בחירת ריצוף לבית זו כבר מזמן לא החלטה פשוטה, יש עשרות סוגי אריחים ומאות דגמים - אנחנו כאן כדי לעשות סדר. מה כדאי לקחת בחשבון כשבוחרים ריצוף לבית? מה היתרונות והחסרונות של סוגי הריצוף? מה מחיר האריחים וכמה עולה הריצוף עצמו? ומתי כדאי בכלל להדביק את האריחים במקום לרצף מחדש? כל התשובות במאמר שלפניכם
חיפוי רצפה בבית הפך בשנים האחרונות לאלמנט עיצובי לכל דבר, ובריצוף לבית קיים מבחר מרשים של אריחים. כשבוחרים ריצוף לבית בחנות, לרוב שוכחים לקחת כמה דברים בחשבון, והרבה פעמים יש אכזבה מהתוצאה הסופית.
כדי שזה לא יקרה לכם – הנה 5 דגשים שחשוב לשים אליהם לב כשבוחרים ריצוף לבית, לא משנה מאיזה סוג:
למרות שהריצוף בבית מוסיף לעיצוב ולאווירה, הוא עדיין קודם כל משטח שאנחנו דורכים עליו, רצים עליו וגוררים עליו רהיטים – לכן כדאי לשים לב לדרגת השחיקה של המרצפות שנבחר. דרגת שחיקה בעצם מעידה על העמידות והחוזק של המרצפות לאורך זמן, וככל שהמספר גבוה יותר, הריצוף חזק ועמיד יותר בפני שחיקה.
ההבחנה הבסיסית בין סוגי הריצוף השונים לבית, היא האם הוא מלאכותי או טבעי. כלומר האם האבן נחצבת מן האדמה, או מיוצרת באופן תעשייתי. לכל סוג ריצוף, טבעי או מלאכותי, יתרונות וחסרונות משלו שחשוב לדעת, נפרט עליהם בהרחבה בחלק על סוגי הריצוף השונים.
נשפך הקפה? הילד נכנס מלא בוץ? הכלב לא הצליח להתאפק? – כדאי שהריצוף בבית שלכם יהיה בעל 'ספיגות' נמוכה כדי להתמודד עם 'תאונות' שונות שיכולות לא רק להשאיר כתמים, אלא גם ממש לשנות את גוון הריצוף, למשל בשימוש בחומרי ניקוי לא מתאימים. מן הסתם, יכולת הספיגה של הריצוף תשפיע על קלות ונוחות הניקיון שלו, אז כדאי לקחת גם את זה בחשבון.
ריצוף לבית מגיע היום במגוון של צבעים, מרקמים, גדלים וצורות ויכול לדמות כמעט כל דבר, כולל פרקט עץ. למרות שבסופו של דבר 'היופי הוא בעיני המתבונן', חשוב לזכור שלעיצוב הריצוף יש גם השפעה על המחיר – ככל שהריצוף שבחרתם ייחודי בעיצוב או בגודל שלו – המחיר יעלה, וכך גם מחיר העבודה עצמה.
המחיר למטר של ריצוף במרצפות גדולות מאוד או קטנות מאוד למשל – גבוה מזה של ריצוף במרצפות סטנדרטיות.
כולנו פועלים במסגרת תקציב מסוים, וכדאי להחליט עליו מראש – זה יעזור לצמצם את האופציות בבחירת הריצוף עצמו, וגם להחליט על שיטת הריצוף שנבצע בבית. כמובן שזה גם יכול לעזור לנו לא לחרוג ממנו.
אחרי שהבנו את כל הגורמים החשובים, אפשר לקפוץ למים (או לפסקה הבאה) ולבחור את סוג האריחים.
כמו שאמרנו, החלוקה הראשונה בסוגי הריצוף לבית היא בין ריצוף טבעי, לריצוף מלאכותי.
ריצוף טבעי כולל בתוכו ריצוף שיש, צפחה, גרניט (לא פורצלן!), ובזלת.
הריצוף המלאכותי מורכב מסוגי קרמיקה שונים, כשהעיקרי שבהם הוא גרניט פורצלן. כאן נפרט על היתרונות והחסרונות שבכל סוג ריצוף
קרמיקה הוא הריצוף הכי נפוץ בישראל, וזה לא מפתיע בהתחשב ביתרונות הרבים שלו:
ריצוף קרמיקה הוא חזק יותר, בעל דרגת שחיקה גבוהה יותר, יכולת ספיגה נמוכה ומגוון אדיר של צבעים ומרקמים.
לעומת האבן הטבעית, בה לא נוכל לשלוט על כך שהגוון המדויק יהיה זהה בכל האריחים, באריחי קרמיקה זה נתון לבחירתנו.
