חוץ מהפנדות בסין, לצמח הבמבוק יש קהל מעריצים אדוק גם בישראל שאוהב להתקין אותו בכל פינה – בדק, בפרגולה וגם בגדר. למקרה שתהיתם למה התקנת גדר במבוק כל כך נפוצה - היא פשוט הפתרון הטוב ביותר למי שמחפש גדר טבעית ויפה לגינה במינימום השקעה. לפני שאתם מכריזים שאין כמו במבוק, בואו לקרוא על היתרונות בהתקנת גדר במבוק, החסרונות (מישהו אמר שמש ישראלית?) וגם כמה תעלה לכם התקנת גדר במבוק אם תבחרו להיעזר בבעל מקצוע.
גדר במבוק ממש לא מוגבלת רק להתקנה על גדר כניסה. היא יכולה לתפקד כמחיצה בפינות בהן רוצים לייצר הפרדה בין שכנים, הסתרת אזורים בגינה שידעו ימים יפים יותר, ואפילו כקירוי למרפסות שמש.
גדר במבוק מגיעה במספר וריאציות שונות, כשהנפוצה ביניהם היא גליל מוכן שמורכב מקני במבוק שמחוברים אחד לשני. את הגליל פורשים ממש כמו מחצלת ומתקינים על גדר קיימת, או בכל מקום אחר שבו יש קונסטרוקציה מוכנה. זה גם הזמן להרגיע את מי שאין לו תשתית מוכנה ורואה את חלום גדר הבמבוק מתרחק– במקרה כזה בונים תשתית של עמודי ברזל או עץ ועל גביה מתקינים את גדר הבמבוק.
זולה: גדר הבמבוק היא הפתרון הזול ביותר לתיחום חצרות. הדבר נכון במיוחד כשמתקינים גדר במבוק על פני תשתית קיימת. אבל גם כשנדרשת הקמת תשתית מאפס, גדר במבוק עדיין זולה יותר מפתרונות אחרים כמו גדרות ברזל או עץ.
פשוטה להתקנה: גדר הבמבוק פשוטה במיוחד להתקנה, בייחוד כשמתקינים אותה על גבי גדר קיימת. במקרה כזה, גם ההנדימן החבוי בכם יוכל להתקין את הגדר לגמרי לבד בתוך זמן קצר (בהמשך נסביר איך בדיוק). אל חשש, גם כשצריך להתקין קונסטרוקציה במיוחד עדיין מדובר בעבודה יחסית פשוטה שבעל מקצוע מיומן יוכל לבצע תוך 2-3 פגישות.
טבעית: אם אתם מחפשים גדר שתיתן לכם תחושה של בית קטן בערבה, ותשתלב באופן הרמוני עם הגינה, גדר במבוק היא בהחלט פתרון לא רע.
עמידה: היא אולי משדרת מסר של גדר חלשה, אבל האמת היא שגדר במבוק עמידה למדי מפני רוחות, סופות וגשמים (כמובן בתנאי שמתקינים אותה כמו שצריך) ויכולה להחזיק בין 7-10 שנים.
ידידותית לסביבה: אם אתם רוצים להרשים את חברים שלכם בשיחות סלון, תוכלו לספר להם שאתם אקולוגים. בעוד ששימוש בעצי איפאה או אורן מהם בונים גדר עץ, דורש כריתה של עצים רבים ושתילה של עצים חדשים במקומם, הבמבוק הוא שיח שגם לאחר הכריתה שלו יכול לשקם את עצמו בזמן קצר ולהגיע לגבהים עצומים. נכון שאתם מרגישים יותר טוב עכשיו?
דוהה: אז כבר ציינו שגדר במבוק יכולה לעמוד ולהחזיק שנים רבות, אבל לצערנו המראה שלה דווקא פחות חסין מפני נזקי מזג האוויר. הבמבוק שחשוף לשמש הישראלית הקופחת דוהה ומאפיר עם הזמן. בניגוד לדק, גדר במבוק לא נהוג לשמן או לחדש מכיוון שזה לא ממש יועיל לשמירה על הבמבוק לאורך זמן. מה שכן תוכלו לעשות זה לצבוע את הבמבוק לאחר הדהייה, אבל התוצאה הסופית לא בהכרח תהיה מאוד אסתטית.
לא אטומה: אומנם יש גדרות במבוק שמגיעות עם מרווחים קטנים יחסית, אבל אם אתם מחפשים גדר דיסקרטית, כזאת שתשים חוצץ מוחלט ביניכם לבין השכנים (או בין השמש), לא בטוח שגדר במבוק היא התשובה.
התשובה לשאלה הזאת תלויה בתשתית בגינה, או יותר נכון בשאלה אם יש בכלל תשתית:
בהנחה שיש תשתית קיימת להתקנת גדר הבמבוק (כמו גדר ברזל) הרווח הוא לגמרי שלכם. במקרה כזה תוכלו להתקין את הגדר בעצמכם; פשוט הניחו את גדר הבמבוק על הקונסטרוקציה והשחילו חוטי ברזל או אזיקונים בין עמודי הבמבוק לקונסטרוקציה. שימו לב שהשימוש באזיקונים אמנם קל יותר, אך הוא פחות מומלץ מכיוון שהם נוטים להתייבש בשמש ולהתפורר במהלך הזמן.
אם אין לכם תשתית קיימת לגדר במבוק, תוכלו לקרוא לבעל מקצוע שמתמחה בעבודות עץ, שיביא איתו את גליל הבמבוק ויבצע את ההתקנה בכמה שלבים פשוטים:
הכנות: עוד לפני שבעל המקצוע יגיע לבצע את ההתקנה רצוי שהוא יגיע אליכם כדי לבחון את תנאי השטח, ויתאים גליל במבוק שמתאים ברוחבו ובאורכו לשטח ההתקנה (וכמובן לטעם שלכם) לאחר מכן, הוא ייקח מידות ויסמן את המקום הרצוי להתקנת הבזנטים/העמודים המרכיבים את הקונסטרוקציה.
