החוק בישראל מחייב הארקה בכל בית, ולא סתם. בדיקת הארקה היא לא פחות ממצילת חיים. ההארקה היא טריקית: לא רואים אותה, וגם אם יש בה בעיה - החשמל יעבוד כמו שצריך. לצערנו, יש רק שתי דרכים לגלות בעיה בהארקה - הראשונה והעדיפה היא בעזרת בדיקת הארקה, והדרך השניה וההרבה פחות נחמדה היא כשמתחשמלים. אז מתי צריך לבצע בדיקת הארקה ומה הסימנים שצריך לשים לב אליהם? כדי שלא תהיו במתח, הכנו עבורכם מדריך מחשמל (בקטע טוב, כן? )
הארקה בבית היא מערכת בטיחות חשמלית שנועדה להגן על בני הבית מפני התחשמלות. מערכת החשמל שנמצאת בבית מורכבת משלושה כבלים שעוברים בכל נקודת החשמל בבית: כבל פלוס (בשפה המקצועית נקרא כבל פאזה) וכבל מינוס (בשפה המקצועית נקרא כבל אפס) שיחד סוגרים מעגל חשמלי ומעבירים את זרם החשמל לנקודת החשמל. הכבל השלישי הוא כבל ההארקה שצבוע תמיד בצהוב וירוק על מנת לאפשר זיהוי קל. הוא עובר בכל נקודות החשמל בבית, כולל נקודות חשמל שמגיעות לגג (כמו נקודה שמעבירה חשמל לדוד). עובי כבל ההארקה משתנה בהתאם לסוג נקודת החשמל – למשל, כבל ההארקה שמגיע לנקודת תאורה יהיה דק יותר מכבל ההארקה שמגיע לנקודת החשמל של המזגן.
כשיש תקלה בזרימת החשמל, החשמל עלול לזלוג החוצה מהמכשיר החשמלי. טבעו של החשמל הוא להגיע לקרקע, ולכן במצב כזה, כיוון שגוף האדם מוביל חשמל, כל אדם שיגע במכשיר החשמלי מהווה נתיב עבור החשמל להגיע לרצפה. כבל ההארקה הוא "נתיב מילוט" שמאפשר לחשמל לזרום לאדמה בזמן תקלה. במילים אחרות – במקום שהחשמל יזרום דרך האדם ויגיע לרצפה, הוא זורם דרך כבל ההארקה וכך מונע התחשמלות.
תמיד תמיד תמיד. בכל מקום שיש בו בני אדם ומכשירים חשמליים – יש צורך בהארקה. חשוב שתדעו שגם אם יש לכם ממסר פחת, הוא ממלא תפקיד משלים להארקה ולא מחליף אותה. ממסר פחת הוא מפסק שמותקן בארון החשמל ותפקידו להפסיק את זרימת החשמל בבית כשהוא מזהה שעוצמת הזרם אינה תקינה או שיש בריחת חשמל. ממסר הפחת ומערכת ההארקה הן שתי מערכות הגנה משלימות: מערכת ההארקה מאפשרת למערכת הפחת להיות הרבה יותר רגישה לזליגת חשמל, ולכן הופכת אותה ליעילה יותר. אם עדיין לא השתכנעתם שיש צורך בשתי המערכות, לפניכם טיעון מנצח: במקרה בו אדם נוגע במכשיר חשמלי ומתחשמל הוא למעשה סוגר איתו מעגל חשמלי, כך שאם כל התהליך קורה מאוד מהר אין זליגת חשמל. במצב כזה, בהעדר הארקה מערכת הפחת לא תזהה את הבעיה, ואתם כבר מבינים למה זה מצב בעייתי, בלשון המעטה...
לפני רכישת דירה - מומלץ להזמין חשמלאי לבדיקת ההארקה, בעיקר אם מדובר בדירת יד שנייה שקיימת כמה עשרות שנים. החוק שמחייב הארקה נחקק ב-1978, ולכן אם הדירה נבנתה לפני כן בדיקת הארקה הכרחית פי כמה וכמה כדי שלא תמצאו את עצמכם בדירה ללא הארקה.
אחרי שיפוץ - אם הבית עבר שיפוץ מסיבי ייתכן מאוד שמערכת ההארקה נפגעה במהלכו, בייחוד אם במהלך השיפוץ הוחלפה צנרת. בעבר הצנרות הנפוצות היו צנרות מתכת, ובחלק מהבתים הישנים צנרת המתכת שימשה כמקור ההארקה בבית. אם החלפתם את צנרת המתכת בצנרת פלסטיק יש סכנה שאתם ללא הארקה. במקרים כאלה, הפתרון לרוב יהיה הוספת קו חיצוני של הארקה.
בדיקה תקופתית - בכל אופן מומלץ לבצע בדיקת הארקה בבית לפחות פעם ב-10 שנים בדירות חדשות, ולפחות פעם ב-5 שנים בדירות ישנות. גם אם לא שיפצתם, מערכת ההארקה נשחקת והחיבורים עשויים להתרופף עם השנים. בנוסף, בעלי מקצוע שונים שמגיעים לבית ומתעסקים עם החשמל (מתקינים נורה/ מתקנים מזגן/ מתעסקים עם הדוד וכו') עלולים בטעות לפגוע בכבל ההארקה.
סימנים חשודים - אם שמתם לב לסימן , ולו הקטן ביותר, שיכול לרמוז על בעיה בהארקה – אל תתעלמו. סימנים חשודים בבית יכולים להיות למשל שקעים עם מעט צבע שרוף, מכשירים שמקצרים ומפסק פחת שקופץ ללא סיבה. נורת האזהרה הגדולה ביותר לבעיית הארקה היא מכשיר שמעביר זרם חשמלי. אם נגעתם במקרר או בתנור והרגשתם זרם, מהרו להזמין חשמלאי ולטפל בבעיה.
