אם אתם נאלצים להתאים את הדירה לבעלי מוגבלות, אתם וודאי יודעים שהנגשה כזו מצריכה לא מעט שינויים כמו התאמה של חדרי השירותים והאמבטיה, שינויים בדלתות ופתירת נושא המדרגות. הנגשה של דירה קיימת צפויה להיות מאתגרת ויקרה משמעותית מהנגשה של דירה חדשה, אבל החדשות הטובות הן שזה ממש לא חייב לפגוע בעיצוב של הבית ועם תכנון נכון תוכלו להפוך את הדירה לידידותית עבור כל הדיירים בדירה, ואולי אפילו לחכמה יותר אז איזה שינויים יש לבצע בהנגשת דירה? ממה אתם חייבים להיזהר, ואיזה שיקולים כדאי שתיקחו בחשבון? הנגשנו לכם את כל המידע ממש כאן
בין אם אתם מנגישים דירה קיימת ובין אם אתם מתכננים בנייה של דירה נגישה, כדאי לדעת שהנגשת דירה היא סיפור קצת שונה בכל דירה, בהתאם לצרכים הספציפיים של בעל המוגבלות. בהנגשת דירה, שיפוצניקים עובדים לפי הנחיות של האדריכל והעירייה בהתאם לתקנים מפורטים של משרד הבריאות ומשרד השיכון. לצערנו, זה שיש הנחיות מסודרות לא תמיד מבטיח הגנה מפני חאפרים. אם בשיפוץ דירה לצרכי אסתטיקה זה לא סוף העולם שהריצוף יצא מעט גבוה ממה שרציתם או שהדלת נפתחת לכיוון ההפוך, כשמדובר בהנגשת דירה הדיוק חשוב ואין מקום לטעויות! אתם ממש לא רוצים לגלות אחרי שהשיפוץ הסתיים שהשיפוצניק דאג אומנם להרחיב את הדלתות בדירה אבל שכיסא הגלגלים המיוחד שלכם לא עובר בפרודזור של הדירה. יש לתכנן בקפידה את הגדלים והמידות, לבדוק במהלך העבודה שהכל מתבצע לשביעות רצונכם ולהיות עם היד על הדופק. אנחנו ממליצים - בידקו שהשיפונציק שבחרתם ביצע עבודות דומות בעבר, ואל תתביישו לבקש ממנו לדבר עם לקוחות קודמים שלו ולראות עבודות בשטח.
יש לא מעט התאמות שניתן לעשות בזמן השיפוץ בכדי להפוך את החיים להרבה יותר נוחים עבור בעלי צרכים מיוחדים:
דלתות: במידה ובעל המוגבלות בדירה נעזר בכיסא גלגלים, חשוב לבצע הרחבה של פתחי הכניסה בדירה, על מנת שיאפשרו גישה נוחה לכיסא גלגלים. הגודל הסטנדרטי של כיסא גלגלים הוא 60-70 ס"מ, לכן חשוב לבצע הרחבה של הפתחים לרוחב של 80 ס"מ לפחות, כך שהמפתח לפני התקנת הדלתות והמשקופים צריך להיות רחב יותר. בדרך כלל, דלתות כניסה לדירה הן יחסית רחבות, כך שהרבה פעמים לא יהיה צורך לבצע שינוי שלהן כלל. כדאי לקחת בחשבון, שגם אם כעת בעל המוגבלות נעזר בהליכון או מקל, אך יש סיכוי להדדרות פיזית בהמשך, כדאי לבצע את השיפוץ בדלתות במקביל להנגשת שאר הדירה, כדי לחסוך עלויות. כך, במקרה של הדרדרות ידועה מראש, לא תצטרכו להתמודד עם סוגיה נוספת שהיא דלתות הבית.
ריצוף: מומלץ להחליף את האריחים הקיימים בדירה בחללים בהם יש סכנת החלקה, כמו חדר האמבטיה או רחבת הכניסה לריצוף אנטי-סליפ (מונע החלקה). שימו לב! לריצוף אנטי-סליפ יש מרקם מחוספס, מה שהופך אותו לעקשן במיוחד לשטיפה וניקוי, לכן מומלץ להתקין אותו באמבטיה ובמקומות בהם יש חשש לרטיבות ולא בכל הדירה.
