מוקד מידרג: 1-700-707-233

בדיקות קרינה

בדיקות קרינה אומנם נשמע כמו משהו מורכב, אך בפועל מדובר בכמה בדיקות פשוטות. קרינה מסוגים שונים מקיפה אותנו כמעט בכל רגע, ואלא אם כן אתם מתכננים לעבור לאי בודד, חשוב להיות מודעים אליה. במדריך זה נדבר על סוגי בדיקות קרינה ומחירן, איך נבחר בודק קרינה מוסמך, מה אפשר לעשות כדי לצמצם את החשיפה לקרינה, וגם איפה אפשר למצוא מודדי קרינה מוסמכים.


סוגי קרינה ובדיקות קרינה

מה זה בעצם קרינה ולמה אנחנו כל כך מפחדים ממנה? קרינה זו אנרגיה בצורה של גלים, וסוגי הקרינה נבדלים זה מזה באורך הגל ועוצמתו. השפעת הקרינה תלויה בעוצמת הגל ומשך החשיפה. למשל, אם נחשפנו לקרינה חזקה, אך רק למספר שניות, יכול להיות שלא תהיה לכך השפעה. מנגד, אם נחשפנו לרמות נמוכות של קרינה לאורך שנים – יש סיכוי גדול שהקרינה תשפיע על בריאותנו, כדי להימנע מכך נבצע בדיקת קרינה.

בדיקת קרינה סלולרית - RF

קרינה סלולרית, שנקראת גם קרינת RF, היא קרינה בתדר גבוה. קרינה כזו נובעת מטלפונים ניידים, אנטנות סלולאריות, ראוטרים שמספקים אינטרנט אלחוטי – Wi Fi, מכשירי מיקרוגל, תחנות שידור של רדיו וטלוויזיה, ולמעשה כל תקשורת אלחוטית.

בדיקת קרינה חשמלית – ELF

קרינת ELF היא קרינה בתדר נמוך, שנובעת מארונות חשמל, שנאים, מחשבים,תנורים, מיטות מתכווננות, חימום תת רצפתי, קווי מתח - כולם פולטים קרינה חשמלית.

לא להיכנס לפאניקה

הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן הכריז על קרבה לקווי מתח גבוה ועל קרינת RF כ- "גורמים מסרטנים אפשריים בבני אדם". חשוב להסביר, שארגון הבריאות העולמי מסווג חומרים שחשודים כמסרטנים ל 5 קטגוריות: מסרטן, מסרטן סביר, מסרטן אפשרי, לא ידוע וסביר שלא מסרטן. קרינה חשמלית וקרינה סלולרית בעצם נמצאים בשלב האמצעי. ברור שקרינה, מכל סוג, לא מטיבה איתנו, אבל לא צריך להילחץ! כדאי לעשות בדיקת קרינה על מנת להיות מודעים, לתכנן את סביבה העבודה והבית בהתאם וללמוד לצמצם את החשיפה לקרינה.

מחיר בדיקת קרינה

בדיקת קרינה על ידי מודד קרינה מוסמך, כוללת לרוב את בדיקת הקרינה הסלולרית והקרינה החשמלית. מחיר בדיקת קרינה לדירה סטנדרטית יעלה בממוצע 500 ₪ - 650 ₪. מחיר בדיקת קרינה תלוי בעיקר בגודל הדירה, ובדירות גדולות מהרגיל המחיר יכול לעלות.

 בדיקות קרינה

 


מתי נעשה בדיקת קרינה?

בדיקת קרינה נדרשת לרוב בכמה מצבים שונים

  • בדיקת קרינה לפני קניית/ השכרת בית - כמו שאנו משלמים למתווך, לעו"ד, לחברת בדק בית – כך גם חשוב לבצע בדיקת קרינה לפני כל רכישה של נכס! קווי מתח גבוה, קווי מתח עליון ושנאים הנמצאים בסביבה מהווים מקור לקרינה חשמלית שעלולה להיות מסוכנת.

