מקלחונים הם הפתרון המושלם לחדרי אמבטיה קטנים (וגם גדולים). מקלחון מפחית בזבוז של מים (בהשוואה לאמבטיה), חוסך מקום באמבטיה, קל לניקוי, והכי חשוב – לא מרטיב את כל השטח. הכנו עבורכם מדריך לבחירת מקלחון – אילו מקלחונים כדאי לבחור, כמה עולים מקלחונים (ומה זה, למען השם, אמבטיון?!)
מקלחונים הם פתרון מצוין לסביבת המגורים הישראלית: הם נכנסים לכל חדר אמבטיה, ומאפשרים מקלחות מהירות וחסכוניות, מבלי לגרוע מהעיצוב. הנה האפשרויות שעומדות בפניכם בהתקנת מקלחונים:
מקלחונים מתחלקים לשתי צורות פתיחה:
מקלחון הזזה – מקלחון הזזה הוא מקלחון בעל דלת (או דלתות) שנעה על מסילות. כיוון שמקלחונים אלו לא דורשים פתיחה של דלתות, הם מתאימים יותר לחדרי אמבטיה קטנים או צפופים, שבהם הכיור והאסלה נמצאים במרחק השפרצה מהמקלחון
מקלחון הזזה מותקן לרוב על מסילות הנמצאות ברצפה, כך שהוא מאפשר אטימות טובה יותר למים, שמשאירה את המים בתוך המקלחון, ואת חדר האמבטיה נקי יותר.
מקלחון פתיחה – מקלחון פתיחה הוא מקלחון בעל דלתות המורכבות על צירים, הנפתחות לפנים המקלחון או לבחוץ. מקלחון פתיחה, דורש פתיחה של דלתות, ולכן תופס מקום רב יותר בחדר האמבטיה.
יש הטוענים כי מקלחונים מסוג זה, עם צירים, עדיפים על פני האפשרות של מקלחון הנע על מסילה ברצפה, כיוון שהם אינם צוברים עובש ולכלוך. עם זאת, קיימים כיום פתרונות גם למקלחוני הזזה, כמו מסילות עילית שבהם אין מסילה ברצפה. שאלנו מתקיני מקלחונים מה עדיף - מקלחון הזזה או דלתות והתשובות שהתקבלו היו חלוקות בין מקלחון דלתות לבין התשובה שצורת הפתיחה לא משנה.
מקלחונים מגיעים גם בצורות שונות:
מקלחון Free Standing
מקלחונים אלו, בתרגום חופשי, הם מקלחונים שממוקמים בחלל החדר, ללא שום תמיכה של קירות. מקלחונים כאלו מתאימים בדרך כלל לחדרי אמבטיה גדולים מספיק, שבהם אין צורך לנצל את שטח הקירות כדי לחסוך במקום.
מקלחון פינתי
מקלחון פינתי הוא מקלחון התוחם שני קירות, כך שהוא סוגר את פינת חדר האמבטיה. מקלחון פינתי הוא אולי המקלחון הפופולארי ביותר כיום, כיוון שהוא חוסך מקום רב, ומתאים לכל חדר אמבטיה.
המקלחון הפינתי יכול להגיע גם הוא במספר צורות:
מקלחון פינתי סטנדרטי – מקלחון פינתי בעל 2 דלתות, התוחם את פינת החדר בזווית של 90 מעלות. מקלחון פינתי שכזה יוצר צורת מקלחון מרובע או מלבני, שיש בו 2 דפנות קבועות ו- 2 דלתות.
מקלחון פינתי מעוגל – מקלחון פינתי מעוגל הוא מקלחון פינתי בעל דלת אחת מעוגלת, הסוגרת את פינת החדר.
