פרגולות עץ הן רהיט גן מקסים ונוח, שמאפשר הצללה מהשמש, מקום להתחבא בו מהגשם ומרחב חברתי כיפי ונעים. כשחושבים על פרגולות עץ, אנחנו בעיקר מעלים בראשנו תמונה של פינה רגועה ומוצלת לשבת בה, להתבונן על הנוף וללגום קפה. אבל כדי שהתמונה הזו תהפוך למציאות, חשוב לדעת איך כדאי לבנות פרגולה מעץ, ואיך מתחזקים אותה נכון. בטיפ הבא נפרט על כל מה שחשוב לדעת לפני בניית פרגולות עץ
החלטתם לבנות פרגולה מעץ בחצר שלכם. קודם כל – החלטה נבונה אבל מה בודקים עכשיו? מאיפה מתחילים? בדיוק בשביל זה אנחנו פה.
לפני שאתם מתחילים בבנייה של פרגולת עץ, חשוב שתבדקו את הכיוונים אצלכם בגינה. לאיזה כיוון נושבת הרוח, מאיפה מגיע אור השמש, ובאילו שעות נצטרך הצללה ממנו. בחינה מעמיקה של הצרכים שלכם בבניית הפרגולה תסייע לכם רבות בהמשך ותאפשר לכם ליהנות מהשימוש בה כמה שיותר.
פרגולת עץ גזיבו היא פרגולה על 4 עמודים, שמנותקת מכל קיר. בבניית פרגולה מסוג גזיבו חשוב לצקת יסודות חזקים יותר וברזלים, שכן, חוסר התמיכה בפרגולה מקירות חיצוניים יוצרת מבנה חלש יותר מאשר פרגולה הנשענת על קיר.
פרגולה עומדת היא פרגולת עץ המחוברת בצד אחד לקיר של הבית. המבנה הבסיסי של פרגולת עץ עומדת הוא של 2 עמודים הנמצאים במרחק שווה מקיר הבית. על עמודים אלו מונחת קורת גשר. מן העבר השני, על קיר הבית, מותקנת קורה מקבילה (לפעמים אין צורך בקורה זו, וניתן להשתמש בתושבות ברזל בלבד. בעל מקצוע טוב יידע להחליט על פי המצב בשטח על שיטת ההתקנה המומלצת). בין קיר הבית לבין קורת הגשר מונחים כעת קורות אגדים, ליצירת פרגולה בצורת האות ח'.
הפרגולה המחוברת לקיר נחשבת לפרגולה חזקה ויציבה יותר. היא יותר יקרה מהפרגולת הגזיבו, אך ייתור העמודים בפרגולה זו אינו יוצר פער מחירים ניכר ביניהם. פרגולה עומדת גם מתאימה יותר למקומות קטנים, בהם אין מקום ל – 4 עמודים.
פרגולה תלויה היא פרגולת עץ המחוברת בצד אחד לקיר של הבית, אך לא נשענת על עמודים כלל. מעל פרגולה כזו אפשר בדרך כלל למצוא קורות וחיזוקי ברזל, שתפקידם להחזיק אותה במקום ביציבות. פרגולת עץ תלויה היא היקרה ביותר, כיוון שיש צורך בתכנון מורכב כדי להחזיקה במקומה בבטיחות.
אם מדברים על סוגי עצים שמשתמשים בהם בארץ לבניית פרגולות עץ, אין ספק שעץ אורן לוקח by far. עץ האורן הוא העץ הנפוץ ביותר לבניית פרגולות עץ, ולא סתם. הוא נחשב לעץ טוב מספיק ובעיקר – זול משמעותית משאר העצים. עבור פרגולה מעץ, שהיא מבנה גדול שדורש שימוש בהרבה עצים, כמעט ולא נעשה שימוש בעצים קשים ויקרים יותר.
עם זאת, קיימים סוגים נוספים של עצים שניתן לבנות מהם פרגולות עץ. עץ נפוץ נוסף לבניית פרגולות הוא עץ הדוגלס פייר, ואחריו עץ לבן (אשוח), סידר (ארז) וסוגים נוספים.
מעבר לבחירת סוגי העץ לבניית הפרגולה שלכם, שימו לב שקיימים גם אופנים שונים לעיבוד העץ ממנו עשויים הקורות, המשפיעים על המראה הסופי של הפרגולה.