    סיפור שממחיש את חשיבותה של בדיקת קרינה הוא של זוג צעיר מתל אביב שהתכונן לרכוש את דירת חלומותיהם במחיר מציאה. הם הזמינו מודד קרינה לדירה וכבר לפי תוצאות המדידה של רמות הקרינה בסלון – היה ברור כי מדובר בסכנה של ממש. כשמדובר בהשקעה הכי גדולה בחיינו – בית או דירה, לא כדאי לקחת סיכון ולגלות בדיעבד שהמקום עלול להזיק לנו ולילדנו.

  • בדיקת קרינה למשרד - מרביתנו מבלים את רב שעות היום במשרד, מול מחשב, מוקפים מכשירי חשמל שונים. פעמים רבות לפני הכניסה למשרד כדאי לבצע ביקרת קרינה של האזור, וכן של המשרד. בודק הקרינה יכול להמליץ היכן למקם את עמדות העבודה, חדר השרתים, המכשירים החשמליים, הראוטר ועוד, באופן שיוביל לחשיפה מצומצמת לקרינה.

  • בדיקת קרינה בבית -בעקבות עליית המודעות לבדיקות הקרינה, אנשים רבים רוצים לבחון את רמות הקרינה בביתם. מודד הקרינה יכול להמליץ לנו היכן למקם את הספה, חדר הילדים והמיטות כך שיחשפו בצורה המינימאלית ביותר לקרינה. דוגמא לכך היא משפחה שהחליטה להזמין בודק קרינה וממצאי הבדיקה הראו כי כשמפעילים את מכונת הכביסה, נפלטת קרינה רבה לחדר הצמוד – חדר הילדים. הזזה פשוטה של מיטת הילד או הפעלת מכונת הכביסה בשעות בית הספר – תמנע חשיפה מיותרת של הילד לקרינה.

את בדיקת הקרינה בבית מומלץ לבצע בשעות אחר הצהריים – ערב, כאשר רוב הדיירים בבית/ בבניין, וזרם החשמל והקרינה נמצאים במצב המקסימאלי שלהם.


איך נבחר מודד קרינה מוסמך?

לא כל אחד עם מכשיר למדידת קרינה יכול להיחשב "מודד קרינה מוסמך", וכשמדובר במשהו בעל השפעה על הבריאות שלנו, לא כדאי להתעסק עם בודקי קרינה חאפרים. לכל אחד מסוגי הקרינה – חשמלית וסלולרית, יש היתרים ורישיונות. ישנם 2 דברים שחשוב לבדוק אצל בודק הקרינה:

  • היתר תקף לבודק הקרינה מהמשרד להגנת הסביבה - על מנת לקבל היתר לבדיקת קרינה מכל סוג, המודד עובר מבחנים והסמכות. חשוב מאוד לוודא את תוקף האישור. במידה ונרצה להשתמש בדו"ח ממצאי הבדיקה שהפיק לנו מודד הקרינה על מנת לפנות לרשויות, תוקף ההיתר יכריע האם הבדיקה כולה תקפה או לא. ישנו היתר לבדיקת קרינה סלולרית (RF) והיתר לבדיקת קרינה חשמלית (ELF).

  • היתר תקף לציוד המדידה מהמשרד להגנת הסביבה – לא רק הבודק עובר מבחנים, גם הציוד, ולכן חשוב לבקש לראות היתר לציוד איתו מגיע מודד הקרינה. מלבד זאת, ישנו היתר נוסף המאשר כי הציוד מכויל, מה שמאפשר מדידת קרינה מדויקת ונכונה.

 קרינה

 


דו"ח בדיקת קרינה – מה זה אומר?

השקענו את הזמן והמאמץ להזמין מודד קרינה מוסמך ובסופה של הבדיקה קיבלנו מסמך מלא בנתונים, מספרים ודברים אחרים שאנחנו לא כל כך מבינים מחייך . איך אמור להיראות דו"ח של מדידת קרינה? מה צריך להיות בדו"ח בכדי שנוכל להשתמש בו ולהגיש אותו לגורמים הרלוונטיים?

