פתיחת עוסק מורשה מתחילה במשרדי מע"מ ומסתיימת עם תעודת עוסק מורשה לעסק שלכם ופנקסי מקדמות. אבל מה קורה בדרך? איזה טפסים צריך למלא ומה צריך להביא אתכם? הכנו לכם מדריך מסודר שמסביר מי יכול לפתוח עוסק מורשה ואיך פותחים עוסק מורשה שלב אחרי שלב. רשאים להתחיל.
פתיחת עוסק מורשה מתאפשרת לכל אדם שהחליט להיות עצמאי ובעל עסק. בין אם אתם מורים פרטיים לאנגלית ובין אם מומחים לתיקון מחשבים וטלפונים ניידים, תהיו חייבים לפתוח תיק ברשויות המס. ההבחנה בין עוסק מורשה לעוסק פטור היא סך מחזור ההכנסות השנתי: בעל עסק יכול להירשם כעוסק מורשה אם המחזור העסקי שלו עולה על 120,000 ₪ (נכון לשנת 2024). אם לא, הוא יכול להירשם כעוסק פטור.
בנוסף, יש מקצועות של פי החוק מחוייבים לפתוח עוסק מורשה ללא קשר להכנסותיהם. אלו הם לרוב העוסקים במקצועות חופשיים כמו אדריכלים, רואי חשבון, מהנדסים וכו' (לרשימה המלאה לחצו כאן).
פתיחת עוסק מורשה יכולה להתבצע בשתי דרכים: האחת היא לגשת למשרדי מס הכנסה, מע"מ וביטוח לאומי ולבצע את תהליך פתיחת התיק בעצמכם. האופציה השנייה היא להיעזר ברואה חשבון, ואז כל תהליך פתיחת עוסק מורשה מתבצע במשרדו, כאשר הוא מחובר באופן ישיר לרשויות המס.
בפתיחת עוסק מורשה באופן עצמאי, חשוב לדעת שפתיחת התיק חייבת להיות באמצעות נוכחות פיזית של בעל העסק, ולא ניתן לשלוח שליח או מיופה כח מטעמכם. אז איך בעצם מתבצע התהליך של פתיחת עוסק מורשה?
בשלב הראשון תצטרכו להגיע למשרדי מע"מ עם שלושה מסמכים:
תעודת זהות שלכם כולל ספח.
צילום צ'ק מבוטל מחשבון הבנק של בעל העסק, או אישור מהבנק על קיום חשבון. בנושא זה חשוב לדעת שאם מדובר בחשבון בנק משותף, אז בן או בת הזוג חייבים לחתום על טופס הסכמה מיוחד ולהיות נוכחים בעת פתיחת תיק עוסק מורשה.
מסמך מזהה על הנכס שבו תתבצע הפעילות של העסק - אם אתם שוכרים משרד או מבנה, נדרש להביא חוזה שכירות חתום. אם הפעילות מתבצעת מבית ההורים או דירה בבעלות בעל העסק יש להביא חשבון ארנונה או חשמל על שם בעל הנכס (גם אם זו הדירה של ההורים).
לאחר מכן יהיה עליכם למלא טופס פתיחת עוסק מורשה (טופס 821). הטופס מורכב ממספר חלקים:
בחלק הראשון תצטרכו למלא את הפרטים עליכם, כלומר על העוסק המורשה: שם העוסק (זה אתם) ושם העסק, מספר תעודת זהות, כתובת העסק, כתובת המגורים שלכם טלפון.
בחלק השני עליכם למלא פרטים על העסק עצמו: מהו העסק? באיזה תחום? ומהו מחזור ההכנסות שאתם צופים בשנה? (מזכירים לכם שעל מנת לפתוח עוסק מורשה עליכם לעבור תקרת הכנסות של 107,692 ש"ח בשנה) מהם פרטי הנכס שבו מתבצעת הפעילות של העסק?
בחלק השלישי תצטרכו לכתוב מתי אתם מתכננים לפתוח את העסק, ולבסוף תאריך וחתימה.
ברגע שהגשתם את הטופס המלא יחד עם שלושת המסמכים, ייפתח לכם תיק עוסק מורשה.
בשלב הבא יהיה עליכם להגיע למשרדי מס הכנסה ולפתוח שם תיק עוסק מורשה. שם תצטרכו למלא את טופס 5329 - דו"ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה. גם הטופס הזה מתחלק לכמה חלקים:
החלק הראשון כולל את הפרטים הטכניים על העוסק המורשה: שם, טלפון, מצב משפחתי, כתובת וכו'.
החלק השני כולל את כל הפרטים על העסק, תאריך פתיחת העסק, מחזור ההכנסות הצפויות שלו, מספר עובדים וכו'.
החלק האחרון הוא השם והחתימה של העוסק המורשה.
