ברגעים הכואבים שלאחר פטירת קרוב, הדבר האחרון שתרצו לדון בו הוא העיסוק במצבה. למרות זאת, המצבה היא עדות אילמת לקרובכם, ולכן ודאי שתרצו להקפיד על כך שהכיתוב על המצבה יהיה הכי מתאים, מכבד וייחודי, ושהמצבה תהיה בנויה היטב ותחזיק לאורך שנים. כאן נאסף עבורכם מידע על מצבות, מאילו חומרים ניתן לבנות מצבה ומה כותבים על מצבה
מצבות הן הזיכרון הדומם של כל קבר. על כל מצבה השאירו קרובי הנפטר כיתוב שמסביר מי הוא היה ומה הוא הותיר אחריו. הן התרגום הכללי של תחושות אישיות וזיכרונות מהנפטר שהקרובים רוצים להעביר ולבטא.
זמן התקנת המצבבה תלוי במנהג ובמקובל לפי העדות השונות. בדרך כלל על פי המנהג הרווח התקנת המצבה על הקבר היא 30 ימים לאחר הפטירה. בחלק מהעדות התקנת המצבה תיעשה לאחר סיום ימי השבעה או בתום שנת האבל.
בניית המצבה היא דבר שאורך זמן, ולכן חשוב לדאוג שבנייתה תחל מוקדם ככל האפשר. לצורך כך, תצטרכו לפנות לקבלן מצבות. כדאי לדעת שאם הקבר נמצא בבית עלמין דתי, הקבלן צריך להיות רשום כקבלן מצבות מורשה מטעם החברה קדישא.
בנוסף, חשוב להיות בקשר עם בית העלמין בו קבור יקירכם. בבתי העלמין השונים יש תקנות שונות. חלקם מקפידים על אחידות המצבות, או מגבילים את הצורה והכיתוב שלהן. בבתי עלמין צבאיים, לדוגמא, סוג האבן, גובה המצבה וכן הכיתוב צריכים להיות תואמים. ישנם כללים נוספים הנהוגים בבתי הקברות השונים, כמו ריצוף ונטיעת עצים, וצריך לתאם אותם מול בית העלמין.
אבן חברון היא אבן גיר קשה וצפופה שמקורה בהרי חברון וניתנת לעיבוד וליטוש נוחים יחסית. כיוון שמדובר באבן גירנית ולא בשיש, היא מהווה אופציה זולה יחסית בעולם המצבות. אבן חברון היא אבן בהירה, בעלת נימים היוצרים לה מראה ייחודי ובלתי – אחיד.
אבני גיר דומות נוספות הן האינג'סה הבהירה, אבן שיוך בעלת הגוון הצהוב ואבן חלילה שהיא אחידה יחסית בעלת גוון בז', חום או חרדל.
עם זאת, אבן חברון היא גם עמידה פחות. משום שמדובר באבן גיר, היא בעלת סיכון להיווצרות חורים וסדקים במהלך השנים ולכן דורשת טיפול והשגחה. בנוסף, לאורך זמן עלולות להופיע על האבן נקודות שחורות וגם הכיתוב עלול להיטשטש. כדי למנוע את כל אלו, חשוב למרוח סילר על האבן אחת לשנה. אם אתם לא בטוחים שתוכלו לזכור ולהתמיד בכך, עדיף לחשוב על אבן אחרת.
השיש הטורקי מגיע בגוונים אפרפר – כחול וקרם, ומיובא מאזור מיצרי הבוספורוס שבטורקיה. השיש הטורקי נחשב לאיכותי מאוד ועמיד, ומאותה סיבה גם יקר יותר מחומרים אחרים להכנת מצבות. השיש החזק מבטיח שבמצבה לא ייווצרו חורים וסדקים במהלך השנים. הוא נוח לעיבוד ועמיד במים.