לדו"ח בדיקת קרינה יש מבנה די קבוע שמפורסם על ידי המשרד להגנת הסביבה. הדברים שחשוב לוודא שקיימים בדו"ח הם:

  1. שם מודד הקרינה, מספר ההיתר והתוקף שלו.

  2. היתר ואישור כיול בתוקף עבור מכשירי המדידה.

  3. שעת הבדיקה ותנאי מזג האוויר..

במרבית המקרים מודד הקרינה מצרף לדו"ח המדידה שורת המלצות, הסברים ומסקנות לגבי המבנה הספציפי שהוא בדק, וגם המלצות כלליות להתנהלות בסביבה חשופה לקרינה.

כאן תוכלו לראות דוח בדיקת קרינה לדוגמא , ולקרוא על ההסברים וההמלצות של בודק הקרינה לאחר המדידה.


איך לצמצם את החשיפה לקרינה?

בודק קרינה מסביר - איך תימנעו מקרינה אלקטרומגנטית 

אחרי שעשינו בדיקת קרינה עם מודד קרינה מוסמך, עומדות בפנינו שלוש אפשרויות בכדי לצמצם את החשיפה לקרינה:

  • לפנות לגורם שאחראי למקור הקרינה - למשל, חברת החשמל או המפעיל הסלולרי. לרוב, אם מדובר במודד קרינה מוסמך ומקצועי, הוא יעזור לכם בניסוח הפנייה. חברות הסלולר מטפלות באנטנות סלולריות שחורגות מתקן הקרינה, אך חברת החשמל לרוב לא משנה מיקום של מתקני חשמל.

  • מיגון קרינה - יש לא מעט פתרונות מגוונים למיגון קרינה: מיסוך, צבע מיוחד, וילונות, מדבקות ועוד. תוכלו לקרוא על מגוון פתרונות של מיגון קרינה ומחירים בחלק השאלות והתשובות בסוף הטיפ.

  • התאמת ההתנהגות ותכנון הבית - קשה להימנע לחלוטין מקרינה, אבל בעזרת המלצות של מודד קרינה מוסמך, אפשר לעלות את המודעות ולעשות שינויים קטנים שיצמצמו משמעותית את החשיפה לקרינה חשמלית וקרינה סלולרית. בחלק הבא נפרט על מקורות נפוצים לקרינה והמלצות על 'התנהגות נכונה'.

קרינה מאנטנה סלולאריות

הקרינה שזכתה ללא מעט סיקור תקשורתי היא קרינה מאנטנות סלולריות. בעבר, חברות הסלולר פעלו ב"מערב פרוע" והסתירו אנטנות סלולאריות מבלי שהציבור ידע על כך. היום, החוקים השתנו, וכל אחד יכול לאתר את האנטנות הסלולאריות ליד ביתו.

האנטנות הסלולריות עוברות בדיקות מקיפות מידי שנה, וברוב המקרים, מרחק של כ- 100 מטרים מהאנטנה הוא בטוח. למרות זאת, בדיקת קרינה על ידי מודד קרינה מוסמך, יכולה לגלות טעויות בעוצמת הקרינה, בטווח ובזווית שלה. כאמור, חברות הסלולר קשובות לתלונות ובמקרה שבבדיקת קרינה נמצאו תוצאות חריגות- לרוב החברה פועלות לשנות את הטווח והעוצמה של קרינת האנטנה הסלולרית .

קרינה מאייפון או קרינה מגלקסי

כמובן שעדיף להמעיט בשיחות בנייד – אבל בואו לא נעבוד על עצמנו מחייך , שאין מודד קרינה מוסמך שיגיע עד אליכם רק כדי לבדוק את הקרינה באייפון, כדאי לאמץ כמה כללים: במקומות כמו מעליות, מקלטים וחניונים, הקליטה נמוכה והקרינה גבוה, לכן כדאי לצמצם בשיחות או לעבור לרמקול או לאוזניות שמסומנות כמפחיתות קרינה. בנוסף, בזמן הטענה של הטלפון הסלולרי, עדיף שיהיה במרחק של כ-40 ס"מ מאיתנו – ולא מתחת לכרית.