בדיקת מונה מים - אם אתם גרים בדירה ישנה, רצוי לבדוק אחת לחודש את מונה המים של העירייה. בבתים הישנים ההארקה מחוברת לצינור שעובר בשעון המים. על גבי שעון המים יש מתכת שנקראת "גשר", והיא מחברת את צינור המים של העירייה לצינור המים של הבית. אז איך כל זה קשור להארקה בכלל? לצערנו אותו גשר מתכת שנמצא על מונה המים הוא יעד אטרקטיבי לגנבי מתכות שלא ממש אכפת להם אם בזמן פירוק המתכת הם פוגעים בהארקה בבית ומסכנים את חייכם. לכן, רצוי להעיף מבט אחת לחודש ולוודא שמונה המים שלם.
יש דרגות שונות בהסמכת חשמלאים ולא כולם יכולים לעשות הכל. רק חשמלאי בדרגת חשמלאי בודק יכול לבצע בדיקת הארקה בעלת תוקף חוקי. לפני שאתם מזמינים חשמלאי לבדיקת הארקה, וודאו שהוא מוסמך מטעם משרד התמ"ת (ניתן לבקש מהחשמלאי מספר רישיון ולבדוק באתר משרד התמ"ת).
בדיקת ההארקה תתבצע באמצעות מכשיר מיוחד המיועד לכך. המכשיר הנפוץ ביותר הוא "LOOP TESTER" (בקיצור LT). את מכשיר הלופ-טסטר מחברים מצד אחד לפאזה חשמלית ומצד שני להארקה. המכשיר מודד את עוצמת הזרם ומחשב את רמת ההתנגדות בהארקה. רמת ההתנגדות התקינה משתנה מבית לבית, אך אל תדאגו, החשמלאי שמבצע את הבדיקה ידע לומר האם הערכים שהתקבלו תקינים.
החשמלאי יבדוק קודם כל את ההתנגדות בלוח החשמל, ולאחר מכן יעבור בנקודות החשמל העיקריות שבני אדם באים איתן במגע כמו שקעים ונקודת החשמל של המזגן והבוילר. חשמלאי יסודי ואמין יבדוק את כבל הארקה של הדוד לכל אורכו, גם אם זה מצריך עליה לגג. הסיבה היא שההארקה בדוד מועדת לפורענות – בכל פעם שבעל מקצוע מתעסק עם הדוד הוא עלול בטעות לנתק את כבל ההארקה או לפגוע בו, וכמו שכבר בטח הבנתם - מדובר בסכנה של ממש.
חברת "מגר" היא חברה שמייצרת מכשירים שונים לבדיקות חשמליות, וביניהם גם מכשיר לופ-טסטר. המכשיר שמכונה "מגר" בפי החשמלאים הוא מכשיר ספציפי של החברה שבאמצעותו ניתן לבדוק את איכות הבידוד של חוטי החשמל. מחברים את מכשיר המגר לזוג חוטי חשמל (חוט אפס וחוט פאזה) ומזרימים פולסים חשמליים לחוטים. המכשיר יודע לזהות אם יש זליגת חשמל בין החוטים. בדיקת הבידוד של חוטי החשמל היא חשובה מאוד, אך יחד עם זאת חשוב לציין שלא מדובר בבדיקת הארקה.
מחיר בדיקת הארקה בבית הוא מחיר ביקור של חשמלאי. כלומר, 400-250 ₪. בדיקת ההארקה היא תהליך קצר ופשוט יחסית עבור חשמלאי שלוקח כ-10 דקות בלבד, ולכן רוב העלות היא עלות הביקור שגובה החשמלאי. חשוב לציין שהמחיר מתייחס לעלות הבדיקה בלבד. אם יש בעיה בהארקה, החשמלאי ייתן הצעת מחיר נפרדת עבור התיקון.
לאחר הבדיקה בקשו מהחשמלאי מסמך המעיד שההארקה תקינה. חשוב שהחשמלאי יחתום על המסמך בשמו המלא ועם מספר הרישיון שלו.
כשמדובר בבטיחות שלכם ושל ילדיכם, אל תתפשרו על חשמלאי שהוא פחות ממצויין. בדיוק בשביל זה, ריכזנו עבורכם רשימה של חשמלאים מומלצים לבדיקת הארקה בבית. ההמלצות מתקבלות בשיחה טלפונית עם לקוחות בדיוק כמוכם, שקיבלו שירות מהחשמלאים ברשימה ונתנו חוות דעת על העבודה.
תחילה יש לנתק את החשמל בכל הבית. לאחר מכן החשמלאי יבדוק באמצעות מכשיר הלופ טסטר את ערכי ההתנגדות בבית ויקבע האם הם תקינים. ערכי ההתנגדות הרצויים משתנים בהתאם לסוג לוח החשמל ולגודל המפסק.
כדי לבדוק את רמת ההתנגדות של ההארקה יש צורך במכשיר מיוחד (מגר או לופ טסטר), לכן כדי למנוע אי-נעימות וודאו עם החשמלאי מראש שיש לו את אחד המכשירים.
מחיר בדיקת הארקה הוא 400-250 ש"ח, תלוי בגובה דמי הביקור שהחשמלאי גובה.
בהנחה שאין שום סימנים חשודים או תקלות, רצוי לבדוק את ההארקה כל 5 שנים בדירות ישנות ובכל 10 שנים בדירות חדשות.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.