דמיינו לכם שאתם פוקחים עיניים בבוקר, התריסים נפתחים מעצמם, קפה חם מחכה לכם במכונה וטוסט חרוך במצנם. התסריט הזה כבר לא בדיוני, חלקו כבר נחלת ההווה וחלק בשלבי פיתוח אחרונים. הנה כל מה שרציתם לדעת על הבית החכם ולא העזתם לשאול
מערכת הבית החכם היא מערכת המאפשרת לשלוט על מספר רב של מערכות חשמל בבית בו זמנית, באמצעות מפסק אחד, מספר קטן של מפסקים או אפילו הטאבלט שלכם. המערכת מאפשרת שליטה על המיזוג, התאורה, התריסים, האזעקה ואפילו מערכת הקולנוע הביתית.
יתרון נוסף של מערכת הבית החכם הוא שניתן להפעיל אותה גם מרחוק, מחוץ לבית, באמצעות המכשיר החכם הנמצא ביד שלכם. אז במידה ושכחתם למשל את הדוד דולק, תוכלו לכבות אותו כשאתם במשרד, או להדליק אותו, אם אתם רוצים להגיע ישר למקלחת חמה. הבית החכם יאפשר לכם נוחות ואיכות חיים מקסימאלית ועל הדרך גם יחסוך לכם כמה שקלים בחשבון החשמל.
הבית החכם עובד למעשה על בקר שמפקח ומפעיל את כל המערכות החשמליות הקיימות בבית. המערכת מותאמת באופן אישי לכל משתמש, וניתן להגדיר לה מראש תרחישים קבועים. תרחיש הוא פקודה המפעילה באופן אוטומטי כמה מערכות במקביל, לפי הצורך האישי שלכם ולפי מה שתגדירו לו.
באחד התרחישים תוכלו לקבוע שהמערכת תזהה, באמצעות גלאים, שאין אף אחד בחדר, ולאחר מספר דקות תכבה את האורות והמזגן (ככה תוכלו לחסוך בעליות החשמל של מיזוג חדרים ריקים ואורות במקומות לא רצויים). שומרי השבת שביניכם יוכלו ליצור תרחיש "שבת" שיקבע את ההתנהלות החשמלית בבית במהלך כל השבת, לפי הצורך האישי. לאלו שדואגים לאבטחה של הבית, המערכת מאפשרת אבטחה חכמה, ויכולה למשל, לשלב את דריכת האזעקה עם תאורת הגינה. כשהאזעקה תפעל בלילה, אורות הגינה ידלקו, ומערכת השמע בסלון תפעיל מוזיקה כדי לתת את התחושה שיש אנשים ערים בבית.
את מערכת הבית החכם ניתן להתקין באופן אזורי, כלומר לבצע התקנה רק בחלק אחד או בכמה חלקים בבית, לפי בחירתכם.
ישנן שלוש מערכות מרכזיות שמשפיעות בעיקר על אופן התקנת מערכת הבית החכם:
מערכת קווית על גבי קווי תקשורת נפרדים
מערכת קווית על גבי קווי החשמל
מערכת אלחוטית
זו מערכת הבית החכם המומלצת ביותר אבל קחו בחשבון שאת ההתקנה שלה אפשר לבצע רק בשלבי הבנייה של הבית או השיפוץ. היא דורשת מערכת חשמל שונה ממערכת החשמל הרגילה שלכם שכן כל מעגל תאורה צריך להגיע לבקר בלוח החשמל באופן ישיר.
בבחירה במערכת הזו בעצם בעל המקצוע מחליף את המתגים הקיימים בבית למתגים חכמים והתקשורת בבית עוברת על גבי גל קבוע של מערכת החשמל בבית. מדובר בתחליף שהוא יותר זול מהפתרון הקודם אך המערכת הזו רגישה לקפיצות של מערכת החשמל. מעבר לכך, הזמן שלוקח לבצע כל פעולה הוא איטי יחסית בגלל הגובה הנמוך של התדר וזמן ההגעה שלו לנקודת הסוף.
