בעבר, רשת ביתית נחשבה לוקסוס ששמור למשרדים בלבד, אבל היום הודות לטכנולוגיה גם אתם יכולים להקים לכם רשת משותפת, להדפיס באותה המדפסת ואפילו לפתוח תיקיות משותפות. תרשו לנו לעשות ספויילר: אם אתם מחפשים אינטרנט מהיר ויציב, לכו על רשת ביתית חוטית! מה היתרונות והחסרונות של רשת ביתית חוטית? למה אנחנו צריכים לשים לב בהתקנת רשת ביתית חוטית? כל המידע כאן! וגם, צרפנו כמה הצעות מחיר שיעזרו לכם לא ליפול ברשת
אם תפסנו אתכם בדיוק בתהליכי בניית הדירה, שיפוץ או סתם אחרי קניית מחשב נייד כנראה שאתם בדיוק בדרך להתקין רשת ביתית. אבל מה זה בכלל רשת ביתית אתם שואלים? אם בהגדרות יבשות עסקינן, אז רשת ביתית היא למעשה התקנת תשתית אינטרנט פנימית שמאפשרת שיתוף משאבים בין כלל המחשבים בתוך הבית. ואם לפשט קצת את העניינים – אם פעם רשת מחשבים הייתה נחלתם של המשרדים הגדולים בלבד, היום מספיק שיש לכם שני מחשבים שמחוברים לאותו רשת האינטרנט כדי שתהיה לכם רשת ביתית. הרשת הביתית מאפשרת לכם לחבר מספר מכשירים (טאבלטים, מחשב נייד, מחשב נייח) לאותה רשת אינטרנטית, להשתמש באותם מדפסת וסורק. חוץ מזה, הרשת הביתית מאפשרת לכם לחלוק תוכן משותף, להיות בבקרה על הקבצים שהילדים שלכם מורידים ולהשתמש באותן התיקיות, כי מה יותר כיף מלהיכנס לתיקיית "טיול משפחתי בסחנה" ולהתרפק על הזיכרונות ביחד?
אחרי שהחלטתם שאתם רוצים לחבר את המחשבים שלכם לרשת ביתית, נשאר לכם להחליט איך תרצו לעשות את זה – באופן חוטי או אלחוטי. תנו לנו לעשות קצת סדר בין שתי האופציות:
רשת ביתית חוטית - או אם תרצו, רשת קווית. באופן לא מפתיע רשת ביתית חוטית מבוססת על חיבור קווי של המכשירים השונים בדירה באמצעות כבל רשת אל הראוטר. הראוטר בעצמו משמש כנקודת הכניסה של האינטרנט באמצעות חיבור לתשתית האינטרנט. הראוטר (או בעברית צחה – נתב) כשמו כן הוא, מנתב את זרמי המידע בין המחשבים השונים שמחוברים ברשת ומחבר בין כלל המכשירים המחוברים אליו לרשת הביתית. ברוב הראוטרים יש כניסה ל-4 מכשירים שונים ובמקרה בו תרצו לחבר מכשירים נוספים אל הרשת הביתית, תוכלו להשתמש ב-SWITCH שהוא מכשיר שמתחבר לראוטר ויאפשר לכם לחבר עד שמונה מקומות נוספים. רשת ביתית חוטית לרוב מרוכזת אל ארון התקשורת הביתי.
רשת ביתית אלחוטית - האופציה השנייה שנמצאת בידיכם היא לחבר את הרשת האלחוטית באמצעות ראוטר אלחוטי שמבוסס על תעבורת התקשורת באמצעות גלי רדיו. לאור ההשתלטות של הטאבלטים והמחשבים הניידים על הבית שלנו, אנחנו לגמרי מבינים את ההתלבטות שלכם בין השנים. הגלישה באמצעות ה-WIFI שנותנת לנו אפשרות לגלוש עם המחשב הנייד במיטה בלי כבלים מעיקים היא בהחלט מפתה. מצד שני, אם אתם מחפשים אינטרנט מהיר ויציב, היינו ממליצים לכם לשקול ללכת דווקא על הרשת הביתית החוטית בה גם נתמקד במאמר
אם כן בחרתם ברשתם אלחוטית, רשת מאש תוכל לדאוג לקליטה מהירה ויציבה יותר בשטח הבית.
מהירות גלישה: ככל הנראה היתרון הבולט ביותר של רשת חוטית על פני רשת אלחוטית הוא מהירות גלישה גבוהה בזכות חיבור ישיר לראוטר, שמאפשר לקבל ניצול מקסימלי של 100% מרוחב הפס (כמות הנתונים שעוברים בקו התקשורת). ברשת אלחוטית לעומת זאת, החיבור לראוטר הוא לא ישיר ומבוסס על קליטה של גלי רדיו, כתוצאה מכך ניצול רוחב הפס יהיה בין 50-80%.
אבטחת מידע: עוד יתרון משמעותי של הרשת החוטית על פני האלחוטית, הוא בהגנה על המידע שנמצא ברשת המחשבים שלכם. הרשת האלחוטית חשופה יותר לפריצות. אתם בטח זוכרים מהסעיף הקודם שהרשת האלחוטית מבוססת על גלי רדיו, וזה גם מה שמאפשר ליירט את הנתונים שלכם עם קצת מאמץ. גם אם אתם שומרים על הרשת האלחוטית שלכם בסיסמה והצפנה, כדאי לדעת שבכל מקרה הרשת האלחוטית נחשבת פשוטה יותר לחדירה בהשוואה לרשת הקווית, בה אתם יכולים להיות בטוחים מי מחובר לרשת בכל זמן נתון.
