית? ומה זה למען השם קרינה בלתי מייננת? כל התשובות לפניכם.
יש שני סוגים עיקריים של בדיקות קרינה – קרינה סלולרית וקרינה חשמלית. קרינה סלולרית, שנקראת גם RF (Radio Frequency) היא בעצם גלי רדיו קצרים בתדרים של 200 מגה הרץ ועד 40 ג'יגה הרץ. זה אומר שהקרינה הסלולרית מגיעה מכל מכשיר שעובד על גלי רדיו כמו מכשירי רדיו (מי היה מאמין שמכשיר רדיו עובד על גלי רדיו! שוקינג!), ווי-פי, אנטנות סלולריות, ממירים, מגברי ווי-פי ועוד.
על פי החוק של רמת הקרינה הסלולרית, רמת קרינה תקינה היא 0.4 מיקרו ואט לס"מ מרובע.
הסכנות שיש בקרינה סלולרית הן נושא שיש עליו אין סוף מחקרים ודעות, ולכן נקצר. בגדול, קרינה סלולרית היא קרינה בלתי מייננת, כלומר – קרינה שלא יכולה להוציא יונים (מהמילה יון) ולכן לא פוגעת ב-DNA (כמו נגיד קרינת רנטגן שהיא קרינה מייננת), אבל היא כן מחממת את הגוף ויכולה לפגוע וליצור נזק לטווח ארוך.
כדי להימנע מהנזק הזה או להפחית את רמות הקרינה בחללים הביתיים, מומלץ לערוך בדיקת קרינה סלולרית. כיון שקרינה אי אפשר לראות, להריח או לשמוע, תוכלו לדעת את רמת הקרינה בביתכם רק באמצעות בדיקת קרינה סלולרית במכשירים מיוחדים.
למי כדאי לבצע את הבדיקה? מומלץ להזמין בדיקת קרינה סלולרית אם יש לכם מכשירים אלקטרונים רבים בבית, אם אתם עובדים במשרד שנמצא בבניינים רבי קומות (שחשופים לאנטנות), אם אתם מתגוררים ביחידת דיור במרתף (כי החלל מצומצם ואטום ולכן רמות הקרינה יהיו גבוהות יותר) או אם יש לכם שכנים שמפעילים רדיו פיראטי. תתפלאו, יש גם כאלה.
השלב הראשון של בדיקת הקרינה הסלולרית היא בכלל לוודא שבעל המקצוע שלכם הוא מודד קרינה מוסמך ולא עומד למרוח אתכם. איך מוודאים את זה? בכמה צעדים פשוטים:
1. מודד קרינה מוסמך – באתר של המשרד להגנת הסביבה יש רשימה עדכנית של מודדי קרינה מוסמכים. נכון לשנת 2021, יש פחות מ-150 מודדים מוסמכים בישראל. זה הכל. ברשימה הזו גם מצוין לאלו בדיקות הוסמך המודד (הסמכה רק לבדיקת קרינה סלולרית, רק לבדיקה חשמלית או לשתיהן), עד מתי תוקף הרישיון שלו, מה המספר הסידורי של מכשיר הבדיקה שלו ופרטים חשובים נוספים. אפשר לבקש ממודד הקרינה להראות תעודה רשמית אבל האישור הרשמי והטוב ביותר הוא הופעה ברשימה הזו באתר. אם הוא מופיע ברשימה הזאת אפשר לומר שאתם מכוסים כי זה אומר שהוא עומד גם בשני הקריטריונים הבאים.
2. מכשיר מכויל – באותה רשימה מופיע המספר הסידורי של המכשיר לבדיקת קרינה בלתי מייננת איתו עובד בודק הקרינה הסלולרית. מכשיר זה הוא מכשיר רשמי שאמור להיות מכויל, כלומר מכוון לכך שמדידת הקרינה תהיה מדויקת מאוד. מכשיר שלא כויל נכון, פשוט ייתן מדידה שגויה. אפשר לוודא שהמספר הסידורי מופיע על המכשיר שאיתו המודד עובד אבל לרוב, אם ווידאתם שבעל המקצוע אצלכם מוסמך, אין סיבה שיחזיק מכשיר נוסף או אחר מזה שמופיע ברשימה.
