כל משפחה בישראל נזקקת לשרות של חשמלאי לפחות אחת לשנה. ברוב המקרים מדובר בשרותים קטנים שכל חשמלאי יודע (וגם מותר לו) לעשות כמו תיקון קצר, החלפת שקע פגום ועוד. אך לעיתים מדובר בעבודות מורכבות יותר כמו החלפת כל מערכת החשמל בדירה ישנה או שדרוג מחד-פאזי לתלת-פאזי. בקיצור, לפני שאתם פונים לחשמלאי - קראו כאן את כל מה שחשוב לדעת על העבודה שלו, כולל טיפים, מחירים והמלצות על חשמלאים - המדורגים לפי לקוחות קודמים
חשמלאי עוזר - יכול לעזור בביצוע עבודות חשמל במתח נמוך (מה זה מתח נמוך - בהמשך) תחת פיקוח של חשמלאי מוסמך ומעלה, אבל לא באופן עצמאי. כלומר, מי שיש לו תעודת "עוזר חשמלאי" יכול לעזור בלבד.
חשמלאי מעשי - מותר לו לבצע עבודות חשמל במתח נמוך וגם לערוך תוכניות עד 40 אמפר (מה זה בכלל אמפר – בהמשך). בבתים בישראל המתח הוא נמוך ולכן עניין המתח לא מהווה בעיה עבור חשמלאי מעשי אך המגבלה של 40 אמפר היא יותר משמעותית.
חשמלאי מוסמך - יכול לעשות את כל עבודות החשמל וגם לתכנן תכניות עד 80X30 אמפר.
חשמלאי ראשי - מבצע עבודות חשמל, כולל עריכת תכניות עד 3X250 אמפר.
יש סוגים נוספים של חשמלאים, בכירים יותר: חשמלאי- טכנאי, חשמלאי - הנדסאי, חשמלאי - מהנדס וחשמלאים בודקים מסוגים שונים. אך לשם ביצוע עבודות ביתיות אין צורך לפנות אליהם.
עבור עבודות חשמל ביתיות רגילות מספיק חשמלאי מעשי. כאשר אתם רוצים להחליף את המונה החד-פאזי במונה תלת פאזי, ודאו מראש שמדובר בחשמלאי מוסמך או חשמלאי בכיר ממנו - זאת מכיוון שלחשמלאי מעשי אסור לעשות עבודה זו.
בתקופה האחרונה צריכת החשמל עלתה, לכן בדירות רבות מתקינים מונה תלת פאזי. מונה חד פאזי מתאים לצריכת חשמל נמוכה ואילו מונה תלת פאזי מתאים לצריכת חשמל גבוהה. מונה תלת פאזי מאפשר הן צריכה גבוהה יותר של חשמל והן חלוקה של עומס הצריכה. מונה חד פאזי של 25 אמפר, מאפשר למעשה צריכה של 5,750 וואט, בעוד שמונה של 40 אמפר מאפשר צריכה של 9,200 וואט. המעבר למונה תלת פאזי משלש את אפשרות צריכת החשמל הזו. לדוגמה: מונה תלת פאזי 40X3 אמפר, הוא בעצם שלש פאזות (מוליכי זרם חשמלי), שכל אחת מהם יכולה לספק 9,200 וואט.
כדי לעבור מהתקנה של חד פאזי לתלת פאזי עליכם קודם כל לבקש היתר צריכה מחברת החשמל. מחיר ההיתר ישתנה משמעותית בהתאם למונה הקיים אצלכם ולמונה שאותו תרצו. לדוגמה, אם בביתכם יש מונה חד פאזי 25 אמפר, מחיר מעבר למונה תלת פאזי 25X3 אמפר יהיה כ- 3125 ש"ח. ומחיר מעבר למונה 3X40 אמפר יהיה כ- 4740 ש"ח. לעומת זאת אם בביתכם מונה חד פאזי 40 אמפר, מחיר מעבר לתלת פאזי 25X3 אמפר יהיה כ- 1341 ש"ח, ומעבר למונה 3X40 אמפר יעלה כ- 2955 ש"ח. בנוסף עליכם להזמין חשמלאי מוסמך שיבצע את ההתקנה.
חיסכון בכסף עלול להוביל לסיכון חיי אדם. שריפות רבות מתחילות בכשל במערכת החשמל. ישנם מקרים בהם הלקוחות מעדיפים לחסוך כסף, ובמקום להזמין חשמלאי בעל תעודה, מסתפקים באנשים המציגים עצמם כ"מבינים בחשמל" כמו השכן או השיפוצניק. דוגמאות לטעויות ש"מביני עניין" אלו עושים:
שימוש בחוטים לא נכונים - בחוטים יעבור זרם גבוה מהזרם לו הם מיועדים, כתוצאה מכך הם יתחממו ואף ישרפו.
חיבורים רופפים של חוטים -עלולים לגרום להתחממות של אותו האזור, בעקבותיה ישרפו מהדקי החיבור, ואז עלולה לפרוץ שרפה.
חיבור לא נכון של הארקה -במקרה של קצר, במקום שהזרם יעבור דרך גוף האדם הוא אמור לעבור לאדמה תודות לחיבור הארקה. אך במקרה שהארקה אינה תקינה או חוברה לא נכון, הזרם יכול לעבור דרך גוף האדם. מה שמסוכן אף יותר במקרה של ילדים, שגופם קטן יותר ולכן התנגדותו קטנה יותר.
