יונה עם עלה של זית זו הבטחה נהדרת, אבל מה קורה כשהיא מתיישבת בדיוק על חלון הבית שלכם ומביאה איתה עוד מתנות שהן, איך לומר - לא בדיוק עלה של זית? דוקרנים להרחקת יונים זו אחת השיטות הנפוצות ביותר להרחיק את היונים מהבית שלכם. רוצים לדעת איך זה עובד? כמה עולה התקנת דוקרנים נגד יונים? האם דוקרנים פוגעים ביונים או רק מרחיקים אותן? כל התשובות במאמר הבא.
דוקרנים להרחקת יונים הופכים את המשטח שעליו היונה מקננת לכזה שהיא לא תוכל לעמוד עליו. היונה מתקרבת אל המשטח, נתקעת בדוקרנים ופשוט עפה משם.
קיימים שני סוגים עיקריים של דוקרנים להרחקת יונים – דוקרנים מנירוסטה ודוקרנים מפלסטיק.
הסוג הראשון הוא דוקרנים נגד יונים שעשויים מנירוסטה. בסיס הדוקרן עשוי מנירוסטה או מפוליקרבונט, שהוא חומר סינטטי ושקוף, שעמיד לפגעי מזג האוויר ולחום. החלק העליון של הדוקרן הוא מעין "קוצים" ארוכים ודקים מנירוסטה שניצבים בזוויות שונות (כלומר, לא רק בצורה ישרה אלא לכל מיני כיוונים). קיימים 3 סוגים עיקריים של דוקרנים מנירוסטה, כשההבדל העיקרי ביניהם הוא מספר הדוקרנים: כך שהוא מתאים להנחה במקומות שונים.
דוקרנים להרחקת יונים דגם N – שתי שורות של דוקרנים. מתאים להתקנה במקומות צרים כמו מעקות, קצוות של גגות או צינורות דקים.
דוקרנים להרחקת יונים דגם Z – שלוש שורות של דוקרנים. מתאים להתקנה במקומות עם מרווחים בינוניים כמו אדני חלונות, מזגנים, צינורות עבים, מרזבים וארגזי רוח.
דוקרנים להרחקת יונים דגם W – ארבע שורות של דוקרנים. מתאים להתקנה במקומות עם מרווחים בינוניים וגדולים כמו גגות, מרפסות ועוד. דגם ה-W נחשב ליעיל במיוחד, כיון שככל שיש יותר שורות של דוקרנים, כך נמנעת מהיונים האפשרות לקנן בתוך הדוקרנים עצמם.
יתרונות של דוקרנים מנירוסטה:
יעילים – העובדה שיש מספר שורות של דוקרנים שניצבים בזוויות שונות גורמת לכך שליונים אין שום אפשרות להיעמד על חזית החלון או המרפסת, והן גם לא יכולות להידחק בין הדוקרנים עצמם ולקנן בתוכם. זאת בניגוד לדוקרנים מפלסטיק, שמונחים בזוית ישרה ומאפשרים ליונים עקשניות להיעמד על ידם.
עמידים לנזקי מזג האוויר - הנירוסטה שממנה עשויים דוקרנים להרחקת יונים עמידה בפני פגעי מזג האוויר ולא מחלידה מהגשם. למעשה, התחזוקה של הדוקרנים ממש פשוטה – אין צורך לתחזק אותם.
אסתטיים - השקיפות של הפוליקרבונט, יחד עם דקיקות הדוקרנים עצמם, גורמת לדוקרנים להיות כמעט בלתי נראים כך שהמראה של החצר, הגינה או המרפסת נותר טוב והדוקרנים לא בולטים למרחק.
חסרונות של דוקרנים מנירוסטה:
מתאימים להרחקת יונים ממשטח ולא מחלל שלם - לדוגמא, דוקרנים נגד יונים לא יצליחו למנוע את הגישה של היונים למסתור הכביסה. במקרה כזה מומלץ להתקין רשת להרחקת יונים.
הסוג השני הוא דוקרנים נגד יונים שעשויים מפלסטיק (הדוקרנים, לא היונים). בעבר, דוקרני הפלסטיק היו זולים יותר מהנירוסטה, אך היום המחירים ממש דומים ולכן מומלץ לא להשתמש בדוקרנים מפלסטיק מכמה סיבות:
פחות יעילים – דוקרנים מפלסטיק פשוט פחות יעילים. שורת הדוקרנים מפלסטיק יושבת בצורה ישרה (ולא בזווית, כמו בנירוסטה) כך שהם כמעט ולא מרתיעים את היונים, שמצליחות לקנן בין קוצי הפלסטיק.
פחות עמידים בפני פגעי מזג האוויר – פלסטיק מתייבש בקלות רבה בשמש וצובר רטיבות ועובש מהגשם, כך שהוא נהרס לעיתים קרובות יותר ומצריך תחלופה גבוהה.
פחות אסתטיים – בניגוד לדוקרני הנירוסטה הדקים, הפלסטיק הוא עבה, בולט ויוצר מראה פחות נעים ונקי בעין.