מקלחון פינתי קטום – מקלחון פינתי קטום הוא מקלחון פינתי בעל 3 דפנות זכוכית. הרעיון שעומד מאחורי מקלחון פינתי קטום הוא "חיתוך" של דלתות המקלחון הפינתי הסטנדרטי והקטנת המקלחון, כך שיאפשר יותר מקום פנוי בחדר האמבטיה. המקלחון הקטום מתאים לחדרי אמבטיה קטנים במיוחד.
מקלחון חזיתי
מקלחון חזיתי הוא מקלחון התוחם 3 קירות קבועים. למעשה, מקלחון חזיתי הוא דלת זכוכית אחת היוצרת, יחד עם 3 קירות בנויים של חדר האמבטיה, חלל של מקלחון.
אמבטיון
סוף סוף הגענו לשאלה שמעניינת את כולם: מה זה אמבטיון?! אין צורך להסתבך – אמבטיון הוא בסך הכול דלת זכוכית, כמו במקלחונים, המותקנת מעל אמבטיה ומהווה בעצם "דלת" לאמבטיה, שמונעת מהמים להשפריץ החוצה.
גם בבחירת אמבטיון תוכלו להתלבט בין אפשרויות שונות לסגירת האמבטיה ע"י דלת זכוכית, כמו סגירה חלקית ע"י דלת אחת, סגירה מלאה של דלתות או דלת שניתן לסגור ולהפוך את האמבטיה למקלחון .
גודל מקלחון סטנדרטי הוא 80X80, או 90X90 ס"מ, והגובה שלו מגיע לרוב עד למטר תשעים. אם התברכתם בגובה של שחקני כדורסל, או שאתם מעוניינים להגדיל את המקלחון מעבר למידות הסטנדרטיות, תוכלו תמיד להיעזר במתקיני מקלחונים מקצועיים, שיבצעו עבורכם את העבודה. עם זאת, שינוי במידות הסטנדרטיות של מקלחון ייקר את המקלחון בעוד כ- 10 – 20 אחוזים.
חשוב לתכנן מראש את גודל המקלחון כך שיתאים בדיוק לגודל האזור המשופע ברצפת חדר האמבטיה, או לאגנית המותקנת ברצפה, כדי לאפשר את ניקוז המים בצורה הטובה ביותר. להסבר מפורט יותר על שיפוע רצפת המקלחון והתקנת אגנית למקלחון – בהמשך .
חשוב לבדוק שגודל פתח המקלחון יהיה רחב מספיק כדי לאפשר נגישות טובה יותר למקלחת, כך שתוכלו להיכנס ולצאת בנוחות. מנגד, גם פתח רחב מדי למקלחון יקשה עליכם לפתוח ולסגור את דלתות המקלחון. בדקו שאתם נמצאים במקום טוב באמצע.
זכוכית של מקלחונים מגיעה בעובי שבין 6 ל – 10 מ"מ. עובי הזכוכית המומלצת למקלחון הוא עובי של לפחות 6 מ"מ, כדי שהזכוכית לא תהיה דקה מדי ותישבר בקלות יחסית.
במקלחון הזזה עובי של 6 מ"מ מספיק לזכוכית, כדי שתהיה עמידה מצד אחד, אך גם לא זכוכית כבדה מדי שתקשה על פתיחת וסגירת דלת ההזזה, מתקיני מקלחונים ששאלנו המליצו באופן גורף על זכוכית בעובי 8 מ"מ כעדיפה ביותר למקלחון הזזה. במקלחוני פתיחה בחרו בזכוכית של לפחות 8 מ"מ, שתהיה עמידה יותר מפני שבירה.
בבחירה של זכוכית למקלחון חשוב להיות זהירים במיוחד, שכן זכוכית של מקלחונים יכולה להיות מסוכנת במיוחד בעת שבירה, כשהאדם שנמצא במקלחון חשוף במיוחד (תדמיינו מה עלול לקרות חלילה לאדם שמחליק במקלחון על זכוכית לא בטיחותית).
שימו לב שעל הזכוכית של המקלחון קיימת חותמת המעידה שהזכוכית עברה תהליך של חיסום ועומדת בתו תקן של מכון התקנים הישראלי.
