בשנים האחרונות חלה עליה בשימוש במפסקי תלת פאזי בעיקר בעקבות העלייה בשימוש במכשירי חשמל בעלי צריכה גבוהה. ערכנו בדיקה מקיפה של כל מה שצריך לעשות בשביל המעבר לתלת פאזי וחזרנו עם תובנות.
בררו קודם כל איזה חיבור יש לכם, ניתן לבדוק זאת מול חברת חשמל או לבדוק ויזואלית. אם תסתכלו על לוח החשמל, תוכלו לראות מפסק עם שלושה שלטרים מחוברים:
פאזה הוא זרם החשמל המסופק מחברת החשמל עד לבית הלקוח. מערכת חד פאזית מספקת באופן רגיל עד 25 אמפר, שזה 240 וואט לכל אמפר (6,000 וואט אל כל הדירה). ככה שאם יש לנו לדוגמא מפזר חום שצורך 2300 וואט, נחלק את מידת המתח ב-240 וואט ונבין כי הוא צורך ברגע נתון 9.6 אמפר.
גם אם אתם גרים בדירה של אדם יחיד, כנראה שתרצו לחבר כמה מכשירי חשמל בו זמנית כמו: מזגן מיני מרכזי, דוד חשמל, מייבש כביסה, מכונת כביסה, מדיח כלים, תנור אפייה וכיריים – כל המכשירים הללו הם בעלי הספק שהוא מעל 2,000 וואט. למעשה, מספיקים שלושה מכשירים הפועלים יחד (לפעמים אפילו רק מכשיר אחד כמו כיריים חשמליים) כדי לחרוג מ-25 אמפר ושיקפוץ לכם השלטר. היום הרבה ממוצרי החשמל הללו מופעלים על ידי כרטיס אלקטרוני וברגע שישנן קפיצות מתח יכול להיגרם נזק של ממש למוצרים, נזק שיכול להימדד בכמה אלפי שקלים. במצב כזה, הגדלת חיבור חשמל היא פשוט בלתי נמנעת.
קיימים מוצרי חשמל שחייבים חיבור תלת פאזי. לדוגמה מזגן מעל 3 כ"ס מחייב התקנה של לוח תלת פאזי עם חוטים עבים המקושרים הישר אל לוח. אם נחבר מוצר חשמל חזק מאוד לנקודת חשמל רגילה הקו יתחמם ויישרף וכתוצאה מכך עלול להישרף כל הבית.
ישראל ברובה בנויה בתים ישנים המרושתים בחיבורים של פאזי אחד (25X1 אמפר), אם באמת החשמל קופץ כל הזמן בבית שלכם, כדאי להיוועץ עם חשמלאי כדי שיבדוק את מקור הבעיה ולדון על האפשרות למעבר פאזות.
חשוב שתדעו כי קיים פתרון נוסף לצריכה דירתית גבוהה של חשמל והוא המעבר מחד פאזי ל-40 אמפר (צריכה של 9,600 וואט). המעבר קל יותר מכיוון שלרוב עבודת התשתית היא מעטה (ובעקבות כך, גם זולה יותר) כי רוב הדירות מסוגלות להחזיק מתח כזה מראש.
כל שינוי שאתם מבצעים במערכת החשמל הדירתית צריך לעבור ביקורת של חברת חשמל. חברת החשמל לא מתערבת בעבודות החשמל שיש לעשות בדירה ויהיה עליכם להזמין חשמלאי מוסמך כדי שיתאים את מתקן החשמל הפרטי שלכם לגודל החיבור שהזמנתם (החלפת פיוזים, החלפת חוטי חשמל לחוטים עבים יותר, בדיקת תקינות הארקה, מפסק מגן נגד התחשמלות וכדומה). החשמלאי שהזמנתם יבצע את עבודת התשתית והחשמלאי של חברת החשמל יבדוק אותה ואת תקינותה ביחס לסטנדרטים שלהם.