אם יש לכם יונה או שתיים על החלון, באופן חד פעמי, דוקרנים מפלסטיק יכולים להיות פתרון טוב. אם היונים לא מפסיקות להטריד אתכם, כדאי להשקיע בדוקרנים מנירוסטה.
ואם אתם עדיין מתלבטים מה עדיף, דוקרן מנירוסטה או אולי דווקא מפלסטיק, תוכלו לקרוא מה דעתם של מרחיקי היונים באתר, ולהשתמש בדוקרן שנראה לכם היעיל ביותר.
שתי שיטות להתקנת דוקרנים נגד יונים:
הדבקה – אפשר להדביק את הדוקרנים באמצעות דבק מיוחד על בסיס סיליקון שנקרא "סיקה". ההדבקה אסתטית ועמידה לאורך זמן, אבל מחזיקה פחות זמן לעומת התקנה בקדיחה.
קדיחה – קדיחה והברגה של הדוקרנים עמידה לאורך זמן רב יותר, אבל יכולה לפגוע במשטח שעליו יותקנו הדוקרנים,ומחירה יהיה יקר יותר מההדבקה. כך ,למשל, קדיחה של דוקרנים על צינור ברזל תפגע בצינור ולא תהיה יעילה.
התייעצו עם מרחיק היונים מה תהיה הדרך הנכונה יותר להתקין דוקרנים אצלכם, בהתאם לסוג המשטח ולנראות.
את הדוקרנים עצמם ניתן לקנות ברשתות לאחזקת הבית ולהתקין לבד בהתאם להוראות ההתקנה הכתובות מעלה.
כמובן שהתקנה עצמאית רלוונטית רק כשמדובר בהתקנה פשוטה ובגובה סטנדרטי, כמו אדן החלון. אם תרצו להתקין דוקרנים על הגג או במקומות גבוהים, תצטרכו להזמין מרחיק יונים מקצועי שיבצע את ההתקנה עם סולמות או בסנפלינג, תלוי בגובה ובנגישות המיקום.
נכון שאנחנו לא אוהבים להתעסק עם ניקוי צואת יונים - זה דוחה, מסריח, מלכלך, אבל זה לא אומר שאנחנו רוצים לפצוע או לפגוע ביונים. כלומר, יש להן זכות קיום, פשוט לא לידינו. דוקרנים נגד יונים משיגים בדיוק את המטרה הזו: קצה הדוקרנים חתוך באופן שטוח, כך שהדוקרן מרחיק את היונה אבל לא פוגע בה.
ומה עם הילדים? לא כדאי שהדוקרנים יסתובבו חופשי בבית. בכל זאת, מדובר במתכת דקה שיכולה לפצוע. המזל הוא שיונים בדרך כלל מגיעות למקומות גבוהים ונסתרים, בדיוק כאלה שהילדים לא מגיעים אליהם. כלומר, בהתקנה בטוחה ונכונה, אין סיבה שהילדים יגיעו אל הדוקרנים. אם בחרתם להתקין את הדוקרנים לבד, שימו לב לא להשאיר אותם במקום נגיש לילדים לפני ההתקנה.
אם תרצו להתקין דוקרנים להרחקת יונים באופן עצמאי, תוכלו לקנות אותם בכל חנות 'עשה זאת בעצמך' בעלות של 20-40 ₪ לחצי מטר (פלסטיק או נירוסטה).
התקנה של דוקרנים נגד יונים נעה בין 70-120 ₪ למטר, לא כולל מע"מ, תלוי במורכבות ההתקנה וברמת הנגישות למקום ההתקנה.
כשמדובר בהתקנה מורכבת הכוללת שימוש בסנפלינג, המחיר מתייקר ב-800-1200 ₪, בהתאם למורכבות ההתקנה.
אז כדי שלא תקומו מחר בבוקר ותגלו עוד מתנות לא נעימות מסביב לבית, אספנו בשבילכם רשימה של מרחיקי יונים מומלצים לצורך התקנת דוקרנים נגד יונים. חוות הדעת נלקחו התקבלו מלקוחות קודמים, בדיוק כמוכם, שרק רצו להרחיק את היונים אחת ולתמיד. שתזכו רק ליוני שלום.
יש שתי אפשרויות להתקנה - קדיחה והברגה או הדבקה באמצעות דבק סיליקון - "סיקה". בחירת השיטה תלויה בעיקר בסוג המשטח עליו מתקינים את הדוקרנים.
המחיר הממוצע ברשתות "עשה זאת בעצמך" נע בין 20 ל-40 שקלים ל-50 ס"מ של דוקרנים.
התקנה על ידי מרחיק יונים מקצועי עולה 70-120 ש"ח למטר.
יש שני סוגים עיקריים של דוקרנים להרחקת יונים - דוקרנים מנירוסטה ודוקרנים מפלסטיק. מרחיקי יונים ממליצים שלא להשתמש בדוקרני הפלסטיק מכיוון שהם פחות יעילים, פחות עמידים ופחות אסתטיים מדוקרני נירוסטה.
דוקרנים מרתיעים את היונים מלהתיישב על החלון שלכם, אבל לא פוגעים ביונה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.