פתחו את השער, פתחוהו רחב. אבל שניה לפני, אולי כדאי שתתעכבו גם על מנוע לשער החשמלי שאתם הולכים לפתוח. בבחירת מנוע לשער חשמלי מרכיבים כמו סוג השער, גודלו ואופי השימוש בו ישחקו תפקיד שיקבע אם הכניסה שלכם לבית תהיה חלקה, או שפחות. איך מתאימים מנוע לשער חשמלי, מהם סוגי המנועים הנפוצים ומהם המחירים של מנוע חשמלי? תחממו מנועים, כי אנחנו כבר מתחילים.
משקל השער: בעוד שלשער חשמלי במשקל 300 ק"ג יתאים מנוע חשמלי אחד, לשער במשקל 1,200 ק"ג יתאים מנוע אחר לגמרי. אז קחו לכם כלל אצבע בהתאמת מנוע לשער חשמלי - מנוע קטן לשער קטן, ומנוע גדול לשער גדול. וכן, במונחים של גדול וקטן, הכוונה היא לגודלו הפיזי של המנוע. בחירה של מנוע קטן מדי תבטיח שחיקה מוקדמת של המנוע, או במקרה הגרוע קריסה שלו. מצד שני, התאמת מנוע גדול מדי תכביד על השער ולרב תכביד גם על הכיס שלא לצורך.
מספר הפתיחות של השער: מטבע הדברים, שער חשמלי שמותקן בבניינים או בתעשיות, יעבוד יותר בהשוואה לשער חשמל בבית פרטי. בבחירת מנוע לשער חשמלי יש לקחת בחשבון את מספר היוצאים והנכנסים במהלך היממה, ולהתאים אותו למספר מחזורי העבודה של השער.
גודל השער: מעבר למשקל השער, גם האורך והרוחב שלו משפיעים על סוג המנוע המתאים. גם בהנחה שאתם מתקינים שער חשמלי קל משקל כמו שער כנפיים, לא תמיד תוכלו להסתפק במנוע קטן. כך למשל, שער קטן באורך 7 מטר יחייב מנוע חזק שיוכל לשאת את אורך הכנף.
מנוע אלקטרו מכני: המנוע הנפוץ ביותר לשערים חשמליים, הפועל באמצעות מנוע גיר סטנדרטי בשילוב פיקוד חשמלי. המנוע האלקטרו מכני מוגבל ל-50 פתיחות ביממה, לכן יתאים בעיקר לבתים פרטיים. בנוסף, המנוע האלקטרו-מכני מותאם לשערים עד משקל 500 ק"ג, וזאת גם הסיבה שיתאים בעיקר לשערים קטנים-בינוניים, כמו שער מתרומם (גראז').
מנוע הידראולי: מנוע שפועל באמצעות לחץ שמן, ומותאם לשערים חשמליים כבדים, החל ממשקל 600 ק"ג ועד 2000 ק"ג. מנוע הידרואלי מותאם ל600-800 פתיחות וסגירות, ולכן מיועד בעיקר למקומות בהם השער החשמלי עובד נון-סטופ, כמו בניינים רבי קומות, איזורי תעשייה וקיבוצים.
כמו שכבר הבנתם, בהתאמת מנוע לשער חשמלי יש כמה גורמים שצריך לקחת בחשבון כמו משקל השער, אופי השימוש בו והמידות שלו. אבל חוץ מזה, גם סוג השער צפוי להשפיע על סוג המנוע. מבולבלים? כבר מסבירים:
שער כנפיים הוא שער שנפתח על ציר, בדומה לדלת, ויכול להגיע בשני תצורות – חד כנפי או דו כנפי. שערי כנף עובדים בעזרת בוכנה, ופועלים באמצעות מנוע אלקטרו-מכני או מנוע הידראולי, בהתאם לסוג השער ואופי השימוש בו. כך למשל, לשער כנפיים בבית פרטי, במשקל 300 ק"ג ובאורך 2.5 מטר כנף, מומלץ להתאים מנוע אלקטרו מכני. לעומת זאת, לשער כנפיים בבית משותף, במשקל 600 ק"ג ובאורך 6 מטר לכנף, מומלץ להתאים דווקא מנוע הידרואלי.
