קפץ לכם השלטר והגעתם מבולבלים לדבר הזה שנקרא "לוח חשמל"? לא בטוחים איזה מפסק מוביל לאן ואם זה לא מסוכן בכלל לגעת במשהו. הכנו לכם מדריך מלא על לוח החשמל – החל ממה הוא בנוי ועד למה שמתקלקל בו. צאו לדרך!
בדירות ישנות, לוח החשמל לרוב נמצא מחוץ לדירה, בדרך כלל בחדר המדרגות ליד דלת הכניסה. המצב הזה לא אידיאלי - למשל ילד המחפש לעשות מעשה קונדס יכול לכבות לכם את השלטרים או מישהו המבין מעט בחשמל עלול "לשחק" עם החיבורים והתוצאה עלולה להיות קטלנית.
לכן בשנים האחרונות שונה התקן ובבנייה חדשה לוח החשמל עצמו יושב בתוך הבית, ואילו שעון החשמל נשאר מחוץ לדירה כך שעובדי חברת החשמל יוכלו לבצע קריאה של המונה.
1. מאמ"ת (מפסק אוטומטי מגנטי תרמי) – שמות נוספים: פיוז, נתיך או פקק. לוח החשמל בנוי בדרך כלל מכמה מאמ"תים ותפקידם בלוח להגן מקצר חשמלי ומעומס יתר – ברגע שמתרחש מצב כזה, השלטר בהם קופץ והספקת החשמל נפסקת.
2. ממסר פחת – שמות נוספים: מפסק דלף או מפסק מגן. מדובר במפסק המגן על מערכת החשמל והוא מתנתק אוטומטית כשיש נזילת חשמל. מדובר בתוספת חשובה מאוד שתפקידה למנוע התחשמלות או שריפה בלוח החשמל.
3. מפסק זרם ראשי – (חד פאזי או תלת פאזי) אחראי על הספקת החשמל והוא גם מאפשר ניתוק החשמל מהלוח באופן גורף.
רוצים להבין יותר על מערכת החשמל הביתית שלנו? מה זה ואט, אמפיר, וולט, ומה הקשר ביניהם? ראו את מילון המושגים המלא בחשמל.
לוח החשמל עלול להפוך למקור סכנה אם לא מטפלים בו כמו שצריך. אספנו בשבילכם כמה כללים שיעזרו לכם לשמור על לוח החשמל ועל ביטחון דיירי הבית:
ניקיון - וודאו כי ארון החשמל נקי תמיד ואין בו ניירות או חומרים שלא אמורים להיות בו ועלולים לגרום ללוח להתלקח.
אוורור - בדקו שקיים אוורור מספיק ומתאים ללוח החשמל כדי למנוע התחממות יתר. התחממות יתר עלולה לגרום לדליקה בלוח החשמל.
בר סמכא - לכל שינוי במערכת החשמל חשוב מאוד להזמין חשמלאי מוסמך. לא רק בגלל הבטיחות אלא גם בגלל המקצועיות והניסיון. לא פעם קורה כי אנשים מזמינים חשמלאי שלא בקיא בדרישות הנוקשות של חברת חשמל והוא צריך להגיע לכמה וכמה מקצות שיפורים עד לקבלת האישור המיוחל מחברת חשמל.
בדיקה תקופתית - חשמלאים ממליצים פעם בשנה לקרוא לבעל מקצוע כדי שיבדוק את תקינות לוח החשמל ויחזק ברגים, חוטים ומגעים. בדיקה זו תמנע מהתלקחות הלוח במקרה של קצר או בעקבות חוט לא מחוזק. בנוסף, בקריאה זו יוכל בעל המקצוע לבדוק שההארקה תקינה, שהמפסק הראשי תקין ושאין חדירת מים לארון החשמל. בדיקה זו מצילה חיים ומאריכה את חייו של לוח החשמל וגם את שלכם.
חשמל הביתה - אם אתם במקרה מבצעים שינויים בארון החשמל, כדאי להכניס את לוח החשמל עצמו לבית ולהשאיר רק את המונה בחוץ. כשעושים זאת חשוב לא לקבע אותו קרוב למקור מים כדי שהמים לא יזלגו פנימה ויגרמו לקצר.
פרידה בלתי נמנעת - באופן כללי פעם ב-20-15 שנים כדאי להחליף את לוח החשמל או חלקים ישנים שלו, שכן הפיוזים מתבלים, הפלסטיקים מתפוררים והחוטים נקרעים.
