אם אתם עצמאיים או בעלי עסק קטן, ייתכן שהנהלת חשבונות חד צידית, הכוללת רישום של ההכנסות וההוצאות של העסק, היא השיטה המתאימה לניהול החשבונות שלכם. כמה עולה הנהלת חשבונות חד צידית והאם אפשר לבצע אותה באופן עצמאי? כל התשובות במאמר הבא
יש שני סוגים של הנהלת חשבונות: חד צידית וכפולה (דו צידית). בעוד שהנהלת חשבונות כפולה מורכבת מהרבה נתונים ודורשת ניהול קפדני ביותר, בהנהלת חשבונות חד צידית הסיפור יותר פשוט. הנה הדברים המרכזיים שכוללת הנהלת חשבונות חד צידית:
הדבר הכי חשוב לדעת הוא שבהנהלת חשבונות חד צידית כותבים הכנסות והוצאות של העסק, מה שלבסוף הופך לדו"ח תקבולים ותשלומים, דו"ח שמציג מידע על כספים שהועברו או נכנסו לחשבון הבנק. בהכנסות כותבים איזו הכנסה התקבלה וממי, ובהוצאות כותבים את סכום ההוצאה ועל מה יצא הכסף.
הנהלת חשבונות חד צידית מתבססת על עסקאות בלבד. כלומר, בניגוד להנהלת חשבונות כפולה, יש פחות התעסקות בתיעוד ואין צורך לכתוב באיזו צורה התקבל או יצא הכסף (מזומן, אשראי וכו'), או להתייחס לעוד פרמטרים מלבד הכנסות והוצאות.
בנוסף, בהנהלת חשבונות חד צידית, בניגוד לכפולה, יש התייחסות רק לתשלומים שכבר בוצעו (ולא תשלומים עתידיים).
בהנהלת חשבונות חד צידית הדו"חות התקופתיים שיש להגיש למס הכנסה הם דו"ח רווח והפסד, שאותו מגישים בדרך כלל אחת לרבעון או אחת לשנה, ודו"ח שנתי.
הנהלת חשבונות חד צידית מתאימה לעסקים קטנים או בינוניים, לרוב בעלי מחזור פעילות של פחות מ-3.5 מיליון ₪, כיוון שבמחזורי פעילות קטנים אין דרישה לרמת דיוק גבוהה ופירוט רב כשכותבים את הנתונים הכספיים של העסק, אין צורך בהנהלת חשבונות כפולה.
כדאי להתעדכן בגובה מחזור הפעילות המדויק, שכן הוא משתנה מידי פעם, וכן לבחון כל עסק לגופו בהתאם לדרישות ולקריטריונים המופיעים בחוק ולהתייעץ עם רואה חשבון.
באופן עקרוני, אפשר לבצע הנהלת חשבונות חד צידית באופן עצמאי, בתוכנות ביתיות כמו "ריווחית" או "כלכלית".
עם זאת, למרות שביחס להנהלת חשבונות כפולה העבודה בהנהלת חשבונות חד צידית היא פשוטה יותר, עדיין מדובר בעבודה שדורשת חישובים ודיוק, ולכן מומלץ בכל זאת להיעזר ברואה חשבון בעל הכשרה, שיעזור לכם גם בהתעסקות עם הדו"חות השונים שיש להגיש ולמלא.
בכל מקרה, גם בהנהלת חשבונות חד צידית יש צורך בביקורת של רואה חשבון על דו"ח התשלומים והתקבולים.
מחיר הנהלת חשבונות חד צידית תלוי בהיקף הפעילות של העסק. היקף הפעילות נמדד בשני פרמטרים:
כמות העבודה - כמה התעסקות נדרשת מצד רואה החשבון, כמו למשל כמות חשבוניות, או אם יש עובדים בחברה מה שדורש התעסקות עם חישוב משכורות וביטוח לאומי.
המחזור השנתי של העסק - גובה ההכנסה של העסק משפיע גם הוא. למשל, עסק שאין לו הרבה חשבוניות להתעסק, אבל כל חשבונית היא על סך גבוה של שקלים, עדיין יצריך בקרה והשקעה רבה מצד רואה החשבון, ולכן המחיר יעלה.
מחיר של הנהלת חשבונות חד צידית לעסק בעל היקף פעילות מינימלי - 300-350 ₪ לחודש.
מחיר של הנהלת חשבונות חד צידית לעסק בעל היקף פעילות גדול - 1,000-1,200 ₪ לחודש.
פרמטרים נוספים שמשפיעים על המחיר הם: מספר העובדים בעסק, מספר הלקוחות וסוג החברה או העסק.
אם החלטתם לא לאתגר את עצמכם ולנסות לבצע הנהלת חשבונות חד צידית לבד, כאן תוכלו למצוא רשימה של רואי חשבון מומלצים להנהלת חשבונות חד צידית, שמדורגים לפי חוות דעת של לקוחות קודמים. אחרי השירות, נתקשר אליכם כדי שתוכלו גם אתם לדרג ולתת את חוות דעתכם 😊
הנהלת חשבונות חד צידית היא פשוטה יותר מהנהלת חשבונות כפולה ודורשת פחות עבודה. הנהלת חשבונות חד צידית מתעדת רק הכנסות והוצאות של העסק, לעומת הנהלת חשבונות כפולה שמתעדת גם דברים אחרים כמו נכסים והתחייבויות.
הנהלת חשבונות חד צידית מתאימה לעסקים קטנים או בינוניים, לרוב בעלי מחזור פעילות של מתחת ל-3.5 מיליון ₪ בשנה. יש לבחון כל עסק לגופו על פי הדרישות והקריטריונים המופיעים בחוק.
מחיר הנהלת חשבונות חד צידית משתנה בהתאם להיקף הפעילות של העסק, כאשר מחיר הנהלת חשבונות חד צידית עבור עסק בעל היקף פעילות מינימלי נע בין 300-350 ש"ח לחודש, והמחיר לעסק בעל היקף פעילות גדול יותר יכול להגיע גם ל-1,000-1,200 ₪ בחודש.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.