 בדיקת קרינה מפלאפון

קרינה מארון חשמל

ארונות חשמל ושנאים של בניינים מכילים ריכוז גדול של זרם חשמלי וקרינה חשמלית. ברוב המקרים מרחק של מטר אחד מספיק כדי להתגונן, אך אם מדובר בדירה בעלת קיר משותף עם ארון החשמל כדאי לבצע בדיקת קרינה עם בודק קרינה מוסמך, ולשקול אפשרויות מיגון קרינה בהתאם לדו"ח בדיקת הקרינה.

קרינה ממחשב נייד

המחשב הנייד מלווה אותנו במשרד, בבית ובנסיעות, אבל הוא גם פולט קרינת חשמל. בודקי קרינה מוסמכים ממליצים לוודא שהמחשב לא מונח ישירות על הגוף אלא על שולחן או כרית כדי לצמצם את הקרינה.

קרינה ממיקרוגל

אימא תמיד אמרה לנו לא להתקרב למיקרוגל כשהוא עובד – והיא צדקה. אפשר להזמין מודד קרינה מוסמך בכדי לבדוק את המיקרוגל אחת לכמה שנים בכדי לוודא שאין זליגת קרינה – אבל ברוב המקרים זול יותר פשוט לקנות מיקרוגל חדש כשרואים שיש סדקים. מודדי קרינה ממליצים לקחת שני צעדים אחורה בזמן חימום האוכל, ולא להתבונן בו מתחמם (למרות שפופקורן במיקרו בהחלט מהפנט מחייך ), פגיעה של קרינת מיקרוגל בעין יכולה להיות בלתי הפיכה.

קרינה במיטות מתכווננות

חלק מהמיטות החשמליות אכן פולטות קרינה וחשיפה ממושכת עלולה להזיק לנו, אך הפתרון לא מסובך – התקנת מפסק בקו החשמל. כדי לבדוק האם במיטה שלכם יש רמת קרינה תקנית, מומלץ לבצע בדיקת קרינה עם מודד קרינה מוסמך ומקצועי.

קרינה בחימום תת רצפתי

חימום תת רצפתי חשמלי פולט קרינה חשמלית, לכן חשוב לבדוק שהמנגנון שרכשתם עומד בתקנים. המנגנונים הישנים של חימום תת רצפתי חד גידי, פלטו קרינה מסוכנת. היום, לרוב מדובר בחימום דו גידי שעומד בתקן. הבעיה מתחילה בכך שהתקן אומר לבצע את בדיקת הקרינה במרחק של 30 ס"מ מהרצפה, אך מה קורה כשיש תינוק זוחל בבית? במקרה כזה מומלץ להחמיר ולפנות לבודק קרינה מוסמך על מנת לבדוק את רמת הקרינה בגובה הרצפה.

איך להתמגן מפני קרינה סלולרית?


המלצות על בודקי קרינה מוסמכים

קשה להימנע לחלוטין מחשיפה לקרינה, אבל בהחלט כדאי לנסות ולצמצם אותה כמה שרק ניתן על ידי ביצוע בדיקת קרינה. בנושא שיכול להשפיע על בריאותנו לא כדאי להתעסק עם חאפרים, אלא לבצע בדיקת קרינה עם מודד קרינה מוסמך. ריכזנו עבורכם כאן באתר רשימת המלצות על בודקי קרינה מוסמכים לפי חוות דעת של אלפי לקוחות קודמים. ההמלצות של הלקוחות מתקבלות רק בשיחה טלפונית עם לקוחות אמיתיים שקיבלו שרות ממודד הקרינה שברשימה.


;

שאלות נפוצות לדף זה

איפה אפשר למצוא מודדי קרינה מומלצים באזור שלי?