למעשה, קיימים שני סוגים של זכוכיות למקלחונים המאושרים ע"י מכון התקנים:
זכוכית רבודה (זכוכית שכבות) – זכוכית רבודה היא למעשה שתי שכבות זכוכית המודבקות ביניהן ע"י שכבה פלסטית. במקרה של התנפצות, רסיסי הזכוכיות נדבקים לשכבה הזו, כך שהזכוכית נסדקת בלבד ואינה מתפזרת לכל עבר. זו זכוכית שכבר נמצאת פחות בשימוש במקלחונים.
זכוכית מחוסמת – זכוכית מחוסמת היא זכוכית שעוברת תהליך חימום בחום גבוה במיוחד, למשך מספר דקות, ולאחריו קירור מהיר ('חיסום'). תהליך החיסום מעניק לזכוכית עמידות של פי 4 מזכוכית רגילה, כך שהיא מומלצת אף יותר מזכוכית רבודה למקלחון. בעת שבירה, זכוכית מחוסמת מתנפצת לרסיסים קטנים מאוד, שמקטינים את אפשרות הפגיעה.
חשוב לשים לב – כשאתם רוכשים זכוכית מחוסמת למקלחון, קל מאוד לבדוק שהזכוכית אכן עברה תהליך חיסום – ליצרני הזכוכיות המחוסמות קיימת חובה להטביע על גבי הזכוכית חותמת המעידה על כך. לעומת זאת, בזכוכית רבודה למקלחון לא קיימת חובה כזאת כך שתיאלצו לבדוק זאת בעצמכם, ברשימת יצרני הזכוכיות המורשים של מכון התקנים. הנה קישור
אם אתם רוצים להיות זהירים באמת, ניתן לשלב בין שני התהליכים ולבקש למקלחון שלכם זכוכית שהיא גם רבודה וגם מחוסמת.
זכוכית שקופה – בחירה בזכוכית שקופה למקלחון אמנם תעניק לחדר האמבטיה שלכם מראה מרווח יותר, אך אין בה הרבה פרטיות, במיוחד אם חדר האמבטיה משמש לאנשים נוספים.
זכרו ששקיפות היא תכונה ולא צבע, ולכן – גם אם בחרתם בזכוכית שקופה למקלחון שלכם – תוכלו לבקש אותה בצבעים שונים, שיוכלו להתאים לחדר האמבטיה
זכוכית אטומה – אין ספק כי בחירה בזכוכית אטומה למקלחון מאפשרת פרטיות רבה יותר למי שמתקלח. עם זאת, אם חדר האמבטיה שלכם קטן, זכוכית אטומה במקלחון "תקטין" אותו עוד יותר, ותיצור אווירה של צפיפות במקלחת.
זכוכית מחוספסת "פפיטה" למקלחון – הזכוכית המחוספסת אינה אטומה לחלוטין, ולכן היא מאפשרת רק הסתרה חלקית של פנים המקלחון.
זכוכית חלבית למקלחון – זכוכית חלבית היא זכוכית על בסיס לבן, שיוצר בזכוכית אפקט של 'חלביות'. זכוכית חלבית למקלחון היא אטומה ויוצרת הסתרה טובה יותר של מי שמתקלח.
דוגמאות לזכוכית – מעבר לכך, ישנן דוגמאות רבות שניתן ליצור על זכוכיות למקלחונים, הנעשות בטכניקות מגוונות: נקודות, פסים, גלים, צמחייה ועוד.
כשאתם בוחרים מקלחון, חשוב לדאוג גם שהמים הנערמים על רצפת המקלחון לא ייזלו החוצה. יש שתי אפשרויות שיעזרו לכם כאן:
יצירת שיפוע ברצפת המקלחון, המרוצפת בקרמיקה או בפסיפס. שיפוע ברצפת המקלחון נראה כהמשך ישיר של רצפת חדר האמבטיה, וביצירת שיפוע טוב – מנקז היטב את המים, כך שלא ייזלו אל מחוץ למקלחון.