קיבוע: בשלב השני, הוא ייקבע עמודי ברזל או בזנטים (מוט מתכת זוויתי) במרחק של מטר עד מטר וחצי אחד מהשני. לרוב, התקנת קונסטרוקציה פשוטה יותר ברצפת בטון מאשר באדמה, מכיוון שניתן לחבר את הקונסטרוקציה ישירות לבטון ללא צורך ביציקת בטון חדשה.
מתיחת כבל ברזל: לאחר קיבוע העמודים, הוא ימתח חוטי מתכת לאורך העמודים (עליון, מרכזי ותחתון) אליהם תתחבר גדר הבמבוק.
חיבור גדר הבמבוק: אחרי שההכנה לגדר הבמבוק עומדת איתנה, נשאר לחבר את גדר הבמבוק אל הקונסטרוקציה. בעל המקצוע יעשה זאת באמצעות חוטי ברזל או אזיקונים אותם יחבר אל חוטי המתכת שהעביר בעמודים. אחר כך, תוכלו להתפנות להשוויץ בגדר החדשה שלכם
אז אחרי שתחמנו לכם את הדברים המרכזיים שצריך לדעת על התקנת גדר במבוק, נשאר להבין כמה עולה ההתקנה. כאן זה המקום לציין שיש לא מעט שיכולים להשפיע על המחיר; האם יש תשתית להתקנת גדר במבוק, סוג התשתית (אדמה או בטון) עובי הבמבוק ועוד.
מחיר התקנת גדר במבוק על תשתית קיימת נע בין 100-150 ₪ למ"ר
מחיר התקנת גדר במבוק כולל תשתית (על בטון) נע בין 200-250 ₪ למ"ר
מחיר התקנת גדר במבוק כולל תשתית (על אדמה) עומד בממוצע על 300 ₪ למ"ר
המחיר כולל את גדר הבמבוק
החלטתם ללכת על הבמבוק? מצוין, הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לבחור את גדר חלומותיכם:
סוג הגדר: עד עכשיו דיברנו על גדר במבוק מהסוג הנפוץ ביותר – גליל במבוק שתוכלו למצוא בחנויות בית שונות כמו איקאה, הום סנטר ו-ACE, אבל כדאי להכיר שיש אופציות נוספות למגוונים שמבינכם. מי שמחפש גדר במראה מוקפד למשל, יכול להתקין גדר במבוק שמגיעה בתוך מסגרת עץ או ברזל. מכיוון שמדובר בעבודה שדורשת מלאכת מסגרות או נגרות, רק חלק מבעלי המקצוע מבצעים אותה וחשוב לברר לפני.
עוד אופציה למי שמחפש גדר במבוק עבה, במראה יותר "במבוקי", היא מוטות במבוק אותן ניתן למצוא במרכזי גינון גדולים, שגם יבצעו עבורכם את ההתקנה. כמובן ששתי האופציות יקרות יותר מגדר הבמבוק הפשוטה.
עובי הבמבוק: גדר במבוק מגיעה בעוביים שונים, כאשר העובי הסטנדרטי והמומלץ הוא 14-16 מ"מ. בגדרות בעובי 14-16 מ"מ ומעלה קני הבמבוק מחוברים עם חוט ברזל שמושחל ביניהם, מה שמבטיח את יציבות וחוזק הגדר. לעומת זאת, כשמתקינים גדר דקה יותר בעובי 10-12 מ"מ ומטה לא ניתן להשחיל חוט בשל המרווחים הקטנים בין הקנים, ויש ללפף אותם באמצעות חוט ברזל - שיטה פחות מומלצת, מכיוון שהעמודים יכולים להתנתק יותר בקלות.
צבע הבמבוק: ניתן למצוא גדרות במבוק בצבעים שונים: חום, צהוב, ירוק ואפילו שחור. הסוג הנפוץ הוא במבוק בגוון צהוב-חום אותו תוכלו למצוא במגוון חנויות לציוד בית, או אצל בעל מקצוע שמתמחה בעבודות עץ לגינה.
אם החלטתם להשאיר את מלאכת התקנת גדר במבוק בידיים של איש מקצוע, רצוי שזה יהיה אחד שיוצא מגדר הרגיל – כלומר, עם ניסיון בגדרות במבוק והמלצות מלקוחות אמיתיים. כאן תוכלו למצוא רשימה של בעלי מקצוע להתקנת גדר במבוק בדיוק כאלה. מוזמנים להיכנס ולקרוא ביקורות על בעלי המקצוע המדורגים ולבחור את האחד שלכם. שיהיה בהצלחה
מחיר התקנת גדר במבוק עם תשתית עולה כ-100-150 ₪ למ"ר
מחיר התקנת גדר במבוק כשאין תשתית נע בין 200-400 ₪ למ"ר
המחיר משתנה בהתאם לתנאי השטח, אורך הגדר וסוג הבמבוק.
הבחירה בעובי הבמבוק תלויה בעיקר בהעדפות שלכם, אבל באופן כללי ההמלצה היא לקחה בעובי 14-16 ס"מ ומעלה. במבוקים בעובי דק יותר (10-20 ס"מ) בנויים מקנים שמלופפים באמצעות חוט מתכת, מכיוון שאין אפשרות להשחיל חוט ביניהם. הלפוף נחשב עמיד פחות מהשחלת החוטים, לכן מומלץ לקחת במבוקים בעובי 14-16 ס"מ, 20-22 ס"מ, 30-35 ס"מ ומעלה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.