מדובר כאן במעין פתרון ביניים, שכן, אם יום אחד כשתרצו לעבור לתלת פאזי, תצטרכו לקרוא שוב לחשמלאי כדי לעשות שינויים נוספים ושוב לקרוא לחברת חשמל כדי לבדוק את תקינותם.
כל שינוי במערכת החשמל חשוב מאוד להזמין חשמלאי מוסמך, לא רק מבחינת הבטיחות אלא גם מבחינת המקצועיות והניסיון במעברים של הספקות חשמל. לא פעם קורה כי אנשים מזמינים חשמלאי שלא בקיא בדרישות הנוקשות של חברת חשמל והוא צריך להגיע למקצה שיפורים כמה וכמה פעמים עד לקבלת האישור המיוחל מחברת חשמל.
היום מרבית הבתים החדשים נבנים עם תכנון לצריכה גבוהה יותר, וכוללים מערכת חשמל תלת פאזית. מערכת חשמל זו למעשה יכולה לספק 25 אמפר כפול 3, כלומר 75 אמפר המחולק ברחבי הבית. ככה המערכת עומדת בעומסים של מכשירי חשמל רבים וחזקים יותר. יתרון נוסף למערכת זו היא במקרה של תקלה באחת מהפאזות, לא תהיה אפשרות להפסקת חשמל כוללת בבית מכיוון שיש 2 פאזות נוספות היכולות לשמש כגיבוי.
גם במעבר מחד פאזי לתלת פאזי החשמלאי שאנחנו מזמינים יצטרך לבנות תשתית ל-25X3 אמפר (17,250 וואט) או 40X3 אמפר (27,600 וואט). צריך להבין מראש כי מדובר בעבודת תשתית הלוקחת זמן, במיוחד אם אנחנו גרים בבית ישן, שכן צריך להחליף את החוטים בקירות, את השקעים, את הארקה ולעיתים לבצע גם החלפה של לוח החשמל. לאחר הכנת התשתית, יגיע חשמלאי מטעם חברת חשמל ויבדוק את התשתית ואת הסטנדרט שלה. כמו שציינו, החשמלאים מחברת חשמל לרוב קפדנים מאוד ולא יאשרו בית עם תשתית לא פחות ממושלמת.
המעבר של לוח החשמל מחד פאזי ל-40 אמפר או לתלת פאזי 25X3 או ל40X3 דורשת הוספת מפסקים והחלפת פיוזים או החלפת כלל הלוח ובכל מקרה, תידרש עבודת תשתית נוספת. כאן תוכלו לקרוא על מחירים של החלפת לוח החשמל
טווחי מחירים אצל חשמלאי מוסמך:
מעבר מחד פאזי 25X1 ל-40X1 יעלה כ-2,000-4,000 ₪ - תלוי בעבודת התשתית שיש לעשות.
מעבר מחד פאזי 25X1 לתלת פאזי 25X3 יעלה כ-3,000-5,000 ₪ - תלוי בעבודת התשתית שיש לעשות.
מעבר מחד פאזי 25X1 לתלת פאזי 40X3 יעלה כ-5,000-7,000 ₪ - תלוי בעבודת התשתית שיש לעשות.
למשל, אם אתם מתגוררים בדירת 4 חדרים ישנה (בדירות חדשות התשתית מוכנה חלקית מבעוד מועד) וצריך לחווט את הדירה מחדש, להחליף שקעים, הארקה ועוד כדי להגיע לתלת פאזי 25X3 עלות אצל חשמלאי מוסמך תנוע סביב ה-5,000-7,000 ₪.
קיימת עלות גם בצד חברת חשמל על המעבר:
מעבר מ-25X1 ל-25X3 או ל-40X1 עלות בחברת חשמל – כ-3,500 ₪.
מעבר מ-40X1 ל-25X3 עלות בחברת חשמל – כ-1,500 ₪.
מעבר מ-25X1 ל40X3 עלות בחברת חשמל – כ-5,300 ₪.
חברת החשמל מגדילה את החיבור עד 30 יום מהתשלום.
