בחרתם להתקין מצלמה לרכב ואז גיליתם את הבעיה הגדולה ביותר: יש המון כאלו. אז מאיפה מתחילים? המגוון הרחב של מצלמות רכב בשוק יוצר בלבול אצל הצרכן. האם כדאי להשקיע במצלמה יקרה, או שקנייה באינטרנט תספיק? האם כדאי לקנות מצלמה דו כיוונית? למה בכלל צריך מצלמה, אם הנהיגה שלכם מצוינת? בואו נמקד את התשובות לשאלות האלו ועוד, ברזולוציה הגבוהה ביותר שאפשר.
מצלמת רכב, או; מצלמת דרך, היא למעשה עין שלישית שאתם מתקינים ברכב שלכם והיא מצלמת עבורכם את הנסיעה. כלומר, את חזית הרכב, כמו שאתם רואים ממושב הנהג. רוב הסיבות להתקנה של מצלמת רכב הן בטיחותיות או נוגעות בביטוח הרכב: במקרה וחלילה תקלעו לתאונה ותצטרכו להוכיח מי האשם בה, תמונה שווה אלף מילים וסרטון קצר שמצלם בדיוק איך התרחשה התאונה – שווה אולי מליון. במידה וחותמת הזמן והתאריך על ההקלטה מתאימים לזמן התאונה, חברות הביטוח מכירות בהקלטה של מצלמות הרכב בצורה משפטית והן פועלות על פיה, כמו כל ראייה בשטח.
אבל למצלמות הרכב יש גם שימוש לצורכי פנאי: התקנת מצלמה לרכב טובה גם עבור תיעוד של נסיעות שטח וטיולים. מצלמת דרך עם רזולוציה גבוהה תאפשר לנצור את החוויה בסרטון מיוחד (כמובן שגם יכולת עריכה טובה תעזור )
מצלמת רכב עוזרת גם כהוכחה מול דו"ח תנועה שהתקבל לא בצדק, על עבירה שלא ביצעתם. עד שנתחלף כולנו ברובוטים, מי שמחלקים את דו"חות התנועה גם הם בני אדם ולכן גם הם יכולים לטעות. במידה והתקנתם מצלמה לרכב שלכם תוכלו להיעזר בה ולהוכיח שאתם אכן חפים מפשע.
בנוסף לאלו, התקנת מצלמה לרכב תחפה עליכם גם כשאתם לא ברכב. תאונות חנייה הן תאונות שכיחות בחניונים בישראל; אתם חוזרים לחניה שלכם והרכב שרוט בצדדים, או אפילו עם חלקים שנפלו ממנו. אף אחד לא השאיר פתק ואין לכם יותר מה לעשות בנידון – רק לנסוע למוסך ולתקן את זה על חשבונכם. במרבית מצלמות הרכב יש אופציה של צילום בזמן חנייה. באופציה זו, מצלמת הרכב מחוברת לסוויץ' ולפולס קבוע שרץ בחשמל הרכב. כאשר הרכב חווה פגיעה כלשהי, גם כשהוא דומם לחלוטין, מצלמת הרכב תידלק ומיד תתחיל הקלטה. ההדלקה וההקלטה של מצלמת הרכב מתרחשים בשניות, כך שלוחית הזיהוי של הרכב הפוגע לרוב נתפסת בתוך טווח הצילום.
למעשה, ברוב המקרים כשתדליקו את הרכב, המצלמה תידלק בעצמה ותתחיל להקליט. כלומר, לא תצטרכו להתאמץ יותר מדי – וכבר הנסיעה שלכם מבוטחת. אבל שימו לב, במצלמות מסוימות הפיצ'ר הזה לא קיים, ותצטרכו להדליק את מצלמת הרכב בתחילת הנסיעה. את ההקלטות תוכלו לראות מאוחר יותר דרך כרטיס הזיכרון, בנייד או בכל מכשיר שתחברו למצלמה.
