במדריך זה לא נלמד אתכם איך להתקין לבד קולטי שמש אבל נסביר כל מה שצריך לדעת על קולטי שמש. איך הקולט פועל, איך מתאימים קולט שמש לדוד, מדוע קולטים מתפוצצים בקור, ומה קובע את המחיר של הקולט חוץ מהמשא ומתן עם המתקין? במדריך הבא נענה על כל השאלות ואף נדבר קצת על התקנה נכונה של המערכת
אנחנו יודעים שתמיד רציתם לדעת איך עובדים קולטי שמש, אז נסביר בקצרה:
קרני השמש חודרות את המשטח השקוף של הקולט ונכלאות ברקע השחור, מה שיוצר חום רב. כתוצאה מכך הצינורות הצמודים מתחממים וכך גם המים שבתוכם. חומרי הבידוד ומשטח הזכוכית, שומרים על מצב זה. חלק מהמים עוברים לתחנה הבאה, שהיא אוגר המים, וממנו המים עוברים לצנרת הביתית ואליכם למקלחת.
קולטי שמש עשויים בדרך כלל מלוח מתכת שצבוע בצבע סופג חום, צינורות נחושת או סקדיול, ומכסה זכוכית שקופה להגברת אפקט החממה ושמירה על חום.
אם תטפלו בקולט השמש בחום ואהבה ותדאגו כל שנתיים להזמין בעל מקצוע שיבצע שטיפה של הקולט, הוא יוכל להחזיק מעמד 10 שנים ואף להגיע לגיל מופלג של 14 שנה. למרות הטיפול המסור, ייתכנו מקרים של תקלות לא צפויות בקולט עקב תנאי סביבה או אקלים קשים, שיצריכו תיקון של הקולט על ידי איש מקצוע מוסמך.
קולטי שמש הם האחראיים על חימום המים בדוד שמש, ואם דוד שמש לא מחמם לרוב בהם תלויה האשמה.
כדי להגיע לטמפרטורת מים אופטימלית במקלחת (וגם לחסוך בחשמל ולמנוע הדלקה ממושכת של הדוד), חשוב לבחור מערכת קולטי שמש שתתאים לכם.
התאמת מערכת קולטי שמש לדוד תלויה בשלושה גורמים:
הרגלי צריכת מים חמים
גודל הדוד
תפוקת קולטי השמש
שלושת הגורמים תלויים אחד בשני: הרגלי הצריכה (כלומר כמה זמן לוקחת המקלחת שלכם) משפיעים על נפח הדוד הרצוי, ונפח הדוד מחייב קולט בעל תפוקת חום יומית מתאימה.
צירפנו כאן טבלה מתוך האתר של משרד התשתיות, שתחסוך לכם את החישובים של תפוקת קולטים ותעזור לכם לבחור את הקולט הנכון. אם אתם במקרה אוהבים פיזיקה ומספרים, הכנו לכם בהמשך גם הסבר מפורט על חישוב תפוקה של קולט שמש.
הטבלה מציינת את תפוקת הקק"ל הדרושה לקולט עבור דוודים בנפחים שונים:
מספר דיירים |
נפח הדוד |
תפוקת חום יומית מינימלית של הקולטים |
1-2 | 80 | 3,280 קילוקלוריות |
2-4 | 120 | 4,800 קילוקלוריות |
4-6 | 150 | 6,000 קילוקלוריות |
6-8 | 200 | 8,000 קילוקלוריות |
שימו לב: על פי חוק היצרנים מחויבים לרשום על הקולט את תפוקת החום היומית שלו.
אם אתם גרים באזורים בהם הקולטים נחשפים לשמש רק שעות מעטות ביום, תצטרכו לרכוש קולט בעל תפוקת קק"ל גבוהה יותר מהמצוין בטבלה.
תפוקת הקולט מציינת את כמות החום שקולטים המים בצינורות הקולט במשך יום ממוצע. כמות חום זו נמדדת בקילוקלוריות (או בקיצור קק"ל).
