נמאס לכם שהפרגולה מטפטפת לכם? אתם בונים פרגולה חדשה ורוצים לשמור עליה? כנראה שאתם מחפשים סנטף לפרגולה. הסנטף נחשב לאחד החומרים החזקים והיעילים ביותר לקירוי פרגולה, הוא עמיד בפני גשם ושמש ומגיע עם 10 שנות אחריות. אז איך מתקינים סנטף, האם אפשר להתקין לבד וכמה הוא עולה? כל מה שרציתם לדעת על סנטף לפרגולה במאמר שלפניכם
סנטף הוא חומר פלסטיק שמגיע בצורת לוח גלי. את הסנטף מתקינים מעל הפרגולה כדי להצל ולהגן עליה. הפלסטיק שממנו מורכב הסנטף הוא פוליקרבונט, כלומר שילוב של כמה חומרים פלסטיים יחד. השילוב הזה יוצר לא מעט יתרונות בסנטף, אבל גם שני חסרונות עקריים:
1. עמיד בפני תנאי מזג אוויר - הסנטף הוא חומר עמיד מאוד בפני טמפרטורות משתנות ותנאי מזג אוויר קשים של גשם או שמש חזקה.
2 . שקוף או אטום - סנטף יכול להגיע אטום כמעט לחלוטין או בצורה של סנטף שקוף. אם תבחרו את הסנטף השקוף הוא לא יחסום את האור לפרגולה ותקבלו אור שמש. אם אתם רוצים דווקא לעמעם את האור בפרגולה שלכם, או אם אתם רוצים הצללה מוחלטת, יש אפשרות להזמין סנטף ברמות משתנות של שקיפות, עדי כדי סנטף שאטום כמעט לחלוטין.
3. גמיש - הסנטף הוא חומר גמיש יחסית. כלומר, הוא לא פלסטלינה, אבל אפשר להתקין אותו גם בצורה קשתית (כמו באצטדיונים) וגם בשיפוע מינימלי, שנראה כמעט ישר.
4. מסנן קרינת UV - אם חשבתם להשתזף במרפסת והתקנתם מעליה סנטף, אז צר לנו לאכזב, זה פחות יעבוד כי הסנטף מסנן קרינת UV. אתם יכולים להסתכל גם על הצד החיובי כמובן – לא תחשפו לקרינה המסוכנת של השמש.
כל התכונות שסיפרנו עליהן קודם אמנם הופכות את הסנטף למועמד המושלם לקירוי פרגולה, חניה או מרפסת, אבל כדאי לדעת שלסנטף יש גם שני חסרונות:
1. רועש - כיוון שהסנטף עשוי מחומרי פלסטיק, כשיורד גשם, שלא לדבר על ברד, הגשם ניתך עליו ועושה רעש רב שעלול להיות לא נעים לאוזן.
2. מתייבש - בסופו של דבר, הסנטף הוא פלסטיק ולכן עם השנים הוא עלול להתייבש, עלולים להיווצר סדקים והרס. אחת הדרכים לשמור עליו היא להתקין אותו בשיפוע, כך שהגשמים והשלגים לא יצטברו עליו וכך יזיקו לו פחות. בכל מקרה, אחרי כ-10 שנים מההתקנה תצטרכו לוודא שהסנטף תקין ואם לא – להחליף אותו.
כמו שכתבנו קודם, אחד החסרונות הבולטים של הסנטף הוא רעש הגשם שניתך עליו. כדי לנסות לפתור את הבעיה הזו המציאו את סנטף ה-BH.
סנטף BH הוא סנטף עבה יותר מהסנטף הרגיל. בדומה לסנטף הרגיל, גם סנטף ה-BH עשוי מפוליקרבונט גלי ויכול להגיע אטום או שקוף, אך בניגוד לסנטף ששטח הפנים שלו חלק, שטח הפנים של סנטף BH דמוי כוורת. שטח הפנים הכוורתי, הופך את סנטף BH לעמיד יותר בפני ברד, מעמעם את רעש הגשם והופך אותו לסנטף שקט יותר מהרגיל. אגב, אם אם תהיתם למה קוראים לו BH, זו בדיוק הסיבה - Bee-Hive, כוורת דבורים.
אז למה לא כולם מתקינים סנטף BH?
התשובה פשוטה - המחיר שלו כפול ממחיר של סנטף רגיל ויכול להגיע עד 450 ש"ח למ"ר.
אז זה טוב ויפה שיש לסנטף הרבה יתרונות, אבל למה בכלל להתקין אותו מעל הפרגולה?
התשובה הראשונה היא שהסנטף מאפשר לכם ליהנות מכל העולמות. גם לשבת מתחת לפרגולה אבל גם לא להישרף מהשמש, גם ליהנות מהאוויר הקריר וגם לא להירטב מגשם, גם לשמור על הפרגולה לאורך זמן וגם שהיא לא תהיה חשוכה.
