טפטוף קטן של מים יכול לגרום לצרות גדולות. הבעיה העיקרית היא שלעיתים לא ברור מה מקור הבעיה, ויש צורך להיעזר באינסטלטור מומחה לאיתור נזילות. למזלנו, השיטות לאיתור נזילות היום מתקדמות ובדרך כלל מצליחות לחסוך את הצורך להרים רצפות ולשבור קירות, אך עדיין מדובר בתהליך מורכב. אז מתי כדאי להיעזר במצלמה תרמית, מתי בחיישן גז ומתי בכלל מספיקה התבוננות של מאתר נזילות? כל הפרטים על איתור נזילות - ממש כאן
יש שני גורמים עיקריים לנזילה בדירה: בעיית איטום, ונזילה מהצנרת - שלשמה התכנסנו כאן. רוב הצנרת בבית נמצאת מתחת לרצפות או מאחורי הקירות, כך שאנו לא רואים אותה וקשה מאוד לדעת מה מצבה. בזמן שהצנרת שוכבת שם היא צוברת חלודה, מתבלה והופכת לפגיעה יותר. הצנרת יכולה להפגע גם בגלל בעיה בתרמוסטט שגורמת לכך שהמים יהיו חמים מדי, או בגלל עבודת ריצוף לא יסודית.
סימנים חיצוניים המעידים על נזילה: טפטוף, קירות רטובים, עובש וקילופים בקיר, ירקת על הקיר, שינוי צבע המרצפות, רטיבות בקיר פנימי ועוד שאר תופעות לא נעימות. בנוסף, אם שמתם לב שחשבון המים מנופח מהרגיל למרות שתדירות השימוש במים לא השתנתה, ייתכן בהחלט כי נזילה סמויה אחראית לכך.
יש אינסטלטורים שמתמחים באיתור נזילות. חלקם גם יתקנו את הנזילה וחלקם לא – הקפידו לוודא מראש. בכל אופן, לא כדאי למהר לסגור את עבודת תיקון הצנרת. במידה ומאתר הנזילות שהגיע לביתכם מציע גם שירותי תיקון, בקשו ממנו הצעת מחיר ואל תתביישו לבקש הצעות מחיר נוספות (בכל זאת, לרוב מדובר בעבודות לא זולות במיוחד).
בטוחים שיש לכם נזילה בדירה? חכו רגע. לפני שאתם ממהרים להזמין אינסטלטור לאתר את מקור הנזילה, תוכלו לבצע מספר בדיקות פשוטות שיחסכו לכם זמן וכסף:
בדיקת לחץ - סגרו את כל הברזים בלילה (רצוי גם את ברז הניאגרה), וראו האם מונה המים זז. אם כן – סביר מאוד שיש נזילה. במידה והמונה לא זז ויש סימני רטיבות בבית, כנראה שמדובר בבעיית איטום.
עלו לגג ובדקו שלא מדובר בנזילה מהדוד. דוד שמש נוזל יכול לגרום לטפטופים ורטיבות בבית, ואם תגלו שהוא אכן האחראי – תצטרכו להזמין איש דודים.
בדקו שאין נזילה מהניאגרה לאסלה. סגרו את הניאגרה ובדקו האם שעון המים מפסיק להסתובב. אם כן – אינסטלטור יוכל לפתור את הבעיה.
השלב הראשון הוא להבין באיזו מערכת מתרחשת הנזילה. יש שלוש מערכות עיקריות שבעיה בהן יכולה לגרום לנזילה:
מערכת הביוב והדלוחין. מערכת הדלוחין מנקזת לביוב את המים מהמקלחות ומהכיורים בבית. נזילה בצינור במערת הדלוחין תתבטא בדרך כלל בטפטוף לא רציף שבא והולך לסירוגין. כדי לבדוק האם הנזילה נובעת מבעיה במערכת הזו מבצעים בדיקת הצפה: איש איתור הנזילות יכניס מעין בלון שיסתום את פתח היציאה של הצינור ויזרים מים. במידה ומפלס המים בכיור יורד כנראה שיש נזילה בצינור.
