עם בוא העונות החמות רבים מכם ייתקלו בפרפר (הלא נחמד) המוכר גם כעש המזון. ממש כמוכם גם הוא אוהב לבקר במזווה, לבדוק מה יש לאכול, ולנשנש מכל הבא ליד. לא שמעתם מאיתנו, אבל לא תמיד חייבים להתחיל מהדברת עש המזון, ואפשר גם לנסות לטפל בבעיה לבד. אז אל תאמרו נואש! יש דרכים להתמודד עם העש. אספנו עבורכם מידע על עש המזון, על שיטות להדברת עש המזון והרחקתו, ועל המחירים
עש המזון, או בשמו הנוסף עש הקמח ההודי, אוהב חום ולחות ונפוץ בעיקר באביב ובקיץ. כמו שאפשר לנחש מהכינוי שלו - עש המזון חובב מזון, ולכן תמצאו אותו במטבח ובמזווה, בעיקר באריזות של מזונות יבשים כמו דגנים, קטניות, תבלינים, פסטות, קורנפלקס, פיצוחים, אורז ועוד. העש לא מסוכן לאדם ומזיק בעיקר לאוכל.
לרוב, עש המזון יגיע הביתה בתוך המזון שקניתם בתערובת, או בתוך האריזות שהיו נגועות בביצי העש. אותן ביצים יהפכו לזחלים, ובהמשך יתפתחו לפרפר עש הקמח ההודי שיתרבה ויטיל ביצים חדשות, וחוזר חלילה.
בעזרת הפה החד שלו עש המזון מחורר את אריזות המאכלים ומתפשט אל מזונות חדשים במזווה ובארונות.
ביצים - את ביצי העש הקטנטנות יהיה קשה לאתר בשל הגודל שלהן, כחצי מ"מ. איך בכל זאת תוכלו לזהות אותן? הן נראות כמו אבקה גרגרית ובדרך כלל הן נמצאות על האוכל או קרוב אליו. בכל זאת, עש המזון.
זחלים - בשלבים המוקדמים של התפתחות עש המזון אפשר יהיה למצוא זחלים לבנבנים בשקיות מזון שנפתחו. בהמשך תוכלו להבחין בגלמי עש עטופים בקורים דקים דומים לקורי עכביש. הגלמים נמצאים לרוב בתוך אריזות המזון או ברווח בין התקרה לקיר המטבח.
פרפרים - את פרפרי עש המזון אפשר לזהות בבירור ובקלות. הפרפרים בצבע חום אפרפר ובגודל של כ-10 מ"מ והם ירחפו ברחבי המטבח, בארונות או באריזות המזון.
אם כבר זיהיתם את פרפרי העש ואתם לא רוצים שגלגל החיים יחזור פעם נוספת אצלכם במזווה, זה הזמן לבצע הדברה של עש המזון.
את עש המזון אפשר לנסות להדביר לבד או בעזרת מדביר:
הפטרו ממזון נגוע - קודם כל צריך לאתר את המאכלים הנגועים בעש המזון, לזרוק אותם לאשפה ולהוציא את שקית הזבל מהבית.
נקו ביסודיות - נקו היטב את שטח הארון, שאבו פירורי מזון ונקו את המשטחים עם מטלית לחה וחומר ניקוי. במידה ומנקים כראוי ומשמידים את המזון, הבעיה יכולה להיפתר גם ללא הדברה מקצועית נגד עש הקמח ההודי.
הציבו מלכודות נגד עש המזון - מלכודות משמשות להדברת פרפרי עש המזון לאחר שכבר התפתחו והתרבו ברחבי המטבח. מדובר במלכודות פרומון שהן בעצם לוח דבק שמכיל הורמון נקבי המושך את זכרי העש היישר אל הדבק. לפעמים הלוח ניתן להחלפה וכל עוד הוא דביק המלכודת פעילה.
מעבר להדברה, השימוש במלכודות אפשרי גם באופן קבוע על מנת לתפוס את הפרפרים של עש הקמח ההודי כבר בהתחלה. את המלכודות אפשר לרכוש בחנויות גינון וגם ברשתות כלי בית, ולעשות זאת בעצמכם.
