אם נהיה כנים, התקנת פרקט למינציה היא הפתרון האידיאלי לבית הישראלי: שיטת ההתקנה שלו פשוטה, הוא מגיע במגוון סגנונות וטקסטורות, והמחיר שלו הכי אטרקטיבי בשוק הפרקטים כיום. למרות היתרונות, התקנת פרקט למינציה אינה זהה לגמרי לפרקט עץ אמיתי, ומי שמחפש את המקור עלול להתאכזב מבחינת התחושה והאיכות. מתלבטים? מבולבלים? קראו את המדריך המלא שהכנו על התקנת פרקט למינציה (כולל מחירים), וקבלו את ההחלטה שתתאים לכם.
לפני שניכנס ממש לעובי הקורה (הבנתם מה עשינו פה?) ונדבר על התקנת פרקט למינציה, בואו נסביר רגע על הפרקט עצמו. עולם הפרקטים מורכב משני סוגים עיקריים: פרקט עץ ופרקט למינציה. פרקט עץ היה החלוץ בתחום הפרקטים ובמשך שנים רבות היה השחקן היחיד במגרש, עד שהגיע פרקט הלמינציה. בשונה מפרקט עץ, המורכב מפלטות של עץ אמיתי, פרקט למינציה הוא פרקט סינטטי דמוי עץ, המורכב לרוב משלוש שכבות:
השכבה העליונה היא שכבת הלמינציה, המשמשת כשכבה שקופה המגנה על הפרקט מפני שחיקה ונזקים. בנוסף היא מעניקה לפרקט גימור אסתטי וטקסטורה.
השכבה השנייה מורכבת מלוח עץ דחוס הנקרא HDF, אשר עליו מודבק צילום של דוגמת פרקט עץ.
השכבה השלישית והתחתונה היא השכבה המחברת בין הפרקט לתשתית עליה הוא מורכב, מגנה מפני חדירת לחות ועשויה גם כן מלוח עץ דחוס מסוג HDF
רבים וטובים התחבטו בשאלה מה עדיף - פרקט עץ או פרקט למינציה? בדיוק את השאלה הזו שאלנו את מתקיני הפרקטים באתר, נעשה לכם ספוילר ונגלה שרובם מעדיפים פרקט למינציה - מוזמנים להיכנס ולראות את התשובות המפורטות. אם אתם עדיין מתלבטים, הנה כמה יתרונות וחסרונות של פרקט למינציה שיוכלו לעזור לכם להחליט.
:: עמידות - לאחר התקנתו, פרקט למינציה עמיד מאוד מפני שריטות, מכות, כתמים, פגיעות ונזקים דומים.
:: קל לפירוק - לפרקט למינציה שיטת התקנה ייחודית (עליה נפרט בהמשך) אשר מאפשרת לפרק להתקין את הפרקט בקלות ובמהירות. כך שאם הכלב שרט את הפרקט, נוצר בו שקע או סתם בא לכם להתחדש, אפשר לפרק את הפרקט בלי שום בעיה ולהתקין חדש.
:: מחיר - פרקט למינציה זול יחסית ומחירו אטרקטיבי ביחס לסוגי פרקטים אחרים. אם אתם סקרנים אתם יכולים לדלג לפסקת המחירים או לקרוא בהרחבה במאמר מחירי פרקטים.
:: תחזוקה - פרקט למינציה לא מצריך תחזוקה כלשהי, והניקוי פשוט ומתבצע באמצעות ניגוב עם סמרטוט לח.
למרות היתרונות הרבים בהתקנת פרקט למינציה, יש כמה חסרונות בולטים בפרקט מסוג זה:
:: לא הדבר האמיתי - למרות התכונות הטובות והאיכות, פרקט סינטטי תמיד יהיה... סינטטי. מהסיבה הזו פרקט למינציה לעולם לא יראה בדיוק כמו עץ וגם לא ירגיש כמוהו. כך שאם תמיד חלמתם על פרקט שירגיש ויראה כמו עץ של ממש, כנראה עדיף לכם לבחור בדבר האמיתי.