מלבד כללי הבטיחות החשובים שציינו למעלה, יש עוד כמה דברים קטנטנים וחד פעמיים שתוכלו לעשות לגמרי לבד ולוודא שלוח החשמל ישאר בטוח:
סימון - כשעוברים לדירה חדשה או לאחר החלפת לוח חשמל כדאי לעבור על הפיוזים, לכבות אותם אחד אחד, לבדוק על איזה איזור כל אחד מהם אחראי ולסמן אותם. כך ברגע שיקפוץ פיוז אחד תוכלו בקלות להבין באיזה אזור של הבית יש בעיה.
תו תקן - וודאו שעל הפיוזים מוטבעת חתומת של תו תקן האומרת כי הם עומדים בתקנים הישראליים.
חומר חסין אש - וודאו שלוח החשמל עשוי מחומר חסין אש – מסומן בדרך כלל בצדו השמאלי העליון של הלוח.
מונה חשמיל תקין - כדי לוודא שמונה החשמל תקין ושאתם לא משלמים כסף סתם, כבו את החשמל בדירה ובדקו כי הצלחת בשעון לא מסתובבת או מסתובבת לאט מאוד.
התנהלות נכונה בזמן קצר - במקרה של קצר חשמלי וקפיצה של שלטר, נסו קודם כל לאתר אם הבעיה היא במוצר חשמלי או בשקע -נתקו קודם כל את המוצר מהחשמל ורק אחרי זה נסו להרים את השלטר
בדיקת ממסר פחת - פעם בשלושה-ארבעה חודשים, כדאי לבדוק את הספקת זרם החשמל לדירה באמצעות לחיצה על ממסר הפחת (לחיצה על כפתור TT) ולראות שאכן השלטר יורד (עובר ממצב ON למצב OFF) וכי נפסקת הספקת החשמל לדירה. אם זה לא קורה יש לקרוא בדחיפות לחשמלאי, שכן תפקידו של ממסר הפחת לנתק אוטומטית את לוח החשמל בזמן תקלה או קצר, ולמעשה הוא זה שאחראי שהלוח לא יעלה בלהבות.
מפסק זרם ראשי קופץ – לפעמים החלוקה בין הפאזות לא מאוזנת וזה מקפיץ את המפסק הראשי. זה קורה הרבה כדאי לפנות לבעל מקצוע כדי שיבדוק את תקינות המפסק או הסיבה שהדבר מתרחש. ייתכן וצריכת מכשירי החשמל בבית גבוהה ויש צורך להגדיל את הזרם בדירה ל-40 אמפר או לחלופין לעבור לתלת פאזי.
הפרעות מתח – קפיצות במערכת החשמל עלולות לגרום לירידה קבועה במתח או לירידות ועליות בלתי סדירות במתח. קפיצות אלה יכולות לגרום לנזקים ופעילות לא תקינה של מוצרי החשמל שלכם (כאן תמרור האזהרה שלכם). חשמלאי מוסמך יוכל לבדוק אם אכן קיימות הפרעות במתח. למקרה שאתם חוששים למכשירי החשמל שלכם, תוכלו להתקין מגן ברקים (מגן נחושלי מתח) על מכשירי חשמל יקרים או לחלופין להזמין חשמלאי שיתקין אותו בלוח החשמל עצמו, כך שיגן על כל מכשירי החשמל בבית.
שריפה בלוח החשמל – לפעמים מעמיסים יתר על המידה על אחד הפיוזים והוא עלול להישרף ולשרוף את לוח החשמל. במצב בו אתם מריחים ריח שרוף מהלוח כדאי לקרוא מיד לחשמלאי ולא לגעת בדברים בשום דבר בעצמכם או לנסות לתקן. ניתן למנוע מצב זה על ידי חלוקה נכונה של מוצרי החשמל בבית (למשל לא לחבר מוצרים "זוללי" חשמל לכבל מאריך או למפצל). במקרה שלוח החשמל בלוי או נשרף לנו לחלוטין, מחיר החלפת לוח חשמל ינוע בין 1,000 ₪ לחד פאזי ועד 2,000 ₪ לתלת פאזי.
קורוזיה בלוח החשמל – התקלה בעיקר מופיעה בעקבות בלאי של לוח החשמל ומכיוון שזה חשוף ללחות מהאוויר. כדאי לבדוק מידי פעם את המצב של לוח החשמל ואם אנחנו מבחינים בחלודה חשוב לקרוא לחשמלאי לפני שיהיה מאוחר מידי.