כאמור, קיימים מוצרי חשמל שמראש צורכים כמות מוגברת של חשמל, למשל כיריים חשמליות או מזגן מיני מרכזי העלולים לצרוך בין 25 ל-32 אמפר. מוצרים אלה, מלבד הגדלת החיבור, זקוקים גם לשקע מיוחד, שקע תלת פאזי בעל קיבולת של 16X3 אמפר. עלות התקנת שקע כזה נעה בין 350-600 ₪ כתלות מהמרחק של נקודת החשמל מהלוח ועבודת התשתית שצריך לעשות.
בסופו של דבר אפשר לראות כי מדובר בשינוי בעל עלות כספית גבוהה ולפעמים בתקופה יחסית ארוכה של אי נעימות בעקבות הכנת התשתית והבדיקות, לכן כדאי להבין אם מדובר בצורך ממשי שבו אספקת החשמל הקיימת לא מספיקה לדירה ועלולה לגרום לנזק.
במידה ותחליטו לבצע את השינוי, מומלץ לבחור בבעל מקצוע המנוסה במעברים לתלת פאזי – ריכזנו לכם רשימה של חשמלאים מוסמכים המתאימים בדיוק למשימה זו.
בשביל חיבור תלת פאזי צריך בשלב הראשון להתקשר לחברת חשמל ולהזמין את החיבור, לאחר מכן להתקשר לחשמלאי מוסמך ובעל ניסיון בתחום זה כדי שיבצע עבודת תשתית ולאחר מכן להזמין שוב חשמלאי מחברת חשמל שיעביר ביקורת על עבודת התשתית. שימו לב כי תהליך זה יכול לקחת זמן שכן חשמלאי חברת החשמל קפדנים מאוד ולא יאשרו תשתית שהיא פחות ממושלמת. בהצלחה
אפשר להתקשר לחברת חשמל או פשוט לפתוח את ארון החשמל ולראות האם קיים מפסק עם שלושה שלטרים המחוברים יחדיו.
מחירים של חשמלאי מוסמך:
מעבר מחד פאזי 25X1 ל-40X1 יעלה החל מ-2,000 ₪ ועד 4,000 ₪
מעבר מחד פאזי 25X1 לתלת פאזי 25X3 יעלה בין 3,000-5,000 ₪
מעבר מחד פאזי 25X1 לתלת פאזי 40X3 בסביבות 5,000-7,000 ₪.
מה זה אומר בתכלס? אם אתם מתגוררים בדירת 4 חדרים ישנה (בדירות חדשות חלק מהשתית כבר מוכנה) וצריך להחליף חוטים, שקעים ולחבר הארקה חדשה בשביל לבצע חיבור תלת פאזי 25X3 העלות אצל חשמלאי מוסמך תנוע סביב ה-5,000-7,000 ₪.
קיימת גם עלות נוספת בצד חברת חשמל על המעבר:
מעבר מ-25X1 ל-25X3 או ל-40X1 תעלה בחברת החשמל – בסביבות ה-3,500 ₪.
מעבר מ-40X1 ל-25X3 עלות בחברת חשמל – בסביבות ה-1,500 ₪.
מעבר מ-25X1 ל40X3 עלות בחברת חשמל – בסביבות ה-5,300 ₪.
יש מוצרים חשמל שמראש צריכים שקע עם כמות מוגברת של חשמל. מוצרים חשמל כאלה הם כיריים חשמליות ומזגן מיני מרכזי הצורכים בין 25 ל-32 אמפר. מוצרים אלה, מלבד הכמות הגבוהה של חשמל שהם צורכים, זקוקים גם לשקע מיוחד שיוכל להתמודד עם כמות כזו של חשמל והוא שקע תלת פאזי.
עלות התקנת שקע תלת פאזי נעה בין 350-600 ₪ המחירים כמובן תלוייים בשינויים שיש לעשות במערכת החשמל ומרחק השקע מלוח החשמל.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.