שימו כשמדובר במנוע דו-כנפי לא תוכלו להסתפק במנוע אחד, ותאלצו להתקין זוג מנועים – מנוע אחד לכל כנף.
היצרניות המובילות של מנועי כנף הן חברות איטלקיות כמו PROTECO ו- Telcoma.
שער חשמלי שמותקן על גביי מסילה ונפתח הצידה, לאורך המסילה. בין סוגי השערים הנגררים ניתן למצוא שערים שהמסילה שלהם מקובעת לקרקע, או שערים מרחפים (קונזוליים) שנוסעים על גביי מסילה שאינה צמודה לקרקע, ומכאן גם שמם .
מנוע נגרר פועל באמצעות גלגלי שיניים שמתחברים לפסי השיניים בשער החשמלי ומניעים את השער על גבי המסילה. את המנוע הנגרר תוכלו למצוא בגרסה האלקטרו-מכנית בלבד. במקרה של התקנת שערים מאסיבים במיוחד כמו השער הקונוזלי, שמותקן לרוב באיזור תעשייה או קיבוצים ועובד ללא הפסקה, נהוג להתקין מנוע אלקטרו-מכני טבול שמן. במנוע מסוג זה, סליל המנוע טבול בשמן ועל כן גם מתקרר מהר ומסוגל לעמוד בעומסי עבודה כבדים.
היצרניות המובילות של מנועים נגררים בבתים פרטיים (אלקטרו-מכניים) הן החברות SOMFY, Genius, PROTECO ו- BFT
זהו שער חשמלי דמוי תריס גלילה, המורכב מפנלים בודדים או מיחידה שלמה מאלומיניום או פלדה, הנגללת כלפי מעלה בזמן הפתיחה. שער מוסך פועל באמצעות מנגון קפיצי שנועד לאזן את כובד משקלו של השער ולהקל על על פעולת המנוע. בנוסף, המנגנון הקפיצי יאפשר לכם גם להרים את השער באופן ידני, במקרה שתהיה לכם חס וחלילה הפסקת חשמל. באופן לא מפתיע, אנחנו מקשרים את שער המוסך למוסכים, אבל האמת היא שמדובר בשער יחסית קל, שמותקן לרוב בחניות של בתים פרטיים ומותאם למספר פתיחות וסגירות נמוך. ולכן, ברוב המקרים מנוע על בסיס אלקטרו-מכני יעשה את העבודה.
היצרנית המובילה למנועי מוסך היא חברת SOMFY.
בשעה טובה המסגר שבחרתם סיים לבנות את שער החלומות שלכם, ועכשיו נשאר רק להתקין את המנוע. אבל מי בעצם מתקין את המנוע שאלתם? לרוב, המסגר שבנה את השער עבורכם יבצע גם את התקנת המנוע החשמלי, או לחילופין ידאג לשלוח טכנאי מטעמו – רק שימו לב לוודא זאת מול המסגר, ולהזמין טכנאי שערים חשמליים במידת הצורך. בכל אופן, רצוי שהמסגר יגיע יחד עם טכנאי שערים חשמליים, מאחר שהתקנת המנוע דורשת פעמים רבות התאמות ספציפיות בשטח - אותן יבצע המסגר.
שימו ניתן לרכוש באופן עצמאי ערכה להתקנת מנוע לשער חשמלי דרך אתרי היצרנים. אנחנו לא רוצים למנוע מכם להתקין את המנוע (הבנתם? ) אבל תרשו לנו להציע טיפ קטן לפני – עשו זאת רק אם אתם משוכנעים שתוכלו להתקין את המנוע בעצמכם. התקנת מנוע חשמלי היא עבודה יחסית מורכבת שדורשת דיוק וחיווט חשמלי. התקנה לא מקצועית עלולה לגרום במקרה הטוב לתקלות חוזרות בשער, ובמקרה הרע לסכן אתכם או הולכי רגל בסביבתם. ואם זה לא מספיק, אז התקנה של מסגר או טכנאי תבטיח לכם ברוב המקרים גם אחריות על המנוע.
