השכן המעצבן מקומה 4 בסוף הסכים ואתם הולכים לפינוי בינוי? כדי שהזכויות שלכם ימומשו אתם צריכים מפקח בניה לפינוי בינוי. לפני שתשאלו על המחיר, נרגיע ונגיד שהיזם הוא זה שמשלם למפקח לפינוי בינוי, כך שאם החמוד מקומה 4 שוב יעשה בעיות, תדעו מה לענות לו אז מה התפקיד של מפקח בניה לפינוי בינוי ומה ההכשרה שהוא צריך? בואו נצלול לפרטים.
אם אתם פה בגלל שאתם שוקלים פינוי בינוי, אנחנו כאן כדי להסביר לכם מה זה ולמה צריך מפקח בניה בשביל לעבור את התהליך (הלא קצר) כמו שצריך
פינוי בינוי זו תוכנית להתחדשות עירונית שבמהלכה הורסים מתחם מגורים שלם ומקימים במקומו מתחם חדש שעומד לפי תקני הבניה העדכניים. במהלך הבניה דיירי המתחם אמורים לקבל מקום מגורים חלופי. כדי להתחיל תהליך של פינוי בינוי צריך לקבל הסכמה של 66% מבעלי הדירות במתחם.
תהליך פינוי בינוי הוא תהליך מורכב שלוקח זמן (והרבה) ובינינו, היה עדיף שיהיה מישהו שקצת מבין בנושא שיפקח שהכל מתנהל כמו שצריך, לא ככה? בדיוק כאן נכנס התפקיד של מפקח בניה לפינוי בינוי.
אתם בטח שואלים את עצמכם האם חייב לקחת מפקח בניה בתהליך של פינוי בינוי? אז האמת, לא. אין חובה חוקית שמחייבת לקחת מפקח, אבל זה בהחלט כדאי וכבר תבינו למה.
דבר ראשון שכדאי שתדעו הוא שהיזם הוא זה שמשלם על המפקח, ככה שאתם יכולים להיות רגועים מהבחינה הזו
דבר שני, מפקח בניה מטעם הדיירים מספק להם ייצוג ראוי - "דמות הנדסית" שמבינה קצת יותר מהדיירים בכל מה שקשור לבניה, מייצגת אותם, בודקת שהכל מתנהל כמו שסוכם ושומרת שהאינטרסים שלהם לא יפגעו. בקצרה, מפקח בניה דואג לכל העניינים ההנדסאים שמגיעים לדיירים מבחינת החוזה ומוודא שהכל יתקיים כפי שהובטח.
אחרי שכל הדיירים הסכימו לצאת לתהליך, הצעד הראשון זה לסגור מפקח בניה (עדיף מומלץ) ולהתייעץ איתו לגבי החוזה. תפקידו של מפקח הבניה בפינוי בינוי משתנה בהתאם לשלבים השונים:
שלב התכנון: בשלב התכנון המפקח יעזור לכם להבין את כל שלבי העסקה עצמה. הוא יקבל מהיזם את המפרט הטכני (שכולל בין היתר את עובי הקירות החדשים, חומרי הבניה, כמות הנוסעים המותרת במעלית וכו') ויוודא שמה שמוצע לדיירים אכן הכי טוב להם.
שלב ההיתר: בשלב זה המפקח בודק שכל התמורות שהובטחו לדיירים אכן מוטמעים בתוכניות ההיתר הסופיות שיוגשו לוועדה בעייריה ושחלילה לא התפספס כלום, ככה בטעות..
יש מקרים בהם נדרשים שינויים מצד הרשות המקומית בתנאי התוכניות, לכן חשוב שמפקח הבניה יהיה שם בעת הגשת ההיתר. רק כך הוא יוכל לעדכן אתכם בכל השינויים ואתם תחליטו אם אתם מוכנים לקבל אותם או לא. אנחנו לא רוצים להדאיג, אבל כבר היו מקרים בהם מפקח הבניה לא היה נוכח והקבלן שינה את התכנון הראשוני בהתאם לדרישת הרשויות מבלי לעדכן את הדיריים.
שלב הביצוע: בזמן הבניה המפקח מגיע לשטח ובודק שהכל מתבצע בהתאמה מלאה למפרט הטכני של תוכניות הבנייה ומוודא שאין סטייה מהן לאורך הדרך. בדרך כלל בשלבי הקמת השלד המפקח יגיע לשטח בין פעם - לפעמיים בשבוע ובהמשך שלוש פעמים בשבוע ואפילו יותר, בהתאם למה שהוסכם בחוזה. בנוסף, כל חודש הוא אמור לעדכן אתכם בסטטוס הפרויקט באמצעות דו"ח מפורט.
כדאי לדעת - סידור מקום מגורים חלופי לדיירים בעת הבניה מתבצע מול היזם ועו"ד שמלווה את התהליך.
אירוני ככל שיהיה, דווקא על תחום פיקוח הבניה אין שום פיקוח. אין תעודה רשמית שמסמיכה מישהו להיות מפקח בניה, אבל רצוי שהמקפח שנבחר יהיה בעל השכלה מתאימה. רוב מפקחי הבניה נושאים בתעודות בתחומים שונים כמו קבלן, הנדסאי ומהנדס. כמו כן, חלקם עברו רק את ההכשרה הבסיסית הכוללת קורס פיקוח.
טיפ קטן מאיתנו - כדאי לשאול ולבדוק את ההסמכה של מפקח הבניה לפינוי בינוי, לברר את הרקע המקצועי שלו ובעיקר את הניסיון שיש לו בתחום. בנוסף, מומלץ ללכת לראות עבודות שעשה בתחום בשביל לקבל התרשמות ראשונית.
מחיר מפקח בנייה לפינוי בינוי משתנה בהתאם לגודל הפרויקט והיקפו והוא מתחלקים לשניים:
מחיר מפקח בנייה לשלב הביצוע בתהליך פינוי בינוי נע בין 12,000-25,000 ש"ח בחודש.
מחיר מפקח בנייה לכל שלב התכנון בתהליך פינוי בינוי נע בין 30,000-40,000 ש"ח.
המחירים לא כוללים מע"מ.
אז נכון, אין חובה לקחת מפקח בניה לפינוי בינוי, אבל אם אתם פיקחים זה יחסוך לכם הרבה כאבי ראש והתעסקות בהמשך. בגלל שאין חובה להכשרה מסוימת בשביל להיות מפקח בניה, התחום די פרוץ כך שלא פשוט למצוא מפקח בניה איכותי ואמין. בדיוק בשביל זה ריכזנו לכם כאן רשימה של מפקחי בניה מומלצים לפינוי בינוי. לאחר שהפרויקט יסתיים, נתקשר לקחת את חוות דעתכם על פיקוח הבנייה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.