על רגל אחת, שכר טרחה של עורך דין מקרקעין עבור מכירת או קניית דירה יעמוד על 0.5%-1% משווי הנכס, כאשר המחיר לעריכת חוזה או חוות דעת משפטית נקבע לפי פרמטרים אחרים לחלוטין. בקיצור, לשכר טרחה של עורך דין מקרקעין חוקים משלו, המושפעים ממורכבות העבודה, שווי הנכס וגם, איך לא – המוניטין של עורך הדין. אז אם אתם רוצים לדעת מה משפיע על שכר טרחה של עורך דין מקרקעין וכמה כל עבודה תעלה לכם בפועל, תוכלו פשוט להמשיך לקרוא למטה
אם לא ידעתם, נגלה לכם ששכר טרחה של עורך דין מקרקעין הוא לא משהו שנקבע בחוק, ובהתאם מדובר בתחום יחסית פרוץ, המשתנה בהתאם לסוג העסקה (קניית/ מכירת דירה, רישום דירה, חוות דעת משפטית ועוד) ולפי פרמטרים נוספים (מורכבות, סוג הקשר ושווי הנכס). במסגרת עסקת מקרקעין גדולה, בה תצטרכו עורך דין לקניית דירה או עורך דין למכירת דירה, תתבקשו לחתום על הסכם שכר טרחה, אשר יכלול את כלל הפעולות שעורך הדין יבצע עבורכם במסגרת העסקה, כולל פירוט על השכר המגיע לו ועלויות נוספות.
כדי שלא תישארו במתח, בדקנו כמה אתם אמורים לשלם על סוגי העבודות הנפוצות בתחום המקרקעין, בהתבסס על השכר אותו גובים עורכי דין מקרקעין וגם לפי המחירים המומלצים שמפרסמת לשכת עורכי הדין בכל שנה. המחירים אינם כוללים מע"מ:
שכר טרחה עבור מכירת/ קניית דירה– על עסקאות מסוג זה נהוג לקחת 0.5% משווי הנכס. לדוגמא, אם מכרתם דירה בשני מיליון ש"ח, תשלמו לעורך הדין כ-10,000 ₪. שימו לב כי במקרה של קניית דירה מקבלן, לשכר הטרחה של עורך הדין שלכם יתווסף גם תשלום לעורך הדין של הקבלן, שהוגבל לעד 5,000 ₪.
שכר טרחה עבור עריכת חוזה שכירות– מחיר עריכת הסכם שכירות לדירת מגורים יהיה כמחצית מדמי השכירות החודשיים של הדירה, בעוד שמחיר חוזה לנכס מסחרי יהיה שווה לדמי שכירות של חודש שלם.
שכר טרחה לרישום הערת אזהרה – רישום או ביטול הערת אזהרה נע בין 634 – 906 ₪, בהתאם לשאלה האם עורך הדין גם ערך את החוזה וטיפל ברישום המקרקעין.
שכר טרחה לרישום לפי צו ירושה/ קיום צוואה– אם עורך הדין טיפל בצו הירושה הוא לא יגבה עבור הרישום של הדירה בטאבו תשלום נוסף, אך במידה והוא לא טיפל, יגבה עורך הדין בין 1,000- 1,857 ₪ לכל נכס .
שכר טרחה לרישום בית משותף– מחיר רישום בית משותף בפנקס הבתים המשותפים מתחיל מ - 516 ₪ עבור רישום כל חדר בבית המשותף. במידה ויש התנגדויות לרישום, יגבה עורך הדין 1,151 ₪ על הטיפול, ואם יידרש להופיע בבית המשפט או מול האחראי על רישום הבתים המשותפים, שכר הטרחה יהיה 634 ₪ בעבור כל הופעה.
שכר טרחה לרישום משכנתא– מחיר רישום משכנתא יהיה כ- 0.5% מסכום ההלוואה, ולא פחות מ- 858 ₪. במקרה של העברה או ביטול משכנתא, המחיר יעמוד על 906 ₪.
שכר טרחה לחוות דעת – מחיר חוות דעת משפטית יהיה כ-906 ₪, כאשר מחיר שליחת מכתב התראה יהיה 235 ₪.