התשובה השניה היא שהסנטף מאריך את חיי הפרגולה שלכם. אמנם מדובר על הוצאה כספית לא קטנה (נגיע לכל המחירים בהמשך), אבל לטווח הארוך היא יוצאת משתלמת מאוד. פרגולה ממוצעת מחזיקה מעמד כ-10 שנים, עד שהעץ מתחיל להרקיב מרטיבות או להתייבש מהשמש החזקה. סנטף מגן על הפרגולה מפני גשם ושמש וכך מאריך את חייה פי 2 ולפעמים אפילו יותר, כלומר ב20-30 שנה.
ואם אתם תוהים למה להתקין סנטף ולא פוליגל, אז תדעו שגם אנחנו תהינו אותו דבר. לכן שאלנו את בעלי המקצוע המומלצים בתחום מה עדיף - סנטף או פוליגל וכאן תוכלו למצוא את התשובות שלהם.
התקנת הסנטף לפרגולה היא עבודה פשוטה יחסית ונחלקת לשני חלקים: א. מדידה וחיתוך ב. התקנה והברגה.
הסנטף מגיע בלוחות ברוחב של 1.26 מטר והאורך משתנה בהתאם לגודל הפרגולה.
פרגולה חדשה - אם אתם בונים פרגולה חדשה ויחד איתה מתקינים סנטף, איש עבודות העץ יגיע ליום של מדידות עץ לפרגולה ובהתאם לכך יתאים את הגודל של הסנטף. אחרי שהוא יכין את כל העצים והסנטף, הוא יגיע ביום אחר לבצע את ההתקנה.
פרגולה ישנה - אם אתם מתקינים סנטף על פרגולה קיימת או מחליפים סנטף קיים, אין צורך ביום מדידות מיוחד. בעל המקצוע יגיע עם לוחות הסנטף ויחתוך אותם במקום בהתאם לגודל הפרגולה.
אחרי שבעל המקצוע חתך את הלוחות בהתאם לגודל הפרגולה שלכם, הגיע שלב התקנת הסנטף, שמתבצעת באמצעות הברגה אל קורות העץ. יש שוני קל בהתקנה בהתאם לסוג הקירוי שיש לפרגולה שלכם (עץ או במבוק), אבל נפרט על כך בהמשך. בכל מקרה, יש כמה דברים שזהים לשתי ההתקנות:
ברגי איסכורית - ההברגה מתבצעת באמצעות ברגי איסכורית, שהם ברגים אטומים למים. כך המים לא יצטברו סביב הבורג ויגרמו לריקבון של העץ במקום ההברגה.
תקן התקנה - הסנטף הוא חומר בצורת גלים. התקן קובע כי כאשר מחברים שני לוחות סנטף אחד אל השני, צריכה להיות חפיפה בין הלוחות של שני גלים לפחות, כדי לשמור על יציבות ובטיחות.
שיפוע - את הסנטף צריך להתקין בשיפוע. למה? אם הסנטף לא יותקן בשיפוע, יצטברו עליו מי גשמים ולחות שיהרסו אותו ויכבידו עליו. השיפוע מאפשר למים לזלוג למטה ושומר על הסנטף תקין לאורך זמן. שימו לב שאם גג הפרגולה שלכם ישר ולא בנוי בשיפוע, בעל המקצוע יצטרך להוסיף קונסטרוקציה בשיפוע כדי להניח עליה את הסנטף. ההוספה הזו בדרך כלל מוסיפה למחיר הסופי של הסנטף.
כמו שכתבנו קודם, יש שוני קל בהתקנה לפי סוג הקירוי שיש לפרגולה שלכם.
פרגולה מעץ - אם החלק העליון של הפרגולה עשוי מעץ, מבריגים את הסנטף ישירות אל העץ.
פרגולה עם קירוי במבוק - אם מעל הפרגולה שלכם יש כבר קירוי במבוק, את הסנטף אי אפשר להבריג ישירות אליו, כיוון שהוא לא יהיה יציב מספיק. לכן, בעל המקצוע יבנה מעין קורות עץ מעל הבמבוק, ברווחים של כ-60 ס"מ ואליהם הוא יבריג את הסנטף.
אחרי שפירטנו את כל השלבים בהתקנת סנטף - אזהרת בטיחות. כל התקנת סנטף היא עבודה שמתבצעת בגובה כלשהו. במקרה הפחות מסוכן מדובר על פרגולה בקומת קרקע, במקרה היותר מסוכן, זו יכולה להיות פרגולה שנמצאת בקומה 20. שימו לב שבעל המקצוע מאובטח וקשר את עצמו לפני העבודה. אמנם הביטוח של אנשי העץ מכסה אותם מפני נפילות, אבל אתם ממש לא רוצים בעל מקצוע שנופל לכם מהפרגולה.