אחסנו מזון בכלים אטומים - להשלמת הטיפול מומלץ לשמור אריזות מזון שנפתחו בקופסה אטומה או בצנצנות זכוכית וכך עש המזון לא יוכל לחדור פנימה.
טיפ שלנו: אם כבר נתקלתם בעש המזון במזווה שלכם, ויש לכם ספק אם מזון מסוים נגוע ואתם לא רוצים להשמיד אותו לשווא, או אם אתם רוצים להשתמש בתבלינים וחוששים שיש בהם עש, ניתן להכניס את המוצרים למקפיא ל-48 שעות. בצורה זו אפשר להשמיד את עש המזון ולהשתמש במוצר. אם יש חשד כבד שהעש כבר בחבילה - עדיף לזרוק אותה.
במקביל ובנוסף לטיפול עצמאי אפשר להזמין מדביר מקצועי שיטפל בבעיית עש המזון בצורה יסודית.
אם המחשבה על סילוק העש לבד עושה לכם פרפרים, ולא של התרגשות, או אם עש המזון כבר דייר קבע במזווה שלכם ואתם שוקלים לגבות ממנו דמי שכירות, כנראה שהגיע הזמן לקרוא למדביר שיבצע הדברת עש המזון בביתכם.
המדביר יבצע ניטור של הגלמים, יפזר מלכודות פרומון ללכידה של הפרפרים, ואם צריך ירסס חומרים להדברת עש המזון. הטיפול המשולב מביא לכך שגם אם הריסוס לא מצליח לפתור את הבעיה, המלכודות פותרות את הבעיה לצמיתות.
היום המדבירים לא ששים להשתמש בריסוס אם אין צורך. המדבירים ינסו לפתור את בעיית עש המזון באמצעים שפירטנו ואם הבעיה חמורה במיוחד ישתמשו בריסוס כמוצא אחרון.
אם המדביר מחליט שיש צורך להשתמש בריסוס, כיוון שמדובר בארונות מטבח יבחרו המדבירים בחומרים שהרעילות שלהם נמוכה, ובחומר שארתי, כזה שמתפרק באיטיות ונשאר לאורך זמן.
על רוב חומרי הריסוס נכתב כי צריך לפנות את הדירה לשעה בלבד, ואין התייחסות מיוחדת לבעלי חיים או לתינוקות הנמצאים בבית. למרות זאת מדבירים שאיתם דיברנו ממליצים לצאת מהבית לכ-5 שעות אם משתמשים בריסוס להדברת עש המזון. במידה ואין שימוש בריסוס אין צורך לפנות את הבית כלל.
ההדברה כולה צפויה לארוך כ-30 דקות.
כדי להרחיק את עש המזון ולמנוע ממנו לחזור ולנשנש את האוכל מהמזווה שלכם תוכלו לעשות את הדברים הבאים:
שמרו בקופסה אטומה או בכלי זכוכית אריזות מזון יבש שנפתחו - כך עש המזון לא יוכל לחדור פנימה.
שמרו בקירור את הקטניות, הקמחים והתבלינים שמשתמשים בהם לאורך זמן.
בצעו ניקיון יסודי של הארון והמזווה, חיטוי של המדפים, ווודאו שאין שאריות או פרורי מזון שעשויים למשוך את עש המזון.
תמיד אפשר לנסות את תרופות הסבתא ולפזר רוזמרין, עלי דפנה או מסמרי ציפורן שהריח שלהם מרחיק את עש המזון. אם לא יועיל לפחות יהיה ריח טוב.
אם כבר נואשתם מטיפול בעש המזון, ואתם מחפשים מדביר שיבצע את העבודה בשבילכם, תוכלו למצוא כאן רשימת מדבירים המתמחים בהדברת עש המזון. כל המדבירים ברשימה מדורגים חוות דעת של לקוחות קודמים שגם ניסו להיפטר מעש המזון ומזיקים נוספים.
טיפול מקיף של הדברת עש המזון יעלה בין 400-450 ₪ כולל מע"מ. לפעמים לא יהיה צורך בריסוס והמחיר עבור ביקור מדביר בלבד יהיה סביב 250 ₪.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.