והנה עוד משהו שחשוב לדעת: מצלמת הרכב לא רק מצלמת את הדרך, אלא גם מקליטה ושומרת תיעודים של נסיעות עבר. לכן, למצלמת הרכב יש מערכת אוטומטית לשמירת מקום זיכרון. כך זה עובד: נתוני עבר שלא נעשה בהם שימוש לתקופה, יימחקו ויפנו מקום לזיכרון הקלטה חדש. אם חשובות לכם שעות ההקלטה, תוכלו לכוון את טווח המחיקה לתאריך רחוק במיוחד, או פשוט להעביר את הקבצים המוקלטים לכונן חיצוני או למחשב, בזמנכם הפנוי. מחיקת הקבצים היא חיונית כדי שהמצלמה תישאר עם נפח זיכרון הקלטה רחב, שברגע האמת עדיין תקליט את הדרך.
הדבר החשוב ביותר בבחירת מצלמה לרכב, הוא לזכור שמצלמת הרכב נועדה להקנות ביטחון נוסף על הכביש. גם אם אתם בטוחים בנסיעה שלכם, הכביש עמוס בהמון גורמים חיצוניים שמשפיעים על הנסיעה; אם זה נהגים אחרים, שינויי מזג אוויר קיצוניים, עייפות מצטברת ועוד. אז נכון, מצלמת הרכב כנראה לא תציל אתכם מהסכנה המתקרבת, אבל היא בהחלט יכולה לעזור לכם עם חברות הביטוח וגם תוכלו לעבור על על סיכום המאורעות לאחר המעשה בשביל למידת לקחים.
לכן, הדבר הראשון שצריך לעניין אתכם ברכישה והתקנה של מצלמת רכב היא איכות המוצר. וכמו כל מוצר בטבע: ככל שהמצלמה איכותית יותר, כך תוכלו להיות שקטים יותר לאורך זמן. איכות המוצר כוללת עמידות וחוזק, יכולת צילום גם בתנאים קשים ובזמנים של ראות מוגבלת כמו לילה בלי תאורה טובה, או ערפל מתמשך ואורך חיי מדף. עם מצלמה איכותית, ה"מכשולים" האלו לא יהוו בעיה, והצילום יהיה חד ואיכותי בכל עת. בנוסף, כדאי לשים לב שלמצלמת הרכב שבחרתם יש אחריות ופתרון תקלות בידי החברה. אם אתם עדיין מתלבטים לגבי רכישה של מצלמת רכב מחברה אמינה, תוכלו לקרוא כאן מה המומחים המליצו.
הכנו לכם רשימה של מאפיינים נוספים שתוכלו למצוא בין מצלמות הרכב השונות, כך שאם אחד מהם חשוב לכם, תמיד תוכלו לבקש ממתקין המצלמה שיש לה את המאפיין הספציפי הזה:
מצלמות רכב דו כיווניות – קדמי ואחורי, לצילום הדרך שמאחורי הרכב, כך שרוב אזורי הרכב מכוסים ומתועדים. במצלמות מסוימות יש גם מצלמה משולשת שחוץ מקדימה ואחורה, מצלמת גם את פנים הרכב. זהו פיצ'ר ששכיח לרוב אצל נהגי מוניות, שרוצים להקליט את פנים הרכב, עבור הביטוח והביטחון שלהם.
חיבור לרשת WiFi – חלק ממצלמות הרכב יכולות להתחבר לרשת אינטרנט אלחוטית (בחיבור לאינטרנט של הנייד). חיבור זה מאפשר עדכוני תוכנה, והעברה של החומרים המוקלטים לענן, כך שהזיכרון על מצלמת הרכב לא יתמלא.
