שמעתם על משאבת חום ולא ידעתם מה בדיוק זה אומר? רציתם להתקין ולא הייתם בטוחים מה צריך לעשות, או שאלתם את עצמכם אם זה משתלם כלכלית? הרבה שאלות טובות. אז כדי שלא תישארו מבולבלים, הכנו בשבילכם מדריך על משאבות חום וחזרנו עם כל התשובות.
בפשטות, משאבת חום היא אמצעי לחימום מים. ומה עושים עם זה בפועל, אתם שואלים? השימוש העיקרי במשאבות חום הוא חימום המים בשביל חימום תת רצפתי ורדיאטורים, שפועלים באמצעות מים. בנוסף, ניתן להשתמש במשאבת חום לחימום בריכות, ג'קוזי וכל מקור מים אחר. הבונוס בהתקנת משאבת חום בבית פרטי הוא ש"על הדרך" המשאבה מחממת גם מים למקלחת, ואז אפשר לוותר על הבוילר בבית.
אופן הפעולה של משאבת חום דומה מאוד לפעולה של מזגנים. היא שואבת חום מהסביבה שלה, ובעזרת החום שאגרה היא יכולה לחמם את המים עד לטמפרטורה 60-75 מעלות (ואם תהיתם מאיפה הגיע השם "משאבת חום", אז זו התשובה). חשוב לדעת שבמידה והטמפרטורה בחוץ נמוכה במיוחד ויורדת מתחת לאפס, היעילות של המשאבה פוחתת כי יהיה לה קשה לחמם את המים. מזל שבישראל זה כמעט ולא קורה.
היתרון המרכזי של משאבת חום הוא העובדה כי מדובר באמצעי חימום אקולוגי וידידותי לסביבה, שכן הוא דורש מעט אנרגיה כדי לחמם את המים - על כל יחידת אנרגיה שהמשאבה צורכת מהחשמל, היא סופחת עוד 4 יחידות מהסביבה. כתוצאה מכך עלויות החימום במשאבת חום נמוכות במיוחד והיא נחשבת לחסכונית ומשתלמת לעומת אמצעי חימום אחרים. למשל, משאבת חום יכולה לצמצמם את עלויות החימום עד 80% לעומת שימוש בסולר.
החיסרון העיקרי של משאבת החום, הוא העלות הראשונית שלה. משאבת החום עצמה ועלויות ההתקנה יקרות יחסית, והיא תהיה משתלמת רק בטווח הארוך. כלומר, רק לאחר 3-8 שנים החיסכון בעלויות החימום יהיה משתלם לעומת ההשקעה הכספית הראשונית.
חיסרון נוסף הוא שהמשאבה רועשת יחסית (קצת כמו מזגן גדול שפועל), וכדאי לקחת את זה בחשבון לפני שמתקינים אותה מתחת לחלון של חדר השינה, למשל.
הדבר הראשון שצריך לדעת לפני שבוחרים משאבת חום הוא שכמו בהתקנת מזגן, גם כאן צריך להתאים את גודל המשאבה לגודל הבית. ככל שהבית גדול יותר נצטרך משאבה חזקה יותר ובעלת תפוקה גבוהה יותר. לעומת זאת, בבתים קטנים במיוחד (פחות מ-50 מ"ר) אפילו לא משתלם להתקין אותה.
אבל כאן לא מסתיימים הדברים שצריך לשים לב אליהם, כי ישנם עוד שלושה גורמים שצריך להתחשב בהם בעת ההתקנה עצמה, אחרי שבחרנו את המשאבה.
כמו שאמרנו, משאבת חום מרעישה כשהיא פועלת, ולכן צריך למקם אותה מחוץ לבית או על הגג - ככה שצריך לוודא שיש שם מקום בשבילה. בנוסף, קחו בחשבון שהמשאבה עצמה כבדה מאוד (שוקלת 120-200 קילו), ולכן לא כדאי לשים אותה על הגג אם הוא לא יציב לחלוטין.
משאבת חום צריכה הרבה חשמל כדי לפעול, ולכן לא מספיק לחבר אותה לחשמל רגיל, אלא יש צורך בחיבור תלת פאזי (שהוא חיבור חשמל חזק במיוחד) כדי שתעבוד כמו שצריך. אז כדאי לוודא שיש לכם חיבור כזה, או להמיר את החיבור הקיים לתלת פאזי לפני ההתקנה של המשאבה. רק קחו בחשבון שהמרה לתלת פאזי זה עסק מורכב שיכול לעלות לא מעט, אז אם אתם מבצעים שינוי כזה אנחנו ממליצים לכם לקרוא את המדריך לתלת פאזי לפני כן .