3. תשלום אגרה – מודדי קרינה מוסמכים חייבים לשלם אגרה אחת לשנתיים. למה חשוב לוודא את זה? אם מודד הקרינה ימצא איזושהי אנטנה לא תקנית באזור הבית שלכם, תוכלו לגשת עם דו"ח הבדיקה הסלולרית אל חברת הסלולר (ובמקרי קיצון – אל בית המשפט) ולדאוג שהאנטנה תורחק מכם או תוצב על פי התקן. מאחר ואף אחד לא שמח במיוחד לשנות מיקום של אנטנה, הטריק הראשון שבו ישתמשו החברות הוא להגיד "אבל בודק הקרינה לא שילם אגרה, אז אין לו סמכות לקבוע".
כמו שאמרנו באופן עקרוני, אם מודד הקרינה רשום באתר של המשרד להגנת הסביבה, זה אומר שהוא שילם את האגרה, המכשיר שלו מכויל והוא מוכשר לבדיקה, כך שאתם יכולים להיות רגועים.
אחרי שווידאתם שמודד הקרינה שלכם מוסמך, תהליך הבדיקה עצמה הוא די פשוט: בודק הקרינה יעבור במקומות שונים בבית או במשרד שבהם יש חשש לקרינה או שבהם אנשים שוהים במשך זמן רב.
יש קריטריונים מסוימים שלפיהם בודק הקרינה יודע אם לבדוק או לא לבדוק אזור מסוים: לדוגמא, ליד הראוטר שלכם כנראה שיש די הרבה קרינה, אבל אם הוא נמצא במקום שלא שוהים בו באופן קבוע, פחות חשוב להבין מה רמת הקרינה שם ויותר חשוב להבין וכמה קרינה יש, למשל, בסלון. באותו אופן הבודק ימפה את שאר החללים בבית ובסוף הבדיקה יגיש לכם דו"ח מפורט של רמות הקרינה השונות בבית באזורים הרלוונטיים.
דו"ח קרינה סלולרית הוא בעצם דו"ח רשמי של המשרד להגנת הסביבה. בתחילתו בעל המקצוע ימלא את הפרטים ומספר הרישיון שלו, לאחר מכן הוא ימלא את תאריך בדיקת הקרינה הסלולרית, מזג האוויר ומיקום הבדיקה. השעות ומזג האויר רלוונטיים כדי לקבל תמונה מלאה ונכונה, ולעיתים אף יחזור בודק הקרינה במזג אויר שונה או בשעות אחרות ביום. שינויים משמעותיים לרוב קורים יותר במדידות של קרינה חשמלית ולא קרינה סלולרית, אך יש להיות ערים לך ששינויים אכן קיימים. ההמלצה היא תמיד לערוך בדיקות קרינה בשעות של תפוקה מקסימלית.
מתי צריך לערוך דו"ח קרינה נוסף? במקרה של הוספת אנטנה באיזור, בניה חדשה או חשד להוספת אנטנה. באופן כללי, אם לא נעשה שינוי, אין צורך בדו"ח נוסף, אך אם יש תופעות כלשהן שגורמות לכם לחשוד בשינוי, ניתן להזמין את המודד לסבב נוסף ולבקש דו"ח חדש.
בואו נודה על האמת, זה נראה מה זה פשוט. קונים מכשיר מדידה סלולרית בכמה דולרים באי-ביי, מכוונים אל המקום שאנחנו חושבים שיש בו קרינה, בודקים, מודדים וזהו. למה צריך להזמין מודד קרינה מקצועי?
אז האמת היא שזה לא כזה פשוט. נתחיל ממכשיר הבדיקה: כמו שכתבנו קודם, מכשיר הקרינה צריך להיות מכויל כמו שצריך ולא סתם מקפידים על זה במשרד להגנת הסביבה ומכניסים את זה כפרמטר לקבלת הרישיון של הבודק. בסוף, אם המכשיר לא מדויק (או מזויף), המדידה לא תיתן כלום. אז גם אם קניתם מכשיר כזה ובדקתם, סיכוי די גבוה שהבדיקה שלכם לא נכונה. ואם יש סיכוי שהקרינה בבית גבוהה, למה לשחק עם זה?
הסיבה השנייה היא שבודק הקרינה הוא אדם שהוכשר לעבודה הזו ועבר קורס שכולל את כל הידע הנדרש. זה אומר שהוא ידע באיזה מקומות צריך לבצע בדיקה מלכתחילה ובאיזה מקומות לא צריך. הוא ידע לתת לכם המלצות איפה לשים את המיטה או איך לסדר את המשרד בצורה שתחשפו לפחות קרינה והוא גם ידע לתת לכם פתרונות לטווח הארוך.