המקום הבא שאליו תצטרכו להגיע כדי לפתוח תיק עוסק מורשה הוא ביטוח לאומי. בביטוח לאומי יהיה עליכם למלא את טופס 6101.
גם הטופס הזה, כמו השניים האחרים מחולק לכמה חלקים:
בחלק הראשון עליכם למלא את הפרטים האישיים.
בחלק הבא יהיה עליכם לציין מה עשיתם בשנים האחרונות: האם הייתם שכירים? סטודנטים? מובטלים? וכמה הכנסה הייתה לכם מכל עיסוק.
לאחר מכן יהיה עליכם לכתוב מה אתם הולכים לעשות עכשיו, כעוסקים מורשים, מהן כמות שעות העבודה שאתם מתכננים לעבוד בחודש ומהי ההכנסה הצפויה שלכם.
בחלק האחרון שוב תצטרכו לכתוב את שמכם ולחתום. בזאת סיימתם את תהליך פתיחת עוסק מורשה!
לאחר כחודש תקבלו מכל אחד מהגופים – מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי, מכתב ופנקס.
ממע"מ תקבלו מכתב על פתיחת עוסק מורשה ופנקס דיווח דו חודשי או חד חודשי, תלוי בהיקף ההכנסות השנתי הצפוי שלכם.
ממס הכנסה תקבלו מכתב על פתיחת תיק עצמאי ופנקס מקדמות, אותו עליכם לשלם לפי האחוז הענפי של העסק שפתחתם. כלומר, אחוז המקדמות שעליכם לשלם נקבע לפי הענף שאתם עוסקים בו מראש.
מביטוח לאומי תקבלו הודעת תשלום עם מכתב המפרט את התשלום החודשי שיהיה עליכם לשלם כעוסקים מורשים.
מעתה תצטרכו לדווח למס הכנסה ולמע"מ אחת לחודש או חודשיים, בהתאם לגודל ואופי העסק שלכם. באותם חודשים עליכם לדווח על ההכנסות שלכם ומכך על המע"מ שנגזר מאותן הכנסות.
פתיחת עוסק מורשה יכולה להיעשות באופן עצמאי, אולם מומלץ להיעזר ברואה חשבון על מנת להימנע מטעויות בעת פתיחת התיק, וגם בעבודה השוטפת לצורך הגשת הדו"חות למס הכנסה.
רוב רואי החשבון מבקשים תשלום חודשי עבור העבודה השוטפת של ניהול החשבונות, וסכום נוסף בנפרד עבור הדו"חות השנתיים ופתיחת התיק. כדאי לבדוק מראש מול רואה החשבונות מה כולל מחיר הנהלת החשבונות החודשי, וכמה יעלו התוספות של פתיחת עוסק מורשה, דו"חות שנתיים והצהרת הון.
באופן כללי, העלות של רואה חשבון משתנה בין עוסק מורשה אחד לשני, בהתאם לגודל העסק והיקף הפעילות שלו.
מחיר פתיחת עוסק מורשה נע בין 300-600 ₪
מחיר דו"ח שנתי לעוסק מורשה נע בין 800-2,000 ₪
כדי להחליט האם לפתוח עוסק מורשה או חברה בע"מ, כדאי לקחת בחשבון מספר פרמטרים:
עליכם קודם כל להבין את התחום שאליו אתם נכנסים ואת התנהלות השוק בתחום הזה. למשל: מהם תנאי האשראי? מהו אופי הלקוחות בתחום הזה? מי הם המתחרים העיקריים שלכם? מהי הדרישה למוצר או לשירות שאתם רוצים למכור?
לאחר שהבנתם את אופי העסק, בדקו מהו המחזור העסקי השנתי הצפוי - מהן ההוצאות למול ההכנסות של העסק, והאם תסיימו את השנה עם רווח. במידה ונשאר רווח, האם ניתן להשקיע אותו?
אם אתם צופים שיהיו לעסק רווחים שתרצו להשקיע בחזרה בעסק, מומלץ לפתוח חברה בע"מ, כיון שאז תשלמו מס על רווחי החברה בשיעור 25% וביתרת הרווחים תוכלו להשתמש להשקעות ופיתוח עסקי. לעומת זאת, המס על הרווחים של עוסק מורשה מגיע ליותר מ-50%.
שאלה נוספת שאתם צריכים לשאול היא מהי האחריות האישית של בעל העסק על המוצר או השירות שהוא מוכר. בפתיחת עוסק מורשה, העסק ובעל העסק נחשבים יישות אחת, ולכן במקרה שבו העסק נקלע לקשיים או מקבל תביעה (לא עלינו) זה משליך באופן אישי על בעל העסק ואף על הנכסים הפרטיים שלו. לעומת זאת, בפתיחת חברה קיימת הפרדה בין החברה לבעל החברה, ובמקרה של בעיה לא ניתן לבוא לבעל העסק בדרישות.