החסרונות העיקריים שלו הם במחירו היקר, ובעובדה שהוא עלול לאבד מהברק עם השנים ואף להתחמצן ולהעלות כתמים צהובים לאורך זמן. כדי למנוע זאת, מומלץ למרוח סילר על המצבה אחת לשנה.
הגרניט הוא חומר קשה מאוד ויציב. הגרניט מיובא מכל רחבי העולם (בארץ הוא מצוי בעיקר באזור הדרום). האבן העמידה מכילה מעט מאוד נקבוביות, בעלת צבע אחיד ושומרת על הברק לאורך זמן.
הגרניט מגיע במגוון צבעים, ובמצבות השימוש בו נעשה בעיקר בצבעי אפור – כהה, שחור ואדום. מצבות העשויות גרניט הן חסכוניות מאוד בתחזוקה שוטפת ולרוב, אין צורך לחדש בהן את האותיות; המראה שלהן נשמר גם לאחר עשרות שנים, ללא כתמים או פטריות.
לאור יתרונותיו הרבים, הגרניט הוא חומר יקר יחסית. אם תרצו להוזיל את עלות המצבה, תוכלו לחשוב על שילוב של הגרניט יחד עם אבן אחרת, כך שגוף המצבה יהיה בנוי אבן זולה יותר ולוח האותיות יהיה עשוי גרניט ויישמר לאורך זמן.
אבן הסלייב היא אבן קשה המגיעה בגוונים מיוחדים של ורוד, אדום, כתום וצהוב. הסלייב בעלת מראה מחוספס וטבעי ומצויה במבנים ירושלמיים עתיקים. מצבת אבן סלייב עלולה להעלות כתמים לאורך השנים, אך לא פטריות.
אבן גלילית היא שם כולל לאבנים הנחצבות באזור הגליל. האבן הגלילית מתאפיינת בגוונים בהירים וחמים של חום ובמגוון טקסטורות והיא קשה, עמידה ואיכותית. בשל העובדה שהיא גם נדירה מאוד, המחיר שלה יקר.
שימו לב שבתחום זה קיימים נוכלים שינסו למכור לכם אבן דומה בטענה שמדובר באבן גלילית. כיוון שלא ניתן להבחין בהבדל בקלות, כדאי להתייעץ עם מומחה שיוכל להבדיל בין השתיים ולמנוע מכם עוגמת נפש רבה בעתיד.
אבן בזלת היא אבן חזקה בעלת גוונים אפורים ושחורים שמקורה בגליל התחתון. כיוון שמדובר בחומר קשה מאוד, הבזלת מתאימה פחות לפיסול ועיבוד ולכן משמשת בעיקר לבניית מצבות טבעיות ומיוחדות. היא מחזיקה מעמד לאורך זמן.
הכיתוב על המצבה הוא רגיש ואינדיבידואלי מאוד, ונתון לשיקול דעתה של כל משפחה ומשפחה (כמובן, תחת המגבלות שחלות במקרים מסוימים). עם זאת, קיים סדר מסוים שבו לרוב נערכים הדברים. בתבנית המקובלת מצוין שם הנפטר בגדול (לרוב תחת פסוק יהודי, ציטוט, תואר או האותיות פ"נ – פה נקבר). מתחת לשם מופיעים שמות ההורים של הנפטר, תאריך פטירתו ותיאור אישי. בסוף הכיתוב מופיע לרוב הכיתוב ת.נ.צ.ב.ה, שהוא ראשי התיבות של – תהא נשמתו/ה צרורה בצרור החיים. לעיתים, מוסיפים על המצבה סמלים הקשורים לנפטר, כמו סמל היחידה.
לפני שמחליטים מה לכתוב על המצבה, מומלץ מאוד להתייעץ עם מספר קרובים רב ככל האפשר, בכדי לוודא את האותיות הקטנות ולשים לב שלא הושמט או לחילופין נוסף פרט שעלול לפגוע ולהעליב אדם אחר. תשומת לב מעמיקה לכל הפרטים יכולה למנוע פגיעה בנושא ובתקופה רגישים כל כך.