:: לא ניתן לליטוש - אם עברו כמה שנים ובא לכם להעניק לפרקט מראה חדש וללטש אותו, אנחנו מצטערים לבאס אבל זה לא אפשרי. הסיבה לכך היא שהשכבה העליונה של הפרקט עשויה חומר סינטטי (ולא עץ) שפשוט לא ניתן לליטוש. במידה וכן תרצו להתחדש ולשדרג את הפרקט שלכם, האופציה היחידה תהיה להחליף אותו לגמרי.
:: לא מבודד - בניגוד לפרקט עץ היכול לבודד טמפרטורה ורעש, לפרקט למינציה אין את התכונות האלו והוא אינו מבודד כלל.
כשבוחרים פרקט למינציה, חשוב לא להיות שטחיים. זאת אומרת, יופי ונראות זה חשוב מאוד, אבל יש עוד כמה פרמטרים חשובים שצריך לקחת בחשבון לפני התקנת הפרקט:
עובי - פרקט עבה הוא פרקט איכותי. ככל שלוחות העץ יהיו עבים יותר הפרקט יחזיק זמן רב יותר ויהיה עמיד יותר בפני שחיקה. רוב הפרקטים יגיעו בעובי של 6-12 מ"מ, כאשר לבית מגורים סטנדרטי העובי המומלץ לפרקט למינציה הוא 8 מ"מ. קחו בחשבון שבנוסף לעובי לוחות העץ של הפרקט יש להוסיף לעובי הכללי גם את התשתית הספוגית עליה מותקן הפרקט, היכולה להוסיף עוד 2 מ"מ.
רמת שחיקה - במילים אחרות, מדובר על רמת העמידות של הפרקט. לפרקט למינציה יש מדד משלו, המתאר את עמידות הפרקט. תודו שמגניב. סולם זה נקרא AC והוא נע ברמות בין 1 ל-5, כאשר AC5 היא רמת השחיקה הנמוכה ביותר (כלומר הפרקט עמיד במיוחד). אם מדובר על פרקט למרכז תעשייתי עם פוטנציאל של תנועת אנשים גדולה נמליץ על דרגת השחיקה AC5 , ום מדובר בבית פרטי תוכלו להסתפק ברמת שחיקה AC4
יצרן - בשוק הפרקטים קיימים היום לא מעט יצרנים, טובים יותר וטובים פחות. לכן, לפני התקנת הפרקט מומלץ להתייעץ עם מתקין פרקטים או עם החנות ממנה תקנו את הפרקט, כדי לעשות בירור מקדים על היצרן. מומלץ לוודא שהיצרן מוכר ומעניק אחריות לכמה שנים טובות. כמו כן, יצרניות הפרקטים האירופאיות נחשבות לאיכותיות יותר ולכן עדיף לבחור בהן על פני יצרנים סינים, שאמנם יהיו זולים יותר אך איכותיים פחות. כיום, יש שתי יצרניות בולטות בשוק, ובכדי להכריע מי עדיפה שאלנו מתקיני פרקטים מה עדיף – פרקט קרונו גרמני או קוויקסטפבלגי. התשובה איך נאמר, לא תשאיר מקום לספק.
חשוב! יש פרקטים שייכתב עליהם שהם יוצרו בטכנולוגיה של מדינה אירופאית כלשהי, אבל אל תפלו בפח הזה! זהו כיתוב שחברות לא אירופאיות מוסיפות על הפרקט על מנת שתקנו את הפרקט שלהם. כדי שתדעו אם הפרקט באמת איכותי, וודאו שיהיה רשום שהוא יוצר במדינה אירופאית. לדוגמא, וודאו שרשום שהפרקט יוצר בבלגיה, ולא באמצעות טכנולוגיה בלגית.
פרקט למינציה הוא פרקט מיוחד. למה אנחנו אומרים את זה? כי יש לו שיטת התקנה מיוחדת. השיטה נקראת "התקנה צפה" והיא מתבצעת על ידי חיבור או הקלקה של קורות העץ אחת לשנייה על גבי תשתית ספוגית. כלומר, בכל חלק בפרקט יש "שקע ותקע" אותם מחברים ללוחות נוספים, כמו פאזל. התשתית ממוקמת על פני הריצוף הקיים, ונועדה למנוע חריקות ורעשים בעת דריכה על הפרקט.