אה, וזוכרים שכתבנו שאם אין לבודק הקרינה הסלולרית רישיון חברות הכבלים לא יתייחסו בכלל לתלונה שלכם? עכשיו תארו לעצמכם מה יקרה אם תגידו שמדדתם את הקרינה לבד. אין מצב שיקחו אתכם ברצינות. ובכן, איך להגיד? זה רק נראה פשוט, אבל תכלס, זו עבודה למקצוענים בלבד.
אז מה עושים במקרה שרמת הקרינה בבית שלכם גבוהה מהתקן? יש שתי אפשרויות להתמגן:
פניה לחברת הסלולר או למשרד להגנת הסביבה – כיון שהתקן הוא על פי חוק, חברות הסלולר חייבות לעמוד בתקן הזה ואם הוא גבוה מדי הן מחויבות לתקן את הבעיה.
התמגנות ביתית – אבל בואו לא נהיה נאיביים. אנחנו יודעים שבבירוקרטיה כמו בבירוקרטיה, זה יכול לקחת שנים. הבשורות הטובות הן שאפשר לחסום את הקרינה הסלולרית. כיון שגלי הקרינה הסלולרית הם קצרים יחסית, אפשר להתקין רשת יתושים ממתכת במקום שבו הקרינה חודרת לבית או להדביק על החלון מדבקה שקופה ייעודית שחוסמת את גלי הקרינה הסלולרית. התייעצו עם בודק הקרינה שלכם איך כדאי להתמגן ואיפה לקנות ציוד איכותי.
כמובן שאם הקרינה היא מתוך הבית, בודק הקרינה יוכל לתת לכם המלצות איך לסדר את הבית מחדש, כך שרמות הקרינה בכל ס"מ מרובע יהיו נמוכות יותר ותואמות לתקן.
בהרבה מקרים בודקי הקרינה יבצע בדיקת קרינה סלולרית יחד עם בדיקת קרינה חשמלית ושתיהן יחד יעלו לכם כ-500 ₪ כולל מע"מ, לבדיקה בבית סטנדרטי. שימו לב שאם בודק הקרינה מגיע מרחוק, לפעמים הוא יכניס סעיף של נסיעות לתוך העבודה (בכל זאת, 45 דקות נסיעה לכיוון + פקקים + נסיעה חזור, זה זמן וזמן, אתם יודעים, שווה כסף).
אם מדובר בדירה קטנה או יחידת דיור, העלות יכולה לרדת ב-150 ש"ח ואם מדובר בבית עם 3 קומות שיש לו חימום תת רצפתי, בדיקת הקרינה תעלה כ-700 ש"ח.
אז אמנם באתר של המשרד להגנת הסביבה אפשר לדעת מי מוסמך למבצע בדיקת קרינה סלולרית, אבל אם אתם רוצים מידע לגבי אנושיות, יחס, עמידה בזמנים ומחיר, את זה כבר לא תוכלו למצוא שם. בדיוק בשביל זה צוות מידרג אסף חוות דעת והמלצות מלקוחות קודמים שביצעו בדיקות קרינה סלולרית, כך שכל מה שנשאר לכם זה להיכנס לאתר, לקרוא את חוות הדעת ולבחור מודד קרינה מוסמך ואדיב. ושרק תקרנו מאושר, אה?
בדיקת קרינה סלולרית נעשית רק על ידי בודק קרינה מוסמך, בעזרת מכשיר מדידה מיוחד.
בדיקת קרינה משולבת סלולר + חשמל עולה כ-500 ש"ח לבית פרטי.
בדיקת קרינה סלולרית עושים כאשר התפוקה הסלולרית בבית מקסימלית.
אם הבית שלכם מלא במכשירים אלקטרונים שעובדים על גלי רדיו (ראוטר, מגבר ווי-פי, רדיו, ממירים וכו') או שיש אנטנה סלולרית בקרבת הבית שלכם, כדאי לשקול לבצע בדיקת קרינה סלולרית.
יש כמה דרכים להתמגן מפני קרינה סלולרית כמו רשת צפופה ממתכת או מדבקות ייעודיות. בנוסף, מודד הקרינה הסלולרית יוכל לתת לך המלצות איפה להציב כל מכשיר כדי להפחית את כמות הקרינה הסלולרית שתגיע אליכם.
בקלות רבה, באתר של המשרד להגנת הסביבה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.