יציבות: גם במקרה הזה, הרשת החוטית מנצחת את האלחוטית. בניגוד לחיבור היציב יחסית של רשת חוטית, ברשת אלחוטית הרבה פעמים ניתקל בניתוקים של הרשת שיכולים להתרחש מסיבות שונות כמו מרחק של המכשיר מהראוטר או אפילו סיבות שקשורות לתשתית כמו קירות בטון בהם יש ברזל שיכול לשבש את האות. אחת הדרכים להתגבר על בעיית הקליטה הזאת היא באמצעות מגבר WIFI שקולט את האות ומשדר אותו מחדש, אבל כדאי לדעת שגם בעזרת המגבר, עדיין לא תוכלו להתחרות ביציבות שמספקת הרשת הקווית.
מחיר: ברוב המקרים, התקנת רשת ביתית חוטית תהיה יקרה יותר מהאלחוטית. אם אתם שואלים את עצמם למה, אז הסיבה קשורה לכך שמדובר בעבודה יחסית מורכבת שדורשת חיווט של כבלים ופתיחה של תעלות. בנוסף, גם לחומרים הנלווים לרשת הקווית כמו כבל התקשורת ושקעי הרשת יש השפעה על המחיר. כך למשל, חיבור נקודה לרשת ביתית קווית תעלה לכם כ-150-200 ש"ח נוספים בהשוואה לרשת ביתית אלחוטית (עוד קצת ונפרט על כל המחירים )
ניידות: החיסרון הבולט של רשת ביתית חוטית הוא איך לא – החוטים. אם טאבלטים ומחשבים ניידים הם דיירים קבועים בבית שלכם, בטח תרצו לגלוש במחשב הנייד שלכם בקומות שונות בבית ואפילו בגינה. רשת ביתית קווית אומנם לא יכולה להתחרות בניידות שמאפשרת הרשת האלחוטית, אבל אם אתם ממש לא רוצים לוותר על הנוחות תוכלו לבקש מטכנאי המחשבים להתקין עבורכם שקע רשת ממש ליד המיטה.
אם החלטתם שאתם רוצים להתקין רשת ביתית חוטית, יש כמה דברים שחשוב להקפיד עליהם:
התקנה של רשת ביתית חוטית נחשבת עבודה יחסית מורכבת מאחר והיא דורשת הכנה של כבל הרשת, השחלה שלו לתוך הצינורות בדירה והכנה שקעי רשת בחדרים. בבית ממוצע בו נחבר כ-5-6 מכשירים לרשת הביתית, העבודה צפויה לקחת כ-3-4 שעות ובמקרים מורכבים יותר כמו בתים בהם אין תשתית מוכנה לרשת ביתית ויש צורך להעביר תעלות חיצוניות העבודה יכולה להימשך זמן רב יותר. עלות התקנת רשת ביתית חוטית תלויה בלא מעט גורמים ביניהם המרחק של כבל הרשת מהראוטר אל המכשיר, סוג כבל הרשת, מספר נקודות הרשת שנרצה להתקין, האם יש לנו תשתית או הכנה לתשתית בדירה. הצלחנו לבלבל אתכם? אל דאגה צירפנו הצעות מחיר לדוגמה שיעשו קצת סדר בבלאגן
הצעות מחיר לדוגמה:
התקנת נקודת רשת אחת במרחק 10 מטרים מהראוטר בדירה עם תשתית לרשת או הכנה לתשתית תעלה כ-300-400 ₪ (העבודה כוללת את כבל הרשת מסוג CAT6 ואת הכנת שקע הרשת בחדר)
התקנת שלוש נקודות רשת במרחק 10 מטרים מהראוטר בדירה עם תשתית קיימת או הכנת לתשתית תעלה כ-900-1200 ₪ (העבודה כוללת את כבל הרשת מסוג CAT6 ואת הכנת שקעי הרשת בחדרים)
התקנת נקודת רשת אחת במרחק 10 מטרים מהראוטר בדירה ללא תשתית קיימת או הכנה לתשתית באמצעות תעלות חיצוניות או קליפסים תעלה כ-320-420 ₪ (העבודה כוללת כבל רשת מסוג CAT6 ואת הכנת שקע הרשת בחדר)
אחרי שהחלטתם שאתם רוצים לחבר את כל דיירי הבית לרשת אחת ביתית ומאושרת, הגיע הזמן למצוא את טכנאי הרשתות שיעזור לכם להגשים את החלום. טכנאי רשתות יש בשפע וכדי לעזור לכם לעלות אחד ברשת (הבנתם? ) אספנו בשבילכם רשימה של טכנאי רשתות להתקנת רשת ביתית עם חוות דעת קודמות מלקוחות ממש כמוכם. אז שיהיה בהצלחה!
הבחירה בין רשת ביתית קווית או אלחוטית תלויה בכם ובצרכים השונים שלכם. אם אתם מחובבי המכשירים הניידים כמו טאבלט ומחשבים ניידים סביר להניח שחיבור לרשת אלחוטית שמאפשר לגלוש באינטרנט ללא כבלים יקרוץ לכם במיוחד. יחד עם זאת, אם אתם מחפשים חיבור יציב, מהיר שיבטיח שמירה על הפרטיות של הגולשים במחשב, הרשת הביתית הקווית היא האופציה המומלצת בשבילכם.
מחיר התקנת רשת ביתית קווית מושפע מגורמים רבים ביניהם המרחק של כבל הרשת מהראוטר אל המכשיר, סוג כבל הרשת, מספר נקודות הרשת שנרצה להתקין, האם יש לנו תשתית או הכנה לתשתית בדירה. באופן כללי, התקנת נקודת רשת בודדת בדירה תנוע בין 300-500 ש"ח כתלות בגורמים השונים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.