חיבור למערכת ניווט – בחלק ממצלמות הרכב מעודכנת מערכת GPS מובנית, אך לא בכולן. חיבור מצלמת הרכב למערת ניווט מאפשר לדעת את מיקום התאונה בנוסף לשעה והתאריך, כך שאם תרצו לראות איפה התרחשה התאונה תוכלו להגיע למיקום המדויק. חשוב מאוד: אם תרכשו מצלמת רכב עם חיבור למערכת ניווט, רצוי שהיא תגיע גם עם כרטיס SIM פנימי שמשדר גם אינטרנט ולא רק תתחבר לרשת אינטרנט חיצונית. דבר זה יבטיח רצף GPS בלי קיטועים שעלולים לנבוע מבעיות חיבור.
מצב עזרה לנהג – מעין מערכת מובילאיי מובנית במצלמה. רוב מצלמות הרכב לא "מתערבות" לכם בנסיעה, אלא רק מקליטות אותה בשקט מהצד. במצלמות רכב עם מצב עזרה לנהג, מעבר לצילום הדרך תקבלו גם מערכת למניעת תאונות.
כרטיס זיכרון – כלומר, כמה זיכרון (או; שעות) הקלטה יש על מצלמת הרכב. כדאי להתאים את גודל כרטיס הזיכרון לזמני הנסיעה הממוצעים שלכם, כך שלא ייגמר לכם שטח האחסון מהר מידי. כלומר, לנסיעות ארוכות מחוץ לעיר תצטרכו כרטיס זיכרון גדול יותר מנסיעות קצרות בתוך העיר. הכל תלוי גם באפשרויות האחסון של המצלמה – אם ההקלטה נשמרת אוטומטית בענן או לא. בכל אופן, אנחנו ממליצים להתייעץ עם המתקין בעניין הזה, כדי שיוכל להתאים לכם את כמות הזיכרון הנכונה לכם.
אפליקציה לפלאפון – חיבור של מצלמת הרכב לטלפון הנייד, כך שתוכלו לצפות בהקלטה גם בשעת אמת מהפלאפון האישי שלכם. שימו לב: בדרך כלל אפשרות זו נמצאת רק במצלמות הרכב היקרות יותר.
מצלמת רכב משולבת מצלמת רוורס – מצלמת דרך המחוברת למצלמת רוורס. בדרך כלל מצלמת הרוורס תוצג על גבי המראה המרכזית בחזית הרכב. שימו , זו לא מצלמה אחורית אלא מצלמת רוורס; מצלמה דו כיוונית אחורית תצלם את הדרך שמאחורי הרכב, כאשר העדשה מכוונת לגובה מכוניות רגיל – דבר שנועד בשביל לתעד מכוניות שנוסעות מהר מאחוריכם ויכולות חלילה גם להתנגש בכם. מצלמת רוורס לעומת זאת, מצלמת את הרצפה שמאחורי הרכב, בשביל לעזור עם החנייה.
דבר חשוב לא פחות מאיכות מצלמת הרכב ומהפיצ'רים הנלווים לה, היא האחריות שתקבלו עם ההתקנה של מצלמת הרכב. בגלל שהמצלמה מותקנת על השמשה הקדמית, היא חשופה מאוד לשמש ישירה או לקור ברמה קיצונית. חשוב לבדוק שהמצלמה עומדת במזגי אוויר קיצוניים ושהיא מגיעה עם אחריות ושירות תיקונים טוב ומהיר. לרוב, תקבלו שנת אחריות על מצלמת הרכב ועל ההתקנה.
את מצלמת הרכב עצמה תוכלו לרכוש או אצל מתקין מערכות לרכב או אצל החברה עצמה. אבל החברות הגדולות לא אוהבות להתעסק עם מכירה של מוצרים ללקוחות פרטיים, בגלל שעם המכירה מגיעה גם האחריות והם לא רוצים להתחיל להתעסק עם תלונות והחזרות של המוצרים מהלקוחות הפרטיים. לכן, הם מעדיפים למכור את המוצרים שלהם בסיטונאות למתקיני מצלמות הרכב ואתם תוכלו לקבל הנחה ברכישה אצל המתקין ולמעשה לקנות ממנו מצלמת רכב כולל התקנה במחיר זול יותר מאשר בחברה עצמה, כך שכל הצדדים יוצאים מורווחים.
