פעם, מעקה למדרגות פנים היה מרכיב בטיחותי הכרחי ותו לא, אבל המצב כבר השתנה מזמן. היום מעקות הם אלמנט עיצובי משמעותי ויכולים לשדרג כל חדר וחלל בבית. אז מה חשוב לדעת לפני שמתקינים מעקה למדרגות פנים? אילו סוגים של מעקות קיימים וכמה זה עולה בכלל? כל התשובות לפניכם
באופן כללי, מעקה למדרגות פנים דומה מאוד למעקה חוץ, למעט שני הבדלים קטנים יחסית.
מעקה פנים, בניגוד למעקה חוץ, לא חייב להיות מברזל מגלוון. בקצרה, גלוון הוא תהליך ששומר על הברזל ומונע ממנו להחליד (אם אתם רוצים לדעת מה זה בדיוק, מוזמנים לקרוא על כך בטיפ שלנו על התקנת מעקות). מעקות חוץ תמיד נצטרך לגלוון, כי הגלוון מגן על המעקה מפני השמש והגשמים שהורסים אותו וגורמים לו להחליד. לעומת זאת, מעקות פנים נמצאים בתוך הבית ולא נהרסים כל כך בקלות, ולכן הגלוון הוא אופציונלי ותלוי בהחלטתו האישית של הלקוח. אם אתם שוקלים לגלוון את המעקה שלכם, כדאי שתדעו שהתהליך מייקר את מחיר המעקה בכ-50% ממחירו הראשוני.
מעקה למדרגות פנים יהיה לרוב מעוצב יותר ולכן גם יקר יותר ממעקה חוץ. אמנם החומרים וההתקנה של מעקה פנים ומעקה חוץ לא שונים אחד מהשני, אבל ככל שיש יותר עיטורים מחיר המעקה יעלה. מן הסתם, במידה והחלטתם להתקין מעקה בסלון שלכם תרצו שהוא יהיה יותר מעוצב וייחודי מאשר המעקה שהתקנתם במרפסת. אבל מה לעשות, על עיצובים רבים צריך לשלם, ולכן המחיר של מעקות פנים יעלה בהתאם. שימו לב שזהו לא כלל מחייב ותלוי בטעמו האישי של הלקוח וניתן לבנות מעקות פנים זולים יחסית.
לפני שאתם מתחילים לחלום על המעקה המושלם לבית שלכם, כדאי שתדעו שבישראל קיימים תקנים מדויקים בנוגע למעקה למדרגות פנים. אז לפני שמתחילים בכל התהליך תוודאו שהחלום יכול להתגשם ושהמעקה עומד בכל הפרמטרים הדרושים:
גובהו של המעקה צריך להיות 105 ס"מ לפחות, החל ממדרך הרגל של המדרגה (החלק שעליו דורכים כאשר עולים במדרגות). כלומר, יש למדוד את גובה המעקה רק מהמקום בו המדרגה עצמה מסתיימת, גם אם הוא עצמו מתחיל מנקודה נמוכה יותר.
אם מדובר במעקה שמורכב מכמה חלקים אנכיים, המרווח בין כל אחד מהם לא יכול לעלות על 10 ס"מ. הסיבה לכך היא כדי שילדים קטנים לא יוכלו לעבור בין חלקי המעקה ולהיפגע.
כדי שהמעקה יהיה בטיחותי לחלוטין צריך לוודא שלא ניתן יהיה לטפס עליו. לכן התקן קובע כי יש לבנות את האלמנטים העיצוביים במעקה באופן שילד לא יוכל להיעזר בהם ולטפס על המעקה. כלומר, מומלץ לא לבנות את המעקה עם חלקים אופקיים, או עם קישוטים שמחברים בין שניים או יותר מחלקי המעקה, כי הם מהווים אפשרות נוחה לתפיסה של ילד שרוצה לטפס.