כשמדברים על פרגולה שעשויה מעץ גושני, הכוונה היא בעצם לקורות שנחתכו בחתיכה אחת, מתוך גזע עץ שלם (מהשורש גוש). בעצם, לוקחים גזע של עץ, חותכים את הפינות, עושים לו הקצעה ומנסרים את החתיכה לצורה מלבנית או מרובעת.
המראה של העץ הגושני דומה יותר למקור שלו – גזע העץ, מאשר צורות העיבוד האחרות, ולכן הוא מקנה לפרגולה מראה כפרי ומחוספס. במילים אחרות – עץ גושני הוא עץ מלא, ולא חתיכות של עץ מודבקות. לכן, באופן טבעי, נוצרים בעץ גושני סדקים ועיוותים. חשוב לציין שסדקים אלו אינם משפיעים על עמידות הקורות של הפרגולה, אלא רק משפיעים עליה באופן ויזואלי.
העץ הגושני מתאים ביותר לפרגולות קטנות וביתיות יותר. אם נרצה לבנות פרגולת עץ מאסיבית, בעלת מפתח גדול ללא שימוש בעודף רגליים, נשתמש בקורות עבות יותר, המעובדות באופן רב-שכבתי.
העץ הרב-שכבתי (או הדו-שכבתי ומעלה) הוא הדבקה של מספר קורות עץ. חתיכות העץ נלקחות ממספר גזעים שנחתכים לחתיכות קטנות יותר, בחתך אורך, ולאחר מכן מודבקות יחד ליצירת קורה אחת.
בצורת העיבוד הזו ניתן לייצר קורות עץ מאסיביות יותר עבור הפרגולה, ולכן הן מתאימות לפרגולות עץ בעלות מפתח גדול יותר. בנוסף, גימור הקורה בשיטת העיבוד הזו הוא חלק לגמרי, ואינו יכול לקבל סדקים או לשנות את צורתו בעתיד.
יש מספר אפשרויות שנועדו ליצור הצללה לפרגולות עץ:
מחצלות במבוק – השיטה הכי פשוטה שתסתיר את האור מהפרגולה שלכם היא פרישת יריעה שעשויה מבמבוקים. המחצלות מגיעות בעוביים שונים, ובסוגי וגדלי במבוק שונים, כך שהיא מאפשרת התאמה על פי מידת ההצללה הרצויה. בכל אופן, עדיף לבחור בבמבוק מושחל, עם חוט פנימי.
קורות עץ – הצללה באמצעות לוחות עץ (לאטות), היא בעצם הנחה של קורות העץ במרווחים על הקורות של הפרגולה. ניתן להשתמש בלאטות בחתכים שונים, ולשנות את המרווחים בין הקורות, על מנת להתאים את מידת ההצללה הרצויה לכם.
סרגלים אלכסוניים – סרגלי הצללה הם סרגלים מיוחדים, שנועדו להצללה. הסרגלים מונחים על מסילות, בשיפוע של 45 מעלות (המראה שנוצר הוא של מעין תריס חצי-פתוח). הזווית שיוצרים הסרגלים "שוברים" למעשה את הזווית של קרני השמש ובכך מצמצמים ומווסתים את חדירת האור.
רשתות צל – הן הצללה הבנויה בצורת רשת.
גם עבור כיסוי הפרגולה מפני גשם עומדות בפניכן מספר אופציות:
סנטף – הסנטף הוא חומר העשוי מפלסטיק גלי, והוא מגיע בצבעים אטומים או שקופים. בסנטף קיים גם חומר UV המקנה הגנה מפני קרינה, והוא עמיד ומתאים מאוד לאקלים הישראלי. חשוב להקפיד על שיפוע של לכל הפחות 5 אחוזים, על מנת למנוע את חדירת הגשמים, ולוודא שהברגים של הסנטף הם ברגים מקוריים, הנמצאים באחריות החברה.
פוליגל – הפוליגל, בניגוד לסנטף, הוא חומר ישר ושטוח. כמו הסנטף, גם הפוליגל מגיע במגוון צבעים.
ברזנט – הברנזט הוא יריעה רחבה ואטומה למים, וגם הוא מגיע בצבעים ודגמים שונים. אם אין לכם מושג במה מדובר, כנראה שלא ראיתם הישרדות .