באתר מידרג ריכזנו רשימה של מודדי קרינה מומלצים, שקיבלו את חוות הדעת והציונים הכי טובים מלקוחות קודמים. לאחר כל עבודת בדיקת קרינה, צוות האתר, מתקשר ללקוח ומקבל ממנו דרוג אודות בודק הקרינה. כך שהציון שלו כל הזמן מתעדכן ברשימה. לחצו כאן, על מנת לעבור לרשימת בודקי הקרינה המומלצים באזורכם.

איך בודקים קרינה סלולרית?

כמה קרינה יש בגלקסי? וכמה קרינה יש באייפון? ואיך בעצם נדע?

על פי תקנות המשרד להגנת הסביבה, משווקי המכשירים מחוייבים לציין את נתוני הקרינה בעלון המצורף לכל מכשיר. הקרינה הסלולרית מסווגת לפי קצב ה'ספיגה' שלה בגוף שלנו (Specific Absorption Rate), או בקיצור SAR. התקן האמריקאי עומד על 1.6 SAR, והאירופאי על 2 SAR. 

איך מפחיתים קרינה - מיגון קרינה

חשוב לא לבצע מיגון קרינה אצל בודק הקרינה שהזמנו – אחרת עלול להיות לו אינטרס לדווח לנו על רמת קרינה גבוהה בכדי לבצע גם מיגון קרינה. אם מדובר בקרינה מאנטנה סלולרית או קווי מתח של חברת החשמל אפשר לפנות לגופים הללו בבקשה לטפל ברמות הקרינה. בנוסף, יש פתרונות מיגון קרינה שונים המתאימים לסוגי הקרינות השונות.

מיגון קרינה סלולרית - איזה פתרונות מיגון יש?

יש מגוון מדבקות, וילונות ואביזרים למיגון קרינה סלולרית. החומרים מהם עשויים פתרונות המיגון בולעים את הקרינה ולא מאפשרים לה לחדור אל הבית. מחירם של פתרונות מיגון הקרינה נע בין מאות ואלפי שקלים – תלוי בסוג ובגדול, לכן עדיף לנסות ולפנות למפעיל הסלולרי שיכול לפתור את הבעיה בחינם.

מיגון קרינה חשמלית – איזה פתרונות מיגון יש?

ישנן פלטות מיוחדות העשויות מפלדה ופלדת סיליקון. פלטות המיגון יוצרת שדה מגנטי שבולע חלק מהקרינה החשמלית ומוליך את החלק האחר, כך נמנעת חדירת קרינה לבית. מחירי פלטת מיגון נעים בין 600 ₪ – 1000 ₪ למטר רבוע, כולל התקנה. המחיר תלוי במבנה הקיר – אם מדובר במבנה מיוחד, יש צורך לחתוך ולהתאים את פלטת המיגון לקיר.

האם קרינה סלולרית מסרטנת?

הארגון הבינלאומי לחקר הסרטן הכריז על קרינה סלולרית כ- "גורם מסרטן אפשריי בבני אדם". המחקר בתחום החל רק לפני כמה שנים, כשהשימוש בטלפונים סלולרים החל ותפס תאוצה. ממצאי מחקרים הראו קשר בין קרינה סלולרית לסרטן בלוטות הרוק וסרטן הדם בקרב ילדים, אך התחום עדיין נמצא במחקר. בכל מקרה, עדיף לנהוג על פי עקרון הזהירות המונעת ולא להסתכן בחשיפה ממושכת לקרינה סלולרית.

מהו גז ראדון ומתי הוא מסוכן? מודד קרינה מוסמך מסביר!

גז ראדון עלול להיות מסוכן מאוד, ומנגד עלול להיות לא מזיק - הכל תלוי במיקום ובריכוז. בטיפ הבא מודד קרינה מוסמך מסביר כל מה שצריך לדעת על גז רדון:


 

אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.

שים לב! הנך מחובר בשם הלקוח . התנתק