שריפה בבית היא הסיוט של כולנו. הנזק שאש שהתחילה בקטן יכולה לגרום לרכוש ולנפש הוא פשוט דמיוני. התקנת גלאי עשן נועדה בדיוק בשביל זה – לתפוס את האש כשהיא בקטן ולהציל חיי אדם. התקנת גלאי עשן היא תהליך די פשוט ולא מאד יקר (ספויילר: החל מעשרות שקלים בודדים לגלאי). מוזמנים לקרוא כאן איך מתבצעת ההתקנה, מהם סוגי הגלאים השונים, ומה מחיר התקנת גלאי עשן. מתחילים!
פעם היה מקובל לחשוב שצריך גלאי עשן רק במטבח – אזור שבאופן מובן מועד יותר לשריפות. אבל היום, עם ריבוי מכשירי החשמל בבית, התרבו גם האזורים הפוטנציאליים להצתות: דלקה יכולה להתחיל ממחשב נייד שהתחמם כשהוא נח על מיטה (אל תניחו מחשב נייד על מיטה!), ממכונת כביסה שיצרה קצר, ומשלל מכשירים נוספים שממוקמים בכל רחבי הבית.
אז מתי תצטרכו התקנת גלאי עשן?
אם אתם רוצים להיות בטוחים ולשמור על הבית.
אם אתם בונים בית חדש, תהיו חייבים התקנת גלאי עשן כדי לקבל טופס 4 (טופס אישור מהרשות המקומית שאפשר להיכנס לגור במקום). אם אתם גרים בבית או בדירה שאין בהם גלאי עשן - אין עליכם חיוב להתקין וזה תלוי ברצונכם החופשי.
לרוב כשרוצים לבטח את הבית או את התכולה שבו נגד שריפות, הביטוח ידרוש הימצאות של גלאי עשן במקום.
בבית רגיל - בהרבה מקרים יספיקו רק שני גלאי עשן לכסות את השטח: אחד במטבח ואחד במסדרון או נקודה מרכזית אחרת. בבתי עץ או בבתים שבנויים בבניה קלה יש סיכוי יותר גבוה שתידרשו להתקין גלאי עשן בכל חדר. בחללים גדולים במיוחד יכול להיות צורך ביותר מגלאי אחד לחדר, אבל אלא אם כן אתם מנכ"ל גוגל ישראל בטעות כנראה אין צורך כזה בבית שלכם.
בעסקים, משרדים ומבני ציבור - לרוב דרושה התקנה של מערכות גילוי אש שעומדות בתקן 1220 חלק 3, או התקנת ספרינקלרים. אלה מערכות מורכבות יותר ויקרות יותר מהתקנה של גלאי עשן עצמאיים, ולא נרחיב עליהן במאמר הזה. אם זה מה שאתם זקוקים לו, אתם מוזמנים להתייעץ ישירות עם בעל מקצוע מומחה למערכות גילוי אש.
אם אתם מתקינים גלאי עשן בבית או בדירה, כנראה תתקינו אותו באחת משלושת הדרכים הבאות:
ניתן לקנות גלאי עשן בסיסי בכל טמבוריה או אפילו באינטרנט. אם אתם קונים אונליין, וודאו שהגלאי שאתם קונים עומד בדרישות של מכון התקנים הישראלי. לצורך ההתקנה תצטרכו לקדוח שני ברגים בתקרה ולהרכיב עליהם את הגלאי, ויש אפילו גלאים שאפשר להדביק לתקרה בדבק דו צדדי.
גלאים מהסוג הזה פועלים על סוללות, ויש להם כפתור בדיקה עליו תצטרכו ללחוץ מידי תקופה כדי לוודא שהם פועלים והסוללות עדיין מלאות. תוכלו להתקין אותם בעצמכם, או להיעזר במתקין גלאי עשן או בהנדימן.
ניתן להתקין עצמאית ולחסוך בעלויות
דורש יותר תחזוקה
לא עומד בתקן הדרוש לטופס 4
אם לא תרצו להתעסק בתחזוקה של גלאי העשן והחלפת סוללות, או להסתכן בזה שהסוללה תיגמר בדיוק כשתצטרכו את הגלאי, תוכלו להתקין גלאי עשן שמחובר לחשמל. במקרה הזה המתקין יחבר את גלאי העשן שלכם לתקרה, וימשוך ממנו חיווט אל נקודת החשמל הקרובה.