קיימים מקרים בהם יצירת שיפוע במקלחון אינה אפשרית, כמו בהתקנת מקלחון בבית קיים שאין בו שיפוע טוב (ואתם לא מתכננים שיפוץ), בבתים בהם קו הצנרת גבוה ואינו מאפשר שיפוע טוב מספיק או ברצפת פרקט, קיימת אפשרות נוספת של התקנת אגנית למקלחון.
אגנית למקלחון היא מעין 'משטח רצפה' המיועד לרצפת המקלחון, ונועדה להגביה את שולי המקלחון כדי למנוע זליגה של מים מחוץ לשטח המקלחון. כאמור, אגנית למקלחון קיימת כאפשרות שנייה למי שלא מתאפשר לו ליצור שיפוע ברצפת המקלחון.
אגנית למקלחון עשויה לרוב מחרס או מחומר אקרילי. התקנה של אגנית למקלחון מתבצעת בדרך כלל באופן נפרד על ידי אינסטלאטורים. חשוב לדעת כי אגנית למקלחון נוטה לרוב לצבור יותר נוזלים, עובש ולכלוך, וקשה יותר לנקות אותה.
מקלחונים, כמו מוצרים אחרים, ניתן למצוא במגוון רחב של גדלים, צורות וחומרים (כמו סוג הפרזול, עובי הזכוכית ועוד), כך שטווח המחירים עשוי להשתנות ולהגיע לפערים גדולים. פירוט על מחיר התקנת מקלחון תוכלו למצוא כאן, אך בינתיים, אספנו כאן עבורכם את טווח המחירים הממוצע למקלחונים בהתאמה אישית:
מחיר מקלחון נע בין 1,500 ל– 4,000 ₪, כולל מע"מ.
מחיר התקנת מקלחון נע בין 500 ל – 700 ₪, כולל מע"מ.
קחו בחשבון שתוספות מיוחדות, כמו אגנית למקלחון, הגדלה של המקלחון מעבר למידות הסטנדרטיות, תוספת דלתות וצירים, תוספת עיטורים ודוגמאות וכו', יעלו את המחיר בכמה מאות שקלים, ואפילו אלפים.
כעת, אחרי שלמדנו מידע חשוב על מקלחונים, הגיע הזמן לעבודה . כאן במידרג, אספנו עבורכם המלצות של לקוחות אמיתיים על מתקיני מקלחונים מומלצים. לאחר כל התקנת מקלחון, אתר מידרג מתקשר ללקוח ומקבל ממנו חוות דעת על העבודה שבוצעה אצלו, כך שרשימה מתקיני המקלחונים המומלצים מתעדכנת כל הזמן.
רוצים לדעת כמה יעלה השיפוץ שלכם? נסו את מחירון השיפוצים של מידרג
מחיר מקלחון נע בין 1,500 ל – 4,000 ₪, ומחיר התקנת מקלחון נע בין 500 ל – 700 ₪.
גודל מקלחון סטנדרטי הוא 80X80, או 90X90 ס"מ, והגובה שלו מגיע לרוב עד למטר תשעים.
יש שני סוגי צורות פתיחה למקלחונים: מקלחון הזזה ומקלחון פתיחה. מקלחון הזזה הוא מקלחון בעל דלת (או דלתות) שנעה על מסילות. כיוון שמקלחונים אלו לא דורשים פתיחה של דלתות, הם מתאימים יותר לחדרי אמבטיה קטנים או צפופים, שבהם הכיור והאסלה נמצאים במרחק השפרצה מהמקלחון. מקלחון פתיחה הוא מקלחון בעל דלתות המורכבות על צירים, הנפתחות לפנים המקלחון או לבחוץ. מקלחון פתיחה, דורש פתיחה של דלתות, ולכן תופס מקום רב יותר בחדר האמבטיה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.