נגיד ככה - אם יש לכם ידיים טובות וכלי עבודה מתאימים תוכלו להתקין את הסנטף לפרגולה לבד. יחד עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שני דברים:
1. בטיחות - התקנת סנטף זו עבודה שמתבצעת בגובה ולכן היא מסוכנת. יש לעבוד עם סולמות חזקים ורתמות בטיחות כדי לא להיות בסכנה. אם אין לכם את הציוד המתאים לעשות את העבודה בבטיחות מיטבית, עדיף לקרוא לנגרים מומחים לפרגולות ועץ.
2. אסתטיקה ודיוק - התקנת הסנטף מחייבת חיתוך ודיוק בהתקנה. אם חשובה לכם עבודה אסתטית וטובה – כדאי לשקול להזמין בעל מקצוע.
לוחות הסנטף המקוריים מיוצרים בארץ על ידי חברת פלרם והיא נותנת 10 שנות אחריות על החומר, אם הוא הותקן לפי הוראות היצרן. לכן כדאי לוודא בשיחת הטלפון הראשונית עם איש עבודות העץ כמה שנות אחריות הוא נותן והאם הוא מתקין לפי הוראות היצרן.
המחיר של סנטף לפרגולה משתנה לפי סוג העבודה וגודל הפרגולה:
1. מחיר התקנת סנטף על פרגולה קיימת (הכולל חומר + עבודה) נע בין 250 ל-350 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ.
2. מחיר התקנת סנטף כולל בנייה של קונסטרוקציית עץ בשיפוע נע בין 200-300 ש"ח למ"ר, לא כולל מע"מ.
3. מחיר התקנת הסנטף כולל התקנה של קורות עץ מעל במבוק או עבודות בגובה רב, יהיה גבוה יותר וינוע סביב 300-400 ₪ למ"ר, לא כולל מע"מ.
4. מחיר התקנת הסנטף כחלק מבנייה של פרגולה חדשה, יהיה זול יותר וינוע סביב ה-200-250 ש"ח למ"ר, לא כולל מע"מ.
5. כמו שכבר כתבנו קודם - מחיר של התקנת סנטף BH יכול להגיע עד 400 ש"ח למ"ר.
אז אמרנו את המחירים בגדול, אבל בואו ניקח שתי דוגמאות כדי שתוכלו לחשב טוב יותר כמה יעלה הסנטף לפרגולה שלכם:
1. מחיר קירוי סנטף לפרגולה קיימת בגודל 30 מ"ר עלה 6,000 ש''ח.
2. מחיר התקנת פרגולה 30 מ"ר עם סנטף bh עלה 19,500 ש''ח.
3. מחיר סנטף לפרגולת אלומיניום בגודל 25 מ''ר עלה 7,650 ש''ח.
כמו שכתבנו קודם, התקנת סנטף היא עבודה שדורשת דיוק ובטיחות ואתם בטח לא רוצים ליפול על אנשי עץ חאפרים. בדיוק בשביל זה אנחנו מצרפים לכם רשימה של אנשי עבודות עץ מומלצים להתקנת סנטף לפרגולה. לפי מה נקבע הדירוג? פשוט מאוד - אחרי כל עבודה אנחנו מתקשרים ללקוחות ומבקשים מהם חוות דעת מילולית ודירוג מספרי, כך שהדירוג נשאר עדכני כל הזמן.
התקנת הסנטף היא די פשוטה, למי שיש ידיים טובות וכלי עבודה מתאימים.
קודם כל מודדים את גודל הפרגולה וחותכים את לוחות הסנטף בהתאם, אחר כך מבריגים את הסנטף אל קורות העץ.
שימו לב שעל פי התקן צריכה להיות חפיפה של שני "גלים" בין לוח סנטף אחד לשני. כמו כן, הקפידו להשתמש בברגי איסכורית שימנעו ממים לחדור אל הפרגולה.
והכי חשוב - הקפידו על בטיחות וקשירה, לא כל כך נעים ליפול מפרגולה.
סנטף מרכיבים על הפרגולה בעזרת הברגה. שימו לב שאתם מרכיבים את הסנטף בעזרת ברגי איסכורית, כדי למנוע ממים לחדור אל העץ.
המחיר של סנטף למטר משתנה בהתאם לסוג העבודה.
אם אתם מרכיבים סנטף יחד עם בנייה של פרגולה חדשה, המחיר ינוע בין 100-200 ש"ח למ"ר.
אם אתם מתקינים סנטף על פרגולה קיימת, המחיר ינוע בין 250-350 ש"ח למ"ר.
שימו לב שלא משנה את הסנטף שקוף או אטום, המחיר יהיה זהה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.