מחפשים מערכת מיזוג גדולה? שמעתם על מזגני VRF ואתם רוצים להבין מה הסיפור? מזגן VRF הוא מערכת המיזוג העוצמתית ביותר בשוק שפועלת באמצעות מנוע אחד בלבד. לסבר את האוזן – מנוע מזגן VRF אחד יכול לספק עשרות פתחי מיזוג ולהגיע לסך תפוקה כולל של 30 כוח סוס. אז מה זה בדיוק מזגן VRF, מה ההבדל בין VRF לאינוורטר וכמה עולה ההתקנה שלו - כל התשובות לפניכם
VRF הן ראשי תיבות של הביטוי Variable refrigerant flow, ובעברית "זרימת קירור משתנה". זהו שם כולל למערכת מיזוג אוויר הפועלות באמצעות מדחס אינוורטר (ובעברית "ממיר מתח"). מה זה אומר על רגל אחת? שלמזגן יש יכולת לשלוט בתפוקת החשמל שלו. במזגן עילי או מיני מרכזי כל זמן שהמזגן דולק הוא עובד באותה העוצמה ובאותה צריכת החשמל עד שהוא יוצא להשהייה, ואילו מזגני אינוורטר משנים את צריכת החשמל ואת העוצמה בהתאם לטמפרטורת החדר. מה שאומר שהם גם חוסכים בחשמל וגם מאפשרים את הפעלת המזגן בעוצמה שונה בכל פתח מיזוג.
טוב ששאלתם. בתמונה הגדולה, VRF הוא פשוט השם הרשמי של טכנולוגיית האינוורטר בהקשר של מיזוג אוויר. זה פשוט שם קצת מפונפן יותר, ממש כמו ההבדל בין לחם מטוגן ו"פרנצ' טוסט". מה שכן, בארץ "מזגני VRF" הם מזגנים בעלי עוצמת קירור גבוהה במיוחד. אם מה שמכונה מזגן מולטי אינוורטר יכול להגיע בערך עד 10 כ"ס למעבה אחד ומספר הפתחים שלו מוגבל ל- 6-5 פתחי מיזוג לכל מעבה, מזגני VRF מגיעים גם ל־30 כ"ס למעבה אחד שמסוגל להזרים אוויר לעשרות פתחים במקביל. לכן, לרוב מזגני VRF מיועדים לחללים גדולים במיוחד – וילות גדולות, מפעלי תעשייה, בתי עסק, בנייני משרדים וכדומה. לחם מטוגן XXL אם תרצו.
מתלבטים אם VRF זה מה שאתם צריכים? אספנו עבורכם את רשימת היתרונות והחסרונות המרכזיים במזגן VRF:
חיסכון בחשמל – כפי שהסברנו קודם, טכנולוגיית האינוורטר של המזגן מאפשרת לו לתעל את צריכת החשמל, מה שבטווח הארוך אמור לחסוך לכם לא מעט כסף.
שליטה נפרדת בכל יחידה פנימית – בניגוד למזגן מיני מרכזי שפועל באותה הטמפרטורה בכל פתחי המיזוג, מזגן VRF מאפשר לכוון כל אחת מן היחידות הפנימיות בטמפרטורה שונה ואפילו על מצב קירור ועל מצב חימום במקביל (מה שלא אפשרי במזגן מולטי אינוורטר רגיל), כך שכל הצרכנים יוצאים מרוצים.
יחידות פנימיות שונות – בהתאם לסעיף הקודם, השלכה חשובה אחרת של טכנולוגיית אינוורטר היא היכולת להתקין יחידות פנימיות בעלות כ"ס שונה, מה שאומר שאולם ההרצאות הגדול והמשרד הקטן יכולים לקבל כל אחד סוף סוף יחידה פנימית בעוצמה המתאימה לו.
עוצמת קירור גבוהה – בגלל השליטה בצריכת החשמל, מזגני VRF מסוגלים לפעול בתפוקה מלאה של עד 130% יותר מהעוצמה הרשמית של המזגן. בשפה פשוטה, אם מזגן VRF שלכם הוא 8 כ"ס לדוגמא, זה אומר שהוא יכול להפעיל בו זמנית סך כללי של קרוב ל־20 כ"ס בעוצמה מלאה.
יחידות פנימיות מגוונות – בניגוד למזגן מיני מרכזי שבו כל פתחי המיזוג עשויים באותה צורה של חללים המוסווים בתקרה, במזגן VRF תוכלו לבחור תצורה שונה עבור כל יחידה: מזגנים עיליים, נסתרים, "קסטות", רצפתיים ועוד, שיכולים כולם לשמש במקביל באותה המערכת, כך שיכולת ההתאמה של מערכת המיזוג לצרכים של החללים השונים עולה רמה.
שקט – ששש...שומעים את הצרצרים? יתרון בולט של מזגן VRF הוא הפעולה השקטה שלו, גם ביחידות הפנים וגם במעבה.