בדור שלנו, לקנות מוצר כחול לבן זה גם לצאת ציוני, וגם לצאת פראייר. כי בחו"ל תוכלו למצוא את אותו מוצר, בעלות זולה יותר באופן משמעותי. אבל שימו לב: אם תזמינו מצלמה מהאינטרנט במשלוח מחו"ל ובמחיר מוזל, ככל הנראה לא תקבלו שום אחריות – לא על המצלמה ולא על ההתקנה. ולכן ההמלצה שלנו היא לא לרכוש מצלמת רכב מהאינטרנט.
בנוסף לזה, חלק מהמתקינים לא רוצים להתחייב על התקנה של מצלמת רכב שנרכשה מהאינטרנט ולכן לא ייקחו על עצמם את ההתקנה. למעשה תיאלצו לבחור בין המחיר הזול לבין התקנה מקצועית של מצלמת רכב, שהיא גם התקנה אסתטית יותר: מתקין מצלמת רכב ידאג להסתיר את כל הכבלים הלא רצויים ולא להשאיר שום חוטים חשופים בין גג הרכב, באזור המראה או באזור המצת, כך שהכבלים לא יציקו לכם בעין בזמן הנסיעה.
מצד שני, רכישה של מצלמת רכב באינטרנט זולה משמעותית מהחנויות בארץ או מרכישה מידי המתקינים, לכן אם תחליטו שהאחריות לא חשובה לכם, או האסתטיות של ההתקנה, תוכלו לרכוש מצלמת רכב זולה וכשהיא תשבוק חיים, פשוט לקנות אחת חדשה.
טווח המחירים של התקנת מצלמה לרכב הוא רחב מאוד. מצלמות זולות יעלו כ-200 ₪ והמצלמות היקרות יכולות להגיע גם ל-1,500 ₪ - המחיר כולל את ההתקנה. הכל תלוי במאפיינים והרכיבים הנלווים למצלמה (כפי שפירטנו למעלה). כלומר, אתם תבחרו כמה להוציא על התקנת מצלמה לרכב, לפי המאפיינים שנראים לכם חשובים.
התקנת מצלמה לרכב היא התעסקות לא קלה שדורשת מקצועיות רבה, כדי לא לפגוע ברכב בעת פירוק חלקים בהתקנה וכדי לשמור על אסתטיקה מושלמת בסופה. אם האחריות ושירות התיקונים חשובים לכם, ואתם לא מתפשרים על האיכות הגבוהה ביותר של מצלמת הרכב שלכם, כנראה שגם לא תתפשרו על המתקין. לכן אנחנו ממליצים להיעזר רק במתקיני מצלמות רכב מומלצים, עם חוות דעת מעשרות משתמשים קודמים.
כשבוחרים מצלמה לרכב כדאי לשים לב לאיכות המצלמה (עמידות וחוזק), איכות הצילום (רזולוציה גבוהה ביום ובלילה), אמינות המוצר ואורך חיי המדף שלו, אחריות ופתרון תקלות בידי החברה. הקריטריונים האלו יעזרו לכם למצוא את מצלמת הרכב הטובה והמומלצת ביותר שתוכלו לרכוש.
שאלנו את מתקיני מצלמות הרכב המומלצים באתר, ונראה שהרוב המליצו על מצלמת הרכב של סמסוניקס.
אנחנו ממליצים לרכוש מצלמת רכב במקום שיש בו אחריות ושירות תיקונים טוב. כלומר, אצל המתקין או ממרכז שירות עם יבואן רשמי כאן בארץ. אבל, תוכלו לחסוך הרבה כסף אם תקנו מצלמת רכב באינטרנט. אך אם תבחרו בכך, קחו בחשבון שאין למצלמה אחריות, חלק מהמתקינים לא ירצו להתעסק איתה ולהתקין אותה בכלל וכל התיקונים וההוצאות הנלוות יהיו על חשבונכם. אלו דברים שכדאי לברר מראש.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.