רעפים – אפשרות נוספת היא לכסות את הפרגולה ברעפים (המגיעים עשויים פח, או פלסטיק בצבעים שונים). אפשרות נוספת היא רעפי שינגלס, שהם בעצם יריעות של חומר זפת (המשמש לאיטום), שעליהם מוטבעת דוגמת רעפים.
הערה חשובה מאוד – גם אם אתם לא מתכננים להתקין כיסוי גשם לפרגולה שלכם, מומלץ מאוד לבנות את הפרגולה עם שיפוע כלפי חוץ, שבלעדיו לא ניתן להתקין כיסוי גשם. אם תתחרטו בשלב מאוחר יותר, לא תוכלו להתקין כיסוי גשם על פרגולה ישרה. על מנת ליצור אפשרות לניקוז מים – בנו הטיה כלפי חוץ, אפילו קלה, שתוכל לתת כיוון לניקוז המים בעת הצורך (וניתן גם להוסיף מרזב אם תרצו).
פרגולת עץ היא עבודה הנדסית! ראשית, בחנו היטב את המקום המתאים עבור בניית הפרגולה: בחנו את האתגרים הקיימים בשטח והתאימו באופן מדויק את גובה הפרגולה, חוזק המבנה הרצוי והפרזול של הפרגולה. הקפידו גם על עבודה נכונה – שימוש בפלס, מדידות נכונות של הרגליים והקורות וחיבור טוב של הפרגולה לקיר ולרצפה (וגם לכיסוי במקרה המתאים).
עבודה עם מחסני עצים אמינים – כשאתם יודעים שמחסן העצים איתו אתם עובדים הוא אמין, תוכלו להיות רגועים גם לגבי האיכות של העצים (משמע – שסגוליות החומר שלהם גבוהה מספיק, ושהם אינם נגועים במזיקים).
בארץ, אין חובה לעבוד עם עץ מחוטא, וברוב המקרים – כשאין מגע של הפרגולה עם האדמה (כיוון שהיא יושבת על משטח בטון, או תלויה באוויר), ובשימוש בצבעי עץ המכילים חומר נגד מזיקים – לא תצטרכו לחשוש מפני מזיקי עץ. עם זאת, ישנם בעלי מקצוע המספקים עץ מחוטא לפרגולה (לעץ מחוטא יש צבע ירקרק יותר), עובדה שתוכל להרגיע אתכם יותר מפני חדירת מזיקים לעץ (כמובן שאם יש לכם בבית בעיה של טרמיטים – חשוב בכל אופן לבצע הדברה עם מדביר מקצועי).
הנה טיפ שמסביר כיצד עושים זאת -
אם אתם מתכננים להתקין מאוורר תקרה או תאורה בפרגולת העץ שלכם, חשוב שתקחו בחשבון מראש את הגובה הרצוי. מומלץ מאוד להוליך חשמל תוך כדי בניית הפרגולה, ולא אחרי.
עיקר התחזוקה של פרגולות עץ מתמקדת בצביעה שלהן מידי כמה שנים. מספר השנים שיעבור בין צביעה לצביעה תלוי במספר גורמים: פרגולה חשופה לשמש דורשת צביעה בתדירות גבוהה יותר מאשר פרגולה הנמצאת בצל. בנוסף, פרגולה שיש עליה כיסוי מפני הגשם לרוב מוגנת בחלקה העליון והצבע שבה דוהה הרבה פחות. פרגולה כזו תדרוש צבע אחת לכמה שנים, רק בחלקה התחתון שנפגע מממטרות או מגשם.
בדיקה פשוטה שתוכלו לבצע כדי לבדוק האם הגיע הזמן לצבוע את פרגולת העץ שלכם היא לקחת כוס מים, ולטפטף מספר טיפות על לוחות הדק. במידה והטיפה נספגת מיידית על הלוח – הגיע הזמן לצבוע. אם, לעומת זאת, הטיפה שומרת על צורתה, כאילו הייתה על השיש במטבח- תוכלו להמתין עוד קצת עם הצבע .
הנה מספר טיפים שימושיים לצביעת פרגולות עץ:
בצביעת פרגולות, כדאי להשתמש בצבעים המכילים חומרים דוחי מזיקים, בפרט אם בניתם את הפרגולה מעץ לא מחוטא.