הנגשת מטבח: הנגשה של מטבח פחות נפוצה כחלק מהנגשת דירה, אבל אם אתם לא רוצים לוותר על הנגישות למטבח, תוכלו לבצע מספר שינויים כמו יצירת נישה מיוחדת עם מקום לכיסא הגלגלים שתשמש כמשטח עבודה. בנוסף, ניתן להוסיף מגירות או פתחי איחסון בהתאם לגובה כיסא הגלגלים וכן להנמיך את כיור המטבח בהתאם לגובה הישיבה.
מעלון: אם אתם גרים בקומת קרקע או בבית פרטי חד קומתי– מה טוב. אבל אל דאגה, גם אם יש בבית שלכם מדרגות, תוכלו להתקין מעלון שהוא אביזר עזר שמאפשר מעבר בין הקומות בבית. המעלון הנפוץ ביותר הוא מעלון משופע שמתלבש על מסילה מקבילה למדרגות ומאפשר מעבר בין קומות באמצעות רמפה שמיועדת לכיסא גלגלים, או באמצעות כיסא מיוחד.
סוג נוסף של מעלון הוא מעלון אנכי שדומה מאוד למעלית (ללא פיר) שמותקנת בתוך הבית. את המעלונים מתקינה לרוב חברה חיצונית ועל השיפוצניק לתכנן את התשתית למעלון בהתאם להנחיות יצרן החברה, ולכן חשוב לחשוב על זה לפני תחילת השיפוץ. כדאי לקחת בחשבון שמעלונים הם הוצאה כספית לא קטנה, אבל זאת ממש לא סיבה להירתע – משרד הבריאות ומשרד השיכון מציעים מענק כלכלי בגובה משתנה לצורך הנגשת דירה, וגלישה קצרה באתר האינטרנט שלהם תעזור לכם לברר אם אתם עומדים בקריטריונים לקבלת המענק.
השיפוץ העיקרי שיתבצע בהנגשת דירה יהיה בחדר השירותים והאמבטיה. מרבית חדרי השירותים צרים למדי גם לאנשים שלא משתמשים בעזרי התניידות, ואחת הדרכים להתגבר על זה היא לחבר את חדר השירותים והאמבטיה לחלל אחד, או בשפת העם – ליצור שירוקלחת. שימו לב שאיחוד של שני החללים האלה אפשרי רק במידה ויש קיר שמפריד בין השניים. במידה ואין אפשרות כזאת, מומלץ להרחיב את כל אחד מהחללים בנפרד. כמו שאתם בטח זוכרים, על דלת השירותים להיות ברוחב של 80 ס"מ לפחות. בנוסף, כדאי להתקין דלת הזזה במקום דלת השירותים הרגילה. אם זה לא מתאפשר, מומלץ שהפתיחה של דלת השירותים תהיה כלפיי חוץ ולא לכיוון חדר השירותים - גם כדי לא לצמצם את מרחב התזוזה וגם כדי להקל עליכם לסייע מבחוץ למשל במקרה בו אחד הדיירים נפל חלילה בחדר השירותים.
כשמדובר בהנגשת מקלחת, כדאי להתקין מקלחון רחב שמאפשר כניסה של כיסא גלגלים או התקנה של ספסל במקלחת. אפשרות נוספת היא לוותר לגמרי על המקלחון ולהשאיר שטח פתוח בו יותקן ברז וראש מקלחת בלבד.
בהנגשת שירותים, יש להגביה את המושב בהתאם לגובה כיסא הגלגלים, למשל, אם כיסא הגלגלים הוא בגובה של 50 ס"מ מהרצפה, יש למקם את האסלה כ-45-46 ס"מ מהרצפה כדי לאפשר מעבר קל אל האסלה. ניתן להתקין אסלת מונובלוק או אסלה תלויה עם ניאגרה סמויה שמאפשרת להלביש על גביה כיסא גלגלים ייעודי לשירותים. בנוסף, חשוב להתקין מאחזי ידיים (מעקה ברזל) בזווית של 45 מעלות שיסייעו בישיבה והתרוממות בעת הישיבה בשירותים. את כיור השירותים יש למקם בהתאם לגובה כיסא הגלגלים ולהימנע מהתקנת ארונות מתחתיו שלא יפריעו למעבר חופשי של הכיסא. בנוסף, תוכלו להתקין ברז מיוחד עם חיישן.