למרות הכל, ישנם מסגרים שיהיו מוכנים לפעול לפי בקשת הלקוח ולבנות מעקה שלא עומד בכל התקנים. אבל המלצה שלנו– אם צריך לבחור בין יופי לבטיחות, הבטיחות מנצחת. אל תתפתו להתקין מעקה שלא עומד בתקנים, גם אם זה אומר לשנות קצת את העיצוב.
תהליך ההתקנה משתנה קצת בין מסגר למסגר, אבל באופן כללי, לאחר שפניתם למסגר בבקשה להתקין מעקה התהליך יהיה כך:
בשלב ראשון, המסגר יבוא לביתכם כדי לקחת את המידות למעקה ולסכם יחד איתכם את העיצוב והצבע הרצויים למעקה. לרוב תוכלו לבחור את עיצוב המעקה שמתאים לכם מקטלוג המקצוע שלו, או להתייעץ עם אדריכל לגבי מעקה שיתאים לביתכם. אבל זה גם הזמן שבו אתם יכולים להוציא את הדמיון והיצירתיות שלכם ולהתפרע עם כל מה שעולה בדעתכם. כל עוד החלום שלכם ריאלי בעל המקצוע ישמח להגשים אותו עבורכם. בהתאם לסוג המעקה, לאורכו ולעיצובים שבחרתם, המסגר יעביר הצעת מחיר והערכה לזמן שבו העבודה תבוצע. לאחר שסיכמתם את כל הפרטים עם המסגר, העבודה האמיתית שלו מתחילה. הוא מכין את המעקה עצמו במסגרייה יחד עם כל העיטורים והתוספות שביקשתם. אם החלטתם ללכת על מעקה מברזל מגלוון, הוא גם יבצע תהליך של גלוון הברזל.
בשלב הבא המסגר יצבע את המעקה, במידה וביקשתם. ניתן לצבוע את המעקה על ידי צביעה בריסוס או צביעה בתנור. כיום רוב בעלי המקצוע ממליצים להשתמש בצביעה בתנור, שכן היא איכותית ויפה יותר. צביעה בתנור תיצמד למעקה באופן מושלם, תצא אחידה לחלוטין, תחזיק מעמד לאורך שנים רבות ולא תתקלף או תדהה. צביעה בריסוס, לעומת זאת, לא נצמדת ממש למעקה אלא רק מצפה אותו ולכן עלולה להתקלף לאחר שנים ספורות.
השלב הסופי הוא, כמובן, התקנת המעקה אצלכם בבית וזהו גם השלב החשוב והקריטי ביותר. שימו לב כי התקנת המעקה יכולה להתבצע בחלק הפנימי של המדרגות או בחלק החיצוני שלהן. כלומר, אפשר לחבר את המעקה על המדרגה עצמה, או באחד הצדדים שלה. אם המדרגות צרות לא מומלץ להתקין את המעקה על המדרגה ממש כדי לא להצר אותן עוד יותר, ועדיף להתקין את המעקה מבחוץ. לכן, כדי לוודא מראש עם בעל המקצוע איך בדיוק מתבצעת ההתקנה כדי שלא תגלו הפתעות לא נעימות בסוף התהליך.
יש כמה סוגים עיקריים של מעקות למדרגות פנים, וכל אחד מהם שונה בעיצוב ובאופי שהם מעניקים לבית, וכמובן משפיעים על המחיר שתאלצו לשלם. כמו כן, כדאי לדעת שמעקה ספירלי יהיה יקר יותר ממעקה ישר, שכן הפיתולים שלו מורכבים לייצור והתקנה. בהמשך נפרט קצת על הסוגים השונים, כדי שתוכלו לבחור את המעקה שהכי מתאים לכם.
מעקה מברזל הוא המעקה הנפוץ ביותר ורוב המסגריות מתעסקות בעיקר איתו שכן, יש לו יתרונות רבים. קודם כל, מעקה מברזל יהיה לרוב זול יותר מכל מעקה אחר והוא נוח מאוד לתחזוקה. המראה של המעקה נשאר בדיוק אותו דבר גם שנים לאחר ההתקנה והניקוי או התחזוקה שלו לא מורכבים. יתרון נוסף של מעקה מברזל הוא שמאוד פשוט לייצר מהברזל עיטורים ועיצובים מיוחדים, כך שתוכלו לבחור כמעט כל מה שתרצו. ומה לגבי המחיר?