המחיר – אי אפשר להתחמק מזה, מחיר מזגן VRF ומחירי ההתקנה והתיקונים שלו יקרים הרבה יותר מהמחירים המקבילים במולטי אינוורטר או מזגן מיני מרכזי עם אותו מספר פתחי מיזוג, על אחת כמה וכמה מסט של מזגנים עיליים. עוד רגע תוכלו לקרוא את טווחי המחירים של מזגן VRF והתקנתו.
ההסתמכות על מעבה אחד – זוהי בעיה שקיימת בכל סוג של מזגן מפוצל. ההסתמכות על מעבה אחד לכל היחידות הפנימיות אמנם חוסכת מקום וכנראה גם אסתטית יותר, אבל הצד השני של המטבע הוא שבמקרה של תקלה כל פתחי המיזוג לא יעבדו, בניגוד לסט של מזגנים עיליים נפרדים.
התקנה ארוכה – אם אתם מחפשים פתרון מיזוג מידי שיקרר לכם את הבית כבר עד סוף השבוע, זה פחות הכיוון. כפי שתראו בהמשך, התקנה של VRF כוללת תכנון מקדים ואורכת כמה ימים לפחות, תלוי בגודל הפרוייקט.
אם אתם לא מחזיקים בית גדול במיוחד, עסק או מפעל, ועדיין מעוניינים דווקא ביתרונות של מזגן VRF, תוכלו לשקול קנייה והתקנה של מערכת VRF קטנה יחסית שמתאימה לבתים פרטיים (החברות מכנות אותה בשמות שונים, לדוגמא אצל תדיראן מערכת כזו נקראת VRF BOX ואצל אלקטרה ומיצובישי VRF MINI). מערכת זו מספקת את כל היתרונות שציינו למעלה, ובהתאם לכך המחיר שלה עדיין גבוה ביחס למזגן מיני מרכזי ואפילו למולטי אינוורטר. חשוב להדגיש שאין הרבה הבדל בין מזגן מולטי אינוורטר ומזגן VRF, ולכן כשמדובר בדגמים הקטנים יותר שמתאימים לבתים פרטיים אין לכם מה להתלהב מהשם הנוצץ ולשלם יותר. מה שחשוב הוא שתמצאו מזגן בעוצמת קירור המתאימה לצרכים שלכם.
התקנת מזגן VRF מורכבת משני שלבים: התכנון וההתקנה.
תכנון – בשונה מהתקנת מזגן מיני מרכזי, התקנת מזגן VRF דורשת תכנון מקדים ומעמיק בהתאם למבנה הבית. מתקין מזגנים אחראי יבקש מכם את תכניות השרטוט של המקום ובעזרתן ויחד אתכם ייצור תכנית מפורטת – היכן ישבו המעבה ויחידות הפנים, היכן יעברו צינורות המיזוג, איזה סוג מזגן יהיה בכל יחידה ובאיזו ועוצמה הוא יפעל. כפי שתראו בהמשך, כל אחד מהנתונים האלו משפיע על המחיר, כך שרק לאחר מכן תוכלו לקבל הצעת מחיר אמיתית שתכלול את כל הפרטים.
התקנת המזגן – התקנת מזגן VRF דומה לכל התקנה של מערכת מזגנים מפוצלת: התקנת קופסת המיזוג בתוך הבית והמעבה מחוץ לבית, משיכה של הצנרת מן המעבה אל קופסת המיזוג וממנה צנרת נוספת לכל היחידות הפנימיות, התקנת פתחי המיזוג ולאחר מכן סגירה של הכל בהנמכת תקרה מגבס. לאחר ההתקנה על המתקין להפעיל את המזגן בלחץ גבוה למשך 24 שעות, ולאחר מכן לקרוא לבעל מקצוע מטעם החברה לבדוק את תקינות המזגן ולאשר שהכול נעשה כשורה. וזהו, אפשר להתחיל למזג!
הגענו לתכל'ס. מזגן VRF יכול להיות מותקן בוילה פרטית של 250 מ"ר וגם בבניין משרדים בעל כמה קומות, ולכן גם טווח המחירים גדול מאוד ומשתנה לפי גודל המקום בו המזגן מותקן. המחיר הסופי מורכב משלושה גורמים מרכזיים: מחיר המזגן, מחיר ההתקנה ומחיר הנמכת הגבס. בחלק מהגורמים יש לכם אפשרויות בחירה שונות שכמובן ישפיעו על המחיר, ובחלקם מדובר במשהו הכרחי בהתאם לתנאי השטח אצלכם.
מחיר המזגן עצמו מורכב מהמחיר של שני גורמים: מחיר המעבה ומחיר יחידות הפנים.