כן, מדובר בשינויים שעולים לא מעט כסף, אך שיפור איכות החיים, במיוחד בגיזרת השירותים והאמבטיה, הם משני חיים עבור בעל המוגבלות. אנחנו מציעים לפתוח לדיון עם השיפוצניק את כלל הצרכים ובמידה והתקציב מוגבל להחליט איזה מהחללים חשוב לכם יותר להנגשה ובאיזה ניתן "להתפשר" ולהנגיש רק חלקית.
הנגשה של שטח הדירה החיצוני חשובה לא פחות מהנגשה פנימית של הדירה. אם אתם גרים בבניין דירות כדאי לדעת שעל פי חוק, השטח החיצוני מחויב להיות נגיש לבעלי מוגבלויות ומצויד במאחזי ידיים, רמפות ודלת כניסה רחבה. כמובן שגם אם אתם גרים בבית פרטי כדאי לדאוג ששטח הדירה החיצוני מצויד באותם העזרים. היתרון הבולט בהנגשת שטח חיצוני של בית פרטי הוא שאתם יכולים לעשות לא מעט שינויים שיהפכו את הכניסה לבית לנוחה במיוחד, בלי צורך בקבלת אישור מדיירי הבניין. למשל, תוכלו להתקין אביזרי אבטחה חכמים בכניסה לדירה כמו מנעול כניסה חכם שנפתח עם שלט רחוק או באמצעות אפליקציה. באופן כללי, בית חכם הוא אופציה לא רעה למי שמחפש להפוך את הבית לנגיש, ויאפשר לכם לשלוט על אלמנטים רבים בבית כמו תאורה, תריסים ומיזוג אוויר שישמחו את כל הדיירים בדירה.
כשמתחילים תהליך של הנגשת דירה לנכים, כדאי שנבחר גם בשיפוצניק נגיש שיהיה קשוב לצרכים שלנו, ואם יש לו המלצות מלקוחות קודמים – הכי טוב! כאן תוכלו למצוא רשימה של שיפוצניקים מומלצים להנגשת דירה שזכו לחוות דעת מלקוחות ממש כמוכם. שיהיה בהצלחה ושניפגש רק בשמחות
מומלץ להרחיב את הפתחים לדלת מונגשת ברוחב של לפחות 80 ס"מ (90 ס"מ לפני התקנת משקוף)
ניתן לפנות למשרד השיכון והבינוי לצורך סיוע כלכליבשיפוץ למטרת הנגשת דירה שכולל שינויים בחדרי רחצה ושירותים, התאמות במטבח, התאמת שבילי גישה חיצוניים ועזרי נגישות. הסיוע הכלכלי ניתן באחוזים שונים בהתאם להחלטת ועדה משותפת של משרד הבריאות ומשרד השיכון. באופן כללי, כדי לפתוח בקשה לקבלת סיוע בשיפוץ דירה עליכם לפנות לרופא המשפחה שלכם שישלח הפניה ליחידה להמשך טיפול ולאחר מכן תדרשו להמציא מסמכים רפואיים שיעברו למשרד השיכון להמשך בדיקה. באתר של משרד הבריאות תוכלו לקרוא מהן שלבי התהליך המלאים וכן לראות את הקריטריונים הנדרשים כדי לקבל סיוע.
האפשרות המומלצת ביותר בהנגשת חדר אמבטיה היא קודם כל לוותר על האמבטיה ולהעדיף מקלחון רחב או פתוח שמאפשר כניסה של כיסא גלגלים והתקנה של מושב ייעודי. בנוסף, כדאי לאחד את השירותים והאמבטיה לחלל אחד גדול. יש להוסיף מעקי מתכת לתמיכה (מאחזי ידיים) לצד המקלחת ולצד השירותים. כשמנגישים את השירותים יש להתאים את מושב האסלה ביחס לגובה כיסא הגלגלים כדי לאפשר גישה נוחה לאסלה. בנוסף, יש למקם את כיור השירותים גם ביחס לכיסא הגלגלים ומומלץ להתקין ברז אוטומטי.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.