תוכלו לבחור בהתקנה מתחת לטיח – שבה המתקין יחצוב בתקרה או בקירות ויסתיר בתוכם את הכבלים, או בהתקנה מעל הטיח – שבה הכבלים יוסתרו בתוך תעלות לאורך התקרה והקיר. התקנה מתחת לטיח תהיה כמובן יקרה יותר, אבל גם אסתטית יותר, ועם פחות סכנה שחוטי החשמל ייפגעו מרטיבות וכדומה.
מחיר ההתקנה של גלאי עשן מחובר לחשמל יעלה ככל שנקודת החשמל הקרובה רחוקה יותר. אם אין תשתית מתאימה, תצטרכו גם להיעזר בחשמלאי, וזה גם יקפיץ את המחיר. גלאי עשן מחובר לחשמל תמיד יכלול גם סוללת גיבוי, כך שימשיך לפעול גם בהפסקות חשמל או כשהחשמל קופץ.
דורש פחות תחזוקה: אין צורך בהחלפת סוללות
בטיחותי במיוחד: מחובר גם לחשמל וגם לסוללת גיבוי
התקנה יקרה יותר מגלאי עשן על סוללות
אם יש לכם בבית מערכת אזעקה, או אם אתם חושבים על התקנת אזעקה, תוכלו להתקין גלאי עשן שיהיה מחובר אליה. במקרה הזה כשגלאי העשן יתריע הוא לא יצפצף כמו גלאי עשן רגיל אלא יפעיל את מערכת האזעקה. אל דאגה – גם אם היא מנוטרלת, היא עדיין תפעל בתגובה לגלאי העשן.
המתקין של מערכת האזעקה יתקין את הגלאי על התקרה ויחבר אותו בחוטים למערכת האזעקה. על תוספת כזו למערכת האזעקה כמובן תשלמו תוספת תשלום.
במקרים מסויימים אפשר לחבר לסמארטפון גלאי מסוג כזה, אם מערכת האזעקה שהוא "רוכב" עליה מחוברת לאפליקציה
רלוונטי רק כתוספת להתקנת אזעקה, ויכול להיות יקר במיוחד - עד 800 ש"ח לגלאי.
ברוב המקרים בבית פרטי תתקינו גלאי עשן רגיל. אבל יש עוד סוגים שיכולים להתאים למקרים שונים:
גלאי פוטואלקטרי (גלאי עשן רגיל): הגלאי הזה שולח קרן אור קטנה ומכיל חיישן לקליטת אור. כשעשן נכנס לקרן האור הוא מסיט אותה. החיישן קולט שינוי באור ומסיק שקיים עשן באזור.
איפה מתקינים? זה הגלאי בו תשתמשו בדרך כלל, מתאים לרוב החללים.
גלאי קרן: גלאי קרן שולח קרן לייזר שסורקת את השטח מתחתיה ומגיבה לשינויים כמו נוכחות עשן – בדומה לגלאי קרן של מערכת אזעקה.
איפה מתקינים? מתאים לחללים עם תקרות גבוהות, בהם גלאי עשן רגיל יכול להיות פחות אפקטיבי, כי ייקח לעשן הרבה זמן לעלות עד התקרה ולהגיע לטווח שלו.
גלאי יינון: עוד סוג של גלאי עשן, שפועל על מנגנון אחר מהגלאי הפוטואלקטרי.
איפה מתקינים? לא נמצא הרבה בשימוש היום, בגלל שהוא מכיל חומר רדיואקטיבי.
גלאי חום: גלאי חום מתריע על שינוי פתאומי בטמפרטורה שבדרך כלל יעיד על נוכחות אש או סכנה לאש.
איפה מתקינים? מתאים לאזורים מרובי עשן (מוסך או חניון, נניח) בהם גלאי עשן רגיל עלול לצפצף צפצופי שווא.
גלאי גז: גלאי גז מתריע על נוכחות של (..wait for it) גז.
איפה מתקינים? מתאים להתקנה במטבחים, בהם יש חשש של דליפת גז בישול.