קילוקלוריה (1,000 קלוריות) היא יחידה למדידת אנרגיה, והיא מציינת את מידת החום הדרושה להעלאת טמפרטורה של 1 ליטר מים במעלת צלסיוס אחת. לדוגמא, בכדי לגרום להעלאת הטמפרטורה של 1 ליטר מים ב-5 מעלות צלסיוס, יידרשו 5 קילוקלוריות.
ועכשיו לענייננו (הקולט): נקח לדוגמא דוד בנפח 120 ליטרים. נגיד שאנחנו רוצים לחמם את המים בקולט ב-40 מעלות, נכפול את כמות הליטרים בכמות המעלות (120X40). במקרה הזה נקבל 4,800 - כמות הקילוקלוריות הדרושה לחימום המים.
על פי תקנות התכנון והבניה, חישוב תפוקת דוד רצויה צריך להתבצע לפי הנוסחאות הבאות:
עבור דוד שממוקם בעמידה - נפח הדוד בליטרים כפול 41
:: דוגמא: דוד עומד בנפח 150 ליטר. התפוקה הרצויה תהיה 150*41=6,150 קק"ל.
עבור דוד שממוקם בשכיבה - נפח הדוד כפול 46
:: דוגמא: דוד שוכב בנפח 150 ליטר. התפוקה הרצויה תהיה 150*46=6,900 קק"ל.
לפעמים תצטרכו שני קולטים בכדי לספק את התפוקה הרצויה לדוד שלכם, בגלל גודל הקולט וסוג הצנרת.
ככל שקולט קטן יותר, כך גם התפוקה שלו תהיה קטנה יותר. בשוק קיימים בעיקר שלושה גדלים של קולטים: קטן, בינוני וגדול (ממש כמו כמו מלפפונים חמוצים).
יש שני סוגים של צנרת לקולט שמש - נחושת וברזל (סקדיול 40). צינור נחושת שונה מצינור ברזל בשתי תכונות עיקריות:
צינור נחושץ הוא קל יותר ולכן משלבים אותו בקולטים גדולים יותר בלי להעמיס יותר מדי על המשקל הסופי של הקולט.
צינור הנחושת מתחמם במהירות ולכן עבור גודל זהה של קולט צינור נחושת יפיק תפוקה גבוהה יותר מצינור ברזל (המכונה סקדיול 40).
לכן, קולט גדול מאוד בעל צינורות נחושת יספיק עבור חימום של דוד בנפח 150 ליטרים. לעומת, זאת קולט בגודל זהה בעל צינורות ברזל לא יספיק עבור חימום דוד בנפח זה. מה שאומר שתצטרכו 2 קולטים עבור דוד זה במידה ותבחרו צנרת סקדיול 40.
למה בכל זאת מייצרים קולטים בעלי צנרת ברזל ולא כולם מייצרים מנחושת? סקדיול 40 עמיד יותר מהנחושת לאורך זמן.
קולט נחושת מומלץ עבור רוב אזורי הארץ ובעיקר עבור מי שגר באזור מישור החוף, שבו יש מליחות רבה באוויר שגורמת לקורוזיה וחלודה. נחושת מגנה בצורה יעילה יותר מפני קורוזיה וחלודה.
קולט סקדיול 40 מומלץ לאלה מכם שגרים בירושלים ובמקומות אחרים, שסובלים מקרה בחורף. במקרה של קפיאת מים בצינורות הקולט, העמידות של צינור סקדיול 40 היא גבוהה יותר מהנחושת. צינורות סקדיול 40 גם מגנים מאבנית, ויסתמו פחות מצינורות נחושת.
משקלו של קולט מגיע לעשרות רבות של קילוגרמים. לכן, חברות ייצור של קולטים - שאינן מעוניינות ליצור מעמסה על המתקין ולגרום לקושי בהעלאת הקולט לגג - מחייבות התקנה של שני קולטי סקדיול קטנים ולא מייצרות קולט אחד גדול וכבד, שיתאים לדוד בנפח 150 ליטרים. מאותה סיבה, בשוק אין קולטי שמש ענקיים עבור דוודים בנפחים של 200 ו-300 ליטרים. במקרים כאלה, תצטרכו לרכוש שני קולטים בינוניים או שני קולטים גדולים.