את הקרמיקה ניתן להדביק אותו על גבי הריצוף קיים בבית, ולא חייבים לבצע ריצוף מחדש.
אבל כמו לכל דבר, גם לקרמיקה יש חסרונות:
החיבור בין האריחים חייב להתבצע באמצעות רובה – כלומר תמיד יהיה רווח של פוגה על הרצפה שיקנה לה מראה לא 'חלק' וידגיש את הגבולות בין האריחים.
חיסרון נוסף וידוע באריחי קרמיקה הוא שהם עלולים להיות קעורים או קמורים, מכיוון שהם עובדים תהליך דחיסה שמשפיע על שטח הפנים. ההשפעה של זה על הריצוף תלויה ברמת הסטייה של שטח הפנים, וכדאי לבדוק אותה בהצהרה של הספקים הספציפיים.
ריצוף גרניט פורצלן הוא 'מלך' אריחי הקרמיקה, ולכן נקדיש לו פסקה משלו נתחיל בניפוץ מיתוס – לאבן הגרניט אין שום קשר לריצוף, והיא נוספה למילה 'פורצלן' רק מטעמים שיווקים, בכדי להגדיש את חוזק המרצפות, לעומת סתם 'פורצלן'.
לגרניט פורצלן יש דרגות שחיקה גבוהה מאוד, בין 5 – 7, לעומת דרגת שחיקה של אריחי קרמיקה אחרים – 4, מה שאומר שהוא ילווה אתכם שנים רבות יותר. ככל שדרגת השחיקה עולה, מבחר הדגמים קטן, אבל עדיין יש די והותר בכדי שתוכלו להתלבט על הצבע והגוון המדויק
יתרון נוסף של גרניט פורצלן הוא העבודה שניתן להדביק אותו על הריצוף הקיים, ולא חייבים לפרק את הרצפה הקיימת – מה שכמובן חוסך כסף ובלאגן.
בריצוף טבעי לבית הכוונה היא לאבנים שנחצבות מן האדמה ולא מיוצרות באופן תעשייתי. הריצוף הטבעי הנפוץ ביותר הוא ריצוף שיש, אך יש גם ריצוף גרניט, ריצוף בזלת וריצוף צפחה.
היתרון בריצוף הטבעי הוא המראה המרשים שלו, אבל מחירו בהתאם. לריצוף שיש למשל יש ברק טבעי שמקנה לכל בית מראה יוקרתי, ובגלל שמדובר באבן אמיתית – כל אריח הוא ייחודי. בנוסף, הריצוף ניתן לליטוש, ולכן החיבור בין האריחים נראה הרבה יותר טבעי ו'חלק'.
למרות זאת, ריצוף טבעי עדיין נדיר יחסית, וזה כנראה בגלל החסרונות שלו:
לריצוף טבעי דרגת שחיקה נמוכה, והוא דורש ליטוש אחת למספר שנים – מה שכמובן מוסיף למחיר ההתחלתי שלו.
רמת הספיגה של ריצוף טבעי גבוה וכל כוס קפה עלולה להשאיר עליו את חותמה לנצח.
בגלל שמדובר באבן טבעית שיוצאת מבטן האדמה, לא בטוח שנקבל את אותו הגוון בדיוק בכל אריח.
לעומת אריחי הקרמיקה, ריצוף טבעי אי אפשר להדביק על ריצוף קיים, והוא מחייב ריצוף מחדש – מה שכמובן מייקר את התהליך, ומלכלך את הבית – הרחבה על ההבדלים תמצאו בחלק הבא.
במקרה שמדובר בריצוף בית קיים (ולא בנייה של בית חדש), ניתן לבצע את הריצוף באחת משתי דרכים:
ריצוף מחדש – דורש פירוק הריצוף הקיים, הכנת השטח מחדש, פינוי הריצוף הישן וריצוף מחדש.
הדבקת ריצוף - במקרים מסוימים אפשר להדביק את המרצפות החדשות על הריצוף הקיים ולחסוך עבודה, כסף ובלאגן. הדבקת ריצוף זולה יותר בכ- 35% מריצוף מחדש.
כולנו היינו רוצים לצמצם את עלות הריצוף ואת כמות הבלאגן, אבל כדי לבצע הדבקה של הריצוף, יש מספר דברים שחייבים לקחת בחשבון:
הדבקת ריצוף אפשר לעשות רק כשהאריחים החדשים לא עשויים מאבן טבעית, והרצפה הקיימת ישרה ותקנית.
בבתים ישנים עם צנרת ישנה לא כדאי לבצע הדבקת ריצוף, הסיבה היא שבעיה בצנרת, תגרור את הצורך להרים 2 שכבות של אריחים במקום אחת.