מחיר של מעקה מברזל ינוע בין 1,200-1,300 ₪ למטר במקרה של מעקה סטנדרטי פשוט ויכול להגיע גם ל-1,400 עד 1,500 ₪ למטר במקרה של מעקה עם עיטורים רבים.
שוקלים להתקין מעקה זכוכית? אנחנו בוודאי לא צריכים להגיד לכם שיתרונו המרכזי הוא היופי והמראה היוקרתי שהוא מעניק לסביבתו ותחושת המרחב שהוא עושה בבית. אבל שימו לב שאם החלטתם ללכת על מעקה מזכוכית כנראה שתיאלצו לנקות אותו לא מעט, כי כל לכלוך קטן על זכוכית נראה למרחקים. חיסרון נוסף הוא שמעקה זכוכית חוסם תנועת אוויר ועלול ליצור תחושת מחנק מסוימת.
מחיר מעקה זכוכית יקר יותר ממעקה ברזל רגיל, ונע בין 2,300- 2,200 ₪ למטר.
חשוב מאוד - לפני שאתם מחליטים להתקין מעקה זכוכית, שימו לב שלמעקה כזה יש תקנים מיוחדים שיש להקפיד עליהם. הזכוכית ממנה עשוי המעקה צריכה להיות בעובי של 8 מ"מ לפחות, וצריכה להיות מזכוכית מחוסמת בלבד, שהיא חזקה הרבה יותר מזכוכית רגילה. גם כאן הגובה של המעקה צריך להיות 105 ס"מ לפחות.
מעקה מעץ יכול להשרות אווירה כפרית נעימה בכל הבית, אבל חשוב לדעת שהוא דורש הרבה יותר תחזוקה מכל מעקה אחר. צריך לשמור עליו היטב, לנקות אותו ולשמן אותו כדי שלא יתבלה, שכן העץ צובר בלאי ומתכלה מהר מאוד בהשוואה לחומרים סינטטיים אחרים. בנוסף, אם אתם מחפשים בעל מקצוע כדי שיתקין לכם מעקה כנראה שתצטרכו לפנות לנגר מקצועי, שכן רוב המסגרים לא עושים מעקות מעץ. אופציה נוספת היא לבנות מעקה מברזל עם ידית מעץ, ואז הוא ידרוש פחות תחזוקה.
מחיר מעקה בשילוב עץ נע בין 1,500 ל1,400 ₪ למטר של מעקה.
שימו לב: ההבדל במחיר משתנה בהתאם לסוג העץ שתבחרו לשלב. ככל שסוג העץ יהיה יקר יותר, המחיר למטר יהיה גבוה יותר מהמחיר שצוין.
בחירת מעקה למדרגות פנים יכולה להיות הטאצ' האחרון לעיצוב הבית שלכם ולכן חשוב שבעל המקצוע שבחרתם יהיה מקצועי ואמין ויבנה את המעקה בדיוק כמו שאתם רוצים. אז כדי לעזור לכם עם זה, ריכזנו עבורכם רשימה של מסגרים מומלצים, עם חוות דעת וציונים על עבודות קודמות שביצעו.
מחיר של מעקה פנים מברזל ינוע לרוב בין 1,200-1,300 ₪ למטר של מעקה פשוט. כאשר מדובר במעקה מעוצב המחיר יכול לעלות גם ל1,500-1,400 ₪ למטר.
בדרך כלל מעקה פנים מזכוכית יעלה בין 2,200 ל-2,300 ₪. ניתן לקרוא על כך עוד בטיפ שלנו על מעקות זכוכית.
מסגרים ששאלנו המליצו על גירוד החלודה עם מברשת פלדה וצביעה בצבע נגד חלודה כשיטה הטובה ביותר להורדת חלודה ממעקה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.