שכר טרחה לתצהיר – מחיר הכנת תצהיר משפטי והחתמתו יהיה כ- 435 ₪.
שכר טרחה להתייעצות משפטית – המחיר מתחיל ב- 540 להתייעצות בלבד, ויגיע עד 906 ₪ ויותר אם ההתייעצות תכלול גם בדיקת מסמכים.
שכר טרחה לייצוג בסכסוך שכנים - במקרה של ניהול תביעה בנושא סכסוכי שכנים, המחיר נע בין 20,000-10,000 ₪ ויכול להתייקר בהתאם למורכבות הסכסוך.
שימו לב שהמחירים המצורפים אינם מחייבים את כלל עורכי הדין ומדובר בהערכה.
לפני שאתם נכנסים למערכת יחסים עם עורך הדין שלכם, חשוב לוודא מה יכלול שכר הטרחה שלו, כאשר הסכם שכר טרחה אמור לפרט את כלל הפעולות שעורך הדין יבצע עבורכם בנוסף למחיר ועלויות נלוות נוספות. לדוגמא, בהסכם קניית דירה יצוין ששכר הטרחה של עורך הדין יעמוד על 0.5% ממחיר העסקה + מע"מ, כאשר המיסוי, אגרות הרישום והוצאות נוספות (כמו למשל אישורי עירייה על היעדר חובות ארנונה ואישורי נוטריון לבנק) ישולמו על ידי הלקוח.
אז אם אנחנו כבר בדוגמא של קניית דירה, הנה פירוט של הפעולות המרכזיות והאופייניות שאמורות להיות כלולות בהסכם שכר הטרחה:
בדיקות משפטיות – עורך הדין יבדוק על שם מי הנכס רשום בטאבו, יוציא נסח טאבו המשמש כתעודת זהות לדירה וכולל את פרטי בעל הנכס, יבדוק האם לצד שלישי יש זכויות עליו (למשל אם עוד אדם רשם הערת אזהרה על הנכס), האם יש שעבודים וחובות כלשהן על הדירה, האם לדירה קיימות זכויות בנייה ועוד.
בדיקת החוזה – תפקידו העיקרי של עורך דין מקרקעין הוא להגן ולדאוג לזכויותיכם בעסקת המכירה, כך שיש חשיבות רבה לכך שהוא יעבור על החוזה שסיפק הצד המוכר, וידאג לאינטרסים שלכם בכל מה שקשור לצורת התשלום, ביטחונות, העברת הזכויות, הרישום, תאריך הכניסה לנכס ועוד.
תכנון ודיווח המיסוי – קניית דירה כוללות תשלומי מיסים נלווים כמו מס רכישה ועוד. לפני החתימה על החוזה, עורך הדין יברר ויחשב את כל המיסים הצפויים וייעץ לכם בהתאם על כדאיות העסקה, במידה ומדובר בתוספת גבוהה לעלות הכללית שתשלמו על הנכס. בנוסף, בסיום הקנייה ידווח עורך הדין על קיומה של העסקה לרשות המיסים בתוך 30 יום מהחתימה על ההסכם, כנדרש בחוק.
רישום בטאבו – במהלך העסקה עורך הדין ידאג לרשום עבורכם הערת אזהרה על הנכס שאתם עומדים לקנות, ובסיום הקנייה ידאג להעברת הזכויות ורישום הכנס בטאבו על שמכם. הדבר דורש הגשת מסמכים והתקשרות מול הטאבו, כך שחשוב לוודא מול עורך הדין שהדבר אכן מתקיים במסגרת הסכם שכר הטרחה.
טיפול במשכנתא – כחלק מתנאי המשכנתא, עורך הדין יצטרך לאמת עבורכם חלק מהמסכים אותם אתם נדרשים להגיש לבנק (למשל התחייבות לרישום המשכנתא), ויטפל בפרוצדורה הנדרשת, כולל הרישום בטאבו. בנוסף, במידה ועורך הדין שלכם הוא גם עורך דין נוטריון, הוא יספק לכם ייפוי כוח נוטריוני לטובת הבנק, במסגרת הליך לקיחת המשכנתא.