בנוסף, כדאי לבדוק עם בית העלמין שאין הגבלות על הכיתוב. בחלק מבתי הקברות מתקיימת הקפדה על אחידות המצבות, בייחוד בבתי עלמין צבאיים.
אותיות חריטה ניתן לבצע באמצעות התזת חול בלחץ גבוה לעומק האבן, או ע"י חריטה בלייזר. לאחר שנוצרת חריטת האותיות ניתן להשאיר את הכיתוב ללא צבע (בייחוד במצבות בצבעים כהים, בהם החריטה בולטת בעקבות הניגוד), או למלא אותה בצבעי שמן, אפוקסי, או צבעים נוספים. החריטה ניתנת ליישום כמעט על כל סוגי האבנים, מלבד סוגים מסוימים של סלעים או אבני בזלת.
אופציה נוספת היא למלא את החריטה ביציקת עופרת. לאחר חריטת האותיות, קודחים בתוכן חורים ויוצקים את העופרת החמה אל תוך התבניות. שימו לב שאותיות עופרת אינן מתאימות לכל סוגי האבן, אלא רק למצבות מאבן חברון או שיש טורקי. על מצבות עשויות גרניט, לעומת זאת, לא ניתן ליישם אותיות עופרת.
אותיות המוברגות על האבן מתאימות יותר למצבות העשויות אבן שאינה אחידה או סימטרית. בתהליך זה מודבקות אותיות ברונזה, פליז או זהב על ברגים המתחברים למצבה, כך שאינן חלק מהמצבה עצמה. מסיבה זו האותיות בתהליך זה חשופות יותר לפגעי מזג האוויר ולעיתים אף לגניבה.
אותיות תבליט נעשות בחציבה של האבן והבלטה של הכיתוב.
כיתוב באותיות הפוכות נעשה בטכניקת התזת החול בלחץ גבוה, רק שכאן ההתזה נעשית מסביב לתבנית של האותיות, ולא בתוכה. כך, האותיות מופיעות החוצה מבריקות כשמסביבן האבן שקועה יותר.
מחירי מצבות תלויים בחומר ממנו תבחרו להקים את המצבה.
מצבה מאבן חברון - 8,000 – 4,500 ₪.
מצבה משיש טורקי / אבן סלייב - 11,000 – 6,500 ₪.
מצבת גרניט / אבן גלילית - החל מ-8,000 ₪. העלות הממוצעת נעה בין 13,000-17,000 ₪.
מצבת בזלת - כפי שכתבנו, בזלת היא חומר קשה מאוד להשגה ולעיבוד ויש מספר מפעלים בודדים בארץ שעוסקים בה. מחירה של מצבת בזלת ינוע סביב 10,000 ₪ ומעלה.
המחירים המוצגים כאן כוללים מע"מ ומתייחסים למצבות סטנדרטיות. כל עיצוב של מצבה מיוחדת יעלה כמובן את טווח המחירים שלה.
חשוב לדעת שאצל חלק מקבלני המצבות הצעת המחיר שתקבלו היא עבור מצבה "קומפלט", וכוללת גם את הכיתוב בחריטה ובצבע, את בית הנר, ואת עלויות ההתקנה והמיסוי לבית העלמין. אצל קבלנים אחרים הצעת המחיר היא עבור האבן וההתקנה, ואילו כל אחד מהאלמנטים האחרים מתומחר בנוסף.
גם סוג האותיות שתבחרו בשביל הכיתוב על המצבה ישפיע על המחיר הסופי שלה.
כפי שראינו, יש מגוון רחב של סוגי אבנים שניתן לבנות איתן מצבות וסוגים שונים של כיתוב על מצבה. על מנת שהמצבה תוכל להישאר כנר זיכרון לאורך שנים, חשוב שתבחרו בקבלן מצבות אמין ואיכותי שיידע לבנות את המצבה הטובה ביותר עבור הצרכים שלכם. כאן, במידרג, אספנו עבורכם רשימה של קבלני מצבות מומלצים, על סמך חוות דעת של לקוחות קודמים. רק בשמחות.