מחיר המעבה - תלוי בראש ובראשונה בתפוקה של המזגן. המידה המקובלת למדידת תפוקה היא BTU, כאשר כל 9,000 BTU שווים בערך ל"כוח סוס" אחד. פרמטר מרכזי נוסף שמשפיע על מחיר מזגן VRF הוא המותג – מזגנים תוצרת אלקטרה ותדיראן יעלו תמיד פחות ממזגני Fujitsu או Mitsubishi שנחשבים אמינים ואיכותיים יותר.
לדוגמא, מחיר מעבה VRF שנחשב קטן יחסית, BTU 70,000-50,000, הוא 15,000-10,000 ₪ כשמדובר בחברות תדיראן או אלקטרה, ואילו מחיר מעבה VRF בתפוקה דומה של Fujitsu או Mitsubishi הוא 25,000-20,000 ₪.
מחיר יחידות הפנים – כפי שציינו קודם אחד היתרונות של מזגני VRF היא יכולת הבחירה ביחידות פנים מגוונות. מחיר יחידת הפנים משתנה לפי הסוג שלה: יחידת פנים בצורת מזגן עילי זולה יותר מיחידת פנים "קסטה", ויחידת פנים קסטה זולה יותר מיחידה נסתרת. כמו כן המחיר לכל יחידה עולה בצורה הדרגתית ככל שמדובר ביחידה בעלת כ"ס גבוה יותר. יחידת פנים של 2 כ"ס, לא משנה מאיזה סוג, תעלה יותר מיחידת פנים של 1 כ"ס.
לדוגמא, מחיר יחידת פנים בצורת מזגן עילי של 1 כ"ס הוא 2,000-1,500 ₪ לכל יחידה, ואילו מחיר יחידת פנים נסתרת של 1 כ"ס הוא 2,500-2,000 ₪ לכל יחידה.
כמו שבטח כבר הבנתם, מחיר התקנת מזגן VRF משתנה מאוד בהתאם למבנה בו הוא מותקן ולצרכים שעליהם הוא עונה, ולכן קשה לתת טווח מחירים. כדי שתוכלו לקבל כיוון לגודל ההוצאה, צרפנו מספר הצעות מחיר להתקנת מזגן VRF :
מחיר "התקנה קטנה" של מזגןVRF , דירת מגורים ממוצעת, סך כולל של BTU 70,000-50,000 הוא 15,000-10,000 ₪.
מחיר "התקנה בינונית" של מזגן VRF, וילה בגודל 300 מ"ר, סך כולל של BTU 140,000-100,000 הוא 20,000-15,000 ₪.
* הצעות המחיר מתייחסות לעלות העבודה בלבד, ואינן כוללות את עלות המזגן עצמו ואת מחיר הנמכת התקרה.
זה כנראה החלק הקל ביותר לתמחור. מחיר הנמכת תקרה עולה כ־200 עד 350 ₪ לכל מ"ר, וככל שמדובר ביותר שטח המחיר לכל מטר צפוי לרדת. הנמכת גבס זו עבודה שיש להזמין עבורה קבלן גבס.
הצלחנו להסיר קצת את הלוט מעל עולמות המסתורין של המיזוג? עכשיו הגיע הזמן למצוא את טכנאי המיזוג המתאימים בשביל העבודה שלכם. כפי שראיתם התקנת מזגן VRF זה עסק לא זול בכלל וכדאי להפקיד אותה בידי מישהו אמין וישר. בדיוק בשביל זה אספנו עבורכם רשימה של מתקיני מזגני VRF מומלצים וכולם מדורגים לפי חוות דעת של לקוחות אמתיים, ממש כמוכם.
בין מזגני VRF ומזגני "מולטי אינוורטר" יש דמיון רב. שניהם פועלים על אותה טכנולוגייה המאפשרת להם לתעל את צריכת החשמל ביחס לטמפרטורת החדר, כך שהם גם חוסכים חשמל וגם מאפשרים לשלוט בכל אחת מיחידות הפנים בנפרד. מזגני VRF הם פשוט לרוב מזגני אינוורטר בתפוקות הרבה יותר גדולות וכן יש להם כמה תכונות נוספות: האפשרות להשתמש בחום ובקור במקביל, פעילות שקטה יותר, ועוד.
החסרון הגדול ביותר של מזגן VRF הוא המחיר. גם מחיר המזגן וגם מחיר ההתקנה גבוהים הרבה יותר מכל סוג אחר של מזגן באותו התפוקה - מולטי אינוורטר, מיני מרכזי ובטח ובטח סט של מזגנים עיליים. חסרון נוסף הוא ההסתמכות על מעבה אחד - ברגע שיש תקלה במעבה כל יחידות הפנים לא יעבדו.
מחיר של התקנת VRF נקבע על פי המון גורמים שונים: מספר יחידות הפנים, הגודל והסוג שלהן, אורך הצנרת, התקנת המעבה ועוד. באופן כללי, מחיר של התקנה קטנה הוא בממוצע 15,000-10,000 ש"ח, ושל התקנה בינונית הוא 20,000-15,000 ש"ח, כל אלו לא כולל מחיר המעבה ויחידות הפנים.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.