שיקול נוסף הוא שיקול כלכלי - מבחינת עלויות הטיפול בתיק, לעוסק מורשה יש יתרון: עלויות של רואה חשבון נמוכות יותר לעוסק מורשה מאשר לחברה בע"מ.
אם החלטתם על פתיחת עוסק מורשה, כדאי שיעמוד לצדכם כבר מהרגע הראשון רואה חשבון אמין ומקצועי שיעזור לכם לקבל את ההחלטות הנכונות על העסק וגם להתנהל בצורה טובה מול רשויות המס. לכן ריכזנו לכם רשימה של רואי חשבון מומלצים בפתיחת עוסק מורשה, שיש להם המלצות מלקוחות קודמים (שאולי היום הם כבר עוסקים מורשים מצליחים). בהצלחה!
עוסק מורשה הוא מי שיש לו עסק עצמאי, ומחזור הכנסותיו עולים על 107,692 ש"ח בשנה (נכון לשנת 2023). מתחת לסכום זה העסק חייב להירשם כעוסק פטור. בנוסף, ישנם מקצועות שהעוסקים בהם מחוייבים על פי חוק להירשם כעוסקים מורשים, ולרוב אלו המקצועות החופשיים, כמו רופאים, עורכי דין, רואי חשבון וכו'.
כל אדם שהחליט לפתוח עסק עצמאי יכול לפתוח עוסק מורשה, ואולם בתנאי שהכנסותיו עולות על 107,692 ₪ (נכון לשנת 2023), אם הן לא עולות על סכום זה - הוא ירשם כעוסק פטור. בנוסף, החוק קובע כי יש רשימת מקצועות, לרוב המקצועות החופשיים, שהעוסקים בהם מחוייבים לפתוח עוסק מורשה, ללא קשר להיקף הכנסותיהם. מקצועות אלה יהיו לרוב אדריכלים, רואי חשבון, רופאים וכו'.
לעוסק מורשה יש יתרונות וחסרונות שונים בהשוואה לסוגי העסקים האחרים – עוסק פטור וחברה בע"מ. לעומת עוסק פטור, החיסרון הוא שהעלויות של רואה חשבון לעוסק מורשה יקרות יותר מאשר לעוסק פטור. היתרון לעומת עוסק פטור הוא שלעוסק פטור יש תדמית של עסק רציני וגדול יותר לעומת עוסק פטור, שנקרא גם עוסק זעיר ונתפס כעסק קטן.
בהשוואה לחברה בע"מ, עלויות של רואה חשבון לעוסק מורשה נמוכות יותר מאשר לחברה בע"מ, אולם המסים שעוסק מורשה משלם על הרווחים שלו גבוהים בהרבה מאלו של חברה. לצורך ההשוואה, מס שמשלם בעל חברה על הרווחים שלו הם בשיעור של 25%, לעומת זאת, המס שמשלם עוסק מורשה על הרווחים של החברה הם בשיעור של 50%.
נושא חשוב ונוסף הוא האחריות – בפתיחת עוסק מורשה אין הפרדה בין העסק לבעל העסק, ובכל מקרה של תביעה או חובות ישנן השלכות באופן אישי על בעל העסק ועל נכסיו האישיים. בחברה בע"מ לעומת זאת, ישנה הפרדה בין העסק לבעל העסק, ולכן בכל מקרה של בעיה בחברה, אי אפשר לבוא בדרישות לבעל החברה באופן אישי.
כדי לפתוח עוסק מורשה תצטרכו להצטייד בשלושה מסמכים: תעודת זהות וספח, אישור מהבנק על קיום חשבון או צילום שיק מבוטל, וחוזה שכירות על הנכס שממנו תתבצע פעילות העסק. לפתיחת התיק יש להגיע למע"מ ולמלא טופס פתיחת עוסק מורשה במע"מ, לאחר מכן עליכם יהיה להגיע למס הכנסה, וגם שם למלא טופס פתיחת עוסק מורשה, ובסוף להגיע לביטוח לאומי, וגם שם – למלא טופס.
לאחר כחודש תקבלו הביתה מכל אחד מהגופים – מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי, מכתב המבשר את היותכם עוסקים מורשים ופנקס מקדמות לתשלום.
פתיחת עוסק מורשה באמצעות רואה חשבון תעלה בין 300-600 ש"ח, ודו"ח שנתי על ידי רואה חשבון יעלה לכם בין 800-2,000 ש"ח.
אין לעשות שימוש בתוכן ללא אישור בכתב (ניתן לקבל אישור בתנאים מסויימים). שימוש בתכנים ללא אישור מהווה הפרת חוק זכויות יוצרים ויהווה עילה לתביעה.