בתהליך הרגיש והכואב של בחירת מצבה אי אפשר להתעלם מהמגוון הרחב של סוגי המצבות הקיימים ולא תמיד קל לדעת במה לבחור. הדבר הכי חשוב שאתם צריכים לדעת הוא שלמעשה יש שני נושאים עיקריים שתצטרכו לחשוב עליהם: סוג המצבה עצמה והאבן שהמצבה תיבנה ממנה. במאמר הבא פירטנו עבורכם את כל המידע על סוגי מצבות, סוגי האבנים ומחירים של סוגי המצבות השונים כדי שתוכלו לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבור יקירכם.
מבין סוגי המצבות המוכרת ביותר היא כמובן המצבה הסטנדרטית. מדובר במצבה בגודל 75 ס"מ רוחב ו-170 ס"מ אורך. בחלק מבתי העלמין בארץ מגבילים את גובה המצבה הסטנדרטית ל-80 ס"מ או 160 ס"מ, ולכן חשוב לבדוק את הנושא עם בית העלמין הרלוונטי לפני שמחליטים על העיצוב וסוג המצבה הרצוי. אם אתם יודעים שמצבה סטנדרטית היא הבחירה שלכם, אתם יכולים לדלג על המשך הפסקה ולהמשיך לסוגי האבנים למצבה. שימו לב שגם במצבה סטנדרטית אפשר להקים מצבה מעוצבת שתשקף את אשיותו של הנפטר.
קבורת מכפלה מיועדת לשני בני משפחה בקבר אחד, כאשר הנפטר הראשון נקבר עמוק יחסית (לרוב בעומק 2 מטר), והנפטר השני נקבר מעליו, ולכן הרבה מכנים את המצבות האלו 'מצבות אחד על השני'. קבורת מכפלה מאפשרת גם ניצול רב יותר של שטח הקבורה, וגם קרבה מרבית בין שני הנפטרים ולכן מתאימה במיוחד לקבורת בני זוג. לרוב, סוג מצבה זה יתאפיין בשתי כריות על המצבה, חיתוך או פס שיפריד בין הכיתובים השונים או אלמנט אחר שירמוז כי בקבר טמונים שני נפטרים.
מצבה כפולה מתאימה גם היא לבני זוג, שכן מדובר בשתי מצבות יחיד המחוברות באמצעות אלמנט עיצובי כלשהו. אפשרויות העיצוב של מצבות כפולות רבות ומגוונות מאוד – אפשר להוסיף אבן עומדת המקשרת בין המצבות, ובמידה ויש למשפחה חלקה זוגית אפשר להוסיף ספסל, לתחום את החלקה, להוסיף חלוקי נחל או כל רעיון אחר שתבחרו.
בניגוד לסוגי מצבות אחרים, במקרה של מצבה כפולה ובקבורת מכפלה צריך לשים לב שלא לבנות את המצבה מאבנים כבדות כמו שיש או אבן סלייב, אלא מאבנים רכות כמו אבן חברון. הסיבה לכך היא שלאחר 120, צריך לפרק את המצבה כדי לטמון את הנפטר השני וקשה מאוד לעשות זאת עם מצבה מאבנים כבדות.
מצבות סנהדרין נקראות כך על שם הקבורה שהייתה נהוגה בישראל בימי הסנהדרין: מדובר בקיר ובו מספר כוכים, ובכל אחד מהכוכים האלה נקבר אדם – ולכן מצבות אלו נקראות גם מצבות קיר. שימו לב שקבורת סנהדרין קיימת רק בחלק מבתי העלמין, לרוב בבית עלמין גדולים בערים מרכזיות בארץ – תל אביב, ראשון לציון, חיפה, ירושלים וכדומה.
כאשר בונים מצבה בקבורת סנהדרין בעצם מדובר בלוח בקיר שאוטם את הקבר. את הלוח ניתן לבנות מכל אחד מסוגי האבנים השונות שנפרט עליהם בהמשך, וניתן להוסיף לו כיתוב, מדף, מסגרת ולעצב אותו בכל דרך שתבחרו.
אבן חברון היא אבן גיר ארץ ישראלית, רכה ונוחה לעיבוד וליטוש, וגם מחירה נמוך יחסית. צבעה של האבן בהיר יחסית, ומצבה מאבן חברון מאופיינת בנימים היוצרים מראה ייחודי ובלתי אחיד. הודות למאפיינים אלו ניתן לבנות ממנה את כל סוגי המצבות במחיר לא גבוה. החיסרון המרכזי במצבה מסוג אבן חברון הוא שלאחר 10 שנים בערך האבן מתיישנת ועלולים להופיע בה כתמים וסדקים, וכדי למנוע זאת צריך לתחזק את האבן אחת לשנה באמצעות סילר, ווקס וחידוש הצבע. לכן, במידה ואתם לא בטוחים שתוכלו להתמיד בתחזוקה השוטפת ובביצוע חידוש מצבה ייתכן ועדיף לבחור בסוג מצבה אחר.