התקנת מנוע לשער חשמלי משתנה מאוד בהתאם לסוג המנוע והשער הספציפי שלכם, כך שיש לקחת בחשבון ששלבי ההתקנה משתנים בין סוגי שערים שונים. כדי לתת לכם מושג, צירפנו את השלבים של התקנת מנוע לשער חשמלי נגרר:
טווח המחירים של מנועים לשער חשמלי רחב למדי ומושפע מגודל השער, משקלו וגם סוג המנוע (אלקטרו-מכני או הידרואלי):
מחיר מנוע חד-כנפי (בוכנה אחת) אלקטרו מכני עולה כ- 2,000-2,500 ש"ח + מע"מ.
מחיר מנוע דו-כנפי (שתי בוכנות) אלקטרו מכני עולה בממוצע כ-4,500- 3,500 ש"ח + מע"מ.
מחיר מנוע דו-כנפי הידרואלי עולה כ-5,500-6,500 ש"ח + מע"מ.
המחיר כולל את התקנת המנוע ואת ערכת המנוע - לוח פיקוד, מנוע בוכנה ושני שלטים.
מחיר מנוע נגרר אלקטרו מכני עולה כ-3,500-4,500 ש"ח + מע"מ
מחיר מנוע נגרר אלקטרו מכני טבול שמן עולה כ-7,500-9,000 ש"ח + מע"מ
מחיר מנוע מוסך אלקטרו מכני עולה כ-2,800 ש"ח + מע"מ
המחיר כולל את התקנת המנוע ואת ערכת המנוע - מנוע נגרר/מוסך, לוח פיקוד, מסילת שרשרת לשער ושני שלטים.
בשעה טובה התקנתם שער חשמלי דנדש בחנייה! אבל שניה לפני שאתם מתפנים להשוויץ בו, קחו לכם רגע להתעכב על המנוע שתבחרו. בין אם המסגר שבחרתם יבצע את התקנת המנוע, ובין אם תפנו לטכנאי שערים חשמליים, כדאי לוודא שלבעל המקצוע שבחרתם יש ניסיון בהתקנת מנועים לשערים חשמליים. אם יש לו גם המלצות מלקוחות קודמים, זה כמעט תמיד יבטיח שהיחסים ביניכם לא יחרקו כאן תוכלו למצוא רשימה של טכנאי שערים חשמליים מומלצים שזכו לחוות דעת מלקוחות קודמים. ושיהיה בהצלחה!
פנינו ל-10 טכנאי שערים חשמליים במידרג וביקשנו מהם המלצה על מנוע לשער נגרר בבית פרטי. כ-34% מהטכנאים הכריעו ש-SOMFY היא החברה המומלצת ביותר. רוצים לראות למה? בקישור הבא תוכלו לקרוא את הפירוט של המומחים במידרג.
מחיר מנוע לשער חשמלי משתנה מאוד בהתאם לסוג השער, גודלו ומספר הפתיחות והסגירות שלו. בעוד שמחיר אלקטרו-מכני (לא משנה איזה סוג) נע בין 2,800-3,500 ש"ח, מחיר מנוע הידרואלי מטפס כבר ל-4,800-6,000 ש"ח ולמעלה מכך.
מחירו של מנוע חשמלי לשער כנפיים מושפע מסוג המנוע (אלקטרו מכני או הידרואלי), גודל הכנף וגם ממספר המנועים – בעוד ששער חד-כנפי דורש מנוע בוכנה אחד, שער דו-כנפי דורש זוג מנועי בוכנה לכל אחת מהכנפיים:
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.