התקנת מערכת דוד שמש נכונה תאפשר למערכת להגיע לנצילות מקסימלית. לכן, נמליץ לא להתעצל ולעלות עם המתקין על הגג על מנת לוודא שהוא מבצע התקנה של הקולטים ודוד השמש, כנדרש. את הוראות ההתקנה המדויקות תוכלו למצוא באתר של משרד התשתיות.
בין הדוד לקולט יש סירקולציה של מים. סירקולציה תקנית, שתמנע את צינון המים בדוד בלילות קרים, מחייבת התקנה של הדוד מעל לקולט, כשהמרחק ביניהם הוא לכל היותר ארבעה מטרים. מים חמים תמיד עולים למעלה מעל למים הקרים, לכן כשצפים בבריכה מרגישים שהמים למעלה חמים יותר. (כן. זה מים).
נמצא במחקרים, שהקולט "בולע" בצורה הטובה ביותר את קרני השמש כאשר הוא מכוון דרומה. לכן, על המתקין לקבע את הקולט לצד דרום, כפי שמורה המצפן, כשזווית הקולטים היא 40-45 מעלות. במקרים בעיתיים, יהיה ניתן לכוון את הקולט עשר מעלות מערבה או עשר מעלות מזרחה, אך לא יותר מזה.
חשוב להתקין את הקולט במקום בו לא יוטל עליו צל, על מנת לאפשר את חשיפתו המרבית לקרני השמש. באזורי מגורים בעיתיים בהם בכל זאת יש על הקולט הצללה בחלק משעות היממה, דוד השמש יעבוד בעיקר על חשמל ולכן, אם אתם גרים באזור כזה שיקלו להתקין דוד חשמל במקום דוד שמש.
חל איסור לחבר באופן ישיר את צינורות הנחושת של הקולט לצינורות מגולוונים. הם פשוט לא מסתדרים ביחד ועלולים "לנגוס" אחד בשני.
התקנה לא נכונה יכולה להוביל לכשלים בניצול האנרגיה של הדוד, מה שישפיע באופן ישיר על עלויות צריכת המים החמים.
גם כאשר מתקינים נכון ישנו מצב נוסף שבו עלול להיווצר כשל אצל הקולטים בניצול אנרגיית השמש והוא – לכלוך. כמו הרהיטים בבית שלכם גם הקולטים אוגרים עם הזמן אבק. אותו אבק, שיכסה את הקולט, ייגרע בסופו של דבר משקיפותו ומיכולתו לקלוט את קרני השמש. תוכלו למנוע מצב זה ולחסוך לכם את עלות החימום החשמלי על ידי ניגוב של הקולטים מאבק מידי פעם.
חברות שמייצרות דודי שמש - כמו כרומגן, אמקור וירדן - מייצרות גם קולטים שיתאימו לדוודים שהן מציעות.
אתם בטח תוהים אם שימוש בדוד מסוים מחייב שימוש בקולט של אותה חברה. התשובה היא לא עם הסתייגות קטנה. בעקרון, אין שום בעיה להתקין דוד מחברה אחת ולהשתמש בקולט של חברה אחרת אבל אם אתם מעוניינים להחליף את הקולט והדוד גם יחד, עדיף שתרכשו אותם מאותה חברה. מכיוון, שכך תוכלו לקבל הנחה ולחסוך עלות כפולה על הגעתו של המתקין.
מחיר ממוצע של קולט בינוני המותאם לדוד בנפח 120 ליטרים עומד על כ- 1000 ש"ח כולל מע"מ. המחיר הזה הוא לדוגמא הספציפית הזו, והוא משתנה בהתאם לגודל של הקולט והתפוקה שלו, שמותאמת לנפחים שונים של דודי שמש. רוצים לדעת מה המחיר בתכל'ס כולל התקנה? ראו כאן על מחיר קולטי שמש.