העברת חוטים בתוך הקיר ללא צינור מבודד - למצב כזה יכולות להיות מספר השלכות, האחת היא התחממות של החוטים מאחר ואין אוויר בתוך הפיח- מה שעלול לגרום לשרפה. בעיה נוספת - כאשר לא משתמשים בצינור מבודד היא כי במקרה של תקלה, יהיה קושי להגיע אל החוטים, ותאלצו לשבור את הקיר בשביל תיקון פעוט. תרחיש אפשרי נוסף הוא שתחליטו לתקוע מסמר בקיר ותפגעו במקרה בחוט החשמל החשוף. פגיעה כזו עלולה להוביל להתחשמלות.
חיבור שקע בצורה לא נכונה -עלול לגרום לשריפת המכשיר החשמלי שיחובר אליו ואף להתחשמלות.
למרות האזהרות לעיל יש דברים שמותר לעשות לבד. אך לפני שאתם עושים כל עבודה שהיא, כולל החלפת נורה, דאגו לכבות את המפסק הראשי של הדירה.
תקלת החשמל הנפוצה ביותר שתוכלו לפתור לבד היא עומס יתר. עומס יתר גורם למפסק (ה"פיוז") לקפוץ, ובהתאם לכך, להפסקת חשמל. עומס יתר יכול להיות כללי או ספציפי. עומס כללי מתרחש כאשר מפעילים בבית מספר מכשירים זוללי חשמל (כמו דוד חשמלי, רדיאטור) בו זמנית. עומס ספציפי מתרחש כאשר אנו מחברים לשקע אחד (באמצעות מפצל), מספר מכשירים הצורכים יחד הרבה חשמל.
כדי לפתור בעיה זו, עליכם פשוט לכבות חלק מהמכשירים, ואז להרים את המפסק. אם גם אז המפסק ממשיך לקפוץ, הבעיה אינה עומס יתר, ויתכן שאחד המכשירים גורם לקצר. מכשיר כזה מהווה סכנה, עליכם להוציאו מהשקע ולפנות לבעל מקצוע שיתקן אותו.
פעולה חשובה נוספת שניתן ואף רצוי לעשות לבד היא לבדוק את תקינות מפסק הפחת מפעם לפעם. תפקיד מפסק הפחת הנו להציל את חיינו או חיי ילדינו, בשעת התחשמלות. כאשר מפסק הפחת מזהה חריגה בזרימת החשמל בבית, הוא מנתק את אספקת החשמל באופן מיידי. הבדיקה נעשית באמצעות לחיצה על כפתור, בצדו של המפסק. לחיצה זו אמורה לגרום למפסק לרדת ולהפסיק את זרימת החשמל. במידה והמפסק אינו יורד, יש לקרוא לחשמלאי, אשר יבדוק את תקינותו.
האמת היא שיחסית לענפים אחרים - רוב החשמלאים הם לא חאפרים אך עדיין, יש טובים יותר וטובים פחות. ישנם ענפים שאפשר אולי להתפשר על האיכות של בעל המקצוע (אולי בפתיחת סתימה...) אבל חשמל, כידוע, זה עסק די מסוכן ודווקא פה אסור לקחת מישהו שהוא פחות ממצויין. לכן, ריכזנו עבורכם כאן באתר רשימת המלצות על חשמלאים אמינים לפי חוות דעת של עשרות לקוחות קודמים. ההמלצות של הלקוחות מתקבלות רק בשיחה טלפונית עם לקוחות אמיתיים שקיבלו שרות מהחשמלאים שברשימה.
באתר מידרג ריכזנו רשימה של חשמלאים מומלצים, שקיבלו את חוות הדעת והציונים הכי טובים מלקוחות קודמים. לאחר כל עבודת חשמל, צוות האתר, מתקשר ללקוח ומקבל ממנו דרוג אודות עבודתו של בעל המקצוע. כך שהציון שלו כל הזמן מתעדכן ברשימה. לחצו כאן, על מנת לעבור לרשימה המלאה של החשמלאים המומלצים באזורכם.
חשמלאי מוסמך מסביר איך לבחור גוף תאורה לבית, שיהיה לא רק מעוצב ויפה, אלא גם חסכוני:
חשמלאי מסביר למה קצר חשמלי בבית הוא הרבה פעמים תוצאה של עומס חשמלי ולמה הגדלת חשמל לתלת פאזי לא תמיד תפתור את הבעיה:
לעיתים אנו מקבלים חשבון חשמל גבוה, והולכים לשלם מבלי להבין על מה. בסרטון הבא, חשמלאי מקצועי מסביר איך נחשב צריכת חשמל ביתי וגם איך נזהה ונמנע גניבת חשמל, ונחסוך לנו בזבוז של כסף מיותר:
חשמלאי מוסמך מסביר מתי נחליף שקע חשמלי, ומהם השלבים בהחלפת שקע תוך שמירה על בטיחות.
כשהחשמל בבית נופל, למעשה ממסר הפחת בארון החשמל קופץ. כולם רצים ללוח החשמל לעלות את ממסר הפחת ולפתור את הבעיה, אבל מה קורה כשממסר הפחת לא עולה? בקליפ, חשמלאי מסביר מה עושים בכדי לפתור את נפילת החשמל ואיך לתקן ממסר פחת שלא עולה:
נורות לד נחשבות לבעלות יתרונות רבים, בקליפ הבא, חשמלאי מסביר מהי בעצם נורת הלד, מה היתרונות של תאורת לד וכמה היא חסכונית:
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.