אבן הסלייב היא אבן קשה, איכותית ויקרה יותר מאבן חברון. הסלייב מגיעה לרוב בגווני ורוד, אדום, צהוב וכתום (ולכן נקראת גם אבן שלהבת). כמו כן, מצבה מאבן סלייב עלולה אמנם להעלות כתמים במהלך השנים אך לא פטריות ולכן לא דורשת הרבה תחזוקה.
סוג השיש הנפוץ ביותר בארץ לבניית מצבות הוא השיש הטורקי. צבעו אפור-כחול והוא נחשב לאיכותי במיוחד שכן במצבה לא ייוצרו חורים וסדקים והיא לא מעלה פטריות, ולכן מחירה יהיה גבוה יותר מסוגי מצבות אחרים. כמו כן, מדובר בשיש נוח לעיבוד ועמיד במים וניתן לפסל ממנו אלמנטים עיצובים שונים.
שיש גרניט נחשב לקשה, חזק ועמיד במיוחד והיתרון המרכזי שלו הוא השימור המרשים שלו לאורך השנים, שכן הגרניט שומר על איכותי וצבעו במשך שנים ארוכות ולא מתבלה כמעט בכלל. הגרניט מגיע במגוון צבעים אבל כמעט כל השימוש בו נעשה בצבעי אפור כהה ושחור. החיסרון המרכזי של הגרניט הוא מחירו הגבוה, ולכן במידה ותרצו להוזיל את עלות המצבה, ניתן לשלב לוח גרניט עם מצבה מאבן זולה יותר, וכך לוח האותיות יבנה מגרניט ויישמר לאורך זמן.
מצבה מסוג אבן חברון: 4,500-8,000 ₪.
מצבה מסוג אבן סלייב: 6,500-11,000 ₪.
מצבה מסוג שיש טורקי: 6,500-11,000 ₪.
מצבה מסוג גרניט: החל מ-8,000 ₪. העלות הממוצעת נעה בין 13,000-17,000 ₪. שילוב של פלטת גרניט מעל מצבה מחומר אחר יעלה את המחיר בכ-1,000-1,500 ₪.
מצבת קיר עבור קבורת סנהדרין: 1,500-6,000 ₪, כתלות בסוג האבן ובעיצובים השונים.
מצבות זוגיות יתומחרו לרוב במחיר נמוך ב-10-15% ממחיר שתי המצבות בנפרד.
כאן תמצאו מידע על מחירי מצבות ומה הגורמים המשפיעים על המחירים השונים.
חשוב לדעת שאצל חלק מקבלני המצבות הצעת המחיר שתקבלו היא עבור מצבה "קומפלט", וכוללת גם את הכיתוב בחריטה ובצבע, את בית הנר, ואת עלויות ההתקנה והמיסוי לבית העלמין. אצל קבלנים אחרים הצעת המחיר היא עבור האבן וההתקנה, ואילו כל אחד מהאלמנטים האחרים מתומחר בנוסף.
לאחר בחירת סוג המצבה נותרה לכם בחירה נוספת, קשה לא פחות – מי יהיה קבלן המצבות שיבנה עבורכם את המצבה. בבחירה הזאת אנחנו יכולים להקל עליכם מעט, שכן כאן מופיעים קבלני מצבות מומלצים עם חוות דעת וציונים מלקוחות קודמים. לאחר כל הקמה מצבה אנחנו מתקשרים ללקוח כדי לקבל חוות דעת עדכנית עבור קבלן המצבות ומעדכנים את הדירוג.
קבורת סנהדרין היא קבורת מספר אנשים בקיר (לרוב 3 אנשים), כאשר לכל נקבר ישנו כוך. שמה של קבורת סנהדרין נובע מכך שבימי הסנהדרין נהגו לקבור כך, והיא נקראת גם קבורת קיר.
בקבורת מכפלה נקברים שני נפטרים באותה חלקת קבר, אחד מעל השני. את הנקבר הראשון קוברים עמוק יחסית, וכשמגיע הצורך קוברים את הנפטר השני מעליו.
קבורת שדה הנה למעשה צורת הקבורה הסטנדרטית הנהוגה היום, בה לכל נפטר ישנו קבר ומעליו מצבה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.