מומלץ לבחור בצבע המכיל מסנן קרינה UV, המגן על הצבע מפני קרני השמש.
צבעו את הפרגולה שלכם ב-2 שכבות, על מנת להעניק לה כיסוי טוב יותר.
אם אתם מעוניינים בצבע בהיר יותר – שייפו את הפרגולה לפני הצביעה.
אופציה מומלצת לצביעת פרגולות עץ היא שימוש בשמן עץ, בגוון הרצוי. שלא כמו צבע רגיל, השמן חודר לעץ, נתפס בו טוב יותר וגם לאחר מספר שנים, הדהייה שלו אחידה ולא מתקלפת כמו בצבע. ובכל אופן, רצוי לשמן את העץ אחת לכמה שנים.
והכי חשוב – אל תפחדו מבנייה של פרגולה מעץ. בניגוד לאגדה הרווחת, עץ לא נהרס מהר יותר ממתכת, כל עוד שומרים על תחזוקה נכונה שלו, וכפי שציינו, מדובר בסך הכול בצביעה ושימון אחת לכמה שנים, למשך מספר שעות (בדיוק כמו מתכת, שחוסר טיפול בה עלול להוביל לחלודה). פרגולת עץ יכולה לשמש אתכם עשרות שנים בתחזוקה וטיפול נכונים.
מחיר פרגולות עץ תלוי במשתנים רבים, כמו סוג העץ, החתך שלו, ורמות של סיכון וקושי בעבודה. עם זאת, אספנו עבורכם טווח מחירים של פרגולות מעץ:
מחיר הקורות – נע בין 350 ₪ ועד ל – 650 ₪ עבור מטר מרובע.
הצללת יריעות במבוק – כ- 100 ₪ למטר רבוע, כולל התקנה.
תוספת כיסוי גשם סנטף – בין 100 – 150 ש"ח למטר מרובע, כולל התקנה.
אחרי שלמדנו את כל מה שצריך לדעת על פרגולות עץ, אנחנו יודעים שלא כדאי לקחת סיכונים, ועדיף לקרוא לבעל מקצוע אמין ומקצועי כאן במידרג, אספנו עבורכם המלצות של לקוחות אמיתיים על בעלי מקצוע מומלצים, המתמחים בפרגולות עץ. לאחר כל בנייה של פרגולה מעץ, אתר מידרג מתקשר ללקוח ומקבל ממנו חוות דעת על העבודה, כך שרשימת בעלי המקצוע המומלצים מתעדכנת כל הזמן.
:: מחיר הקורות – נע בין 350 ₪ ועד ל – 650 ₪ עבור מטר מרובע.
:: הצללת יריעות במבוק – כ- 100 ₪ למטר רבוע, כולל התקנה.
:: תוספת כיסוי גשם סנטף – בין 100 – 150 ₪ למטר מרובע, כולל התקנה.
כאן באתר מידרג ריכזנו רשימה של בעלי מקצוע מומלצים , המתמחים בפרגולות עץ, שקיבלו את חוות הדעת והציונים הכי טובים מלקוחות קודמים. לאחר כל בנייה, צוות האתר מתקשר ללקוח ומקבל ממנו דירוג על העבודה של בעל המקצוע. כך שהציון שלו כל הזמן מתעדכן ברשימה. לחצו כאן, על מנת לעבור לרשימת בעלי המקצוע המומלצים באזורכם.
"רפורמת הפרגולות" שנקבעה בשנת 2014 קובעת תנאים לבניית פרגולה ללא צורך בהיתר- החל ממשקלה, החומרים מהם היא נבנית, גודלה ועוד. להרחבה בנושא, תוכלו לבקר באתר משרד הפנים, ולקרוא על כל האישורים והתנאים הנדרשים לפרגולה, החומרים לבנייה ועוד.
העץ המומלץ ביותר לפרגולה הוא עץ אורן - הוא עץ טוב, איכותי וזול יותר בהשוואה לשאר העצים.
פרגולת עץ תלויה מחוברת בצד אחד לקיר הבית, והמבנה שלה הוא של שני עמודים במרחק שווה מהקיר של הבית, שעליהם מונחת קורת גשר. על קיר הבית מותקנת עוד קורה המקבילה לה, ובין קיר הבית לקורת הגשר מונחים קורות אגדים, שיוצרים את המראה של האות ח'.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.