חשוב לזכור שאם הדבקנו עוד שכבה לריצוף הקיים, נצטרך גם לקצר את כל הדלתות והמשקופים בבית בהתאמה.
יש מספר סוגים של דבקים שמתאימם לאריחים שונים. כדי שהריצוף שלכם יחזיק מעמד, חשוב לוודא שהשיפוצניק משתמש בדבק מתאים לאריחים שבחרתם ובעל תו תקן.
חשוב להבין שמחיר ריצוף הבית מורכב בעצם משני גורמים: מחיר האריחים, ומחיר העבודה.
מחיר האריחים משתנה בין חנויות הספקים השונות, סוג האריח, הדגם הספציפי שבחרתם, והכמות אותה קניתם.
מחיר אריחי גרניט פורצלן למשל נע בין 80 -100 ₪ למ"ר לדגמים הנפוצים, ויכול להגיע גם ל 400 – 500 ₪ למ"ר באריחים מעוצבים וייחודים.
אריחים מאבן טבעית, כמו שיש למשל, יעלו פי 2 לפחות.
מחיר עבודת הריצוף מושפע ממספר גורמים: סוג האריחים, גודלם, גודל השטח שצריך לרצף ומיקומו.
ריצוף מחדש של דירה בקומה חמישית למשל, ידרוש גם פינוי מורכב של הריצוף הישן מהבית ויעלה את המחיר.
באותו אופן, ריצוף של בית באריחים בגדלים לא סטנדרטים כמו 10*10 ס"מ, או 120*120 ס"מ יעלה יותר.
ריצוף של אריחים סטנדרטים בגודל סטנדרטי ס"מ, יעלה בין 350-450 ₪ למ"ר, כולל עקירה ופינוי של הריצוף הקודם ולא כולל מע"מ.
הדבקה של אותם אריחים תעלה 160-250 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ.
רוצים לדעת כמה יעלה השיפוץ שלכם? נסו את מחירון השיפוצים של מידרג
הנה שני דגשים חשובים שיעזרו לכם לעבור את הריצוף בשלום:
בחירת המרצפות בחנות – כשבוחרים את האריחים בחנות, אל תסתפקו באריח אחד או שניים, אלא צרפו יחד 6- 8 אריחים בכדי לראות איך נראה חלל גדול יותר, זה משנה את המראה!
כמות האריחים - בהזמנת כמות האריחים חשוב תמיד להזמין כ – 15% יותר! בריצוף עצמו אריחים נשברים ונסדקים, וגם בעוד כמה שנים – אם בלטה תישבר, לא בטוח שתוכלו למצוא את אותו הדגם בדיוק. בקיצור, תמיד טוב שיהיו כמה מרצפות עודפות במחסן.
לא משנה איזה ריצוף לבית נבחר בסופו של דבר, התוצאה הסופית והעמידות שלו לאורך שנים, תלויה בעיקר באיכות ומקצועיות הרצף שנבחר.
לכן, ריכזנו עבורכם כאן באתר רשימת שיפוצניקים מומלצים, לפי חוות דעת של מאות לקוחות קודמים. ההמלצות של הלקוחות מתקבלות רק בשיחה טלפונית עם לקוחות אמיתיים שכבר עשו ריצוף עם השיפוצניקים שברשימה.
איזה קרמיקה מתאימה לרצפת חדר האמבטיה? ולמטבח?
קבלן ריצוף מסביר על סוגי הקרמיקה השונים, ואיך להתאים את הריצוף לחדר:
אחד החלקים החשובים בריצוף לבית - הוא הגימור של הרובה.
צירפנו עבורכם ווידאו של רצף שנותן טיפים ודגשים ליישום רובה, כדי שהריצוף יצא מושלם!
אחרי שהשקענו לא מעט זמן וכסף בריצוף הבית, כדאי גם לדעת כי שיטות הניקיון משתנות בין סוגי המרצפות. בטיפ הבא, בעל מקצוע מומחה מסביר על כל הדרכים השונות לנקות את סוגי המרצפות.
כשמחשבים את כמות המרצפות שתתצטרכו על מנת לרצף את הבית, חייבים להתייחס לשטח הבית וגודל המרצפות - אבל חשוב מאוד תמיד לקנות כ 15% 'אקסטרה'.
מרצפות נוטות להישבר או להיסדק , ובכלל לא בטוח שתמצאו את אותו הסוג בידיוק בעוד כמה שנים. לכן, תמיד כדאי לשמור כמה מרצפות במחסן לכל מקרה.
כמו שכתבנו בטיפ, כשבוחרים ריצוף בחנות, כדאי לבקש מספר אריחים לדוגמא ולחברם יחד ליצירת הדוגמא. כשמחברים את 'הפזאל', המראה משתנה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.