מערכת ההסקה. מערכות הסקה כבר פחות נפוצות בבתים החדשים. אם בכל זאת יש מערכת הסקה בשימוש, איתור הנזילה יהיה מסובך יותר כיוון שהמערכת מאבדת מעט מים באופן סטנדרטי כשהיא פועלת, כך שיהיה קשה יותר לשים לב לשינוי בחשבון החשמל.
מערכת אספקת המים. נזילה בצינור שבמערכת אספת המים תתבטא בדרך כלל בטפטוף רציף. מערכת המים ומערכת ההסקה קשורות זו בזו ולכן האבחון יעשה באופן דומה בשתי המערכות וישתנה בהתאם לתוואי הדירה ולסימנים השונים שמאתר הנזילות יאבחן בשטח.
לאחר שזירת הפשע אותרה, צריך למצוא את המיקום המדויק בו הצינור פגום.
בעבר, השיטה לאיתור נזילות הצריכה עבודה סיזיפית (ומלכלכת) של הרמת בלטות ושבירת קירות, בתקווה למצוא את מקור הנזילה עם כמה שפחות נזק. היום לשמחתנו הטכנולוגיה מאפשרת לאתר מיקום נזילה, כמו רטיבות בקיר פנימי, מבלי להפוך את כל הבית: איתור נזילות ללא הרס. יש מספר מכשירים מיוחדים לאיתור נזילות:
מצלמה תרמית – המצלמה התרמית עובדת על קרני אינפרא אדום אשר מזהות את הטמפרטורה בצינורות שמתחת לרצפות או מבעד לקירות. כדי שהמצלמה תאתר את האזור הפגוע בצנרת יש צורך לחמם את המים בבית, וכך באזור בו הצנרת סדוקה יפלטו מים חמים החוצה ויגרמו להפרשי טמפרטורה שהמצלמה תוכל לזהות. החסרון הוא שהמצלמה התרמית מגיעה לטווח קצר – כמה ס"מ בלבד, ולכן יעילה בעיקר בתוך הבית ולא בחצרות, שם הצינורות לרוב עמוקים יותר.
חיישן גז - נפוץ בעיקר באיתור נזילות מחוץ לבית, למשל בחצרות. כדי לאתר נזילה באמצעות גז תחילה האינסטלטור ירוקן את המערכת ממים, ואז יזרים לתוכה גז חנקן (אין מה לדאוג, זה לא מסוכן). לאחר מכן, הוא יעבור לאורך הצנרת עם מכשיר מיוחד בעל חיישן לאיתור גז. במקום בו הצנרת סדוקה או שבורה הגז ידלוף, וכך החיישן יזהה אותו. היתרון הגדול של חיישן הגז הוא שהוא יכול להגיע עד לעומק של 12 מטר בתוך האדמה. החיסרון בשיטה זו הוא שאם הנזילה נובעת מצינור שמעליו יש משטח בטון (נפוץ מאוד בחצרות), הבטון יחסום את הגז ויקשה מאוד על איתור מקור הנזילה. בנוסף, הבטון יכול לגורם לכך שהגז יצא ממקום אחר בצינור ולהוביל לאבחון שגוי של מקור הדליפה.
מכשיר אקוסטי – מכשיר בעל חיישנים מיוחדים המזהים גלי קול ומאתרים את המקום בו נשמעת נזילת המים. החיסרון הוא שהנזילה יכולה להיות חלשה ושקטה, ובמקרה כזה לא יהיה ניתן לאתר אותה בעזרת מכשיר אקוסטי.
על שאלה זו ידע לענות רק אינסטלטור מיומן, לאחר שיגיע לדירה ויבצע הערכה במקום. אנשים נוטים לחשוב שאבחון מקיף חייב לכלול שימוש במצלמה תרמית, אבל חשוב שתדעו שלפעמים המכשירים האחרים דווקא יתאימו יותר, כך שלא חייבים להשתמש במצלמה תרמית כדי לאתר במדויק נזילות. אל תתעקשו על שימוש באמצעים אלקטרוניים, יתכן שהם סתם ייקרו את הבדיקה ללא סיבה.
איתור נזילה יעלה בדרך כלל 1,200-2,000 ₪ + מע"מ לדירה בגודל סטנדרטי (80-120 מ"ר). שימוש באיתור עם גז יכול לייקר מעט את הבדיקה.
