הדברה לעסקים מתבצעת לרוב אחת לחודש בעסקי המזון, או אחת לחצי שנה בשאר העסקים. נכון, זאת הוצאה קבועה אבל אם נחשב עלות תועלת - מניעת התפתחות של תופעת מזיקים יכולה לחסוך הרבה כסף, צער והתעסקות בעתיד. כל הפרטים על הדברה לעסקים כאן
הדברה בבית תתבצע לרוב לאחר שזיהינו מכת חרקים או חשדנו בהימצאות מכרסמים. לעומת זאת, הדברה לעסקים (בעיקר בתחום המזון) היא בדיקה תקופתית, שתכלול ברובה פעולות מניעה, בדיקות וניטור (מציאת מקורות מזון או מחיה שמהווים קרקע פוריה למזיקים), גם אם לא קיים מזיק פעיל במקום.
גורמים נוספים שמבדילים בין הדברה בבית להדברה בעסק הם:
גודל ותנאי השטח - הדברה בעסק לרוב תתבצע על שטח גדול יותר מאשר בהדברה בבית. בנוסף, עסקים רבים ממוקמים בקומת קרקע, באזורי תעשייה ומסחר ודלתות העסק נפתחות פעמים רבות, מה שעשוי להזמין הרבה אורחים לא רצויים למקום.
רמת נגיעות - כלומר, חומרת המצב מבחינת כמות המזיקים. בבית אנחנו דואגים לרמת ניקיון ותחזוקה גבוהה. במטבח המשרדי, אנחנו טיפה מחפפים ומעלימים עין וכך צצים להם יצורים קטנים שהולכים על 4-6 רגליים. אל תגידו שלא הזהרנו.
גמישות בשעות - עסקים רבים לא רוצים שהלקוחות יראו את המדביר בזמן שהוא פועל, לכן, לרוב המדביר יגיע מחוץ לשעות הפעילות של העסק. לדוגמא, בימי שישי או בשעות הערב. בנוסף, אם יש צורך בריסוס של המקום - גם אז הריסוס יתבצע בזמנים שהעסק סגור.
טיפ שלנו: עסקי מזון שסוגרים את העסק בפסח יכולים לעשות בזמן הזה ריסוס כללי לקראת הקיץ.
בשורה התחתונה, מזיקים מחפשים אחר 3 הממי"ם: מזון, מים ומחסה. עסקים ששומרים על ניקיון ולא משאירים גישה למקורות מזון ומים, מפחיתים משמעותית את הסבירות למזיקים בעסק.
משרדים וחנויות שלא מוכרות מזון (בגדים/חשמל/טיפוח/נעליים וכו'):
המזיקים העיקריים שיבקרו בחנויות האלה (חוץ מהלקוחות שבודקים חצי ממוצרי החנות ובסוף לא קונים כלום) יהיו מכרסמים (שמגיעים מהסחורה או מהרחוב), ג'וקים ונמלים (שמגיעים בעיקר בעקבות הזנחה במטבחון).
נכון, קל יותר להזמין הדברה רק כשרואים מזיק אבל ההמלצה היא להזמין בדיקה קבועה פעם-פעמיים בשנה, כדי למנוע התפתחות של תופעה חמורה יותר.
עסקים בתחום המזון (מפעלים/ מחסני מזון/ סופר/ מסעדה/ אולם אירועים וכו'):
עסקים מסוג זה הם המקום האהוב על תיקן גרמני, מכרסמים, נמלים וזבובים. עסקים אלו מקבלים סחורה בארגזים, בכמויות גדולות ובתדירות גבוהה, הם נמצאים לעיתים בשטח פתוח באזורי תעשייה ויש הרבה פתחים וחריצים קטנים בקירות המבנה. כל אלו יוצרים מוקד עלייה לרגל עבור מזיקים רבים. בנוסף, סחורה של מזון, פתוח וסגור, מושכת אליה באופן בלתי נמנע גם את עש המזון שיודע לחדור עטיפות.
ההמלצה היא להזמין מדביר לפחות פעם בחודש שיבדוק וינטר את המקום.
רק למדביר שמחזיק ברישיון מדביר במבנים ובשטח פתוח מותר לבצע הדברה בעסק בתחום המזון וגם בעסקים ששטחם עולה על 500 מ״ר. לרוב, אם תפנו למדביר שאין לו רישיון מתאים הוא יוותר על העבודה - אבל תמיד מומלץ לוודא.
בפעם הראשונה שאתם מזמינים מדביר לעסק (נכון לעסקים בתחום המזון), הוא מחויב להכין "תיק הדברה" של העסק שלכם אשר מכיל את הפרטים הבאים:
פרטי העסק: שם, תפקיד ומספר טלפון של הלקוח, כתובת וסוג העסק, תאריך ושעת הפעולה.
פרטי המדביר: שם, סוג ומספר רישיון המדביר ופרטי הקשר שלו (כאן ניתן לבדוק אם הוא מדביר מורשה).
מפת מקומות הפעולה: כוללת פירוט מיקומי הצבת המלכודות/המדבקות, סוגי הפעולות וסוגי המזיקים שהודברו.
מידע ואישורי המשרד להגנת הסביבה: פירוט על החומרים ועל המכשירים שבהם השתמש (שם החומר, תפקידו, ריכוזו, שם היצרן וסדרת הייצור).
