הממ"ד משמש ברוב הבתים כחדר שינה או עבודה, כך שהוא מאוכלס לא מעט שעות ביום. אז נכון שהממ"ד צריך להיות מוגן ואטום בשעת חירום, אבל אין סיבה שהוא יהיה חנוק ויציע חווית סאונה לא נעימה למי ששוהה בו. יש היום מספר אפשרויות להתקנת מזגן בממ"ד, חלקן פשוטות בהרבה ממה שחשבתם. אז כמה תעלה התקנת מזגן בממ"ד, מה הן האפשרויות ולמה ניסיון לחסוך יעלה לכם ביוקר? כל התשובות כאן!
הממ"ד הוא חדר צפוף, והאויבים שלנו לא ממש מתחשבים בעונות השנה ובטמפרטורה בחוץ כשהם מחליטים לתקוף, כך שכדאי מאוד להתקין מזגן שיוכל לפעול גם בחירום. מומלץ להתקין בממ"ד מזגן עילי, כלומר יחידת מזגן נפרדת בעלת מאייד ומנוע חיצוני. אם התקנת המזגן תתבצע באופן תקני, תוכלו להשתמש במזגן גם בשעת חירום של מתקפה כימית (לא עלינו). איך זה יעבוד? המזגן פשוט יקרר את האוויר שנמצא בחדר בסירקולציה מבלי להכניס אוויר מבחוץ או מחדרים לא ממוגנים. אם תתקינו מזגן מיני מרכזי לעומת זאת, לא תוכלו להשתמש בו בזמן מתקפה כימית כיוון שהוא פועל בכל החדרים יחד ומעביר ביניהם אוויר, אך כמובן שהממ"ד עדיין יהיה מוגן מפני מתקפת טילים ולכן אנשים רבים בוחרים באופציה הזו.
כדי שהממ"ד יישאר תקין (כלומר עמיד גם בפני טילים וגם בפני מתקפה כימית) לאחר התקנת מזגן, לא מספיק לבחור במזגן עילי בלבד אלא יש צורך להקפיד להתקין אותו בהתאם להוראות פיקוד העורף:
המזגן חייב להיות מותקן על קיר פנימי בלבד, ולא על קיר חיצוני.
אין לקדוח בקיר חיצוני של הממ"ד.
לאחר כל קידוח יש לאטום את החלק בו קדחו בעזרת חומר ייעודי.
יש לבודד את הצנרת העוברת בקיר הממ"ד ומתחברת למזגן.
יש להתקין ברז שינטרל את מערכת הניקוז בזמן חירום. בשגרה, מערכת הניקוז של המזגן מנקזת את המים שהמזגן מייצר ומטפטפת אותם החוצה. בזמן חירום המטרה היא לבודד את הממ"ד ולכן לא ניתן להשאיר פתח כזה להעברת המים. ברגע שסוגרים את הברז של מערכת הניקוז המזגן עדיין יוכל לעבוד אך במקום לנקז את המים החוצה, הם יטפטפו לתוך הממ"ד וכל מה שצריך לעשות הוא לשים דלי מתחת למזגן. לכן לאחר התקנת המזגן בממ"ד חשוב שתדעו איפה ברז הניקוז של המזגן ממוקם ושהוא יהיה נגיש לכם!
כדי שיהיה אפשרי להתקין מזגן בממ"ד ולשמור עליו אטום בפני התקפה כימית יש להשתמש בהתקן מיוחד. אם אתם גרים בדירה חדשה (ברכות!) ייתכן שהתמזל מזלכם ויש בממ"ד כבר התקן מיועד למזגן. ההתקן הנפוץ הוא התקן עומר, שהוא למעשה תשתית להתקנת מזגן בממ"ד בצורה פשוטה ומאפשר להפעיל את המיזוג גם בזמן חירום. ההתקן כולל הכנה של כל התשתית הדרושה לצורך התקנת המזגן בממ"ד (צנרת גז, חשמל, צנרת ניקוז) וברז נטרול עבור צנרת הניקוז.