אם אתם גרים בדירת גן מאתר הנזילות ככל הנראה יצטרך לבדוק גם את הצינורות שבגינה. המחיר יעלה בהתאם לשטח הגינה. עבור גינה בינונית תצטרכו להוסיף עד 1,000 ₪. (לא זול, אבל היי, יש לכם גינה! )
הרבה פעמים איתור הנזילה יכלול ביקור בבית השכנים (הצנרות בדרך כלל קשורות זו בזו) ולכן חשוב לתאם שמאתר הנזילות יגיע בזמן שהשכנים בבית. בשיחת הטלפון המקדימה בה תתארו לאיש איתור הנזילות את הבעיה הוא יקבע מי מהשכנים רלוונטי, אם בכלל.
לא תמיד יהיה ניתן לאתר את הנזילה באמצעים טכנולוגיים. ייתכן שלא תהיה ברירה והאינסטלטור יצטרך לשבור קירות ולהוציא בלטות כדי להבין מה מקור הנזילה. למשל, במקרים בהם הביוב מחובר לקו הראשי לא תמיד ניתן לעשות ניתוק בין קו הביוב של הדירה לביוב הראשי, ולכן הבדיקות הטכנולוגיות לא יעזרו וצריך לשבור מרצפות. לפני שתבהלו, נרגיע ונגיד שמדובר בהרמה של מרצפות בודדות בלבד.
הזמינו בעל מקצוע שמתמחה באיתור נזילות. יש הרבה אינסטלטורים שגם מאתרים וגם מתקנים נזילות, וחלקם אכן עושים את שניהם טוב. אבל מקצועיות דורשת ניסיון רב וציוד מסוים, וסביר שמי שמתמקצע ספציפית באיתור נזילות ישקיע בציוד יקר ואיכותי יותר, שיוביל לאבחון מדויק יותר.
סכמו מראש עם מאתר הנזילות מה קורה במידה והוא לא מצליח לאתר את הנזילה. ההסכם המקובל הוא תשלום של דמי ביקור בטווח של 150-500 ₪, תלוי במשך הזמן בו מאתר הנזילות שהה בביתכם.
וודאו מראש שמאתר הנזילות מנפיק דוחות, ובקשו שבסוף התהליך יכתוב לכם דו"ח מפורט עם מסקנותיו. אם יש לכם ביטוח דירה תצטרכו להגיש את הדו"ח על מנת לקבל תשלום. גם אם אין לכם ביטוח דירה שווה לשמור את הדו"ח למקרה בו תרצו למכור את הדירה או לכל צורך אחר.
איתור נזילות עשוי להיות עסק קצת מסריח, ולא רק בגלל הריח מהביוב. איתור נזילות דורש ניסיון, מיומנות ומכשור מתקדם ומדויק. כדי שלא תפלו על חאפרים, ריכזנו עבורכם רשימה של אינסטלטורים מומלצים לאיתור נזילות.
המחיר של איתור נזילות נע בין 1,200-2,000 ₪, בהתאם לגודל הדירה ולציוד הנדרש על מנת לאתר את הנזילה.
מאתר הנזילות ירוקן את מערכת המים ממים ויחדיר לתוכה גז חנקן (שאינו מזיק כמובן). לאחר מכן, מאתר הנזילות יעבור על קו הצנרת בעזרת מכשיר בעל חיישן לאיתור גז.
המצלמה התרמית מזהה בעזרת חיישני אינפרא אדום הפרשי טמפרטורה וכך ניתן לגלות בעזרתה את המיקום המדויק של הנזילה. חשוב לציין שלא תמיד המצלמה מתאימה ויש לה מגבלות שונות. למשל, המצלמה התרמית יכולה לראות לטווח של סנטימטרים בודדים בלבד, ולכן אם הנזילה בצינור עמוק היא לא תעזור.
הגורמים העיקריים לרטיבות בדירה הם בעיית איטום או נזילה. לפעמים מאתר נזילות יוכל לאבחן האם מדובר בבעיית איטום או בבעיית צנרת רק מהתיאור שלכם בשיחת הטלפון, ולפעמים תצטרכו להזמין מאתר נזילות שיבצע בדיקה מקיפה בבית.
הסימנים העיקריים לנזילה בבית הם: טפטוף מים, קירות רטובים או עם עובש, רצפות ששינו צבע, חשבונות חשמל מנופחים
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.