לאחר כל ביקור, המדביר מעדכן את התיק עם העתק של "יומן ביצוע פעולות הדברה" של אותו ביקור (ניתן לבקש לקבל גם במייל, תלוי במדביר).
תיק ההדברה חשוב מאוד ויש לשמור אותו בעסק לפחות 6 חודשים מיום ביצוע ההדברה. יש לשמור אותו עבור מעקב ובקרה של המצב התברואתי והוא גם ישמש את המדביר בבדיקה הבאה (כך שאף מלכודת שהונחה לא תישכח). בנוסף, התיק משמש עבור ביקורת פתע ממשרד הבריאות (תוכלו להראות שאתם שומרים על הלקוחות ועל ההנחיות).
הדברה לעסק כשלעצמה תאבד מיעילותה (ותעלה לכם יותר) אם לא תקפידו על הרגלי ניקיון ותברואה תקינים. לכן פעלו לפי השלבים הבאים:
הקפידו על ניקיון וסגרו אריזות מזון: התייחסו לעסק כאילו הוא הבית שלכם. אכלתם דגנים? סגרו היטב את הקופסא. נשארו פירורים מהעוגה? פנו לפח. דאגו לחטא ולנקות באופן קבוע ויסודי את כל המשטחים, הרצפות, מאחורי מכשירים ובתוך המקררים והתנורים.
אטמו חריצים ופתחים: מכרסמים וג'וקים מגיעים לרוב דרך החריצים, הסדקים והחורים שיש בקירות. חפשו פתחים מיותרים ברחבי העסק ובמיוחד בקירות המטבח ודאגו לאיטום איכותי שלהם.
סלקו קרטונים: מכרסמים וג'וקים מגיעים גם בדרך המלך - בארגזי הסחורה רכובים על משאית או קלנועית (יש מזיקים שזה גם המזון שלהם). אם אפשר לפתוח את הארגזים מחוץ לעסק - מה טוב. אם לא - דאגו לזרוק את הקרטונים לפח הקרטונים ברגע שסיימתם לפרוק את הסחורה.
ניקיון אזורי הפח: הפח עשוי למשוך אליו הרבה מזיקים, בעיקר זבובים ומכרסמים. דאגו להשליך את שקית האשפה מיד כשהוא מתמלא, הישר אל תוך פח הזבל ולא לצידו, סגרו את המכסה והקפידו לנקות אם נשפך משהו על הרצפה מסביב לפח.
קבעו בדיקה תקופתית עם מדביר מוסמך: דאגו לבדיקה קבועה ויסודית של מדביר מוסמך.
מחיר הדברה בעסק שונה מהדברה בבית ממגוון סיבות כמו: גודל המקום, רמת התחזוקה, סוג המזיקים ורמת הנגיעות.
מחירי ההדברה ללא מע"מ.
מחיר הדברה באולם אירועים, מסעדה ודוכן מזון נע בין 250-550 ₪, לביקור.
מחיר הדברה במשרד עבור כ-10 חדרים נע בין 600-1,200 ₪, לביקור.
מחיר הדברה במפעלים נע בין 800-1,000 ₪, לביקור.
אם יש לכם חרקנים - החלפת המדבקה בחרקנים תעלה כ- 30 ש"ח כל חודש ואם יש צורך בהחלפה של מנורת אולטרה-סגול המחיר יהיה 75 ₪ למנורה (לרוב, יש צורך פעם בשנה), כולל מע"מ.
טיפ: לרוב, אם תסגרו עם המדביר "קביעות" כלומר בדיקות של שנה קדימה הוא עשוי לתת לכם הנחה קלה במחיר.
אחרי שהבנו למה כל כך חשוב לעשות הדברה תקופתית בעסק, ריכזנו עבורכם רשימה של מדבירים מומלצים המתמחים בהדברה לעסקים שקיבלו דירוג גבוה מלקוחות קודמים. לאחר שתקבלו שירות, ניצור איתכם קשר במטרה לקבל את חוות דעתכם על השירות שקיבלתם.
עסקים בתחום המזון - ההמלצה היא לעשות הדברה וניטור על בסיס חודשי.
עסקים שלא בתחום המזון - ההמלצה היא פעם-פעמיים בשנה.
לרוב ההדברה תיעשה מחוץ לשעות הפעילות של העסק, לדוגמא בימי שישי או בשעות הערב.
אם מדובר במלכודות, מדבקות או תיבות האכלה, אין צורך בהתרחקות מהמקום.
אם מדובר בריסוס נגד תיקנים וכדו', המדביר ימליץ בדרך כלל על התרחקות של 2-4 שעות מהמקום, תלוי בחומר שבו השתמש.
מחיר הדברה בעסק משתנה בהתאם לגודל המקום, סוג המזיקים ורמת הנגיעות במקום. מחירי הדברה לדוגמא ללא מע"מ:
מחיר הדברה באולם אירועים, מסעדה ודוכן מזון ינוע בין 250-500 ₪ לביקור.
מחיר הדברה במשרד עבור כ-10 חדרי משרד ינוע בין 600-1,200 ₪ לביקור.
מחיר הדברה במפעלים תנוע בין 800-1,000 ₪ לביקור.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.