משאבת חום מחממת מים, ולכן נצטרך מן הסתם לדאוג לכך שיהיה חיבור נוח למים במקום שבו נרצה להתקין את המשאבה.
התקנת המשאבה עצמה קלה ופשוטה יחסית, ודורשת רק חיבור של המשאבה לתשתיות של המים והחשמל, ללא צורך בהקמת תשתיות חדשות בבית.
ועכשיו לחלק המעניין באמת - כמה אפשר לחסוך באמצעות משאבת חום?
כדי לענות על השאלה הזאת נסביר קצת כמה עולה משאבת החום עצמה וכמה עולה ההתקנה שלה, ואחר כך נראה מה עלות החימום החודשית באמצעות משאבת חום.
מחיר של משאבות חום מושפע משני גורמים - איכות המשאבה וחוזקה.
רוב משאבות החום מיוצרות בסין, והן נחשבות לאיכותיות פחות, מתקלקלות הרבה ומהר, ובנוסף לכל זה גם מרעישות.
משאבות מסוג זה זולות יחסית ומחירן נע בין 19,000 ₪ ל-5,000 ₪.
לעומת זאת, ישנן משאבות חום בייצור יפני שבדרך כלל יהיו איכותיות ואמינות יותר. אבל בהתאם לאיכות ככה גם המחיר.
משאבות בייצור יפני הן הרבה יותר יקרות ועולות בין 8,000-35,000 ₪.
כמו כן, ככל שהמשאבה חזקה יותר כך גם מחירה יעלה בהתאם.
למשל, משאבה בעלת תפוקה של 6 קילוואט תעלה בין 6,000-10,000 ₪.
לעומת זאת מחיר משאבה עם תפוקת 16 קילוואט ינוע בין 35,000 ל-26,000 ₪.
התקנה של משאבת חום עולה בין 5,000-8,000 ₪, ומחירה עולה בהתאם למורכבות ההתקנה. למשל, אם מתקינים את המשאבה על הגג יש צורך במנוף, שייקר את מחיר ההתקנה בעוד 1,000-1,500 ₪.
חימום מים באמצעות משאבות חום הינו זול יחסית לחימום בעזרת אמצעים אחרים, ועומד על 700-900 ₪ למשפחה ממוצעת לחודש. המחיר ישתנה בהתאם לגודל הבית והצריכה הביתית. מוזמנים להשוות את המחיר הזה למחיר שאתם משלמים היום כדי לראות האם התקנת משאבת חום משתלמת עבורכם .
משאבת חום יכולה לשדרג את החיים ולצמצם משמעותית את ההוצאה החודשית על חימום מים בבית. אבל מצד שני, מחיר המשאבה וההתקנה שלה גבוהים יחסית, ולכן כדאי שמי שמתקין את המשאבה יהיה בעל מקצוע איכותי ואמין ויבצע את ההתקנה במקצועיות. אז במיוחד בשבילכם הכנו רשימה של מתקיני משאבות חום מומלצים עם חוות דעת וציונים על עבודות קודמות שביצעו. כל אחת מחוות הדעת מתקבלת מלקוחות מאומתים בלבד ועולה מיד לאתר, כך שהדירוג מעודכן תמיד.
משאבת חום היא אמצעי לחימום מים והיא מתאימה לשימוש גם בבית פרטיים וגם במוסדות ציבוריים. השימושים העיקריים שלה הם לחימום מים בשביל חימום תת רצפתי, רדיאטורים, בריכות ועוד.
מחיר של משאבת חום משתנה בהתאם לאיכות המשאבה והתפוקה שלה.
משאבות חום באיכות רגילה תעלה 5,000-19,000 ש"ח, ומשאבת חום באיכות גבוהה תעלה 8,000-35,000 ש"ח, בהתאם לתפוקת המשאבה.
משאבת חום היא בעצם כלי חדש יחסית לחימום מים, גם בבתים פרטיים וגם בבניינים ובמוסדות גדולים. היא משמשת בעיקר לחימום תת רצפתי, חימום בריכות, גקוזי ועוד.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.