מורכבות העסקה– אם על הדירה קיימים שעבודים, חובות, קיימים ליקויי בנייה או בעיות אחרות כלשהן ברישום בטאבו, יש צורך בבדיקות רבות וטיפול נוסף מצדו של עורך הדין, מה שעשוי לעלות את שכר הטרחה מ-0.5% משווי הנכס לעד 1% ויותר.
קשר חד פעמי או מתמשך– אם אתם בקשר מתמשך עם עורך הדין שלכם והוא מלווה אתכם לאורך שנים ובמספר עסקאות מקרקעין, סביר להניח שעורך הדין ילך לקראתם ויגבה פחות מ-0.5%. למשל, אם יש לקוח שמעוניין שעורך הדין יבצע עבורו גם עסקת מכירה וגם קנייה, עורך הדין עשוי לגבות עבור עסקת המכירה 0.5% כרגיל, אך על עסקת הקנייה יעשה הנחה של 10% או יותר.
שווי הנכס– במקרים בהם שווי הנכס נמוך במיוחד, שכר הטרחה עשוי לעלות אל מעבר ל-0.5% ולהגיע עד ל-1.5%, כשיש עורכי דין שלא ייקחו על עסקה מהסוג הזה פחות מ-5,000 ₪. אך אותו הדבר קורה גם להפך – אם שווי הדירה גבוה במיוחד והעסקה אינה מורכבת מאוד, שכר הטרחה יכול להיות נמוך יותר מ-0.5%.
וותק ומוניטין –כמו כל דבר בחיים, גם בתחום שכר הטרחה של עורכי דין מקרקעין, הוותק משחק תפקיד, ויכול להשפיע על גובה שכר הטרחה. משרד עורכי דין מקרקעין גדול ובעל מוניטין יוכל להרשות לעצמו לגבות יותר מהמחיר המומלץ ולהגיע ל 1%-1.5% משווי הנכס, לעומת משרד עורכי דין קטן או בעל ניסיון מועט שיגבה לפי המחיר המומלץ (0.5%).
אם האחוזים והמספרים הכלליים לא אומרים לכם הרבה, בדקנו מה היה שכר הטרחה שלקוחות מידרג שילמו לעורכי דין מקרקעין, בשביל שתקבלו עוד קצת פרספקטיבה:
מחיר בדיקת חוזה שכירות דירה ואימות חתימה בקיבוץ בדרום היה 580 ₪.
מחיר ליווי לצורך קניית דירת קבלן בקריות היה 5,850 ₪.
מחיר ליווי לצורך קניית דירת יד שנייה בראשון לציון היה 7,500 ₪.
מחיר ליווי לצורך קניית דירת יד שנייה בחיפה היה 3,510 ₪.
מחיר הגשת מסמכים לרשויות המס וחתימת נוטריון לייפוי כוח עבור רכישת דירה היה 857 ₪.
מחיר ליווי לצורך קניית דירת קבלן כולל בדיקת חוזים ומשא ומתן מול הקבלן היה 5,000 ₪.
עכשיו כשאתם יודעים כמה אתם אמורים לשלם לעורך הדין שלכם, אתם יכולים להתקדם לשלב הבא, ולמצוא אותו. ריכזנו רשימה של עורכי דין מקרקעין מומלצים, המדורגים על ידי חוות דעת של לקוחות קודמים, ככה שתוכלו לעבור על הרשימה, לקרוא את ההמלצות ולהחליט בהתאם במי להיעזר.
שכר הטרחה של עורך דין מקרקעין מחושב לפי סוג העובדה, כשלרוב מחיר טיפול במכירה/ קנייה של דירה יעמוד על 0.5-1% משווי הנכס, כאשר לשאר סוגי העבודות חוקים משלהם. אבל היי, בשביל זה כתבתנו מאמר שלם.
הסכם שכר טרחה של עורך דין מקרקעין הוא הסכם המסדיר את הפעולות והשכר שעורך הדין יבצע עבורכם במסגרת ההליך שלשמו שכרתם אותו, כאשר לרוב מקובל לחתום על הסכם שכר טרחה כשמדובר על מכירה או קנייה של דירה.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.