קודם כל, השלב הראשון בהתקנת פרקט למינציה הוא כמובן רכישת הפרקט . תוכלו לקנות פרט למינציה במרכזי עיצוב וחנויות פרקטים מקצועיות, או אפילו ממתקין הפרקטים בעצמו. אחרי שסגרנו את זה, הגענו לשלב הקריטי - איך מתקינים את הפרקט?
התקנת פרקט למינציה די פשוטה ומתחלקת לשלבים ברורים. באופן כללי, אם יש לכם זמן ידי זהב, תוכלו להתקין פרקט למינציה לבד, כאשר כל מה שתצטרכו לעשות הוא לעקוב במדויק אחרי השלבים הבאים. אם אתם מעדיפים שמתקין מקצועי יעשה את העבודה, אנחנו ממליצים לעקוב אחר השלבים הבאים ולוודאו שמתקין הפרקטים מבצע את העבודה כמו שצריך. לפני שתתחילו בהתקנה, תנו לפרקט לנוח בחדר המיועד 48 שעות, בשביל שיתרגל לטמפרטורה וללחות. אחרי שתמתינו בסבלנות יומיים, אתם יכולים להתחיל:
1. וודאו שהרצפה ישרה - בשפה מקצועית זה נקרא רצפה מפולסת, אבל נשאר עממיים . הכוונה היא שיש לוודא שהרצפה ישרה ואין בה גבעות, בורות או כל דבר שעשוי לשנות את הגובה של הפרקט. תוכלו לבדוק האם הרצפה ישרה באמצעות קרש, סרגל, פלס או כל דבר ישר אחר.
2. בחרו את כיוון ההתקנה - נבחר את הכיוון (לאורך או לרוחב) שממנו נתחיל את ההתקנה, זה בעצם תלוי בהעדפה שלכם מבחינה אסטטית.
3. פרשו את תשתית הספוג - לפני התקנת הפרקט יש להניח את התשתית, העשויה מספוג מבודד, אותו תרכשו יחד עם הפרקט. את הספוג נניח יריעה אחר יריעה בכיוון הנגדי להנחת הפרקט, לכל אורך החדר. כלומר, אם בחרתם שכיוון ההתקנה של הפרקט יהיה לרוחב, פרסו את תשתית הספוג לאורך.
4. הניחו את הפרקט - נניח את פרקט הלמינציה מעל תשתית הספוג. זוכרים שהעץ מושפע ממזג האוויר ומשנה את צורתו? בדיוק בשביל זה חשוב שתשמרו על מרחק של 8-10 מ"מ מהקיר ותניחו חוצצים (פלטות עץ קטנות או כל דבר קשיח אחר שישמור על הרווח), שיאפשרו לעץ להתרחב במידת הצורך.
5. חברו את לוחות הפרקט - לכל לוח בפרקט יש שני צדדים: צד בולט וצד שקוע, אותם יש להכניס אחד אל השני. בזמן החיבור נרים את הצד הבולט בלוח אחד ונחבר אותו לצד השקוע בלוח השני. אם שמעתם "קליק" – תדעו שהחיבור בוצע בצורה טובה. שוב, בדיוק כמו פאזל.
6. הדביקו את האביזרים הנלווים - התקנת פרקט למינציה לא מסתכמת רק בהתקנת הפרקט לרצפה, אלא כוללת גם הדבקה של כמה אמצעים נלווים:
הדבקת פנלים - זוכרים ששמתם חוצץ ברווח שהשארתם בין הפרקט לקיר על מנת לאפשר לו להתרחב? יופי, זה השלב בו אתם מוציאים את החוצצים ומדביקים מעל הרווח שנוצר בצמוד לקיר את הפנלים. הפנל אוטם את הרווח שנוצר, שומר על הפרקט ומעניק מראה אסטטי לחדר.
הדבקת ספים - סף הוא גימור מתכתי בצורת פס המחבר בין הפרקט לריצוף הבית או לפרקט אחר. את הסף נדביק בדרך כלל מתחת לדלת הכניסה לחדר, על הרווח הנותר מהתקנת הפרקט.