אל דאגה - גם אם אין בממ"ד שלכם הכנה עדיין תוכלו להתקין מזגן, השאלה היא רק האם תרצו לשמור על תקינות מלאה של הממ"ד או לא:
אם תחליטו שאתם מוכנים לוותר על תקינות הממ"ד תוכלו להתקין את המזגן באופן דומה להתקנה של מזגן בחדר רגיל. ההבדל היחיד בין התקנת מזגן בממ"ד להתקנת מזגן בחדר רגיל הוא שהקידוח בקיר ממ"ד קשה יותר, ולכן ההתקנה תתייקר מעט (סבלנות, תכף מגיעים למחירים). במקרה כזה, וודאו מראש עם מתקין המזגנים שיש לו מקדחה מתאימה לכך. חשוב להדגיש - תוכלו לבחור במזגן עילי או במזגן מרכזי והחדר יישאר מוגן בפני טילים, רק לא בפני מתקפה כימית. מעבר להיבט הבטחוני, המשמעות של התקנת מזגן בממ"ד באמצעות קידוח היא בעיקר שאם תרצו למכור את הדירה לא תוכלו לומר שהממ"ד עומד בכל התקנים של פיקוד העורף.
תוכלו להוסיף התקן ייעודי למזגן בממ"ד גם לאחר סיום הבנייה. היתרון של התקנים ייעודיים למזגן (מעבר לכך הם מאפשרים למזג את הממ"ד גם בזמן חירום) הוא שהם לא דורשים קידוח – הם פשוט מתלבשים על פתח האיוורור הגדול בממ"ד. במקרה כזה חשוב לברר מראש עם מתקין המזגנים שיש לו התקנים מהסוג הזה, ולוודא שמדובר בהתקן שמאושר על ידי פיקוד העורף. כדי לוודא את העניין תוכלו להיכנס לאתר של החברה שמייצרת את ההתקן ולבדוק אם מפורסם שם אישור של פיקוד העורף.
אם הממ"ד שלכם מגיע עם הכנה מובנית למזגן אין סיבה לדאגה – קבלנים מחוייבים לבצע בדיקות תקינות בממ"ד עם גמר העבודות, כך שהממ"ד שלכם בטוח, וגם אתם . לעומת זאת, אם אין לכם הכנה לממ"ד ואתם רוצים לשמור על אטימותו מפני התקפות כימיות, לא כדאי לעגל פינות. ייתכן שמתקין המזגנים יציע לכם לוותר על ההתקן המיוחד כדי לחסוך בעלויות ובמקומו יציע לאטום את המקומות בהם הוא קודח באמצעות סיליקון. ייתכן שהאיטום שהוא יבצע יהיה טוב, אבל גם קיים סיכוי טוב שהסיליקון לא יהיה עבה מספיק או שהוא יפספס נקודה קטנטונת באיטום – והממ"ד כבר לא אטום. גם אם אתם אופטימיים ולא אכפת לכם מהעניין הבטיחותי,אם קראתם עד לפה אתם כבר בטח יודעים שממ"ד לא תקין מוריד את ערך הדירה, כך שהניסיון לחסוך בסוף יעלה ביוקר.
כמו שכבר הבנתם, יש כמה תרחישים:
כדי שתהיו מוגנים ממתקיני מזגנים חאפרים, ריכזנו עבורכם רשימה של מתקיני מיזוג אוויר מומלצים להתקנת מזגן בממ"ד. איך אנחנו יודעים שהם מומלצים? כי לקוחות אמיתיים, בדיוק כמוכם מסרו עליהם משוב לאחר העבודה. כל המשובים מאומתים והציונים באתר מתעדכנים לאחר כל עבודה!
יש שלושה מקרים:
1. אם יש לכם מתקן ייעודי למזגן בממ"ד (כמו התקן עומר או עידו למשל) עלות התקנת מזגן בממ"ד תהיה זהה לעלות התקנת מזגן בחדר רגיל, ותנוע בין 700-900 ש"ח בבמוצע, תלוי בכוח סוס.
2. אם אין לכם התקן ואתם רוצים לשמור על הממ"ד תקין - תצטרכו להתקין אחד. עלות ההתקנה כוללת את עלות ההתקן ונעה בין 1,400-1,900 ש"ח.
3. אם החלטתם לוותר על תיקנות הממ"ש תלשמו על התקנה רגילה של מזגן בממ"ד 950-1,150 ש"ח.
העיקרון המנחה להתקנה תקנית של מזגן בממ"ד הוא שהמזגן לא אמור לפגוע באטימות החדר. שלושת הדגשים החשובים ביותר הם:
1. המזגן צריך להיות על קיר פנימי בלבד בממ"ד.
2. חייב להיות ברז לצינור הניקוז של המזגן.
3. מותר לקדוח רק בקירות פנימיים, ולאחר כל קידוח יש לאטום את המקום באופן מוחלט באמצעות סיליקון.
מומלץ להתקין בממ"ד מזגן עילי (נקרא גם מזגן מפוצל).
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.