במערכת זו מחליפים את המתגים הקיימים בבית למתגים אלחוטיים (כאלה המתחברים לרשת האלחוטית של הבית או כאלה העובדים על גלי RF - גלי רדיו). קחו בחשבון שהפתרון הזה הוא יחסית מוגבל ועלולות לצוץ הפרעות בקליטה מידי פעם אך עם זאת מדובר בפתרון יעיל לבית קיים. רמת הקרינה ממערכת כזו, היא יחסית נמוכה במצב בו עושים שימוש בחיישנים בעלי תו תקן גבוה והמערכת מתוכנתת לקבל אותות מידי פעם ולא לשדר באופן קבוע.
ראשית המתקין יצטרך לקבל את תוכניות החשמל של הבית שלכם, יבדוק את לוח החשמל ואת התשתית הקווית, ויגיע יחד אתכם להחלטה האם כדאי להתקין מערכת קווית או אלחוטית. במידה והבית בשיפוצים או בנייה, מערכת קווית תהיה עדיפה, אולם במידה ואין תשתית קיימת בביתכם, עדיף לכם לבחור במערכת האלחוטית. כך, גם תחסכו את העלויות הגבוהות של חציבה בקירות וגם את הזמן והבלגן שהתקנה כזאת דורשת.
לאחר מכן יהיה עליכם לבצע תיאום ציפיות עם המתקין על מנת להחליט על אילו מערכות חשמליות תרצו שהבית החכם שלכם ישלוט, על כמה חלקים בבית ואילו תרחישים קבועים תרצו.
אחרי תיאום הציפיות, יגיע המתקין יחד עם חשמלאי (אם הוא בעצמו לא יכול לבצע את העבודות הדרושות). החשמלאי יתקין את האלמנטים הדרושים בלוח החשמל בשביל ליצור מערכת קווית של בית חכם. המתקין (לרוב מומחה בבניית מערכות בית חכמות) יבצע את התכנות וההתקנה של החיישנים והמתגים הדרושים ליצירת בית חכם.
שימו אם הזמנתם חברת התקנה לבית חכם הם יביאו איתם את כל מה שקשור לבית החכם (חוץ מהטאבלט - זה עליכם) וזה כולל בקרים, חיישנים, מדי משקל וטמפרטורה, דימר ומספקים שונים.
קיימת אופציה נוספת לקנות רק חלקים מסוימים ודברים ספציפיים שמעניינים אותנו כמו בקרים על תאורה, דוד חשמל, מיזוג, תריסים ואזעקה.
אם החלטתם שאתם רוצים רק חלקים ספציפיים למערכת בית חכם תוכלו להתקין אותם בפשטות רבה בעצמכם ללא צורך בתשתית ולהסיר אותם במקרה הצורך. רכיבים אלו יכולים לעבוד על שלט או על מערכת האלחוטית המותקנת בבית שלכם ותוכלו לשלוט בהם דרך האפליקציה בנייד שלכם. חשוב להדגיש שהרכיבים לא "מדברים ביניהם" ולא מסונכרנים יחד כמו במערכת בית חכם אלחוטית או חשמלית. אתם לא תקבלו את החוויה הכוללת של שליטה בבית שלכם, כמו בניית תרחישים הרמוניים וכוללים בלחיצת כפתור וחיסכון בחשמל.
חשוב שתהיה שליטה בזמן אמת על אביזרי החשמל בבית. הייתם רוצים לדעת אם בקומה למעלה שכחתם לכבות את דוד החשמל ולא רק להדליק אותו.
כדאי שרוב המכשירים שניתן לחבר למערכת בית חכם יהיו מחוברים למערכת. רק ככה תוכלו באמת לחסוך בחשמל ולנהל את הבית בצורה חכמה ולקבל תמורה אמיתית למחיר ששילמתם על יצירת הבית החכם. לדוגמא: אם יצאתם מהחדר אז החיישנים ידעו לתקשר ישירות עם המזגן, עם האור והתריסים כדי לכבות אותם ושאתם לא תצטרכו לפתוח את האפליקציה ולכבות אחד אחד.
בקשו לקבל כמה אמצעי שליטה על המערכת וככה באמת תוכלו ליצור לעצמכם את החיים הקלים שחשבתם לקבל. לדוגמא: שלטים, אפליקציות לשליטה מרחוק, המחשב האישי שלכם.
בדקו עם המתקין האם המערכת מבצעת את כל התרחישים והתתי-תרחישים שהגדרתם ואם יש כשלים, כיצד ניתן לעקוף אותם. לדוגמא: אם קיימת הפסקת חשמל בקומה אחת שלא כל הבית יושפע מכך.