התחברות פיראטית ללוח החשמל – ברגע שקיים אצלכם חשש כי מישהו התחבר ללוח החשמל עליכם להודיע על כך לחברת החשמל ובנוסף לקרוא לחשמלאי מוסמך כדי שיבצע בדיקה וימסור חוות דעת. הוספת צרכנים ואלתורים ללוח החשמל מעל המותר איננה חוקית וגם מסוכנת ועלולה לגרום לעומס יתר ולהתחממות הלוח עד לשריפה.
ממסר הפחת קופץ – עקרונית, קפיצה של ממסר הפחת היא למעשה תגובת הגנה שנועדה לשמור על לוח החשמל מפני שריפה. סביר להיח שמכשיר חשמל בבית מקצר וגורם לקפיצה של ממסר הפחת. אם ניתקתם את כל המכשירים והפחת עדיין לא עולה, כדאי לקרוא לחשמלאי מוסמך. החשמלאי יגיע עם מכשיר שנקרא מגר ויבדוק את תפקודם של מעגלי החשמל בבית כדי לוודא שהבעיה היא לא בממסר הפחת עצמו אלא באחד ממכשירי החשמל בבית. אם זה לא המצב כנראה שתצטרכו להחליף את הממסר.
לפני שאתם מזמינים חשמלאי בוודאי תשמחו לדעת כמה אתם עומדים לשלם. הבאנו לכם את המחיר הממוצע של עבודות שונות בתיקון לוח החשמל:
מחיר החלפת ממסר פחת בלוח החשמל הוא 450-350 ₪, כולל החומרים עצמם.
מחיר תיקון קצר חשמלי הוא 450-200 ₪, אבל ברוב הפעמים הבעיה תהיה באחד המכשירים החשמליים, והתיקון יסתכם במחיר ביקור של 300-200 ₪.
מחיר בדיקת הארקה הוא 350-170 ₪. המחיר מתייחס לבדיקה בלבד, לא כולל תיקונים (אם יש).
תוספת ללוח החשמל הנפוצה בקרב ציבור שומרי המסורת הוא שעון השבת. קיימים שני סוגים אפשריים: שעון שבת לתאורה ושעון שבת למזגן.
מחיר התקנת השעון תלוי בכמה מעגלים יש לחבר אותו. לפעמים יש צורך לחבר לשעון השבת גם קונטקטור (מטען כוח שתפקידו להעביר זרם גבוה יותר) בגלל צריכת חשמל גבוהה דוגמת מזגן מפוצל או תאורת חוץ.
מחיר התקנת שעון שבת בסיסי הוא 450-350 ₪
מחיר התקנת שעון שבת עם קונטקטור הוא 450-400 ₪
העיסוק בחשמל הוא עניין מסוכן מאוד. אל תנסו לתקן את הדברים בעצמכם ללא שום ידע או הסמכה וכדאי שתמיד תפנו לחשמלאי בכל הנוגע לעבודות החשמל בבית. לשם כך הכנו לכם רשימה של חשמלאים מומלצים, כולם מדורגים לפי חוות דעת אמתיות של לקוחות קודמים.
אתם לא מחברים לוח חשמל. בכל עבודות החשמל חשוב מאוד לקרוא לחשמלאי שיבצע את העבודה ולא לעשות את זה בעצמכם אם אין לכם שום ידע בחשמל.
אם לוח החשמל שלכם בלוי כבר או שרוף, קראו לחשמלאי שיבדוק אותו. החשמלאי יחליט אם יש צורך להחליף את כל הלוח או רק חלקים מסויימים ממנו. עלות החלפת לוח החשמל היא בסביבות 2000-1000 ש"ח, תלוי אם מדובר בלוח חשמל תלת פאזי או חד פאזי.
לוח החשמל בנוי משלושה רכיבים בסיסיים:
1. מאמ"ת (מפסק אוטומטי מגנטי תרמי) – בלוח ישנם בדרך כלל כמה מאמ"תים ותפקידם בלוח להגן מקצר חשמלי ומעומס יתר – ברגע שמתרחש מצב כזה, השלטר בהם קופץ.
2. ממסר פחת - מדובר במפסק המגן על מערכת החשמל ומתנתק אוטומטית כשיש שינויים בזרימת חשמל. מדובר בתוספת חשובה מאוד שתפקידה למנוע התחשמלות ושריפה של לוח החשמל.
3. מפסק זרם ראשי – אחראי על הספקת החשמל והוא גם מאפשר ניתוק החשמל מהלוח באופן גורף ומידי במקרה של קצר או בעיה בלוח.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.