כאמור, גלאי פוטואלקטרי הוא הנפוץ ביותר, והמחירים שנפרט בהמשך נוגעים אליו. בכל מקרה, הטכנאי שתזמינו יוכל לייעץ לכם איזה גלאים כדאי להתקין בבית שלכם ואיפה מומלץ למקם אותם.
בהתקנה של גלאי עשן מחובר לחשמל או למערכת אזעקה מחיר התקנת גלאי עשן הוא 300-450 ₪, כולל מחיר הגלאי ולא כולל מע"מ. המחיר משתנה בתוך הטווח הזה לפי סוג הגלאי והחברה שבחרתם, לפי המרחק בין הגלאי לנקודת החיבור שלו – נקודת חשמל או מערכת אזעקה, ולפי סוג ההתקנה שבחרתם – מעל או מתחת לטיח.
זה המחיר להתקנה בסיסית, וכשיש צורך בעבודות תשתית נוספות או בהתקנה מורכבת הוא יכול לעלות עוד יותר. למשל, אם תצטרכו להוסיף נקודת חשמל חדשה כדי לחבר אליה את הגלאי, יתווסף למחיר גם מחיר נקודת חשמל: לרוב 300-400 ₪. תוספת של גלאי עשן למערכת אזעקה יכולה לעלות עד 800 ₪ אפילו, במקרים של התקנות מורכבות במיוחד או שימוש בחלקים של חברות יקרות יותר.
אם תתקינו כמה גלאי עשן, המחיר לכל אחד ירד.
גלאי עשן הוא לא מכשיר יקר במיוחד, והעלות של המכשיר עצמו נעה בטווח בין 60-250 ₪, תלוי בסוג הגלאי ובחברה. תוכלו לקנות חבילה של כמה גלאים יחד, וכך תשלמו מחיר נמוך יותר על כל גלאי. גלאי עשן רגילים תוכלו למצוא בטמבוריה הקרובה למקום מגוריכם, ולהתקין בעצמכם.
אם תזמינו מתקין גלאי עשן להתקנת גלאי עשן עצמאי הוא יוכל גם לייעץ לכם איזה מכשירים כדאי לקנות, איך כדאי לפרוס אותם בבית, ולרוב יוכל גם לספק את המכשיר או המכשירים בעצמו. על התקנה כזו תוכלו לשלם 300-350 ₪ לגלאי.
לא כל המתקינים יסכימו להגיע אליכם להתקנת גלאי עשן עצמאי, כי זו עבודה קטנה יחסית. אם אתם מתקינים בבית מצלמות אבטחה או אינטרקום תוכלו לבקש מהטכנאי לייעץ לכם על גלאי עשן ולהתקין אותו כשהוא כבר נמצא אצלכם, וכך תחסכו בעלויות.
אם תיעזרו בהנדימן להתקנת גלאי עשן תוכלו לשלם על העבודה מחיר ביקור: לרוב 200-250 ₪.
התקנת גלאי עשן היא פעולה מצילת חיים, אז אל תדחו אותה. תוכלו למצוא כאן מתקיני מערכות כיבוי אש להתקנת גלאי עשן, מדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים. מוזמנים לבחור את המתקין המתאים לכם, יהיה אש (מטאפורית! רק מטאפורית).
התקנת גלאי עשן יכולה לעלות מעשרות שקלים בודדים לגלאי שתקנו בהום סנטר או בדומה ותתקינו בעצמכם, ועד מאות שקלים לגלאי מחובר לחשמל או למערכת אזעקה שיתקין אצלכם איש מקצוע מהתחום. מוזמנים לקרוא עוד פירוט בפנים.
גלאי עשן על סוללות ניתן להתקין בעצמכם או בעזרת הנדימן על פי ההוראות שמגיעות עם המכשיר. גלאי עשן מחובר לחשמל או למערכת אזעקה מתקינים בעזרת טכנאי אינטרקום ואזעקות.
בכל גלאי עשן יש לחצן בדיקה בו משתמשים כדי לבדוק את המכשיר אחת לתקופה.
לרוב בדירות או בתים לא גדולים במיוחד מספיקים שני גלאים: אחד כדאי למקום במטבח, ואחד במסדרון או בנקודה מרכזית אחרת.
גלאי עשן אפשר למצור בטמבוריות, בהום סנטר, או אפילו להזמין אונליין.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.