7. קיצור דלתות - פרקט למינציה מוסיף כמה מ"מ טובים לרצפת החדר, דבר אשר עלול להתנגש עם אורך הדלת הקיימת בחד ולמנוע ממנה להיפתח ולהיסגר, וחשוב לקחת את זה בחשבון במהלך התקנת הפרקט. במידה וגיליתם שעליכם לקצר את הדלת בהתקנת הפרקט, אנחנו ממליצים להיעזר בבעל מקצוע שייקצר אותה עבורכם, אבל אם אתם ממש מוכשרים ובעלי כישורי נגרות, מי אנחנו שנעצור בעדכם.
המחיר שתשלמו על התקנת פרקט למינציה כולל את הפרקט עצמו, עבודתו של מתקין הפרקטים ועלותם של האביזרים והפעולות הנלוות להתקנה. טווח המחירים עשוי להשתנות לפי אותם הפרמטרים שדיברנו עליהם בבחירת סוג הפרקט: רמת שחיקה, עובי, ויצרן. כלומר, ככל שתלכו על הדרגה האיכותית ביותר בכל פרמטר, המחיר יעלה בהתאם.
מחיר התקנת פרקט למינציה, הכולל את קניית הפרקט, ההתקנה עצמה והאביזרים הנלווים יתחיל מ-100 ₪ למ"ר ויגיע עד 240 ₪ כולל מע"מ. ממה המחיר הזה מורכב אתם שואלים ?
עלות הפרקט והתקנתו נעה בין 60-150 ₪ למ"ר, בהתאם ליצרן ולקולקציה.
עלות התשתית הספוגית מתחת לפרקט נעה בין 5-20 ₪ למ"ר.
עלות הפנלים נעה בין 12-20 ₪ למ"ר, וספים בין 25-50 ש"ח למ"ר.
למרות שפרקט למינציה הוא פרקט סינטטי, הוא עדיין לא אוהב מים. אם תשפכו עליו דלי מים ותקרצפו אותו, הוא אולי יהיה נקי אבל גם יתנפח וישנה את צורתו. אם אתם לא רוצים שזה, קחו סמרטוט לח והעבירו ניגוב קל. אם אתם רוצים להשקיע, תוכלו להשתמש גם בחומר ניקוי ייעודי לפרקט, אבל זה לא הכרחי.
בנוגע לתחזוקת הפרקט, הסירו דאגה מלבכם. בגלל שמדובר בפרקט סינטטי, התחזוקה שלו פשוטה ולא דורשת מכם דבר חוץ מלדאוג לכך שלא יירטב וייהרס בצורה קיצונית. חוץ מזה, פרקט של יצרן טוב ואמין מגיע עם אחרית של 25 שנים, כך שגם אם יקרה לו משהו, יש מי שדואג לכם.
אם אתם לא הנדימנים בעלי ידי זהב ומחפשים בעל מקצוע, הכנו לכם רשימה של מתקיני פרקט למינציה מומלצים, המדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים באתר. אחרי שהפכתם למאסטרים בתחום, תוכלו לעבור על ההמלצות, לקרוא את חוות הדעת, להתרשם מהתמונות ולהרים טלפון למתקין הרצוי. תתחדשו!
מחיר התקנת פרקט למינציה משתנה ע"פ כמה פרמטרים, בהם עובי הפרקט, רמת השחיקה והיצרן. עלות קניית הפרקט, ההתקנה והאביזרים הנלווים תתחיל מ-100 ₪ למ"ר ויגיע עד 240 ₪ כולל מע"מ.
כן. התקנת פרקט למינציה היא התקנה פשוטה, ואם תרצו תוכלו לבצע אותה בצורה עצמאית. חשוב מאוד לעקוב אחר שלבי ההתקנה ולבצע אותם במדויק, על מנת להתקין את הפרקט בצורה המקצועית ביותר.
העבירו על הפרקט ניגוב באמצעות סמרטוט לח. ניתן להשתמש גם בחומרי ניקוי ייעודים לריצוף פרקט, אך בשום אופן אל תשפכו עליו דלי מים, אשר יגרמו לו להתנפח וישחקו אותו.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.