וודאו כי המערכת שיצרתם היא דינמית וקל להוסיף לה מצבים או מכשירים. בעולם הטכנולוגי של היום, לא רחוק הרגע שתרצו להפעיל את מכונת הכביסה מהאוטו ובטח הייתם רוצים שזו תהיה פעולה נוחה, קלה ומסונכרנת עם המכשירים בבית.
בעל המקצוע יגיע אליכם לבית ויבחן את הבית, את התאורה, התריסים, תדונו על האופציות השונות שהייתם רוצים שיהיו קיימות בבית ולאחר מכן ייתן לכם הצעת מחיר. כאמור, חשוב להבין שהתקנת מערכת בבית קיים תהיה בצורה של מערכת אלחוטית או קווית חשמלית.
טווח המחירים של בית חכם משתנים מאוד כתלות במערכת שבחרנו, כמות המפסקים והתרחישים. עלות התחלתית של בית חכם מתחילה מ-7,000 ומטפסת עד ל-200,000. האחריות על ההתקנה ניתנת לכשנה.
אם אתם מעוניינים רק בשקעים בודדים מדובר בעלות של 700-800 ₪ לשקע יחיד (מבצעים פירוק של השקע והתקנת שקע העובד על רשת אלחוטית). בנוסף יש לרכוש יחידה מרכזית שעלותה כ-1,200 שקלים.
ניתן גם לרכוש רכיבי בסיסיים ולהרכיב אותם בעצמכם. ברכיבי גם ניתן לשלוט ישירות מהסמארטפון שלכם או מהשעון החכם.
אנחנו בטוחים שלחלקכם עולה בראש תסריט בו האקרים גנבים משתלטים לכם על הסמארטפון או על הבקר בבית, פותחים לעצמם את הדלת ונכנסים הביתה וגונבים את כל הבא ליד. מתקין בית חכם הסביר לנו שהדבר לא כזה פשוט, המערכת מתוכנתת במערכת הצפנה בעלת בטיחות גבוהה מאוד שמתעדכנת תמידית וכדאי ליצור גיבוי למערכת גם במחשב או במכשיר סמארטפון נוסף שביל שבמקרה הצורך תהיה גישה קלה לניתוק המערכת.
מערכות בית חכמות העובדות על קווי תקשורת נפרדים הן בסופו של יום הטובות ביותר שכן הן מהירות בתגובותיהן ובאמינותן. אך המערכות אלו יקרות וטובות רק בשלבי בניית בית חדש ולא מתאימות לבתים קיימים. מערכת בית חכם אלחוטית נותנות פתרון טוב ואפשר בתוך זמן קצר להתקין אותן. לרשימת בעלי מקצוע אמינים העוסקים בבניית מערכות לבית חכם.
הבית החכם המלא דורש שינויים בתשתית החשמל של הבית. לפעמים, בהתאם לדרישות הלקוח, דרושים שינויים מעטים הכוללים שבירת חלקים מהקיר. יש צורך בהזמנת בעל מקצוע המתמחה בעניין כדי לבחון את השינויים הנדרשים.
לא. כמו כל מערכת העובדת על חשמל, ברגע שאין חשמל היא איננה עובדת וגם אין לה מה להפעיל שכן אין מוצרי חשמל עובדים.
לרוב ניתן לשנות תרחישים בקלות, להוסיף אביזרים ולשנות מסכים. במידה וקיים קושי ניתן כמובן ליצור קשר לקבלת שירות אצל המתקין.
הכל אפשרי תאורטית, אבל גם מי שיש לו ידע טכני לא בטוח שידע להטיס מטוס בצורה טובה. לכן עדיף לבחור בבעל מקצוע שיבצע את ההתקנה מה שגם ידאג לאבטחת המערכת ולבטיחותכם העתידית.
טווחי המחירים משתנים מאוד כתלות במערכת שבחרנו, כמות המפסקים והתרחישים. עלות התחלתית החל מ-7,000 עד 200,000. האחריות על ההתקנה ניתנת לכשנה. אם אתם מעוניינים רק בשקעים בודדים מדובר בעלות של 700-800 ₪ לשקע יחיד (מבצעים פירוק של השקע והתקנת שקע העובד על רשת אלחוטית). בנוסף יש לרכוש יחידה מרכזית שעלותה כ-1,200 שקלים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.