החומרים שמהם מורכבים קולטי השמש משפיעים גם הם על המחיר וקובעים את איכויות הקולט. הנה רשימה של הגורמים העיקריים שעשויים לייקר את מחירי הקולטים:
מסגרת הקולט עשויה בדרך כלל מפח מגולוון, אך אם אתם מתגוררים בתל אביב או בכל אזור אחר בעל אחוזי לחות גבוהים במיוחד, יכול להיות שמסגרת זו לא תספיק לכם כי עלולה להיווצר בה קורוזיה.
מסגרת מפלדת אל חלד תחזיק לכם זמן ממושך יותר, אך תצטרכו להוסיף עליה 10%-20% במחיר, תלוי בחברה.
זכוכית הקולט עשויה לייקר את המחיר ב 20%-60%, בהתאם לסוג הזכוכית שתבחרו.
אם אתם גרים באזור שבו השמש זורחת לכל אורך היום ברוב עונות השנה, תוכלו להסתפק בקולט בעל זכוכית שקופה רגילה. אם אתם גרים באזורים בהם קרינת השמש נמוכה, קולט בעל שקיפות גבוהה יעשה את העבודה, אך הוא גם ייקר לכם את המחיר ב- 20%.
במידה ואתם גרים באזור שבו הקולט עלול להיות חשוף למפגעים סביבתיים כמו קרה ורוחות חזקות, עדיף לכם לבחור בקולט בעל זכוכית מחוסמת, שיידרוש תוספת של 20%-60% במחיר, בהתאם לחברה שממנה תקנו את הקולט.
הצינורות שבבטן הקולט עשויים לייקר את מחירו ב 10%-25%, בהתאם לסוג הצינור שמגיע עם הקולט. קולט בעל צינורות נחושת יעלה פחות מקולט בעל צינורות ברזל, שמכונה סקדיול 40. כאן, אין שאלה של חסכון, מכיוון שבחירת סוג הקולט - נחושת או סקדיול 40 - לא נתונה בידיים שלכם, אלא תלויה בעיקר בתנאי האקלים שבסביבת מגוריכם, כפי שציינו קודם.
אם אתם עוקבים אחרי החדשות אתם ודאי יודעים שבשנים האחרונות הכל התייקר ולצערנו גם ימשיך להתייקר. העלייה האחרונה במחירי המתכת והנחושת השפיעה אף היא על מחירי קולטים, שעשויים בעיקר מחומרים אלה.
אם צלחתם את קריאת המדריך הארוך הזה, אתם בחצי הדרך לבחירת קולט השמש של חלומותיכם להשלמת התהליך דרוש מתקין דודים מוסמך ובדיוק בשביל זה ריכזנו עבורכם רשימה של טכנאי דודים מומלצים עם חוות דעת ודירוגים של לקוחות קודמים. מקלחת נעימה :)
קולטי השמש הם מה שמחמם את המים בדוד שמש. הם בנויים ממשטח זכוכית שצבועה בשחור וצינורות נחושת או ברזל. כאשר השמש פוגעת בזכוכית, קרני האור נכלאות ברקע השחור ומחממות את המים שבצינורות של הקולט. מקולט השמש המים עוברים לדוד ואנחנו מקבלים מים חמים.
מחיר ממוצע של קולט שמש בינוני לדוד בנפח 120-150 ליטר נע בין 1,600-2,500 ₪, כולל מע"מ.
יש כמה פרמטרים שמשפיעים על המחיר של קולטי שמש:
1. מסגרת הזכוכית - האם היא מגולוונת או לא.
2. זכוכית הקולט - האם מדובר בזכוכית רגילה או בזכוכית מחוסמת וחזקה יותר .
3. צינורות - האם הצינורות בקולט הם מנחושת או מברזל.
4. מיקום הקולטים - אם הקולטים ממוקמים על גג רעפים רעוע, המחיר של העבודה יהיה יקר יותר מאשר מחיר עבודה על גג יציב ובטוח.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.