התקנת המצבה על הקבר נעשית לרוב 30 יום לאחר הפטירה. בחלק מהעדות ההתקנה מתבצעת בתום השבעה או בתום שנת האבל, אך זהו המנהג הנפוץ ביותר.
כיוון שבניית המצבה אורכת זמן, חשוב לדאוג לפנות לקבלן מצבות בהקדם האפשרי.
כיתוב על מצבה הוא נושא אישי מאוד ונתון כמובן לשיקול דעתכם. עם זאת, קיים סדר מסוים שבו נערך הכיתוב על המצבה: שם הנפטר מצוין בגדול, לרוב תחת ציטוט, תואר או האותיות פ"נ (פה נטמן). מתחת לשם מופיעים שמות הורי הנפטר, תאריך פטירתו ותיאור אישי. לקראת סוף המצבה מופיע לרוב הכיתוב ת.נ.צ.ב.ה (תהא נשמתו/ה צרורה בצרור החיים).
ניתן כמובן להוסיף סמלים נוספים על המצבה הקשורים לנפטר, כמו סמל יחידה בצבא, תמונה או סמלים אחרים. חשוב כמובן לבדוק תחילה עם בית העלמין האם הוא מקיים הגבלות על הוספת כיתוב או תמונות על המצבה.
מגוון החומרים מהם ניתן לבנות מצבות הוא גדול, וחשוב לשים לב לתכונותיו הייחודיות של כל חומר. באופן כללי, איכות האבן ממנה בונים (אבן רכה, קשה או שיש) תשפיע מאוד על נראות המצבה לאורך השנים, וכמובן גם על מחיר המצבה.
סוגי החומרים הנפוצים לבניית מצבות הם: אבן חברון, שיש טורקי, גרניט, אבן סלייב ואבן גלילית. להעמקה נוספת בכל אחד מהחומרים תוכלו לקרוא בעיון כאן למעלה.
קיימות מספר טכניקות לכיתוב על מצבות. האפשרות המוכרת ביותר היא זו של חריטה באבן, כאשר את אותיות החריטה ניתן להשאיר כמות שהן, למלא בצבע או ביציקת עופרת.
מלבד זאת, ניתן ליישם על המצבה אותיות מוברגות או מודבקות (המתאימות במיוחד למצבות העשויות אבן שאינה אחידה), אותיות תבליט הנחצבות מתוך האבן או אותיות הפוכות המודגשות החוצה מתוך האבן.
מחיר מצבה נע בטווח רחב מאוד, בעיקר בהתאם לסוג האבן אותה בחרתם. עם זאת, אספנו עבורכם טווח מחירים עבור בנייה של מצבות סטנדרטיות, עבור כל אבן אותה תבחרו.
• מצבה מאבן חברון - 8,000 – 4,500 ₪.
• מצבה משיש טורקי / אבן סלייב - 11,000 – 6,500 ₪.
• מצבה מגרניט / אבן גלילית - החל מ-8,000 ₪. העלות הממוצעת נעה בין 13,000-17,000 ₪.
• מצבת בזלת - 10,000 ₪ ומעלה.
• חריטה ומילוי בצבע - 9 – 6 ₪ לאות.
• חריטה ומילוי בעופרת - 12 – 8 ₪ לאות.
• אותיות מודבקות - 70 – 30 ₪ לאות.
• אותיות בולטות / הפוכות - 50 – 15 ₪ לאות, תלוי בגובה האות.
כאן באתר מידרג אספנו עבורכם רשימה של קבלני מצבות אמינים, שהתקבלה משיחות עם לקוחות קודמים של בעל המקצוע. לאחר כל בניית מצבה, אתר מידרג מתקשר ללקוח, מקבל ממנו חוות דעת אודות השירות ומעדכן את הדירוג באתר.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.